Фізіологія харчування. Фізіолого - гігієнічне значення нутрієнтів -білків,жирів

Додано: 21 грудня 2020
Предмет: Технології, 11 клас
Тест виконано: 395 разів
30 запитань
Запитання 1

Білки -високомолекулярні азотовмісні біополімери,мономерами яких є:

варіанти відповідей

L - амінокислоти

D - амінокислоти

замінні та незамінні амінокислоти

Запитання 2

Білки виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну,пластичну,біорегуляторну,транспортну,імуннозахисну,моторну,опорну,рецепторну

енергетичну,пластичну,регуляторну,ферментивну,транспортну,захисну,моторну,опорну,рецепторну

енергетичну,пластичну,регуляторну,біорегуляторну,транспортну,імуннозахисну,інформаційну

Запитання 3

Дефіцит білків в організмі дорослих призводить до:

варіанти відповідей

зниження маси тіла, працездатності,кровотворення,травлення,імунного захисту

гальмування працездатності,нервово-психічних реакцій,новоутворень у суглобах

збільшення втомлюваності та зниження працездатності, підвищення рівня захворюваності,негативного впливу на печінку,серцево-судинну систему

Запитання 4

Надлишок білків в організмі дорослих призводить до:

варіанти відповідей

зниження маси тіла,працездатності,кровотворення,травлення,імунного захисту

гальмування працездатності,нервово-психічних реакцій,новоутворень у суглобах

збільшення втомлюваності та зниження працездатності, підвищення рівня захворюваності,негативного впливу на печінку,серцево-судинну систему

Запитання 5

Якої амінокислоти часто не вистачає в раціонах?

варіанти відповідей

тирозину

триптофану

ізолейцину

Запитання 6

Якої амінокислоти часто не вистачає в раціонах?

варіанти відповідей

лізину

цистину

треоніну

Запитання 7

Якої амінокислоти часто не вистачає в раціонах?

варіанти відповідей

метіоніну

валіну

треоніну

Запитання 8

Який продукт багатий на метіонін?

варіанти відповідей

яєчний жовток

сир

легені

Запитання 9

Нормувння білків у харчовому раціоні здійснюється за

варіанти відповідей

азотистим балансом

характером діяльності людини

індивідуальними особливостями організму

Запитання 10

Азотистий баланс для здорової людини повинен бути:

варіанти відповідей

позитивний

адекватний

негативний

Запитання 11

Азотистий баланс для дитячого організму повинен бути:

варіанти відповідей

позитивний

адекватний

негативний

Запитання 12

Безпечний рівень споживання білку (г на 1 кг маси тіла)

варіанти відповідей

0,75-0,8

1,0 -1,2

1,8-2,5

Запитання 13

Засвоєння білків покращує:

варіанти відповідей

денатурація до 70∘С

денатурація до 100∘С

тривала теплова обробка

Запитання 14

Засвоєння білків погіршує:

варіанти відповідей

денатурація до 70∘С

гідратаці

тривала теплова обробка

Запитання 15

Дефіцит жирів в організмі людини призводить до:

варіанти відповідей

зниження засвоєння вітамінів А,Е,Д

порушення жирового обміну

збільшення втомлюваності та зниження працездатності,підвищення рівня захворюваності,негативного впливу на печінку,серцево-судинну систему

Запитання 16

Жири виконують такі функції:

варіанти відповідей

енергетичну,пластичну,біорегуляторну,транспортну,імуннозахисну,моторну,опорну,рецепторну

енергетичну,пластичну,транспортну,харчову,регуляторну,термоізоляційну,амортизаційну,естетичну

енергетичну,пластичну,регуляторну,біорегуляторну,транспортну,імуннозахисну,інформаційну

Запитання 17

Надлишок жирів в організмі людини призводить до:

варіанти відповідей

зниження засвоєння вітамінів А,Е,Д

порушення жирового та холестеринного обміну

збільшення втомлюваності та зниження працездатності,підвищення рівня захворюваності,негативного впливу на печінку,серцево-судинну систему

Запитання 18

Жирні кислоти родини ω3

варіанти відповідей

похідні ліноленової жирної кислоти

похідні лінолевої жирної кислоти

похідні арахідонової жирної кислоти

Запитання 19

Жирні кислоти родини ω6 - це

варіанти відповідей

похідні ліноленової жирної кислоти

похідні лінолевої жирної кислоти

похідні арахідонової жирної кислоти

Запитання 20

Дефіцитні жирні кислоти - це

варіанти відповідей

похідні ліноленової жирної кислоти

похідні лінолевої жирної кислоти

похідні арахідонової жирної кислоти

Запитання 21

Нестача ненасичених жирних кислот призводить до:

варіанти відповідей

гальмування утворення мембран клітин та передчасного їх руйнування

прискорення старіння організму

зниження імунітету та серцево-судинни захворювань

Запитання 22

Надлишок ненасичених жирних кислот призводить до:

варіанти відповідей

гальмування утворення мембран клітин та передчасного їх руйнування

прискорення старіння організму

ожиріння,новоутворення,жовчокам'яна хвороба та серцево-судинні захворювання

Запитання 23

Переоксидне окислення ліпідів викликають:

варіанти відповідей

вільні радикали

радіація

кисень

Запитання 24

Антиоксиданти - речовини, що захищають організм від ланцюгового окислення ліпідів

варіанти відповідей

вітаміни А,Е,С

вітаміни А,Д,Е,β-каротин

біомікроелементи Fe,Se,Mn,Cu

Запитання 25

Антиоксиданти - речовини, що захищають організм від ланцюгового окислення ліпідів

варіанти відповідей

розмаринова кислота та спирти

вітаміни А,Д,Е,β-каротин

біомікроелементи Zn,Se,Mn,Cu

Запитання 26

Яка речовина міститься у нерафінованій олії?

варіанти відповідей

пальмітинова кислота

фосфатиди

вітамін А

Запитання 27

Холестерин - біологічно активна речовина, яка належить до:

варіанти відповідей

фосфоліпідів

стеринів

ліпідів

Запитання 28

Холестерин у великій кількості міститься у:

варіанти відповідей

ікрі лососевій

салі свинячому

яйцях

Запитання 29

Частка рослинних жирів від загальної кількості жиру у добовому раціоні становить:

варіанти відповідей

20%

30%

70%

Запитання 30

Добова потреба у холестерині становить

варіанти відповідей

100-200мг

300-600мг

1-2г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест