Біологічне значення металів і неметалів

Додано: 12 червня 2023
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 238 разів
10 запитань
Запитання 1

Він входить до складу амінокислот і білків, які виконують різномантні функції . Дефіцит цього елементу може призвести до значних розладів у структурі і функціях організму людини, зокрема дистрофії.


варіанти відповідей

  а) N

 

  б) P

в) Br

г) I

Запитання 2

. Біологічне значення йонів...... полягає в тому, що цей йон входить до складу гемоглобіну, дихальних ферментів - цитохромів, бере участь у перенесенні кисню від органів дихання до тканин, а вуглекислого газу - у зворотному напрямку.


варіанти відповідей

а) Сa     

 б) Al

в) Fe

г) Mg

Запитання 3

Йони ..... беруть активну участь у водно-сольовому обміні та підтриманні кислотно-лужної рівноваги в організмі тварин і людини. Вони є в еритроцитах і плазмі крові, травних соках.

варіанти відповідей

 а) Ga

 б) Os

в) Ru

г) Na

Запитання 4

. Без йонів .... не існував би зелений пігмент рослин хлорофіл. В організмі людини йони .... - універсальний регулятор біохімічних і фзііологічних процесів. Він входить до складу ферментів, які каталізують численні біохімічні реакції. Катіони.... життєво необхідні для нормального функціонування нервової системи людини, забезпечення стресостійкості її організму, попередження депресивних станів.

варіанти відповідей

а) Mg

б) Zn

в) Mn

г) Cl

Запитання 5

Йони цього елемента містяться в усіх тканинах і рідинах організму людини, вони потрібні для нормальної роботи м'язів та зсідання крові. Найважливіша функція елемента ..... - участь в утворенні кісткової тканини, що для вашого молодого організму вкрай важливо.


варіанти відповідей

а) Mg       

 б) Fe

в) Ca

г) K

Запитання 6

Йони ...позитивно впливають на роботу серцево - судинної системи, забезпечують нормальне функціонування м'яких тканин ( наприклад, клітин мозку і печінки ), підвищують тонус гладеньких м'язів. Важливе значення йони.. відіграють у підтримці автоматизму скорочення серцевого м'яза - міокарда.


варіанти відповідей

а) Fe       

 б) K

 в) Zn

 г) Mg

Запитання 7

Цей елемент входить до складу кісток , нігтів, волосся, зубної емалі . Його йони надходять до організму з питною водою, у разі їх недостачі виникає захворювання зубів - карієс. 

а) I

        б) Br

        в) F

        г) Cl

 

варіанти відповідей

а) I

б) Br

 в) F

 г) Cl

Запитання 8

Цей елемент необхідний для поділу, росту, розвитку клітин, а значить для відновлення після хвороб. Збільшує швидкість відновлення клітин, тим самим сприяючи загальному поліпшенню стану шкіри. Зупиняє процес запалення, допомагає ранам швидше зажити; зміцнює зуби і кістки;

4. Допомагає розщеплювати вуглеводи, жири і білки. Сприяє нормальному функціонуванню безлічі  органів. Зміцнює імунітет людини, виробляючи корисні антитіла, важливі гормони і лейкоцити.


варіанти відповідей

а) Zn

б) Fe       

 в) K

 г) Mg

Запитання 9

Цей елемент запобігає утворенню ракових клітин, так як він не дозволяє утворюватися вільним радикалам, які руйнують клітини організму. Контролює роботу кожної клітини і попереджає запалення, серцеві та ендокринні захворювання. Є важливим для росту та здоров’я волосся, шкіри та відіграє певну роль у підтримці стійкості організму до різних захворювань.  Селен бере участь у підтримці нормальної роботи печінки, синтезі білків і захищає організм від токсичних мінералів.

варіанти відповідей

а) Se

б) K       

  в) Zn

  г) Mg

Запитання 10

Цей елемент в організмі знаходиться в основному в шкірі, суглобах, м’язах, нігтях, волоссі, входить до складу амінокислот. Нормалізує обмінні процеси; підвищує імунітет. Має протиалергічну, ранозагоювальну і протизапальну  дію;

Покращує роботу зв'язок і суглобів; зміцнює м'язову тканину; зменшує суглобові і м'язові болі, судоми. Підтримує кисневий баланс; Стабілізує рівень глюкози; Сприяє виділенню жовчі печінкою; Нейтралізує і вимиває з організму токсини і шлаки;

Впливає на згортання крові; Важлива для ряду вітамінів, амінокислот, ферментів і гормонів; Підсилює дію вітамінів В1 (тіаміну), В5 (пантотенової кислоти), В7 (біотин)

варіанти відповідей

а) S       

 б) P

в) Br

  г) I

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест