Мед Біо П.П. Частина 5

Додано: 15 травня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 123 рази
50 запитань
Запитання 1

201) Сліпа дівчина, батьки, брати й сестри якої теж були сліпими, вийшла заміж за сліпого юнака, брат і сестра якого теж були сліпими, а інші члени родини - мати, батько, дві сестри й брат - зрячі. Від цього шлюбу народилося 8 зрячих дітей. Проаналізуйте родовід і назвіть причину народження зрячих дітей у сліпих батьків:


варіанти відповідей

плейотропна дія генів

генокопії

множинні алелі

неповна пенетрантність

фенокопії

Запитання 2

202) У мешканців Закарпаття внаслідок дефіциту йоду в харчових продуктах часто спостерігається ендемічний зоб. Дане захворювання є наслідком:


варіанти відповідей

хромосомної аберації

генної мутації

геномної мутації

комбінативної мінливості

модифікаційної мінливості

Запитання 3

203) Розвиток будь-яких ознак у людини є результатом складних взаємодій між генами та продуктами трансляції на молекулярному рівні. Установлено, що одна пара алелів контролює проникність капілярів, розвиток стовбура головного мозку й мозочка, а також одну з функцій тимуса. До якого явища це можна віднести?


варіанти відповідей

Кодомінування

Комплементарності

Плейотропії

Наддомінування

Полімерії

Запитання 4

204) Група людей-європеоїдів оселилася в Південній Африці, і протягом декількох поколінь шлюби відбувалися тільки між ними. Шкіра в них стала значно темніше, подібна до шкіри негроїдів. Однак діти в цих людей продовжували народжуватися білими. Про яке явище йде мова?


варіанти відповідей

Модифікаційну мінливість

Генокопії

Фенокопії

Генотипічну мінливість

Комбінаційну мінливість

Запитання 5

205) Жінка з резус-позитивною (Rh+) кров'ю вагітна, плід - резус-негативний (rh-). Чи можливе виникнення резус-конфлікту в цьому випадку?


варіанти відповідей

Резус-конфлікт не виникає

Резус-конфлікт виникає при третій і наступних вагітностях

Резус-конфлікт при першій вагітності не виникає, а при другій виникає

Резус-конфлікт виникне обов'язково

Резус-конфлікт виникає, якщо до вагітності була перелита резус-негативна кров

Запитання 6

206) Ці мутації не передаються нащадкам при статевому розмноженні, проте в індивідуальному розвитку вони можуть впливати на формування ознаки, призводячи до утворення організмів-мозаїків. Про які мутації йде мова?


варіанти відповідей

Генні

Генеративні

Транслокації

Трансгенації

Соматичні

Запитання 7

207) Жінка сліпа внаслідок аномалії кришталика, а чоловік - унаслідок аномалії рогівки (обидва види сліпоти передаються як рецесивні незчеплені ознаки), мають двох дітей: сліпого й зрячого. Яка найвища ймовірність того, що їх третя дитина буде зрячою?


варіанти відповідей

12%

37,5%

25%

50%

0%

Запитання 8

208) Сімейна гіперхолестеринемія успадковується за аутосомно-рецесивним типом. У гетерозигот це захворювання виражається збільшеним умістом холестерину в крові. У гомозигот, крім того, розвиваються ксантоми (доброякісні пухлини шкіри й сухожиль) і ранній атеросклероз. Яка ймовірність народження здорової дитини в сім'ї, де один із батьків має лише високий уміст холестерину в крові, а другий - весь комплекс прояву цієї спадкової хвороби?


варіанти відповідей

75%

0%

25%

100%

50%

Запитання 9

209) У клінічно здорових батьків 1 народилася дитина, хвора на фенілкетонурію (аутосомно-рецесивне спадкове захворювання). Які генотипи батьків?


варіанти відповідей

aa ? aa

AA ? AA

AA ? Aa

Aa ? aa

Aa ? Aa

Запитання 10

210) У матері перша група крові, резус-негативна, а в батька третя група, резус-позитивна. Які групи крові можливі в дітей, якщо батько гетерозиготний за першою ознакою?


варіанти відповідей

Перша й друга резус-позитивні

Перша й третя резус-негативні

Перша й друга резус-негативні

Перша й третя резус-позитивні

Друга й третя резус-позитивні

Запитання 11

211) Успадковування груп крові визначається видом взаємодії генів. Батьки мають другу й третю групи крові, а їх дитина - першу. Який вид взаємодії генів лежить в основі цього явища?

варіанти відповідей

Повне домінування

Неповне домінування

Кодомінування

Полімерія

Комплементарна взаємодія генів

Запитання 12

212) До медико-генетичної консультації звернулося подружжя з питанням про ймовірність народження в них дітей, хворих на гемофілію. Подружжя здорове, але батько дружини хворий на гемофілію. На гемофілію можуть захворіти:


варіанти відповідей

половина дочок

усі дочки

половина синів

усі сини

усі діти

Запитання 13

213) Гени А і В неповністю зчеплені між собою. Які кросоверні гамети утворює самка дрозофіли з генотипом AB//ab?


варіанти відповідей

Ab, aB

В, b

AB, ab

A, a

Aa, Bb

Запитання 14

214) До генетичної консультації звернулася жінка-альбінос (успадковується за аутосомно-рецесивним типом) з нормальним зсіданням крові та I (0) групою крові. Який із перелічених генотипів більш імовірний для цієї жінки?

варіанти відповідей

AA ii XHXh

aa ii XHXH

Aa I A i XHXH

aa I A I A XhXh

AA I A I B XHXH

Запитання 15

215) У чоловіка частина еритроцитів має серпоподібну форму, про що він не знав до призову в армію. У нього поряд із гемоглобіном HbА знайдено HbS. Який тип взаємодії генів притаманний цій патології?


варіанти відповідей

Кодомінування

Неповне домінування

Комплементарність

Повне домінування

Наддомінування

Запитання 16

216) У батьків з якими генотипами можуть народитися діти з усіма групами крові системи АВ?


варіанти відповідей

ІВ ІВ ? ІВ і

ІА і ? ІА ІВ

ІВ і ? ІА ІА

ІА і ? ІВ і

іі ? ІА ІВ

Запитання 17

217) У людини карі очі - домінантна ознака, блакитні - рецесивна. Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, одружився з кароокою жінкою, у батька якої очі були блакитні, а в матері - карі. Яке найбільш правильне співвідношення може бути в їхніх дітей?


варіанти відповідей

1:2:1 за генотипом

3:1 за фенотипом

2:1 за фенотипом

1:2:1 за фенотипом

1:1 за генотипом

Запитання 18

218) У патології людини значна роль належить так званим фенокопіям, що нагадують за своїм проявом генетично зумовлені зміни й викликані несприятливим впливом будь-яких факторів. На якому етапі виникають фенокопії?


варіанти відповідей

Під час сперматогенезу в батька

Під час оогенезу в матері

Під час запліднення

Під час пологів

Під час реалізації генетичної інформ

ації

Запитання 19

219) Явище полімерії як одного з різновидів взаємодії неалельних генів полягає в залежності сили прояву ознаки від різних домінантних генів. Який із наведених нижче генотипів найкраще відповідає полімерії?


варіанти відповідей

AaBbcc

AABBCC

Aabbcc

A 1 A 1 A 2 A 2 a 3 a 3

AaBbCc

Запитання 20

220) Батько дитини - резус-позитивний із другою групою крові, гомозиготний, мати - резус-негативна з першою групою крові. Якими можуть бути фенотипи й генотипи дітей?

варіанти відповідей

Гомозиготні резус-негативні з першою групою крові

Гетерозиготні резус-позитивні із другою групою крові

Гомозиготні резус-позитивні із другою групою крові

Гомозиготні резус-негативні із другою групою крові

Гетерозиготні резус-позитивні з першою групою крові

Запитання 21

221) Альбінізм успадковується як аутосомна рецесивна ознака. У родині, де обидва батьки здорові, народилася дитина-альбінос. Яка ймовірність народження нормальної дитини?


варіанти відповідей

25%

100%

75%

10%

50%

Запитання 22

222) У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків. Батьки одного з них мали I і IV групи крові, батьки другого - II i IV. Дослідження показали, що діти мають I і IV. Судово- медична експертиза встановила, що один із хлопчиків поза- шлюбний. Які генотипи повинні мати батьки дитини з І групою крові з перелічених?

варіанти відповідей

I 0 I 0 ? I A I 0

--------------------------------

Запитання 23

223) Руде волосся - рецесивна ознака, чорне - домінантна. При яких шлюбах народжуватимуться діти з рудим волоссям з імовірністю 25%?



варіанти відповідей

аа ? аа

A: Аа ? аа

АА ? АА

АА ? аа

Аа ? Аа

Запитання 24

224) У людини нормальна пігментація шкіри (С) домінує над альбінізмом (с), наявність ластовиння (Р) - над його відсутністю (р). Визначте ймовірність народження дітей, схожих на батьків, якщо батько й мати дигетерозиготні:

варіанти відповідей

1/16

2/16

3/16

6/16

9/16

Запитання 25

225) У людини зчеплений з X-хромосомою рецесивний летальний ген викликає розсмоктування зародка на ранніх стадіях розвитку ембріона. Яка з можливих зигот-носіїв такого гена не здатна до розвитку?


варіанти відповідей

Жодна


ХАХа

ХАY

ХаY

ХАХА

Запитання 26

226) Схильність до цукрового діабету зумовлюється аутосомно- рецесивним геном. Цей ген проявляється лише в 30% гомозиготних особин. Яка генетична закономірність спостерігається в цьому випадку?


варіанти відповідей

Дискретність

Експресивність

Комплементарність

Неповна пенетрантність

Плейотропна дія

Запитання 27

227) Здорове молоде подружжя має сина з гемофілією. Дідусь із боку матері хворий на гемофілію. Які генотипи батьків?


варіанти відповідей

XHXH, XHY

XHXh, XhY

XHXH, XhY

XHXh, XHY

XhXh, XHY

Запитання 28

228) Дитяча форма амавротичної сімейної ідіотії (Тея-Сакса) успадковується як аутосомна рецесивна ознака й закінчується смертю до 4-5 років. Перша дитина в сім'ї померла від цієї хвороби в той час, коли повинна була народитися друга. Яка ймовірність того, що друга дитина буде страждати тією самою хворобою?


варіанти відповідей

0%

100%

50%

25%

75%

Запитання 29

229) Донька дальтоніка бере шлюб із сином іншого дальтоніка, причому це подружжя відрізняє кольори нормально. Яка найбільша ймовірність появи дальтонізму в їхніх дітей?


варіанти відповідей

25%

100%

50%

0%

75%

Запитання 30

230) У здорових батьків народився син, хворий на фенілкетонурію, але завдяки спеціальній дієті він розвивався нормально. З якою формою мінливості пов'язаний його нормальний розвиток?


варіанти відповідей

Мутаційною

Модифікаційною

Генотипічною

Комбінативною

Спадковою

Запитання 31

231) Батько хворіє на мігрень (домінантна ознака), а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері також, але вона має рецесивний алель глухоти. Яка ймовірність народження дітей з обома хворобами, якщо батько гетерозиготний за обома генами?


варіанти відповідей

1/8

2/8

3/8

4/8

8/8

Запитання 32

232) У рослини із клітини, у якій відбулася мутація, з'явилася брунька, а потім і пагін із новими властивостями. При якому розмноженні нові властивості будуть успадковуватися нащадками?


варіанти відповідей

Статевому із заплідненням

Статевому без запліднення

Брунькуванні

Вегетативному

Спороутворенні

Запитання 33

233) У здорового чоловіка один із батьків хворіє на цукровий діабет, у дружини - обидва хворі. Який відсоток дітей фенотипічно буде схожий на батька, якщо відомо, що ця хвороба є рецесивною?


варіанти відповідей

50%

25%

100%

75%

0%

Запитання 34

234) У багатодітній сім'ї четверо синів і три дочки, які фенотипічно відрізняються один від одного за багатьма ознаками. Це пояснюється тим, що в батьків у процесі гаметогенезу в кожну з гамет потрапляють різні комбінації хромосом. На якій стадії мейозу це відбувається?


варіанти відповідей

Метафази мейозу І

Анафази мейозу І

Анафази мейозу ІІ

Профази мейозу І

Профази мейозу ІІ

Запитання 35

235) Яка ймовірність народження хлопчика в сім'ї, де мати - носій рецесивного летального алеля, який зчеплений зі статтю й викликає загибель зародка на ранніх стадіях розвитку?

варіанти відповідей

1/4

1/3

2/3

1/2

3/4

Запитання 36

236) У мешканців Закарпаття внаслідок дефіциту йоду в харчових продуктах часто трапляється ендемічний зоб. Яка форма мінливості лежить в основі цього захворювання?


варіанти відповідей

Мутаційна

Комбінативна

Модифікаційна

Спадкова

Генотипічна

Запитання 37

237) Синтез у клітинах людини білка інтерферону зумовлюється комплементарною взаємодією домінантних алелів різних генів A і B. В одного з батьків пригнічена здатність до утворення інтерферону внаслідок відсутності гена B, а другий - здоровий і всі його родичі також здорові. Яка ймовірність появи здорового потомства?


варіанти відповідей

0%

100%

25%

75%

50%

Запитання 38

238) Глухота може бути зумовлена різними рецесивними алелями "а" і "b", які розміщені в різних парах хромосом. Глухий чоловік із генотипом aaBB одружився із глухою жінкою, яка мала генотип AAbb1 . У них народилося четверо дітей. Скільки з них були глухими?


варіанти відповідей

Ні одного

Два

Чотири

Один

Три

Запитання 39

239) Пігментація шкіри в людини контролюється декількома па- рами незчеплених генів, що взаємодіють за типом адитивної полімерії. Пігментація шкіри в людини з генотипом а1а1а2а2а3а3 буде:


варіанти відповідей

альбінос (пігментація відсутня)

чорна (негроїд)

жовта (монголоїд)

біла (європеоїд)

коричнева (мулат)

Запитання 40

240) Юнак із Центральної Африки приїхав в Україну одержати вищу медичну освіту. Він страждає легкою формою серпопо- дібноклітинної анемії. На третьому році навчання він одружив- ся з українкою, яка була здорова за цією ознакою. У них народилася донька. Яка найвища ймовірність того, що ця дитина буде хвора (ген серпоподібноклітинної анемії успадковується як неповністю домінантний)?


варіанти відповідей

0%

50%

25%

100%

75%

Запитання 41

241) Схрещуються два організми. Один із них гетерозиготний за домінантним геном, а другий - гомозиготний за рецесивним геном. Яке це схрещування?


варіанти відповідей

Комплементарне

Дигібридне

Аналізуюче

Незчеплене

Полігібридне

Запитання 42

242) У людей чотири групи крові системи АВ0 визначаються взаємодією між собою трьох генів одного локусу: i, IА, IВ . Скільки генотипів і фенотипів вони утворюють?

варіанти відповідей

Три генотипи й три фенотипи

Три генотипи й чотири фенотипи

Чотири генотипи й чотири фенотипи

Шість генотипів і чотири фенотипи

Шість генотипів і шість фенотипів

Запитання 43

243) У людській популяції міста N з усіх людей, у кого є домінантний ген шизофренії, виражену клінічну картину мають 35%. Ця характеристика гена називається:


варіанти відповідей

пенетрантність

стабільність

експресивність

специфічність

мутабільність

Запитання 44

244) У численних експериментах схрещуються між собою гомо- зиготні чи гетерозиготні організми. Потім аналізуються кількісні прояви ознак у потомстві. Визначте, про який метод іде мова:

варіанти відповідей

генеалогічний

цитогенетичний

селективний

гібридологічний

популяційно-статистичний

Запитання 45

245) Є одноклітинний організм, що характеризується набором хромосом 2n=8 та розмножується безстатевим шляхом. Генетична різноманітність особин у популяції складатиме (без ура- хування мутацій):


варіанти відповідей

1 тип

8 типів

128 типів

32 типи

256 типів

Запитання 46

246) У донора виявлена IV група крові. Фенотипічно вона характеризується наявністю:


варіанти відповідей

антигенів A й антитіл бета

антигенів B і антитіл альфа

антигенів A і B

антигенів A й антитіл альфа

антитіл альфа й бета

Запитання 47

247) Унаслідок вірусної інфекції в однієї людини відбулися зміни фенотипу, які подібні до мутацій, але не змінили генотип. Це явище називається:


варіанти відповідей

фенокопія

мутація

перекомбінація

генокопія

тривала модифікація

Запитання 48

248) У родині одних і тих самих батьків було 7 здорових дітей, народжених у різний час. Вони розрізняються фенотипічно. Їхні відмінності обумовлені:

варіанти відповідей

пенетрантністю

комбінаційною мінливістю

частотою зустрічальності домінантного гена

різними каріотипами

частотою зустрічальності рецесивного гена

Запитання 49

249) Маса людини контролюється декількома парами незчеплених генів. Чим більше домінантних генів у генотипі, тим більша маса тіла людини. Це є приклад:


варіанти відповідей

моногенного успадковування

наддомінування

полімерії

епістазу

повного домінування

Запитання 50

250) У людей групи крові системи Rh визначаються взаємодією між собою двох алелів одного гена. Ці алелі утворюють 1 і визначають:


варіанти відповідей

три генотипи й чотири фенотипи

чотири генотипи й два фенотипи

шість генотипів і чотири фенотипи

шість генотипів і шість фенотипів

три генотипи й два фено


типи

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест