Гігієнічна оцінка якості молока та молочних продуктів

Додано: 12 травня 2022
Предмет: Технології, 11 клас
Тест виконано: 387 разів
12 запитань
Запитання 1

В якому випадку не допускається використання назв молочних продуктів у власних назвах продуктів і торговельних марках? 


варіанти відповідей

а) якщо ці продукти виробляються з використанням сировини немолочного походження

б) якщо ці продукти виробляються без відповідності до чинних інструкцій

в) якщо ці продукти виробляються з використанням домішок

Запитання 2

Які показники є критеріями безпеки молока і молочних продуктів (може мати декілька вірних відповідей)? 


варіанти відповідей

а) допустимі концентрації шкідливих речовин (ГДК)

б) наявність бактерій кишкової групи

в) мікробіологічні показники, які є своєрідним контрольним рівнем для певного продукту.

Запитання 3

Які вимоги висуваються до сировини, яка використовується для виробництва молочних продуктів дитячого харчування і безпосередньо до самих продуктів дитячого харчування?

варіанти відповідей

а) висуваються високі токсико-гігієнічні вимоги, які гарантують їх нешкідливість.

б) висуваються високі токсико-гігієнічні вимоги, які гарантують їх нешкідливість. У молоці, яке використовують у виробництві продуктів для дитячого харчування, жорстко регламентується вміст токсичних елементів, а вміст пестицидів, антибіотиків, мікотоксинів не допускається

в) у молоці, яке використовують у виробництві продуктів для дитячого харчування, вміст пестицидів, антибіотиків, мікотоксинів допускається в обмеженій кількості

Запитання 4

Якими методами забезпечується збереження якості молока на молокозаводах?

варіанти відповідей

а) пастерізацією

б) стерилізацією

в) обидві відповіді вірні

Запитання 5

Під час пастеризації..?

варіанти відповідей

а) гине близько 99% вегетативних форм мікроорганізмів, але спорові бактерії залишаються життєздатними.

б) досягається повний бактерицидний ефект відносно всієї мікрофлори.

в) немає вірної відповіді

Запитання 6

Стерилізоване молоко зберігається...

варіанти відповідей

а) при температури від 2 °С до 6 °С не більше 36 годин.

б) при температури від 1 °С до 25 °С за відсутності сонячного світла до 10 діб і більше

в) при температурі 5°С - 6 °С – не більше доби

Запитання 7

Які продукти відносять до продуктів молочнокислого бродіння?

варіанти відповідей

а) кисляк, ацидофілія і ацидофільне молоко, сметану, сир, кефір і кумис.

б) кисляк, ацидофілія і ацидофільне молоко, сметану, сир

в) кефір, кумис

Запитання 8

За органолептичними і хімічними показниками ацидофілія і ацидофільне молоко повинні відповідати таким вимогам?

варіанти відповідей

а) Смак і запах - ніжні, кисломолочні, без сторонніх, різко виражених, невластивих присмаків і запахів; консистенція в міру густа, однорідна, без крупинок жиру і білка; колір від білого до блідо-жовтого; жиру не менш ніж 15%, кислотність 60-100 °Т.

б)Смак та запах – чисті, кисломолочні; консистенція – м’яка, неоднорідна, мажуча або розсипчаста з наявністю крупки. Колір – білий або білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі. Масова частка жиру – 2%

Кислотність - 220ºТ

в) смак і запах кисломолочні, із властивим для цих продуктів ароматом. Колір — молочно- білий, рівномірний за всією масою продукту; кількість жиру — не менш ніж 3,2%. Кислотність 75-130 °Т

Запитання 9

За яких умов зберігання вершкового масла сповільнюються мікробіологічні та фізико-хімічні процеси, які спричинюють псування продукту?

варіанти відповідей

а) за температури від -24 °С до -30°С

б)за температури від -2 °С до -6°С

в) за температури до -20°С

Запитання 10

Що роблять з молоком, отриманим від тварин, хворих на сибірську виразку, емфізематозний карбункул, чуму ВРХ, повальне запалення легенів, паратуберкульоз, сказ, при ураженні вимені актиномікозом, інфекційній жовтусі, тощо?

варіанти відповідей

а) утилізують.

б) відправляють на промислову переробку

в) немає вірної відповіді

Запитання 11

Що роблять з молоком, отриманим від тварин, хворих на бруцельоз, сальмонельоз, ящур, лейкоз?

варіанти відповідей

а) утилізують.

б) відправляють на промислову переробку

в) знезаражують згідно чинних інструкцій

Запитання 12

За якими показниками оцінюють бактеріальну забрудненість молока?


варіанти відповідей

а) його загальним мікробним обсіменінням

б) за наявністю бактерій кишкової групи

в) за наявністю харчових добавок

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест