Контрольна робота з теми "Оксигеновмісні та Нітрогеновмісні органічні сполуки". Гімназія

Тест виконано: 175 разів
15 запитань
Запитання 1

1. До складу спиртів входить функціональна група:

варіанти відповідей

карбоксильна;    

гідроксильна;     

альдегідна;     

аміногрупа.

Запитання 2

2. Молекулярна формула етанолу:

варіанти відповідей

СН4;    

СН3ОН;

С2Н5ОН;

СН3СООН.

Запитання 3

3. Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з:

варіанти відповідей

йодом;   

купрум(ІІ) гідроксидом;   

водою;   

індикатором

Запитання 4

4. Молекула білка складається з:

варіанти відповідей

залишків глюкози;                    

залишків амілози;  

залишків вищих карбонових кислот;     

залишків амінокислот.

Запитання 5

7. Установіть відповідність між речовиною та її фізичними властивостями:

Речовина                                             Фізичні властивості

1 етанол;                            А безбарвна рідина з різким запахом;

2 етанова кислота;            Б газувата речовина з слабким фруктовим запахом,

3 глюкоза;                             малорозчинна у воді;

4 жир.                                В безбарвна рідина з «спиртовим» запахом;

Г біла тверда речовина, добре розчинна у воді, має солодкий  смак;

     Д нерозчинна у воді речовина, але добре розчинна у органічних розчинниках (бензині, гасі тощо).   

варіанти відповідей

1-А 2-Д 3-В 4-Б

1-В 2-А 3-Г 4-Д

1-Б 2-В 3-А 4-Г

1-Д 2-Г 3-В 4-А

Запитання 6

8. Установіть відповідність між речовиною та її використанням:

      Речовина                                                  Використання 

1 оцтова кислота;                       А для виробництва мила, гліцерину, оліфи;

2 сахароза;                                  Б для виробництва паперу, картону, тканин;

3 жир;                                          В для виробництва каучуку, гуми, скла;

4 целюлоза.          Г для виробництва кондитерських виробів, напоїв, варення;

           Д для виробництва штучних волокон, як консервант, для приготування їжі.

варіанти відповідей

1-Б 2-Г 3-В 4- А

1-А 2-Д 3-Б 4-Г

1-Д 2-Г 3-А 4-Б

1-Г 2-Д 3-В 4-А

Запитання 7

9. Вставте пропущені слова:

Рідкі жири переважно _____1__________ походження, до їх складу входять залишки ______2_______ вищих карбонових кислот.

варіанти відповідей

1-тваринного, 2-ненасичених

1-тваринного, 2-насичених

1-рослинного, 2- насичених

1-рослинного, 2-ненасичених

Запитання 8

Білок входить до складу:

варіанти відповідей

молока

картоплі

яблук

м'яса

Запитання 9

Група NH2 називається...

варіанти відповідей

Аміногрупою

Іміногрупою

Карбоксильною групою

Запитання 10

Втрата білком своєї будови або руйнування природної структури це...

варіанти відповідей

Денатурація

Ренатурація

Регенерація

Запитання 11

Укажіть, з яких речовин у природі синтезується глюкоза

варіанти відповідей

карбон(ІV) оксид і водень

карбон(ІІ) оксид і водень

 вода і карбон(ІV) оксид

вода і карбонатна кислота

Запитання 12

Оберіть вуглеводи, які розчиняються у воді

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

целюлоза

клітковина

Запитання 13

Укажіть фізичні властивості, які характеризують сахарозу

варіанти відповідей

Білий порошок, не розчинний у воді, набрякає у гарячій воді, утворюючи колоїдні розчини

Безбарвна, кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак. При застиганні розплавленої маси утворюється прозора аморфна маса – карамель

Волокниста речовина, не розчинна у воді, стійка до розчинів кислот, лугів й слабких окиснювачів


Безбарвна кристалічна солодка речовина, без запаху, добре розчинна у воді. Її розчин не проводить електричний струм. При нагріванні не плавиться , а розкладається.

Запитання 14

функції білків в організмі

варіанти відповідей

будівельна

 енергетична

транспортна


 всі правильно

Запитання 15

Незамінні амінокислоти:

варіанти відповідей

 що необхідні всім організмам

 ті, що організми можуть виробляти самостійно

 

ті, що організми не можуть виробляти самостійно

ті, що можуть синтезуватись в організмі тварин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест