Гостре запалення (патоморфологія)

Додано: 22 жовтня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
46 запитань
Запитання 1

Дівчинка 4 років померла від дизентерії. На розтині слизова прямої кишки покрита біло- сірою плівкою, яка важко знімається пінцетом. Зустрічаються поодинокі виразки. Який вид ексудативного запалення має місце:

варіанти відповідей

А. Крупозне

В. Альтеративне

С. Дифтеритичне

Д. Гнійне

Е. Катаральне

Запитання 2

Дівчинка 8 років хворіла дифтерією, померла при ознаках серцевої недостатності. На розтині міокард дряблий, порожнини камер серця розширені. Мікроскопічно виражені дистрофічні і некротичні зміни кардіоміоцитів, повнокрів'я судин, набряк строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Який міокардит привів до недостатності серцевої діяльності?

варіанти відповідей

А. Альтеративний

В. Серозний

С. Проміжний

D. Ексудативний

Е. Продуктивний

Запитання 3

У хворого на розтині у правій плевральній порожнині виявлено 380мл жовтої медоподібної рідини з неприємним запахом. При мікроскопії рідини - багато нейтрофільних гранулоцитів. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

А. Емпієма плеври

В. Абсцесс легені

С. Флегмона

Д. Гангрена легені

Е. Гнійний катар плеври

Запитання 4

У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітини. Плевральна пункція дала 700мл в'язкої рідини жовто- зеленого кольору. Який патологічний процес розвинувся у плевральній порожнині,

варіанти відповідей

А. Емпієма плеври

В. Бронхопневмонія

С. Серозний плеврит

Д. Геморагічний плеврит

Е. Карциноматоз плеври

Запитання 5

Слизова оболонка товстої кишки у померлого при дизентерії на розтині повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, що відривається із зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишці у хворого?

варіанти відповідей

А. Дифтеритичне запалення

В. Крупозне запалення

С. Геморагічне запалення

Д. Серозне запалення

Е. Катаральне запалення

Запитання 6

На розтині трупа хворого, який мав крупозну пневмонію та померлого від пневмококового сепсиса, у правій плевральній порожнині знаходилось 900мл мутної зеленувато-жовтої рідини. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвіть клініко-морфологічну форму запалення у плевральній порожнині.

варіанти відповідей

А. Фібринозне запалення

В. Емпієма

С. Флегмона

Д. Хронічний абсцес

Е. Гострий абсцес

Запитання 7

При мікроскопічному дослідженні запального інфільтрату шкіри виявлене накопичення гнійно- лейкоцитарного ексудату в декількох волосяних фолікулах. Як називається запаленхня?

варіанти відповідей

А. Абсцес

В. Флегмона

С. Фурункул

Д. Карбункул

Е. Натічник

Запитання 8

Хлопчика віком 14 років турбувала сверблячка, підвищення температури, пізніше на ділянці облямівки нижньої губи з'явилося багато дрібних пухирців, які містять ледь каламутну, солом'яно-жовтого кольору, опалесцюючу рідину. При мікроскопічному дослідженні виявлені лімфоцити, поодинокі нейтрофіли, злущені епітеліальні клітини. Який патологічний процес лежить в основі даного явища?

варіанти відповідей

А. Ексудативне запалення

В. Альтерація

С. Набряк

Д. Проліферативне запалення

Е. Білкова вакуольна дистрофія

Запитання 9

У хворого віком 6 років через кілька хвилин після укусу оси в ділянці правої кисті з'явився різкий біль, припухлість, почервоніння, локально підвищилася температура. Який морфологічний процес лежить в основі вказаних змін?

варіанти відповідей

А. Серозне запалення

В. Дистрофія

С. Проліферативне запалення

Д. Транссудація

Е. Геморагічне запалення

Запитання 10

Чоловік віком 48 років помер від сибіркового сепсису. На розтині виявлено, що м'які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров'ю, темно-червоного кольору, нагадують «шапочку кардинала». Гістологічно- альтерація стінок дрібних судин оболонок і тканини мозку, дрібні лімфоцитарні інфільтрати. Якому патологічному процесу відповідають описані зміни?

варіанти відповідей

А. Геморагічному запаленню

В. Субарахноїдальному крововиливу

С. Венозному повнокрів'ю мозку

Д. Набряку мозку

Е. Крововиливу у мозок

Запитання 11

Жінка віком 38 років, хворіє на декомпенсовану ваду мітрального клапана ревматичної етіології. При обстеженні перед операцією кардіохірург виявив у порожнині перикарда біля 60мл солом'яно-жовтої, рідини. Листки перикарда опалесцюючої повнокровні, тьмяні. При гістологічному дослідженні інтраопераційної біопсії виявлена помірна лімфоїдна інфільтрація з домішкою поодиноких поліморфно-ядерних лейкоцитів, еритроцитів. Виражені повнокров'я і набряк епікарда. До Якого виду ексудативного запалення можна віднести описані патологічні зміни?

варіанти відповідей

А. Серозне

В. Катаральне

С. Геморагічне

Д. Фібринозне

Е. Гнійне

Запитання 12

Жінка віком 33 роки, знаходилася B гастроентерологічному відділенні з діагнозом: гострий гастрит. Ендоскопічно по малій кривизні шлунка виявляється безліч виразок діаметром до 1см. Гістологічно - в гастробіоптаті: поверхневий дефект слизової оболонки, який покритий темно-сірими некротичними масами; у глибині цього дефекту повнокров'я і набряк тканин, скупчення дрібних клітин із значним гіперхромним ядром. Про який вид запалення свідчать виявлені зміни в стінці шлунка?

варіанти відповідей

А. Альтеративне

В. Ексудативний

С. Проліферативне

Д. Гіперплазію

Е. Регенерацію

Запитання 13

Дівчинка 6 років захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії внаслідок справжнього крупу. Ha автопсії слизова оболонка гортані, трахеї і бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запалення свідчать виявлені зміни у гортані?

варіанти відповідей

А. Крупозне

В. Серозне

С. Геморагічне

Д. Дифтеритичне

Е. Катаральне

Запитання 14

Під час проведення операції, з приводу гострого флегмонозного аппендициту, y хлопчика 14 років хірург звернув увагу на те, що листки очеревини на всьому протязі дифузно потовщені, повнокровні, тьмяні, шорсткі. В черевній порожнині виявлено біля 800мл каламутної, густої, жовтувато-зеленоватого кольору рідини з неприємним запахом, яка мікроскопічно складається переважно з ПМЯЛ, поодиноких еритроцитів. Якому патологічному процесу відповідають такі морфологічні зміни?

варіанти відповідей

А. Абсцесу

В. Флегмоні

С. Емпіємі

Д. Катарально-гнійному запаленню

Е. Гнійно-геморагічному запаленню

Запитання 15

При огляді дитини 7 років, що надійшла в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль у горлі, утруднене ковтання, підвищення температури тіла до 39*С, набряк шиї, при огляді виявлено: мигдалики збільшені, їхня слизова повнокровна, покрита більшою кількістю плівок білувато-жовтого кольору, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зняти плівку залишається глибокий дефект, що кровоточить. Який вид запалення має місце?

варіанти відповідей

А. Дифтеритичне

В. Гнійне

С. Серозне

Д. Крупозне

Е. Геморагічне

Запитання 16

 У хворого 63 років, що страждав раком шлунка, з'явився різкий біль в епігастральній області, тахікардія, втрата свідомості. Через деякий час хворий помер. При аутопсії в черевній порожнині виявлено близько 1000мл мутної, зеленувато-жовтої рідини, вісцеральному i парієнтальному на листках очеревини ниткоподібні накладення сіруватого кольору. Який вид запалення має місце:

варіанти відповідей

А. Фібринозно-гнійне

В. Катаральне

С. Серозне

Д. Геморагічне

Е. Продуктивне

Запитання 17

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова трахеї і бронхів покрита біло-сірою плівкою, яка рихло з'єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів виповнений Рихлими масами сіро-білого кольору. Який трахеобронхіт за характером ексудату відмічений при розтині?

варіанти відповідей

А. Дифтеритичний

В. Катаральний

С. Гнильний

Д. Гнійний

Е. Крупозний

Запитання 18

Слизова оболонка трахеї тьмяна, повнокровна, з нашаруванням сіро-білих плівок.

Найвірогідніша форма запалення:

варіанти відповідей

А. Проліферативне

В. Гнійне

С. Серозне

Д. Фібринозне

Е. Змішане

Запитання 19

Губчастий та кортикальний шари гомілкової кістки на окремих ділянках у стані розпаду, порожнини, що створилися, заповнені кашкоподібними масами зеленувато-жовтого кольору. Найвірогідніша форма запалення:

варіанти відповідей

А. Гнійне

В. Катаральне

С. Серозне

Д. Проліферативне

Е. Змішане

Запитання 20

При розтині у печінці померлого 62 років виявлено вогнище розпаду тканини діаметром 4см, заповнене рідиною жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

варіанти відповідей

А. Емпієма

В. Флегмона

С. Карбункул

D. Абсцес

Е. Гранульома

Запитання 21

У хворого після операційного втручання (опікова хвороба) в умовах різкого зниження реактивності організму став прогресувати сепсис, що привело до смертельного наслідку. В області передньої стінки черевної порожнини на розтині мікроскопічно спостерігається дифузна інфільтрація сегментоядерними лейкоцитами міжм'язевих проміжків, набряк тканини, лізис м'язових волокон. Визначити характер патологічного процесу.

варіанти відповідей

А. Флегмона.

В. Дифтеритичне запалення.

С. Абсцес.

Д. Некроз.

Е. Катаральне запалення.

Запитання 22

Дитина 4-х років захворіла гостро і померла. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просочені густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Про який процес в оболонках мозку йде мова?

варіанти відповідей

А. Фібринозне запалення

В. Серозне запалення

С. Гнійне запалення

Д. Геморагічне запалення

E.-

Запитання 23

Після хірургічного видалення порожнини печінки проведено її паталогоанатомічне дослідження. Стінка порожнини утворена волокнистою сполучною, щільною грануляційною тканинами, в просвіті густа каламутна рідина з неприємним запахом, в якій переважають поліморфно-ядерні лейкоцити. Визначити патологічний процес.

варіанти відповідей

А. Гострий абсцес

В. Хронічний абсцес

С. Флегмона печінки

Д. Однокамерний ехінокок

Е. Проста кіста печінки

Запитання 24

Хворий віком 34 роки, звернувся до лікаря зі скаргами на локальний біль в області потилиці, підвищення температури тіла у цій ділянці. Макроскопічно визначається інфільтрат конусоподібної форми багряно-синюшного кольору з жовтувато-зеленуватою верхівкою, яка піднімається над поверхнею шкіри. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

А. Емпієма

В. Флегмона

С. Абсцес

Д. Карбункул

Е. Фурункул

Запитання 25

Хворий 16 років поступив в хірургічне відділення з діагнозом гострий апендицит. Який типовий патологічний процес є головним при цьому захворюванні?

варіанти відповідей

А. Запалення.

В. Гіпоксія.

С. Гарячка.

Д. Пухлини.

Е. Тромбоз

Запитання 26

У літнього чоловіка, температура 38° С нежить, кашель, сльозотеча і крупноплямистий висип на шкірі. Слизова оболонка зіву набрякла, гіперемована, з білими плямами в ділянці щік. Запалення якого характеру лежить в основі змін слизової оболонки шік?

варіанти відповідей

А. Серозное

В. Фібринозне

С. Геморагічне

Д. Гнійне

Е. Катаральне

Запитання 27

Дитині 8 років, надійшла до інфекційного відділення з високою температурою до 38° C, дрібно-цятковою яскраво-червоною висипкою на шкірі, був встановлений діагноз скарлатини. Слизова оболонка зіву яскраво гіперемована, набрякла, мигдалики різко збільшені, з тьмяними вогнищами жовтувато- сірого кольору і ділянками чорного кольору. Яке запалення лежить в основі змін у зіві?

варіанти відповідей

А. Геморагічне

В. Катаральне

С. Гнійно-некротичне

Д. Серозне

Е. Фібринозне

Запитання 28

Дитина доставлена до приймального відділення у стані асфіксії. При огляді в гортані виявлені білуваті плівки, що обтурують просвіт, плівки легко знімають зі слизової оболонки. Лікар запідозрив дифтерію. Про яку форму запалення гортані йде мова?

варіанти відповідей

А. Катаральне запалення

В. Гнійне запалення

С. Серозне запалення

Д. Дифтеритичне запалення

Е. Крупозне запалення

Запитання 29

При ректороманоскопії у дитини 10 років слизова оболонка прямої і сигмовидної кишок набрякла, червонуватого кольору, покрита товстим шаром слизу. Вкажіть одну правильну відповідь, якій відповідають зазначені зміни.

варіанти відповідей

А. Синець

В. Гнійне запалення

С. Катаральне запалення

Д. Венозне повнокрів'я

Е. Геморагічне запалення

Запитання 30

На розтині хворого, що помер від крупозної пневмонії, в плевральній порожнини непрозора рідина, на вісцеральній плеврі сіруватого кольору плівка. Визначити вид запалення на вісцеральній плеврі.

варіанти відповідей

А. Катаральне

В. Гранульоматозне

С. Гнійне

Д. Фібринозне

Е. Геморагічне

Запитання 31

У хворогр плевритом, в плевральній порожнині виявлена рідина з неприємним запахом. Який різновид запалення мав місце у даному випадку?

варіанти відповідей

А. Катаральне

В. Гнильне

С. Альтеративне

Д. Гнійне

Е. Фібринозне

Запитання 32

Який з нижче перерахованих процесів найбільш часто зустрічається в організмі людини в якості відповідної реакції при захворюваннях інфекційної природи?

варіанти відповідей

А. Тромбоз

В. Гіпертрофія

С. Метаплазія

Д. Атрофія

Е. Запалення

Запитання 33

У хворого 28 років температура тіла 40° С, блювання, біль при ковтанні; пульс частий, обличчя бліде, загальна слабкість і млявість; лімфатичні вузли значно збільшені, болючі, набряк підшкірної клітковини шиї і верхньої частини грудної клітки. З рота відчувається нудотний запах, голос гугнявий. При огляді зіву - тканини мигдаликів та зіву майже зімкнуті, повнокровні; на їх поверхні щільний брудно- сірий наліт, що поширюється на тверде піднебіння, щільно пов'язаний з підлеглими тканинами, при спробі відокремити їх розвивається кровотеча. Який патологічний процес зумовлює дані морфологічні зміни?

варіанти відповідей

А. Дифтеритичне ексудативне запалення

В. Крупозне ексудативне запалення

С. Катаральне ексудативне запалення

Д. Гнійне ексудативне запалення

Е. Геморагічне ексудативне запалення

Запитання 34

Назвіть характер грипозної пневмонії:


варіанти відповідей

А. Гнійний

В. Серозний

С. Слизовий

Д. Геморагічний

Е. Фібринозний

Запитання 35

Слизова тьмяна, повнокрівна, вкрита слизом. Найбільш ймовірна трахеї оболонка форма запалення:

варіанти відповідей

А. Катаральне гнійне

В. Катаральне слизове

С. Катаральне серозне

Д. Катаральне проліферативне

Е. Катаральне змішане

Запитання 36

При ультраструктурному дослідженні біоптату тканини встановлено, що в цитоплазмі макрофагів, що входять до складу запального інфільтрату, виявляється значне збільшення кількості лізосом. Що є проявом даного морфологічного процесу?

варіанти відповідей

А. Активація фагоцитозу

В. Пролиферативная активність клітин

С. Уповільнення фагоцитозу

Д. Активація апоптозу

Е. Сповільнення апоптозу

Запитання 37

Чоловік скаржиться на свербіння та почервоніння шкіри в ділянці щоки після гоління. Об'єктивно: на поверхні гіперемованої шкіри щоки спостерігаються пухирці, заповнені прозорою рідиною. Якого характеру рідина в пухирцях?

варіанти відповідей

А. Геморагічний ексудат

В. Транссудат

С. Гнійний ексудат

D. Слизовий ексудат

Е. Серозний ексудат

Запитання 38

На розтині тіла 47-річного чоловіка, що помер від легенево-серцевої недостатності в лівій легені виявлена порожнина розміром 4х4 см, заповнена гноєм. Стінка фестончата, нерівна, представлена легеневою тканиною. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

А. Ехінококоз

В. Хронічний абсцес

С. Кавернозний туберкульоз

Д. Гострий абсцес

Е. Фіброзуючий альвеоліт

Запитання 39

При гістологічному дослідженні легень хворого, що помер від серцевої недостатності, виявлені вогнища запалення із заповненням альвеол рідиною блідо-рожевого кольору, місцями з наявністю тонких рожевих ниток, що утворюють дрібнопетлисту мережу з великою кількістю одноядерних, переважно дрібних, клітин округлої форми. Який характер ексудату в легенях?

варіанти відповідей

А. Серозно-фібринозний

В. Геморагічний

С. Серозний

Д. Гнійний

Е. Фібринозний

Запитання 40

Дитина 4 років поскаржилася на біль у горлі при ковтанні, погане самопочуття. При огляді в зіві і мигдаликах на тлі помірної набряклості і гіперемії виявлені сірувато-білуваті плівчасті нашарування, товщиною до 1 мм, щільно з'єднані з підлеглими тканинами. Про який патологічний процес свідчать виявлені зміни?

варіанти відповідей

А. Запалення

В. Дистрофія

С. Некроз

Д. Метаплазія

Е. Організація

Запитання 41

Захворювання дитини почалося з нежиті, недомагання. З'явилася висока температура, головний біль, нудота. Дитина госпіталізована в інфекційне відділення, проте через 2 доби, незважаючи на лікування, наступила смерть. На розтині виявлені: м'які мозкові оболонки різко потовщені, тьмяні, набряклі, повнокровні, жовтувато-зеленуватого кольору, МОЗОК 3 вираженим набряком, вклиненням стовбура у великому отворі. Який різновид ексудативного запалення розвинулася в оболонках мозку?

варіанти відповідей

А. Геморагічне

В. Катаральне

С. Гнійне

Д. Фібринозне

Е. Серозное

Запитання 42

На слизовій оболонці мигдаликів і м'якого піднебіння виявляються біло-сірого кольору плівки, які шільно з'єднані підлеглою 3 тканиною, при спробі зняти плівку на її місці виникає глибокий дефект тканини. Визначте патологічний процес, який виник на слизовій оболонці мигдаликів і м'якого піднебіння.

варіанти відповідей

А. Дифтеритичне запалення

В. Серозне запалення

С. Крупозне запалення

Д. Гнійне запалення

Е. Змішаність запалення

Запитання 43

Юнак 17-ти років захворів гостро, температура тіла підвищилася до 38,5, з'явилися кашель, нежить, сльозотеча, виділення з носа. Яке запалення розвинулося?

варіанти відповідей

А. Гнійне

В. Фібринозне

С. Серозне

Д. Катаральне

Е. Геморагічне

Запитання 44

У дитини з помірно вираженою загальною інтоксикацією виявлена дифтерія з ураженням великих бронхів. Який вид запалення характерний для цього виду дифтерії?

варіанти відповідей

А. Крупозне

В. Дифтеритичне

С. Альтеративне

Д. Геморагічне

Е. Продуктивне

Запитання 45

У лікарню надійшла жінка з пухлиноподібним висипом на шкірі, а також набряком гортані. Лікар вставив діагноз кропив'янка алергічного генезу. Який ексудат характерний для алергії:

варіанти відповідей

А. Серозний

В Фібринозний

С. Гнійний

Д. Геморагічний

Е. Змішаний

Запитання 46

У дитини 12 років в ділянці задньої поверхні шиї утворення округлої форми близько 3см діаметром, навколо виражена гіперемія, біль при легкій пальпації, припухлість, почервоніння, неможливість активних рухів шиєю. Яка це форма запалення?

варіанти відповідей

А. Абсцес

В. Фібринозна

С. Геморагічна

Д. Дифтеритична

Е. Катаральна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест