Харчові добавки, Е-числа

Завдання професійного спрямування.

Професія: «Радіомеханік з обслуговування та ремонту радіотелевізійної апаратури; налагоджувальник контрольно-вимірювальних приладів та автоматики»


Додано: 27 травня 2020
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 1 раз
9 запитань
Запитання 1

Яку речовину люди використовують і як харчову добавку, і як товар, який має надзвичайно широкий спектр застосування, в тому числі і в техніці? 

варіанти відповідей

Аспартам

Бензойна кислота

Натрій хлорид

Аскорбінова кислота

Запитання 2

Забороненим консервантом в ЄС, який же і застосовують у виробництві полімерних матеріалів для виготовлення деталей радіоапаратури, кабельної ізоляції є:

варіанти відповідей

Оцтова кислота Е 260

Формальдегід Е 240

Сорбінова кислота Е 200

Фумарова кислота Е 297

Запитання 3

Вкажіть речовину, яку можна використовувати як вогнетривкий матеріал та харчову добавку E 553b?                                                       

варіанти відповідей

Тальк                                              

Токоферол                      

Ізопропіл цитрат                

Борна кислота

Запитання 4

Під номером Е173 закодована речовина, що застосовується при оздобленні закордонних цукерок та інших кондитерських виробів (дозволений не у всіх країнах), застосовується також в радіоелектроніці, електротехніці тощо. Вказати дану речовину?                                                                            

варіанти відповідей

Порошковий алюміній 

Тетраборат натрію  

Лютеїн  

Фенол 

Запитання 5

Із переліку органічних речовин виберіть зайву:              

варіанти відповідей

Оцтова кислота

Абієтинова кислота

Пропіонова кислота

Аскорбінова кислота

Мурашина кислота

Запитання 6

Одногрупниці за професією «Радіомеханік» обговорювали рецепти засолювання огірків. Оля зауважила «Моя бабуся кладе таблетки аспірину в розсіл, аби не каламутнів, а банки не вибухали». Людмила жахнулася: «Хіба можна добавляти ліки у харчі?». «Дарма! - заперечила Оля. - У магазинних консервах усілякої "хімії" - хоч греблю гати. А тут якийсь аспірин. Консервуватиму за бабусиним рецептом!». Людмилі забракло аргументів, аби пере­конати подругу у хибності такого підходу. А може, права Оля? Яка ваша думка?

варіанти відповідей

Дійсно, таблетки аспірину додають в розсіл, аби банки не «вибухали». Аспірин при гідролізі (кип’ятінні) розкладається на саліцилову та оцтову кислоту, він дає можливість «наситити» помідори киснем, вони одержуються «тугими» і приємно щіпають за язик, коли їсте

Дійсно, таблетки аспірину додають в розсіл, аби банки не «вибухали». Але ацетилсаліцилова кислота при взаємодії із компонентами, що містяться в банці, з часом перетворюється на кетони – ацетон, який є отрутою. Це може призвести до ракових захворювань, змін в серцево-судинній системі тощо

Дійсно, таблетки аспірину додають в розсіл, аби банки не «вибухали». Але, аспірин є в даному випадку і як антибактерицидний засіб, так і виступає в ролі консерванта

Запитання 7

Якщо додати чайну ложку кукурудзяного крохмалю у відро з водою для миття технічного скла, то скло буде чисте і без розводів. Масова частка крохмалю у кукурудзі становить 20 %. Розрахуйте масу глюкози, яку можна добути з кукурудзи масою 405 кг. Вихід продукту дорівнює 70 %.

варіанти відповідей

57 кг

63 кг

24 кг

77 кг

Запитання 8

Етанол, який використовують для обезжирення (протирання) контактів під час пайки, у харчовій промисловості тощо, об’ємом 30 мл (густина 0,79 г/мл) нагріли з надлишком броміду натрію і сульфатної кислоти. З реакційної суміші виділили брометан масою 42,3 г. Обчисліть масову частку виходу брометану.

варіанти відповідей

25%

35,5%

75,4%

64,6%.

Запитання 9

В результаті дії натрію на 13,8г суміші етилового спирту і одноосновної органічної кислоти виділяється 3,36л газу, а в результаті дії на таку ж саму суміш насиченого розчину гідроген карбонату натрію – 1,12л газу. Визначте формулу органічної кислоти, яку можна використовувати і як харчову добавку, і як речовину для виробництва фарб для покриття радіоапаратури

варіанти відповідей

CH3COOH

НСООН

C6H8O7

HOOC-COOH

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест