Мед Біо П.П. Частина 13

Додано: 18 травня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 83 рази
50 запитань
Запитання 1

601) В ядрах більшості клітин епітелію слизової оболонки щоки чоловіка виявлено одне тільце статевого X-хроматину. Для якого з наведених синдромів це характерно?


варіанти відповідей

Трисомії за X-хромосомою

Клайнфельтера

Шерешевського-Тернера

Дауна

Едвардса

Запитання 2

602) Гемофілія А - спадкове захворювання, зумовлене наявністю патологічного гена в:

варіанти відповідей

21-й хромосомі

19-й хромосомі

Y-хромосомі

7-й хромосомі

X-хромосомі

Запитання 3

603) У місячної дитини відмічаються диспепсія, збудженість, підвищення м'язового тонусу й сухожильних рефлексів. Проба на визначення фенілпіровиноградної кислоти в сечі позитивна. Назвіть діагноз захворювання:

варіанти відповідей

мукополісахаридоз

дальтонізм

міопатія Дюшенна

фенілкетонурія

гемофілія А

Запитання 4

604) Для вивчення спадковості в людини використовують різні методи антропогенетики й серед них - генеалогічний та близнюковий. Що саме можна визначити за близнюковим методом?

варіанти відповідей

Експресивність

Коефіцієнт спадковості

Пенетрантність

Тип успадкування

Зиготність пробанда

Запитання 5

605) Під час обстеження юнака з розумовою відсталістю вияв- лено євнухоїдну будову тіла, недорозвиненість статевих органів. У клітинах порожнини рота - статевий хроматин. Який метод генетичного дослідження слід застосувати для уточнення діагнозу?


варіанти відповідей

Клініко-генеалогічний

Дерматогліфіку

Цитологічний

Біохімічний

Популяційно-статистичний

Запитання 6

606) До медико-генетичної консультації звернулися батьки новонародженого, у якого підозрюють синдром Дауна. Який метод дослідження слід призначити для підтвердження діагнозу хромосомної патології й виключення фенокопії?

варіанти відповідей

Цитогенетичний

Дерматогліфічний

Біохімічний

Визначення статевого хроматину

Імунологічний

Запитання 7

607) У дитини 6 місяців спостерігаються різке відставання в психомоторному розвитку, напади судом, бліда шкіра з екзематозними змінами, біляве волосся, блакитні очі. У цієї дитини найбільш імовірно дозволить установити діагноз визначення концентрації в крові та сечі:

варіанти відповідей

лейцину

гістидину

триптофану

фенілпірувату

валіну

Запитання 8

608) Резус-негативна жінка виходить заміж за гетерозиготного резус-позитивного чоловіка. Яка ймовірність резус-конфлікту між організмами матері та плода за другої вагітності?

варіанти відповідей

0%

12,5%

25%

50%

75%

Запитання 9

609) У чоловіків унаслідок зловживання алкоголем може відбуватись нерозходження статевих хромосом у мейозі. Які спадкові хвороби в нащадків може спричинити ця ситуація?

варіанти відповідей

Синдром Клайнфельтера

Трисомію за X-хромосомою

Синдром Шерешевського-Тернера

Жодних спадкових хвороб

Синдром Клайнфельтера та синдром Шерешевського-Тернера

Запитання 10

610) Одна з форм цистинурії зумовлена аутосомним рецесивним геном. Однак у гетерозигот спостерігається підвищений уміст цистеїну в сечі, тоді як у рецесивних гомозигот у нирках утворюються камені. Яка форма цистинурії можлива в дітей у родині, де батько страждає цією хворобою, а в матері підвищений уміст цистеїну в сечі?


варіанти відповідей

Обидві (утворення каменів і підвищений уміст цистеїну в сечі)

Жодної форми

Утворення каменів

Підвищений уміст цистеїну

Підвищений уміст цистеїну й відсутність обох форм цистинурії

Запитання 11

611) Новонародженій дитині з багатьма вадами розвитку в пологовому будинку встановлено попередній діагноз: синдром Патау. За допомогою якого методу генетики можна підтвердити цей діагноз?


варіанти відповідей

Генеалогічного

Близнюкового

Біохімічного

Цитогенетичного

Популяційно-статистичного

Запитання 12

612) У фенотипічно жіночому організмі проведене визначення проценту статевого хроматину в букальному епітелії. В яких випадках можна підозрювати патологію?


варіанти відповідей

0%

20%

40%

50%

80%

Запитання 13

613) При якому захворюванні можна визначити гетерозиготне носійство методом навантажувальних тестів?

варіанти відповідей

Галактоземії

Синдромі Дауна

Гемофілії

Синдромі Патау

Цистинурії

Запитання 14

614) До медико-генетичної консультації звернувся чоловік із приводу безплідності. Під час лабораторного дослідження в ядрах більшості клітин епітелію слизової оболонки щоки було виявлено по одному тільцю Барра, а в ядрах нейтрофілів - по одній "барабанній паличці". Який синдром може спричинити подібні прояви?


варіанти відповідей

Патау

Шерешевського-Тернера

Трисомія за X-хромосомою

Клайнфельтера

Дауна

Запитання 15

615) Виникнення нижчеперелічених захворювань пов'язане з генетичними факторами. Назвіть патологію зі спадковою схильністю:


варіанти відповідей

серпоподібноклітинна анемія

дальтонізм

синдром Дауна

хорея Гантингтона

цукровий діабет

Запитання 16

616) Під час обстеження дівчини 18 років виявлено недорозвинення яєчників, широкі плечі, вузький таз, укорочення нижніх кінцівок, "шию сфінкса". Розумовий розвиток не порушений. Хворій установлено діагноз: синдром Шерешевського-Тернера. З якими змінами кількості хромосом пов'язана ця хвороба?

варіанти відповідей

Трисомією за X-хромосомою

Моносомією за X-хромосомою

Трисомією за 13-ю хромосомою

Трисомією за 18-ю хромосомою

Трисомією за 21-ю хромосомою

Запитання 17

617) До медико-генетичної консультації звернулася вагітна жінка. Її перша дитина народилася з багатьма вадами розвитку: незарощення верхньої губи й верхнього піднебіння, мікрофтальм, синдактилія, вади серця й нирок. Дитина померла у віці одного місяця; під час каріотипування в неї виявлено 46 хромосом, 13-та хромосома транслокована на іншу хромосому 1 . З яким хромосомним захворюванням народилася ця дитина?


варіанти відповідей

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром Патау

Синдром Едвардса

Синдром Дауна

Синдром Клайнфельтера

Запитання 18

618) У жінки з резус-негативною кров'ю III групи народилася дитина з II групою крові, у якої була гемолітична хвороба внаслідок резус-конфлікту. Яка група крові за системою AB0 та резус-належність можливі в батька дитини?

варіанти відповідей

II (A), rh

I (0), rh

III (B), Rh+

I (0), Rh+

II (A), Rh+

Запитання 19

619) У пологовому будинку народилася дитина із численними аномаліями розвитку внутрішніх органів: серця, нирок, травної системи. Лікар запідозрив у дитини синдром Едвардса. Яким основним методом генетики можна достовірно підтвердити цей діагноз?


варіанти відповідей

Дерматогліфіки

Близнюковим

Генеалогічним

Біохімічним

Цитогенетичним

Запитання 20

620) У генетиці людини використовується ряд методів. Який із перелічених методів дає можливість оцінити ступінь впливу спадковості й середовища на розвиток ознаки?

варіанти відповідей

Цитогенетичний

Близнюковий

Біохімічний

Дерматогліфічний

Генеалогічний

Запитання 21

621) У 50-х роках минулого століття в Західній Європі від матерів, які приймали талідомід (снодійний засіб), народилося кілька тисяч дітей із відсутніми або недорозвиненими кінцівками, порушенням будови скелета. Яка природа такої патології?


варіанти відповідей

Генокопія

Генна мутація

Фенокопія

Хромосомна мутація

Геномна мутація

Запитання 22

622) Яка з названих хвороб людини є спадковою й моногенною?

варіанти відповідей

Гіпертонія

Виразкова хвороба шлунку

Поліомієліт

Гемофілія A

Цукровий діабет

Запитання 23

623) У дівчини 18 років виявлено диспропорції тіла: широкі плечі, вузький таз, укорочені нижні кінцівки, крилоподібні складки шкіри на шиї, недорозвиненість яєчників. Під час ла- бораторного дослідження в ядрах нейтрофілів не виявлено "барабанних паличок", а в ядрах букального епітелію відсутні тільця Барра. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Синдром Патау

Синдром Клайнфельтера

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром Дауна

Синдром Едвардса

Запитання 24

624) До медико-генетичної консультації звернулася хвора дівчина з попереднім діагнозом: синдром Шерешевського-Тернера. За допомогою якого генетичного методу можна уточнити діагноз?


варіанти відповідей

Генеалогічного аналізу

Гібридизації соматичних клітин

Вивчення статевого хроматину

Біохімічного

Близнюкового

Запитання 25

625) До гінеколога звернулася 28-річна жінка з приводу безпліддя. Під час обстеження виявлено: недорозвинені яєчники та матка, нерегулярний менструальний цикл. Під час дослідження статевого хроматину в більшості соматичних клітин виявлено два тільця Барра. Яка хромосомна хвороба найбільш імовірна в жінки?


варіанти відповідей

Синдром Патау

Синдром Клайнфельтера

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром трипло-X

Синдром Едвардса

Запитання 26

626) Чотирирічна дівчинка має вивих кришталиків, довгі й тонкі пальці, спадкову ваду серця та високий рівень оксипроліну (амінокислота) в сечі. Усі ці дефекти викликані аномалією сполучної тканини. Для якої хвороби характерні ці клінічні симптоми?


варіанти відповідей

Синдрому Марфана

Фенілкетонурії

Гіпофосфатемії

Фруктозурії

Галактоземії

Запитання 27

627) У новонародженої дитини виявлено таку патологію: аномалія розвитку нижньої щелепи та гортані, що супроводжується характерними змінами голосу, які нагадують котячий крик, а також мікроцефалія, вада серця, чотирипалість. Імовірною причиною таких аномалій є делеція:


варіанти відповідей

короткого плеча 11-ї хромосоми

короткого плеча 7-ї хромосоми

короткого плеча 9-ї хромосоми

короткого плеча 5-ї хромосоми

короткого плеча 21-ї хромосоми

Запитання 28

628) Синдром Дауна - найбільш поширений з усіх синдромів, пов'язаних із хромосомними аномаліями. Характерними ознаками синдрому Дауна є: укорочення кінцівок, маленький че- реп, аномалії будови обличчя, вузькі очні щілини, епікантус, розумова відсталість, часті порушення будови внутрішніх орга- нів. При синдромі Дауна, обумовленому трисомією за 21-ю хромосомою, основним діагностичним методом є:


варіанти відповідей

генеалогічний

цитогенетичний

біохімічний

популяційно-статистичний

моделювання

Запитання 29

629) У дитини, що народилася в пізньому шлюбі, малий зріст, відставання в розумовому розвитку, товстий "географічний" язик, вузькі очні щілини, плоске обличчя із широкими вилицями. Якого роду порушення обумовили розвиток описаного синдрому?

варіанти відповідей

Родова травма

Хромосомна патологія

Внутрішньоутробний імунний конфлікт

Внутрішньоутробна інтоксикація

Внутрішньоутробна інфекція

Запитання 30

630) У генетичній консультації встановили, що гетерозиготна мати-носійка передала мутантний ген половині синів, які хворі, і половині дочок, які, залишаючись фенотипічно здоровими, теж є носійками й можуть передати рецесивний ген разом з X- хромосомою наступному поколінню. Ген якого з перелічених захворювань може бути переданий дочкою?

варіанти відповідей

Полідактилії

Таласемії

Фенілкетонурії

Гемофілії

Гіпертрихозу

Запитання 31

631) У хворого хлопчика в крові виявлено відсутність В-лімфоцитів та різке зниження кількості імуноглобулінів основних класів. Поставлений діагноз уродженої агаммаглобулінемії. Внаслідок чого виникло це спадкове захворювання, якщо батьки хворого здорові, а випадків захворювання в родоводі не спостерігається?

варіанти відповідей

Соматична мутація у хворого

Мутація в соматичних клітинах батьків

Неповна пенетрантність гена в батьків

Мутація в статевих клітинах батьків

Генеративна мутація у хворого

Запитання 32

632) У новонародженої дівчинки виявлено лімфатичний набряк кінцівок, надлишок шкіри на шиї. У нейтрофілах відсутні "барабанні палички". Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Синдром Клайнфельтера

Синдром Дауна

Синдром Патау

Синдром Едвардса

Синдром Шерешевського-Тернера

Запитання 33

633) Повторна вагітність. У матері кров нульової групи, резус- негативна, у обох плодів кров II групи, резус-позитивна. За яким варіантом може бути конфлікт ?

варіанти відповідей

Несумісність за А-антигеном

Rh-несумісність

Несумісність за Rh-системою й системою АВ0

Несумісність за іншими системами

Несумісність за В-антигеном

Запитання 34

634) У родині, де батько страждав гіпертонічною хворобою, ви- росли троє синів. Один із них працював авіадиспетчером - керівником польотів у великому міжнародному аеропорту з високою інтенсивністю руху. Два інших сини проживали в сільській місцевості й мали професії бджоляра й рослинника. Диспетчер у зрілому віці занедужав тяжкою формою гіпертонічної хвороби. В інших синів цього захворювання не було, лише зрідка відзначалися невеликі підйоми кров'яного тиску. До якої групи генетичних захворювань варто віднести гіпертонічну хворобу в цій родині?

варіанти відповідей

Моногенне захворювання

Хромосомне захворювання

Мультифакторіальне захворювання

Геномне захворювання

Захворювання неспадкового характеру

Запитання 35

635) Під час визначення групи крові за системою АВ0 виявлено антигени А і В. Цю кров можна переливати особам, що мають таку групу:


варіанти відповідей

I

II

IV

III

усім переліченим

Запитання 36

636) У дитини в пологовому будинку поставлений попередній діагноз - фенілкетонурія. Які результати біохімічного дослідження підтвердять діагноз?

варіанти відповідей

Відкладання сечокислих солей у суглобах

Порушений синтез тирозину, адреналіну, норадреналіну, меланіну

Накопичення ліпідів у нервових клітинах, сітківці ока й печінці

Порушений вуглеводний обмін

Порушений обмін міді

Запитання 37

637) У медико-генетичній консультації проводився аналіз груп зчеплення й локалізації генів у хромосомах. При цьому використовувався метод:


варіанти відповідей

гібридизації соматичних клітин

популяційно-статистичний

близнюковий

генеалогічний

дерматогліфічний

Запитання 38

638) У жінки, яка під час вагітності перенесла вірусну краснуху, народилася дитина з незарощенням верхньої губи й піднебіння. Дитина має нормальний каріотип і генотип. Названі аномалії можуть бути результатом:

варіанти відповідей

впливу тератогенного фактора

генної мутації

хромосомної мутації

геномної мутації

комбінативної мінливості

Запитання 39

639) На консультації вагітна жінка. Лікар для прогнозу здоров'я очікуваної дитини може використовувати генетичний метод:


варіанти відповідей

гібридологічний

амніоцентез

близнюковий

біохімічний

дерматогліфічний

Запитання 40

640) Під час обстеження юнака 18 років, що звернувся до медико-генетичної консультації, було виявлено відхилення фізичного та психічного розвитку: євнухоїдний тип будови тіла, відкладання жиру та оволосіння за жіночим типом, слаборозвинені м'язи, розумову відсталість. За допомогою цитогенетичного методу встановлено каріотип хворого. Який це каріотип?


варіанти відповідей

47, XY, 21+

45, X0

47, XXY

47, XY, 18+

47, XYY

Запитання 41

641) У лейкоцитах хворого виявлена транслокація ділянки 22-ї хромосоми на іншу хромосому . Така мутація приводить до розвитку:

варіанти відповідей

синдрому Шерешевського-Тернера

синдрому Дауна

хронічного білокрів'я

синдрому "крик кішки"

фенілкетонурії

Запитання 42

642) У хворого встановлене гетерозиготне носійство напівлетального алеля, який має дозовий ефект, і його виразність у гомозигот і гетерозигот різна. Цей факт дозволив установити метод:


варіанти відповідей

цитогенетичний

популяційно-статистичний

картування хромосом

близнюковий

біохімічний

Запитання 43

643) Резус-негативна жінка з I (0) групою крові вагітна резус- позитивним плодом, який має групу крові А. Щоб запобігти сенсибілізації резус-негативної матері резус-позитивними еритроцитами плода, їй протягом 72 годин після пологів необхідно внутрішньовенно ввести:


варіанти відповідей

B-глобулін

фібриноген

анти-D-глобулін

резус-аглютиніни

протромбін

Запитання 44

644) У людини виявлено галактоземію - хворобу накопичення. За допомогою якого методу генетики діагностується ця хвороба?

варіанти відповідей

Цитогенетичного

Біохімічного

Популяційно-статистичного

Близнюкового

Генеалогічного аналізу

Запитання 45

645) 22-га хромосома людини має різні мутантні варіанти - моно- і трисомії, делеції довгого плеча, транслокації. Кожна мутація має свій клінічний варіант прояву. За допомогою якого методу можна визначити варіант хромосомної мутації?


варіанти відповідей

Секвенування

Біохімічного

Цитогенетичного

Близнюкового

Дерматогліфічного

Запитання 46

646) У хворого має місце мутація гена, що відповідає за синтез гемоглобіну. Це призвело до розвитку захворювання - серпо- подібноклітинної анемії. Як називається патологічний гемоглобін, що виявляється при цьому захворюванні?

варіанти відповідей

HbA

HbF

HbS

HbA1

Bart-Hb

Запитання 47

647) Під час обстеження дівчини 18 років виявлено недорозвинення яєчників, широкі плечі, вузький таз, укорочення нижніх кінцівок, "шию сфінкса". Розумовий розвиток не порушений. Лікар установив попередній діагноз: синдром Шерешевського- Тернера. За допомогою якого методу генетики можна підтвердити цей діагноз?

варіанти відповідей

Цитогенетичного

Популяційно-статистичного

Близнюкового

Генеалогічного

Біохімічного

Запитання 48

648) Дитина в ранньому дитинстві мала особливий "нявкаючий" тембр голосу. Спостерігаються відсталість психомоторного розвитку й слабоумство. Діагностовано синдром "котячого крику". На якому рівні організації відбулося порушення, що викликало даний синдром?

варіанти відповідей

Молекулярному

Субклітинному

Клітинному

Тканинному

Організменому

Запитання 49

649) Під час огляду дитини педіатр відзначив відставання у фізичному та розумовому розвитку. У сечі різко підвищений уміст кетокислоти, що дає якісну кольорову реакцію із хлорним залізом. Яке порушення обміну речовин було виявлено?

варіанти відповідей

Цистинурія

Тирозинемія

Фенілкетонурія

Алкаптонурія

Альбінізм

Запитання 50

650) Хвора 18 років. Фенотипічно: низенька, коротка шия, епікантус, антимонголоїдний розріз очей. Каріотип 45, Х? Статевий хроматин: Х-хроматин 0%. Найбільш можливий діагноз:

варіанти відповідей

синдром Сендберга

синдром Шерешевського-Тернера

синдром Дауна

синдром Клайнфельтера

справжній гермафродитизм

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест