Біологічне значення хімічних елементів

Додано: 15 квітня 2020
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 600 разів
10 запитань
Запитання 1

Біологічне значення йонів...... полягає в тому, що цей йон входить до складу гемоглобіну, дихальних ферментів - цитохромів, бере участь у перенесенні кисню від органів дихання до тканин, а вуглекислого газу - у зворотному напрямку.

варіанти відповідей

а) Сa

б) Al

в) Fe

г) Mg

Запитання 2

Йони ..... беруть активну участь у водно-сольовому обміні та підтриманні кислотно-лужної рівноваги в організмі тварин і людини. Вони є в еритроцитах і плазмі крові, травних соках.

варіанти відповідей

а) Na

б) Ga

в) Os

г) Ru

Запитання 3

Без йонів .... не існував би зелений пігмент рослин хлорофіл. В організмі людини йони .... - універсальний регулятор біохімічних і фзііологічних процесів. Він входить до складу ферментів, які каталізують численні біохімічні реакції. Катіони.... життєво необхідні для нормального функціонування нервової системи людини, забезпечення стресостійкості її організму, попередження депресивних станів.

варіанти відповідей

а) Mg

б) Zn

в) Mn

г) Cl

Запитання 4

Йони цього елемента містяться в усіх тканинах і рідинах організму людини, вони потрібні для нормальної роботи м'язів та зсідання крові. Найважливіша функція елемента ..... - участь в утворенні кісткової тканини, що для вашого молодого організму вкрай важливо.

варіанти відповідей

а) Mg

б) Fe

в) Ca

г) K

Запитання 5

Йони ...позитивно впливають на роботу серцево - судинної системи, забезпечують нормальне функціонування м'яких тканин ( наприклад, клітин мозку і печінки ), підвищують тонус гладеньких м'язів. Важливе значення йони.. відіграють у підтримці автоматизму скорочення серцевого м'яза - міокарда.

варіанти відповідей

а) Fe

б) K

в) Zn

г) Mg

Запитання 6

Цей елемент входить до складу кісток , нігтів, волосся, зубної емалі . Його йони надходять до організму з питною водою, у разі їх недостачі виникає захворювання зубів - карієс. 

варіанти відповідей

а) I

б) Br

в) F

г) Cl

Запитання 7

Він входить до складу амінокислот і білків, які виконують різномантні функції . Дефіцит цього елементу може призвести до значних розладів у структурі і функціях організму людини, зокрема дистрофії.

варіанти відповідей

а) N

б) P

в) Br

г) I

Запитання 8

Він входить до складу нуклеїнових кислот, які, як вам відомо, регулюють ріст і розвиток клітин , забезпечують зберігання і використання генетичної інформації . Подібно до Кальцію , він незамінний в утворенні кістковой тканини, а ще забезпечує здоров'я ясен і зубів, впливає на роботу нирок і серця, бере участь у процесах накопичення та вивільнення енергії в клітинах. 

варіанти відповідей

а) H

б) P

в) Br

г) I

Запитання 9

В організмі людини цей елемент міститься у крові , нирках, печінці , найбільше його в клітинах мозку. Він регулює нервову діяльність. Від нестачі .... виникають підвищена дратівливість, безсоння, неврози.

варіанти відповідей

а) Cl

б) Br

в) I

г) F

Запитання 10

Загальний вміст Магнію в організмі дорослої людини близько 21 - 24 г. Обчисліть масову частку Магнію, якщо відомо, що маса тіла людини 56 кг, а вміст Магнію у середньому дорівнює 23 г.

варіанти відповідей

а) 0,023%

б) 0,041%

в) 0,056%

г) 0,41%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест