Контрольна робота. "Нітрогеновмісні органічні сполуки"

Додано: 21 травня
Предмет: Хімія, 9 клас
50 запитань
Запитання 1

Амінокислоти це органічні сполуки до складу яких входять

варіанти відповідей

карбоксильна група

гідроксильна група

аміногрупа

нитрогруппа

Запитання 2

За фізичними властивостями амінокислоти

варіанти відповідей

під час плавлення руйнуються

погано розчиняються у воді

добре розчиняються у воді

погано розчиняються в органічних розчинниках

крихкі, білого кольору

Запитання 3

Білки - це...

варіанти відповідей

низькомолекулярні сполуки

високомолекулярні сполуки

складаються із залишків амінокислот

складаються із залишків органічних кислот

Запитання 4

Які функції в організмі виконують білки:

варіанти відповідей

будівельна

захисна

каталічна

енергетична

Запитання 5

Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:

варіанти відповідей

Поява запаху

Утворення розчину синього кольору

Утворення осаду червоного кольору

Утворення забарвлення жовтого кольору

Запитання 6

З якого дерева одержують природний полімер каучук?

варіанти відповідей

гевея

амарант

ебенове

баобаб

евкаліпт

Запитання 7

Що з перелічених речей розкладається найдовше?

варіанти відповідей

газета

картонна упаковка від молока

поліетиленовий пакет

пластикова пляшка

Запитання 8

Які з перелічених речовин, відносяться до природних органічних:

варіанти відповідей

оцтова кислота

нафта

мило

капрон

Запитання 9

При недостачі якої природної органічної речовини в організмі людини виникають важкі захворювання?

варіанти відповідей

фітонциди

вітаміни

антибіотики

ліки

Запитання 10

При взаємодії двох амінокислот утворюється дипептид за рахунок відщеплення води. У дипептиді залишки амінокислот сполучені між собою яким зв`язком?

варіанти відповідей

пептидним

водневим

йонним

насиченим

Запитання 11

Вкажіть, які зв'язки присутні у первинній структурі білків.

варіанти відповідей

водневі

пептидні

сульфідні

йонні

Запитання 12

Формула амінокислот.

варіанти відповідей

NH2-R-COOH

R-COOH

R-OH

R-NH2

Запитання 13

До складу білків входять залишки молекул

варіанти відповідей

глюкози

лактози

амінокислот

фруктози

гліцеролу

Запитання 14

Найпростіша амінокислота називається:


варіанти відповідей

аланін

амінооцтова

амінопропанова

валін

Запитання 15

Які хімічні елементи входять до складу білків?

варіанти відповідей

С

О

Н

Р

S

N

Запитання 16

Денатурація-це...

варіанти відповідей

Поєднання амінокислот в поліпептидний ланцюг

Руйнування всіх структур білка

Руйнування всіх структур білка, окрім первинної

Гідроліз білка з утворенням окремих амінокислот

Запитання 17

Вкажіть органічну сполуку, яка є складовою частиною білка:

варіанти відповідей

лактоза

глюкоза

крохмаль

амінокислота

Запитання 18

Укажіть продукти харчування, найбагатші на білки:

варіанти відповідей

риба

буряк

морква

яблука

картопля

апельсини

м'ясо

бобові рослини

Запитання 19

Вкажіть назву процесу руйнування структур білка:

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

розклад

приєднання

Запитання 20

Амінооцтова кислота містить:

варіанти відповідей

-СООН

-NH2

-ОН

пептидний зв′язок

Запитання 21

Білки - це полімери, мономерами яких є ...

варіанти відповідей

спирти

вуглеводи

жири

амінокислоти

Запитання 22

Оберіть продукти виробництва органічного синтезу

варіанти відповідей

Пластмаси

Луги

Хімічні волокна

Скло

Спирти

Добрива мінеральні

Запитання 23

Чинники, які зумовлюють денатурацію білків.

варіанти відповідей

Ультрафіолетове опромінення

Високі температури

Сполуки важких металічних елементів

Розчин фенолфталеїну

Отрути рослинного і тваринного походження

Концентровані кислоти і луги

Розчини солей активних металів

Запитання 24

Укажіть кількість амінокислот, залишки яких беруть участь у побудові білкових молекул:


варіанти відповідей

10

20

22

100

Запитання 25

Укажіть амінокислоту:

варіанти відповідей

феніламоній хлорид

метиламін

гліцин

анілін

Запитання 26

Укажіть продукти гідролізу білків:

варіанти відповідей

карбонові кислоти

амінокислоти

вуглеводи

спирти

Запитання 27

Між якими функціональними групами утворюється пептидний зв’язок?

  

варіанти відповідей

гідроксильна  та нітрогрупа 

аміногрупа та гідроксильна

карбоксильна та аміногрупа

карбонільна та гідроксильна 

Запитання 28

Наявністю яких зв’язків підтримується вторинна структура білка?

варіанти відповідей

дисульфідних

водневих

пептидних

атомних

Запитання 29

Амінокислоти, які не можуть утворюватися в організмі людини, а надходять в організм разом з їжею, називаються:

варіанти відповідей

незамінними

замінними

синтезуючими

продуктовими

Запитання 30

Скільки пептидних зв' язків міститься в молекулі трипептиду?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 31

Яка структура білка не руйнується при його денатурації?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 32

Четвертинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

глобула

ланцюг з амінокислот

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 33

Для проведення якісної ксантопротеїнової реакції на білки потрібно мати такий реактив:

варіанти відповідей

амоніак

Купрум (ІІ) сульфат

концентровану нітратну кислоту

натрій гідроксид

Запитання 34

Порядок сполучення залишків амінокислот у білковій молекулі показує структуру:

варіанти відповідей

первинну

вторинну

третинну

четвертинну

Запитання 35

Укажіть з якими речовинами можуть взаємодіяти амінокислоти:

варіанти відповідей

кислоти

луги

вода

вуглекислий газ

інші амінокислоти

Запитання 36

Під час взаємодії білків з розбавленим розчином купрум(ІІ) сульфату з'являється фіолетове забарвлення. Ця реакція має назву: 

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

оксалатна

біуретова

цистеїнова

Запитання 37

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

послідовність чергування різних амінокислотних ланок

конфігурація, якої набуває в просторі закручений поліпептидний ланцюг

просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний зв'язок

Запитання 38

Атоми яких елементів входять до складу амінокислот:

варіанти відповідей

С

О

N

P

Н

S

Запитання 39

Аміноетанова кислота має формулу:

варіанти відповідей

CH3COOH

NH2CH2COOH

NH3CH2COOH

C2H5OH

Запитання 40

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 41

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 42

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 43

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 44

Завдяки якій властивості білків організм людини засвоює їжу, до складу якої вони входять?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

Запитання 45

На які властивості амінокислоти вказує карбоксильна група? 

варіанти відповідей

кислотні

нейтральні

основні

амфотерні

Запитання 46

За походженням органічні речовини поділяють на...

варіанти відповідей

Органічні

Синтетичні

Неорганічні

Природні

Запитання 47

Дайте визначення синтетичних органічних речовин.

  

варіанти відповідей

є продуктами хімічної промисловості  

є продуктами взаємодії кислот з лугами

добувають їх у лабораторії або на виробництві 

є продуктами взаємодії кислот з карбонатами

Запитання 48

До природних органічних речовин належать...

варіанти відповідей

Жири

Вуглеводи

Білки, амінокислоти

Нафта, газ, кам'яне вугілля

Лаки, фарби, мастила, барвники

Будівельні матеріали й суміші

Засоби боротьби зі шкідниками сільськогосподарських рослин і домашніх тварин

Запитання 49

До синтетичних органічних речовин належать:

варіанти відповідей

Жири, білки і вуглеводи

Нафта, газ і кам'яне вугілля

Косметичні й гігієнічні, мийні засоби

Засоби боротьби зі шкідниками сільськогосподарських рослин і домашніх тварин

Будівельні матеріали й суміші

Фармацевтичні препарати

Запитання 50

Добовий раціон дорослої людини має містити щонайменше 55 г білка. Масова частка білків у сої становить 35%. Укажи масу сої, яку повинна з'їсти людина протягом дня, щоб забезпечити свій організм білком:

 

варіанти відповідей

1925

188,5

157,1

63,6

65

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест