Хімічний склад, харчова цінність та первинна обробка овочів. Відсоток відходів. Види нарізки

Додано: 20 жовтня 2022
Предмет: Технології, 11 клас
Тест виконано: 109 разів
24 запитання
Запитання 1

Редиска, Редька, Пастернак, Селера, Хрін

варіанти відповідей

бульбоплоди

капустяні

глікозидні

коренеплоди

Запитання 2


Кольрабі, Брокколі це


варіанти відповідей

десертні овочі

насіннячкові плоди

пряні овочі

капустяні овочі

Запитання 3

Батун, шалот, порей. черемша

варіанти відповідей

капустяні

десертні

цибулеві

пряні

Запитання 4

Ревінь, Спаржа, Артишок

варіанти відповідей

цибулеві

капустяні

десертні

салатно-шпинатні

Запитання 5

Руккола.лоло росса, ейндвідій

варіанти відповідей

салатно-шпинатні

плодові

томатні

коренеплоди

Запитання 6

Томати, Баклажани, Перець

варіанти відповідей

гарбузові

к4абачкові

томатні

шпинатні

Запитання 7

До складу білків капусти входить елемент, який зумовлює запах сірководню при тепловій обробці і квашенні капусти. Це...

варіанти відповідей

оксиген

сульфур

магній

кобальт

Запитання 8

Капуста , яка має високе стебло, на якому у пазухах листків розміщені дрібні щільні головочки 

варіанти відповідей

кольрабі

брюссельська

савойська

пекінська

Запитання 9

Їстівною частиною цієї капусти є молоде, ніжне, потовщене стебло, що нагад велику ріпу, світло-зеленого або фіолетово-синього кольору

варіанти відповідей

брокколі

кольрабі

брюссельська

пекінська

Запитання 10

Цей овоч нарізують на овочерізках або вручну соломкою, квадратиками, часточками і січуть.

варіанти відповідей

капуста савойська

капуста білоголова

капуста цвітна

капуста брокколі

Запитання 11

Придатна ця нарізка для борщів селянського і полтавського, юшки селянської, для припускання, тушкування і смаження (після попереднього відварювання).

варіанти відповідей

капуста соломкою

капуста шашками

капуста часточками

капуста кружальцями

Запитання 12

Ефірні олії і глікозиди цих овочів зумовлюють специфічний запах і гострий смак та сприяють збудженню апетиту, поліпшують травлення і засвоюваність їжі

варіанти відповідей

коренеплоди

капустяні

томатні

цибулеві

Запитання 13

Фітонциди й ефірні олії мають антибіотичні властивості, запобігають розвитку мікроорганізмів. Вони містяться в

варіанти відповідей

бульбоплодах

коренеплодах

десертних овочах

цибулевих

Запитання 14

Цибуля яких сортів містить найбільше цукрів (12-15 %) та ефірних олій (18-155 мг%), 

варіанти відповідей

солодких

гострих

легких

важких

Запитання 15

Споживання цього овоча сприяє стійкості організму до простудних та інфекційних захворювань, збудження апетиту, поліпшенню травлення і роботи серця.

варіанти відповідей

цибуля

батат

щавлія

часник

Запитання 16

Зелень городини — паростки, зібрані після пророщування, які використовують як візуальний і смаковий компонент або інгредієнт у ресторанах вишуканої їжі 

варіанти відповідей

ейнвідій

рукола

мікрогрін

ревінь

Запитання 17

Що не входить до прованських трав

варіанти відповідей

Лаванда

орегано

петрушка

кінза

Запитання 18

2 лаврові листки, 2 гілочки петрушки, 4 гілочки тим'яну, 1 зелений лист цибулі-порей це-

варіанти відповідей

букет моєї бабусі

Букет Гарні

фін ербс

італійські трави

Запитання 19

Кунжут, тим'ян, майоран, сумах, орегано, сіль - це

варіанти відповідей

Букет Гарні

За'атар

Прованські трави

італійські трави

Запитання 20

Уживають молоді, товсті, м’ясисті, видовжені зелені, рожеві або червоні стебла (завтовшки не більше 2 см, завдовжки 30-70 см).

варіанти відповідей

бадилля буряка

бадилля батату

ревінь

спаржа

Запитання 21

У їжу використовують молоді пагони біло-рожевого кольору завдовжки 18-20 см, які ще не з’явилися з ґрунту. Вони мають солодкуватий ніжний смак (нагадує зелений горошок) і запах. 

варіанти відповідей

батун

порей

спаржа

артишок

Запитання 22

Нерозкриті квіти багаторічної рослини, які збирають до початку повного цвітіння. їстівними частинами є м’ясисте квітколоже не-розкритих суцвіть (кошиків) і потовщені основи лусочок — пелюсток нижніх рядів. 

варіанти відповідей

ананас

банан

артишок

шалот

Запитання 23

Гіркуватий присмак недозрілих томатів зумовлений наявністю в них

варіанти відповідей

дозривіну і томатину.

соланіну й томатину.

таніну

каротину

Запитання 24

зморшки, сморжі, трюфелі це гриби

варіанти відповідей

трупчаті

пластинчаті

сумчасті

губчасті

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест