Біологічне значення неметалічних і металічних елементів

Додано: 29 квітня 2020
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 110 разів
12 запитань
Запитання 1

Хімічний елемент, йони якого беруть участь в процесах згортання крові, м'язових і нейронних реакціях, забезпечують осмотичний тиск крові. Входить до складу кісток, зубів.

варіанти відповідей

Сa

Fe

К

Na

Запитання 2

Хімічний елемент, який є структурним компонентом білків, нуклеїнових кислот, АТФ. Утворює безбарвний газ, без запаху та смаку, хімічно досить пасивний.

варіанти відповідей

N

O

C

H

Запитання 3

Хімічний елемент, йони якого надзвичайно важливі для нормальної роботи мембранного транспорту, м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і багатьох інших життєво необхідних функцій. Є компонентом фізіологічного розчину. 

варіанти відповідей

Ca

Na

K

Mg

Запитання 4

Хімічний елемент, який в клітинах зазвичай зберігається в центрі метал-протеїнових комплексів. Нестача цього елемента в організмі людини може призводити до анемії. 

варіанти відповідей

Mg

Fe

Ca

P

Запитання 5

Хімічний елемент, який утворює газ жовтувато-зеленого кольору з різким, задушливим запахом. При вдиханні дуже подразнює слизову оболонку і викликає гострий кашель, а у великих кількостях — навіть смерть. Але є життєво необхідним для живих організмів. Його йони підтримують осмотичну рівновагу, регулюють водно-сольовий обмін, активують дію ферментів шлункового соку.

варіанти відповідей

H

O

F

Cl

Запитання 6

Хімічний елемент, який входить до складу майже 400 ферментів, є необхідним для синтезу вітаміну Е. Утворює амфотерні сполуки.

варіанти відповідей

Mg

Al

Zn

Cu

Запитання 7

Хімічний елемент, який входить до складу понад 50 білків та ферментів, міститься в крові в складі білків плазми. Сприяє росту і розвитку організму, бере участь у кровотворенні, імунних реакціях. У крові більшості молюсків використовується для транспортування кисню і надає крові характерного блакитного кольору.

варіанти відповідей

Fe

Mo

Cu

Zn

Запитання 8

Хімічний елемент, що забезпечує зв'язки між послідовними нуклеотидами в нитках ДНК та РНК. Входить до складу АТФ, сполук кісткової тканини, клітинних мембран.

варіанти відповідей

N

P

Ca

O

Запитання 9

Хімічний елемент, що входить до складу деяких амінокислот (цистеїн, метіонін), вітамінів (біотин, тіамін), ферментів. Бере участь в утворенні третинної структури білка. Леткі сполуки, до складу яких входить цей елемент, отруйні.

варіанти відповідей

S

Se

N

P

Запитання 10

Хімічний елемент, сполуки якого є основою всіх рослинних і тваринних організмів, всіх органічних речовин. 

варіанти відповідей

O

C

H

N

Запитання 11

Хімічний елемент, йони якого впливають на велику кількість процесів в організмі тварин і рослин. Входить до складу багатьох коферментів, ферментів, пігменту хлорофілу.

варіанти відповідей

K

Ca

Cu

Mg

Запитання 12

Хімічний елемент, що входить до складу опорних утворень у рослин і скелетних у тварин. У великих кількостях міститься у діатомових водоростях, радіоляріях, хвощах, деяких злаках (бамбук, рис).

варіанти відповідей

Si

Ca

Fe

C

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест