Контрольна робота з теми "Вуглеводи. Амінокислоти. Білки"

Додано: 12 травня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 382 рази
30 запитань
Запитання 1

Вкажіть речовини, які утворюються під час фотосинтезу


 

  

варіанти відповідей

кисень, етанол і сахароза

  кисень, етанол і фруктоза

  кисень, етаналь і глюкоза

кисень, глюкоза та крохмаль

Запитання 2

Глюкоза - це


 

  

 

варіанти відповідей

безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді

безбарвна аморфна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді

  безбарвна кристалічна речовина, добре розчинна у воді, без смаку і запаху

 безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна в органічних розчинниках

Запитання 3

Укажіть спосіб добування сахарози у промисловості


 

 

  

варіанти відповідей

 синтез із простих речовин

 переробка полісахаридів

 вимиванням гарячою водою з подрібнених у стружку буряків

вимиванням холодною водою з подрібненої у стружку картоплі

Запитання 4

Оберіть фізичні властивості крохмалю


  

 

варіанти відповідей

 білий кристалічний порошок, солодкий на смак

білий кристалічний порошок, добре розчинний у холодній воді

  білий кристалічний порошок, без смаку

 білий аморфний порошок, нерозчинний у холодній воді

Запитання 5

Крохмалю найбільше міститься у


 

  

  

варіанти відповідей

 винограді

 солодких овочах і фруктах

коренях цукрових буряків

бульбах картоплі та зернах хлібних злаків

Запитання 6

Укажіть назву вуглеводів, які належать до полісахаридів


 

 

  

  

  

варіанти відповідей

 глюкоза

 сахароза

 мальтоза

  крохмаль

фруктоза

лактоза

целюлоза

Запитання 7

Целюлоза відрізняється від крохмалю тим, що


 

 

  

варіанти відповідей

містить лише розгалужені молекули

  ступінь полімеризації та відносна молекулярна маса целюлози більша, ніж у крохмалю

 складається з молекул розгалуженої та лінійної будови

ступінь полімеризації та відносна молекулярна маса целюлози менша, ніж у крохмалю

Запитання 8

Вкажіть реактив, який використовують для виявлення крохмалю


 

 

 

варіанти відповідей

 амоніачний розчин аргентум (І) оксиду

 спиртовий розчин натрій гідроксиду

 спиртовий розчин йоду

 свіжоосаджений купрум (ІІ) гідроксид

Запитання 9

Вкажіть результат дії гарячої води на крохмаль


 

 

 

варіанти відповідей

 крохмаль повністю розчиняється у воді

 крохмаль набрякає у воді, утворюючи клейстер

 крохмаль не розчиняється у воді

 крохмаль розкладається на вуглекислий газ і воду

Запитання 10

У процесі добування сахарози з метою очистки від домішок, її обробляють послідовно


 

варіанти відповідей

 баритовою водою, вуглекислим газом

  хлоридною кислотою, сірчистим газом

  вапняним молоком та вуглекислим газом

 вуглекислим газом

Запитання 11

Укажіть вуглевод, з якого гідролізом отримують глюкозу та фруктозу


 

 

варіанти відповідей

 сахароза

  крохмаль

 галактоза

 целюлоза

Запитання 12

Молекула глюкози містить


 

 

  

варіанти відповідей

 чотири гідроксильні і одну альдегідну групи

 п'ять гідроксильних і одну альдегідну групи

 дві альдегідні та три гідроксильні групи

шість гідроксильних груп

Запитання 13

Укажіть, в яких масових співвідношенях необхідно змішати цукор та воду, щоб отримати розчин з масовою часткою цукру 2%


 

варіанти відповідей

 2 : 10

 1 : 49

  1 : 50

  2 : 100

Запитання 14

Укажіть хімічний зв`язок, який характерний для вторинної структури білкової молекули:


 

 

 

варіанти відповідей

 дисульфідний

 водневий

 пептидний

  йонний

Запитання 15

Амінокислоти одночасно містять такі групи


 

   

 

  

варіанти відповідей

карбоксильну групу - СООН

карбонільну групу - СО

  аміногрупу - NH2

 гідроксогрупу - ОН

Запитання 16

Амінокислоти виявляють властивості


 

 

варіанти відповідей

 кислотні

 амфотерні

 основні

Запитання 17

Укажіть прізвище вченого, який уперше синтезував поліпептиди


 

варіанти відповідей

 Фішер

  Зінін

 Бекетов

  Кучеров

Запитання 18

Амінокислоти є структурними одиницями


 

  

варіанти відповідей

 білків

 вуглеводів

жирів

Запитання 19

Амінокислоти, які не синтезуються організмом, називаються


 

варіанти відповідей

 замінні

 незамінні

Запитання 20

Послідовність з'єднання амінокислот у поліпептидному ланцюзі - це


 

 

  

варіанти відповідей

 первинна структура

 вторинна структура

  третинна структура

 четвертинна структура

Запитання 21

Найпростіша амінокислота має три назви. Вкажіть їх


 

 

варіанти відповідей

 аміноетанова

  амінооцтова

 амінокапронова

  гліцин

 валін

Запитання 22

За складом білки поділяють на:


 

 

  

варіанти відповідей

фосфоліпіди

  глобуліни

 протеїни

протеїди

Запитання 23

Спіраль згортається в клубок (глобулу), специфічний для кожного білка. Це структура


 

  

  

варіанти відповідей

 первинна структура

 вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 24

Чинники, які можуть викликати денатурацію білків


 

 

 

варіанти відповідей

 дія кислот

  дія високих температур

  дія етилового спирту

 дія концентрованого розчину кухонної солі

 дія випромінювання

 всі відповіді вірні

Запитання 25

Фізичні властивості амінокислот


 

  

варіанти відповідей

 білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солоні на смак

 безбарвні кристалічні речовини з температурою плавлення 146⁰, солодкі на смак

  безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді й погано - в органічних розчинниках, деякі солодкі на смак

аморфний порошок, нерозчинний у воді при звичайних умовах, без смаку

Запитання 26

При денатурації білків руйнуються просторові структури молекули крім


 

  

варіанти відповідей

 первинної структури

  вторинної структури

 третинної структури

четвертинної структури

Запитання 27

Молекула гемоглобіну складається з чотирьох субодиниць, сполучених з гемом. що містить йон Феруму. Отже для гемоглобіну, як і для деяких інших білків, характерна


 

  

 

варіанти відповідей

 первинна структура

 вторинна структура

третинна структура

 четвертинна структура

Запитання 28

Біуретова реакція - це:


  

  

 

варіанти відповідей

 поява фіолетового забарвлення при дії на білок розчину лугу та купрум(ІІ) сульфату

поява жовтого забарвлення при дії на білок концентрованої нітратної кислоти

випадання темно-бурого осаду внаслідок дії на білок плюмбум(ІІ) ацетату в лужному середовищі

 поява малинового забарвлення під час дії на білок фенолфталеїну

Запитання 29

Якісною реакцією на пептидний зв'язок є:


  

варіанти відповідей

 Біуретова реакція

Ксантопротеїнова реакція

Запитання 30

Навіщо використовують біуретову та ксантопротеїнову реакції?


 

варіанти відповідей

 для красивого забарвлення

  для виявлення білків поміж інших органічних речовин

  для отримання кольорових барвників

 для підтверження хімічного процесу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест