Тема 1 (ОФГХ). Харчування людини медико-біологічічна та соціально-економічна проблема

Додано: 11 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Копія з тесту: фізіологія харчування
Тест виконано: 19 разів
24 запитання
Запитання 1

1. Потреба організму в харчових речовинах залежить від:

варіанти відповідей

стану, віку, зросту, роду занять

травлення їжі

дотримання вимог особистої гігієни

Запитання 2

2. Калорійність їжі - це:


варіанти відповідей

кількість продуктів, використаних при приготуванні страви

кількість калорій, які надходять в організм людини з продуктами

кількість енергії, яка використовується організмом у стані спокою

Запитання 3

3. Режимом харчування називається:


варіанти відповідей

енерговитрати під час прийому їжі

норми споживання харчових речовин

приймання їжі протягом доби в чітко визначений час, розподіл її за масою, калорійністю, вмістом харчових речовин

Запитання 4

4. На сніданок припадає добового раціону:

варіанти відповідей

10%

10-25%

 40-45%

Запитання 5

5. Вуглеводи надходять в організм із:

варіанти відповідей

фруктами, ягодами

молоком, кондитерськими виробами

м’ясом, рибою

Запитання 6

6. Недостатня кількість кальцію в організмі призводить до:


варіанти відповідей

випадіння волосся

порушення окислювальних процесів у організмі

псування зубів

Запитання 7

7. Основним обміном називають:

варіанти відповідей

процес, пов'язаний з окисленням харчових речовин киснем

постійність хімічного складу клітин

кількість енергії , яка використовується організмом для підтримання життя у стані спокою, за температури приміщення близько 20 °С

Запитання 8

8. Енергія, яка використовується організмом вимірюється в:

варіанти відповідей

кілокалоріях

грамах

кілограмах

Запитання 9

9. Витрати енергії за добу залежать від:

варіанти відповідей

діяльності м’язів

статі

віку, клімату

Запитання 10

10.Щоб уникнути захворювання зубів чи слизової оболонки ротової порожнини необхідно зранку чи ввечері:


варіанти відповідей

приймати душ

мити руки

чистити зуби зубною пастою

Запитання 11

11. Лікувальним називається харчування:


варіанти відповідей

організоване за спеціально розробленими дієтами для лікування або попередження різних захворювань

організоване в закладах ресторанного господарства

організоване за побажанням споживача

Запитання 12

12. Основним завданням лікувального (дієтичного) харчування є:


варіанти відповідей

приймання їжі в чітко визначений час

відновлення порушеної рівноваги в організмі людини під час хвороби

розподіл їжі за масою

Запитання 13

13. Вирізняють щадні режими :


варіанти відповідей

хімічний, механічний, термічний

 біологічний, фізичний 

 оптимальний, температурний

Запитання 14

14. Оптимальним режимом харчування учнів вважається:


варіанти відповідей

чотириразовий

триразовий


 дворазовий

Запитання 15

15. Жир використовується організмом як:


варіанти відповідей

джерело енергії

джерело захворювання

джерело постачання гемоглобіну

Запитання 16

16. До складу вуглеводів входять:


варіанти відповідей

 азот, лактоза, фруктоза

 сахароза, моносахариди

вуглець, водень, кисень

Запитання 17

17. Вода є:


варіанти відповідей

середовищем, в якому живуть і підтримують між собою зв'язок клітини

збудником апетиту

регулятором тиску

Запитання 18

18. Для приготування страв слід використовувати воду:


варіанти відповідей

жорстку

м’яку

не має значення

Запитання 19

19. Надлишок жирів в організмі людини призводить до:

варіанти відповідей

зниження засвоєння вітамінів А, Е, D

порушення жирового та холестеринового обміну

ослаблення імунітету до різних захворювань

Запитання 20

20. Добова потреба у вуглеводах:



варіанти відповідей

100-200 г

200-300 г

400-500 г

Запитання 21

21. Захворювання, пов'язане з дефіцитом вітаміну А:

варіанти відповідей

цинга

«бері-бері»

«куряча сліпота»

Запитання 22

22. Механічне щадіння означає:


варіанти відповідей

виключення з раціону чи обмеження грубих, важко засвоюваних продуктів, багатих клітковиною

обмеження страв, які збуджують секторну та моторну функції шлунку й кишківника

виключення з раціону холодних(нижче 20 °C) і гарячих ( вище 65 °C) страв

Запитання 23

23. Лікувально-профілактичне харчування використовується для:


варіанти відповідей

уповільнення процесу всмоктування шкідливих речовин;

запобігання несприятливого впливу хімічних, фізичних і біологічних факторів на організм людини в умовах професійної діяльності:

прискорення виділення токсичних речовин з організму.

Запитання 24

24. В їдальнях ВУЗів у зимово-весняний період у харчування зазвичай вводять добову норму вітаміну С у:

варіанти відповідей

першу страву 

солодкий напій

другу страву

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест