Тема 11 (ОФГГХ) Фізіолого-гігієнічне значення білків

Вправа містить ряд тверджень, якщо ви погоджуєтеся, то відповідь "так", якщо ви вважаєте що це не вірно, то "ні".

Додано: 16 березня 2022
Предмет: Хімія, 3 клас
Тест виконано: 13 разів
34 запитання
Запитання 1

Білки - це складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші елементи.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 2

Частина амінокислот, необхідних людині для побудови тканин тіла, може утворюватися в організмі з інших амінокислот, що надходять з їжею. Вони називаються незамінними.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 3

Деякі амінокислоти організм людини не може синтезувати і мусить одержувати їх готовими разом з білками їжі. Ці амінокислоти називаються замінними.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 4

Основною функцією білка їжі є постачання організму певною кількістю незамінних амінокислот і неспецифічного азоту, який міститься у замінних амінокислотах.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

Незамінні амінокислоти містяться переважно в продуктах рослинного походження.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 6

Замінні амінокислоти містяться в продуктах рослинного походження - борошні, хлібі, бобових.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 7

Білок не лежить в основі всіх життєвих процесів організму: обміні речовин, скороченні, емоційних станах, здатності до росту, розмноження, мислення.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 8

Складний білок крові - гемоглобін - постачає тканини киснем.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 9

Добова потреба для дорослої людини в білках становить 80 - 100 г.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 10

Найдоступнішим джерелом рослинного білка є горіхи.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 11

Більшість білкових продуктів - швидкопсувні (через великий вміст води).

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 12

Продукти багаті на білок: м'ясо, риба, молоко, сир, яйця, горіхи, бобові, зернові культури.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 13

Білки -високомолекулярні азотовмісні біополімери,мономерами яких є:

варіанти відповідей

L - амінокислоти

D - амінокислоти

замінні та незамінні амінокислоти

Запитання 14

Білки виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну,пластичну,біорегуляторну,транспортну,імуннозахисну,моторну,опорну,рецепторну

енергетичну,пластичну,регуляторну,ферментивну,транспортну,захисну,моторну,опорну,рецепторну

енергетичну,пластичну,регуляторну,біорегуляторну,транспортну,імуннозахисну,інформаційну

Запитання 15

Дефіцит білків в організмі дорослих призводить до:

варіанти відповідей

зниження маси тіла, працездатності,кровотворення,травлення,імунного захисту

гальмування працездатності,нервово-психічних реакцій,новоутворень у суглобах

збільшення втомлюваності та зниження працездатності, підвищення рівня захворюваності,негативного впливу на печінку,серцево-судинну систему

Запитання 16

Надлишок білків в організмі дорослих призводить до:

варіанти відповідей

зниження маси тіла,працездатності,кровотворення,травлення,імунного захисту

гальмування працездатності,нервово-психічних реакцій,новоутворень у суглобах

збільшення втомлюваності та зниження працездатності, підвищення рівня захворюваності,негативного впливу на печінку,серцево-судинну систему

Запитання 17

Нормувння білків у харчовому раціоні здійснюється за

варіанти відповідей

азотистим балансом

характером діяльності людини

індивідуальними особливостями організму

Запитання 18

Безпечний рівень споживання білку (г на 1 кг маси тіла)

варіанти відповідей

0,75-0,8

1,0 -1,2

1,8-2,5

Запитання 19

Засвоєння білків покращує:

варіанти відповідей

денатурація до 70∘С

денатурація до 100∘С

тривала теплова обробка

Запитання 20

Засвоєння білків погіршує:

варіанти відповідей

денатурація до 70∘С

гідратаці

тривала теплова обробка

Запитання 21

Дефіцит білка у раціоні може виявлятися негативними станами: 

варіанти відповідей

ви стаєте менш витривалими; 

погіршується імунітет, 

гірше працює мозок; 

знижуються захисні функції,

Запитання 22

Добова норма споживання білку для звиайної людини складає (гр на 1 кг виги)

варіанти відповідей

0,6-1,0

1,0-1,5

1,5-1,9

2,0-3,0

Запитання 23

Добова норма споживання білку для дитини складає (гр на 1 кг виги)

варіанти відповідей

0,6-1,0

1,0-1,5

1,5-1,9

2,0-3,0

Запитання 24

Повноцінні білки є у продуктах:


варіанти відповідей

тваринного походження;

рослинного походження.

Запитання 25

Вкажіть, скільки амінокислот входять до складу білків:

варіанти відповідей

20

24

22

26

Запитання 26

Вкажіть, яким зв’язком сполучені між собою амінокислоти у білках:

варіанти відповідей

Йонним

Ковалентним

Пептидним

Водневим

Запитання 27

Що тут неправда про функції білків?

варіанти відповідей

 Забезпечують скорочення м’язів

  

  

Відкладаються в організмі прозапас для теплоізоляції

 Є каталізаторами біохімічних реакцій


 Беруть участь в утворенні скелета, зв’язок, шкіри, пір’я, шерсті та інших похідних епідермісу

Запитання 28

7.Обери продукти, які містять білки

варіанти відповідей

цукерки, каші, хліб, фрукти;

м'ясні, молочні продукти, горіхи;

картопля, капуста, буряк, фрукти

Запитання 29

6. Скільки разів на день повинні харчуватися підлітки:

варіанти відповідей

2;

9;

3;

5

Запитання 30

3. Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин... .

варіанти відповідей

білки;

жири;

вуглеводи;

мінеральні речовини

Запитання 31

Амінокислоти, які не синтезуються в організмі людини та тварин це :

варіанти відповідей

Незамінні

Частково замінні

Частково незамінні

Замінні

Запитання 32

Виберіть правильне твердження.

варіанти відповідей

Що менше вік, то більше білків потрібно на 1 кг маси тіла.

Що менше вік, то менше білків потрібно на 1 кг маси тіла.

Що більший вік, то більше білків потрібно на 1 кг маси тіла.

Що більший вік, то більше білків потрібно на 10 кг маси тіла.

Запитання 33

Денна норма споживання м'яса на добу становить:

варіанти відповідей

100-120 г 

150-200 г 

100-180 г 

Запитання 34

На скільки відсотків білки м'язової тканини засвоюються організмом людини ?

варіанти відповідей

На 65%,

На 96%,

На 76%,

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест