мікроба 1 частина модуля

Додано: 3 грудня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 45 разів
213 запитань
Запитання 1

 Після закінчення роботи в лабораторії студенти повинні впорядкувати своє робоче місце, дезінфікувати стіл, інструменти. Які хімічні речовини необхідно для цього використати?

варіанти відповідей

ефір

хлоридну кислоту

формалін

хлорамін

хлороформ

Запитання 2

 На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано пофарбувати суміш бактерій за методом Грама та пояснити механізм фарбування. Які морфологічні структури бактерій зумовлюють грамнегативне та грампозитивне забарвлення бактерій? 

варіанти відповідей

клітинна стінка

капсула

цитоплазма

джгутики

цпм

Запитання 3

При мікроскопії матеріалу з гнійної рани було виявлено фіолетові кулясті мікроорганізми, розташовані скупченнями та рожеві палички, розташовані хаотично. Який метод фарбування препарату було використано? 

варіанти відповідей

грама

циля-нільсена

гінса-бурі

нейсера

ожешки

Запитання 4

При фарбуванні мазка з харкотиння хворого з підозрою на крупозну пневмонію були використані наступні барвники і реактиви : розчин генціанвіолету, розчин Люголя, 96 спирт, водний фуксин. Який спосіб фарбування застосований?

варіанти відповідей

за цилем-нельсеном

за романовським

за нейссером

за грамом

леффлером

Запитання 5

При посіві випорожнень хворого черевним тифом на середовищі Ендо виросли колонії, що мають різне фарбування й розміри: одні – червоні великі, інші – безбарвні середніх розмірів. До яких по призначенню середовищ належить зазначене в умові живильне середовище? 

варіанти відповідей

вибіркове

елективне

спеціальне

диференційно- діагностичне

Запитання 6

При виділенні та ідентифікації чистої культури мікроорганізмів використовують визначення окремих біохіміних властивостей. На які середовища проводять висів виділеної чистої культури при визначенні сахаролітичних властивостей? 

варіанти відповідей

середовище строкатого ряду гіса

кров.яний агар

м.ясо-пептонний агар

середовище ендо

Запитання 7

У лікарню поступила дитина з діагнозом: стафілококовий сепсис. На яке живильне середовище потрібно висіяти кров хворого, щоб виділити збудник?

варіанти відповідей

середовище плоскирева

м.ясо-пептонний агар

цукрово-пептонний агар

середовище бучина

Запитання 8

Хворого 55-ти років госпіталізовано до хірургічної кліники з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище його слід засіяти?

варіанти відповідей

кров, цукровий бульйон

ліквор, сироватковий агар

гній, жовточно-сольовий агар

пунктат лімфовузла, цистеїновий агар

Запитання 9

Яке середовище слід замовити для висіву крові на стерильність

варіанти відповідей

середовище ру

середовище ресселя

середовище плоскирева

цукровий бульйон

Запитання 10

Для проведення мікробіологічних досліджень в бактеріологічній лабораторії, запланованих на наступний день, необхідно підготувати стерильні чашки Петрі, піпетки. Який спосіб стерилізації варто застосовувати в даному випадку?

варіанти відповідей

сухим жаром

текучим паром

тиндалізацією

пастеризацією

Запитання 11

У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосовувати?

варіанти відповідей

прокалювання

автоклавування при 120 С 30 хв

фільтрування

пастеризацію

Запитання 12

Живильні середовища, які містять вуглеводи, сечовину не можна стерилізувати при температурі вище 100 С. Який спосіб стерилізації найбільш доцільно використати в даному випадку? 

варіанти відповідей

стерилізацію сухим жаром

прожарювання

тиндалізація

хімічна стерелізація

Запитання 13

З метою перевірки якості стерилізації парою скляного посуду в аптеці проведено висіви на середовище СКС. Після 24 год, інкубування в середовищі відсутній ріст тест-культури мікроорганізмів. Який метод контролю ефективності стерилізації було використано?

варіанти відповідей

біотест стерилізації

біологічний метод

хімічний тест стерилізації

бактеріологічний метод

Запитання 14

Велика кількість лікарських засобів(вакцини, сроватки тощо) не може бути стерилізована термічним способом. Який метод стерилізації можна застосувати в такому разі? 

варіанти відповідей

прокалювання

пастеризація

автоклавування

фільтрування через дрібнопористі фільтри

Запитання 15

У лабораторії з метою прискорення стерилизацію цукровмісних середовищ плинною парою провели в один день: зранку, удень та ввечері по 30 хв. Як правильно слід було простерилізувати середовища?

варіанти відповідей

стерилізувати 1 год

стерилізувати тричі з інтервалом 24 год

стерилізувати 15 хв

стерилізувати двічі на добу

Запитання 16

У лікарні вирішили провести контроль якості стерилізації інстурментів в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які бактерії найдоцільніше використати як тестмікроорганізми?

варіанти відповідей

спорові

капсульні

термофільні

патогенні

Запитання 17

У бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати живильні середовища, що містять речовини, які змінюються при температурі вище 100 С (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації повинен обрати лаборант?

варіанти відповідей

парою під тиском в автоклаві

текучою парою, дробно

тиндалізація

пастеризація

Запитання 18

У період спалаху госпітальної інфекції з слизової оболонки носової частини глотки медсестри було виділено стафілокок, що відрізняється від штаму, виділеного від хворих, наявністю R-плазміди. Якої ознаки може набути госпітальний штам внаслідок кон’югації з стафілококами, виділеними від медсестри? 

варіанти відповідей

вироблення ентеротоксину

синтез стафілоцинів

стійкість до антибіотиків

фертильність

Запитання 19

У відділенні спалах гнійних інфекцій, викликаних штамом з множинною резистентністю до антибіотиків. Який генетичний фактор це зумовив?

варіанти відповідей

f-плазміди

r-плазміди

tox-плазміди

hly-плазміди

Запитання 20

. В генній інженерії і біотехнології широко використовуються гени, які отримують шляхом синтезу ДНК на іРНК. Вкажіть, за допомогою якого основного ферменту здійснюється синтез таких генів.

варіанти відповідей

днк-полімераза

лігази

ревертази

рестриктази

Запитання 21

У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження якості питної води. Її мікробне число виявилося близько 100. Які мікроорганізми враховувалися при цьому?

варіанти відповідей

всі бактерії, що виросли на живильному середовищі

бактерії групи кишкової палички

бактерії, патогенні для людей та тварин

умовно-патогенні бактерії

Запитання 22

Для оцінки придатності води для пиття проведено бактеріологічне дослідження. Який показник характеризує кількість бактерій групи кишкових паличок, що знаходяться в 1 л води? 

варіанти відповідей

колі-індекс

мікробне число

колі-титр

титр колі-фага

Запитання 23

Після пропускання через стерильний мембранний фільтр 1000 мл водогінної води виросло 3 колонії, характерних для кишкової палички. Які показники колі-індексу і колі-титру? Примітка: цифри (к-сть води та кть колоній) можуть бути змінені

варіанти відповідей

4,250

500,2

2,250

3,333

Запитання 24

При санітарно-бактеріологічному дослідженні води методом мембранних фільтрів виявлено дві червоні колонії на мембранному фільтрі (середовище Ендо), через який пропустили 500 мл досліджуваної води. Розрахуйте колі-індекс та колі-титр досліджуваної води. Примітка: цифри (к-сть води та к-ть колоній) можуть бути змінені.

варіанти відповідей

2 та 500

250 та 4

500 та 2

4 та 250

Запитання 25

При визначенні мікробного числа повітря у лікарняній палаті виявилося, що воно становить 1500 клітин/м3. Які групи мікроорганізмів враховувалися при цьому? 

варіанти відповідей

бактерії та віруси - збудникиреспіраторних інфекцій

стафілококи та гемолітичні стрептококи

збудники госпітальних інфекцій

всі бактерії, що виросли на живильному середовищі

Запитання 26

При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих, навколо яких чітко було видно зону гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

варіанти відповідей

кров.яний мпа

мпа

ендо

левіна

Запитання 27

При санітарно-бактеріологічному дослідженні водопровідної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл – 80, колі-індекс – 3. Як розцінити результат дослідження? Примітка: цифри (ксть води та к-ть колоній) можуть бути змінені.

варіанти відповідей

вода є сумнівною

вода придатна для споживання

вода є забрудненою

вода є дуже сумнівною

Запитання 28

Санітарно-бактеріологічним дослідженням встановлено такі показники: мікробне число 255, колі-індекс - 18, колі-тир - 55. Як можна оцінити такий результат? Примітка: цифри (к-сть води та к-ть колоній) можуть бути змінені.

варіанти відповідей

вода придатна до споживання

вода сумнівної якості

вода непридатна до вживання

вода слабко забруднена

Запитання 29

При дизбактеріозах, що супроводжуються процесом гниття (протея, псевдомонад) і підвищенням pH фекалій, необхідно призначати біологічні препарати, що закисляють середовище і проявляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми до цього придатні? 

варіанти відповідей

серація

етеробактер

азотобактерії

біфідумбактерії

Запитання 30

 У лабораторії була визначена чутливість стафілокока до антибіотиків і

отримані наступні дослідження – діаметр зон затримки росту дорівнює:

пеніцилін – 8 мм, оксацилін – 8мм, ампіцилін – 25 мм, гентаміцин – 22 мм. Який

метод дослідження був використаний?

варіанти відповідей

біохімічний

метод серійних розведень

бактеріоскопічний

метод паперових дисків

Запитання 31

У жінки після пологів розвинувся гнійний ендометрит. Лікування антибіотиками інгібіторами синтезу муреїну неефективне. На основі антибіотикограми призначено бактерицидний антибіотик широкого спектру дії. Через 6 годин у жінки раптово підвищилась температура до 40 С з ознобом, з’явились болі в литкових м’язах, кров’яний тиск 70/40 мм рт. ст., олігурія. Яка провідна причина такого стану?

варіанти відповідей

токсична дія препарату

внутрішня кровотеча

ендотоксичний шок

септичний стан

Запитання 32

Після тривалої терапії в стаціонарі антибіотиками у хворого з’явилися скарги на кишкову дисфункцію, метеоризм. Дослідження калу виявило різке зменшення кількості біфідобактерій, кишкової палички та зростання кількості гемолітичної кишкової палички. Чим пояснити даний стан хворого? 

варіанти відповідей

коліентерит

дисбактеріоз

псевдомембранозний ентероколіт

токсична дія антибіотиків

Запитання 33

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

варіанти відповідей

еубіотики(пробіотики)

сульфаніламіди

інтерферон

нітрофурани

Запитання 34

Хворій, яка довгий час приймала протимікробні засоби, провели бактеріологічне дослідження вмісту піхви та визначення рН. Встановлено відсутність лактобактерій та лужне середовище. Що слід призначити хворій для нормалізації нормальної мікрофлори піхви? 

варіанти відповідей

супозиторії з антибіотиками

сульфаніламідні препарати

розчин перманганату калію

молочно-кислі бактерії

Запитання 35

При культивуванні збудника чуми на чашках з ростом культури засіяних “газоном” з’явилися ділянки відсутності росту округлої форми діаметром 1-1,5 мм. Чим це зумовлено? 

варіанти відповідей

недостатньою кількістю посівного матеріалу

неякісним поживним середовищем

наявністю бактеріофагу в культурі

стороннім забруднення культури

Запитання 36

Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентирії флекснера – тип 2, Зонне – тип I і етеропатогенну кишкову паличку – 055/B5. Як називається такий тип інфекції даної дитини?

варіанти відповідей

вторинна інфекція

змішана інфекція

суперінфекція

реінфекція

Запитання 37

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворіла малярією знову. Яка найбільш вірогідно форма цього захворювання?

варіанти відповідей

реінфекція

суперінфекція

перистуюча інфекція

рецедив

Запитання 38

Для вакцинації використовують токсин, знешкоджений формальдегідом (0,4%) при 37-40 ° C протягом чотирьох тижнів. Уперше такий препарат застосував для профілактики дифтерії Рамон. Що це за препарат ? 

варіанти відповідей

анатоксин

імунглобулін

антитоксична сироватка

вбита вакцина

Запитання 39

При бактеріологічному дослідженні фекалій жінки 38 років, яка 1,5 років тому перенесла черевний тиф, було виявлено Salmonella typhi у кількості 100/г, Яка найбільш точно охарактеризувати стан обстеженої жінки? 

варіанти відповідей

дисбактеріоз

реінфекція

бактеріоносійство

рецидив

Запитання 40

 Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

хронічна інфекція

суперінфекція

рецидив

реінфекція

Запитання 41

 У групи курсантів військового училища через 24 години після занять у спортивному залі виник панікуліт на шкірі спини та рук. Були зроблені посіви з шкірних вражень для бактеріологічного дослідження мікроорганізмів у цьому випадку?

варіанти відповідей

парентеральний

перкутанний

травматичний

статевий

Запитання 42

 У дитини, що одужує після кору, розвинулась пневмонія, викликана умовна умовнопатогенними бактеріями. Яка найбільша вірогідна форма цієї інфекції?

варіанти відповідей

реінфекція

суперінфекція

вторинна інфекція

персистуюча інфекція

Запитання 43

У хворого М. лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що раніше він переніс гонорею й лікування було повним. До якої категорії інфекцій можна відвести це нове захворювання?

варіанти відповідей

аутоінфекція

рецидив

вторинна інфекція

реінфекція

Запитання 44

Хворого, 55 років, госпіталізовано в хірургічну клініку з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти?

варіанти відповідей

ліквор

кров

сечу

гній

пунктат лімфатичного вузла

Запитання 45

У баклабораторії під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

варіанти відповідей

капсулоутворення

спиртостійкість

кислотостійкість

спороутворення

Запитання 46

Після проведення туберкулінової проби (проба Манту) у дитини через 48 годин на місці введення туберкуліну утворилася папула до 10 мм у діаметрі. Який механізм гіперчутливості лежить в основі розвитку вказаних змін? 

варіанти відповідей

анафілаксія

клітинна цитотоксичність

гранулематоз

імунокомплексна цитотоксичність

Запитання 47

 Істотнім недоліком мікроскопічного методу діагностики інфекцій є його недостатня інформативність у зв’язку з морфологічною подібністю багатьох видів мікроорганізмів. Яка імунологічна реакція дозволяє значно підвищити інформативність цього методу?

варіанти відповідей

радіоімунний аналіз

реакція кумбса

імуноферментний аналіз

реакція імунофлуоресценції

Запитання 48

Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції? 

варіанти відповідей

наявність люмінісцентного мікроскопа

наявність імперсійного мікроскопа

виділеної чистої культури збудника

сироватки хворого

Запитання 49

Який основний механізм імунологічного пошкодження є характерним для реакції, що індукована ІgЕ

варіанти відповідей

фіксація антигена на поверхні мембрани клітини

вивільнення медіаторів негайної алергії

дія лімфокінів на клітини-мішені

активуючий вплив імунних комплексів на компоненти комплементу

Запитання 50

Для виявлення антитіл до токсоплазм в сироватці крові вагітної жінки було використано непряму реакцію імунофлуоресценції. Для цього спочатку фіксований мазок токсоплазм обробили досліджуваною сироваткою. Чим потрібно обробити препарат на наступному етапі?

варіанти відповідей

розчином флуоресцеїну

діагностичною сироваткою, що містить антитіла до токсоплазм

люмінесціюючою сироваткою проти імуноглобуліну людини

імуноглобуліном людським нормальним

Запитання 51

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій використовуються антитіла, мічені флуоресціюючими речовинами? 

варіанти відповідей

реакція імунофлуоресценції

реакція ензимічених антитіл

ланцюгова полімеразна реакція

реакція зв.язування комплементу

Запитання 52

Серологічна діагностика інфекційних захворювань ґрунтується на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція,що полягає в склеюванні мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл за наявності електроліту? 

варіанти відповідей

гемадсорбції

преципітації

зв.язування комплементу

аглютинаці

Запитання 53

У бактеріологічні лабораторії з патологічного матеріалу виділена чиста культура бактерій ,що частково ідентифікована за морфологічними, тинкторіальними, культуральними і біохімічними ознаками.Для остаточної ідентифікації обрана адсорбована аглютинуюча типоспецефічна сироватка.Яку з відомих Вам різновидів реакції аглютинації варто застосувати в даній ситуації? 

варіанти відповідей

реакцію аглютинації на склі

реакцію аглютинації (варіант відаля)

реакцію аглютинації (варіант грубера)

реакцію пасивної гемаглютинації

Запитання 54

 Серологічна діагностика інфекційних захворювань ґрунтується на специфічній взаємодії антитіл з антигенами.Як називається серологічна реакція,при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

варіанти відповідей

нейтралізації

преципатації

гемадсорбції

непрямої (пасивної) гемаглютинації

Запитання 55

.Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій ґрунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій в реакціях непрямої гемаглютинації.Який стандартний препарат слід застосувати у цій реакції?

варіанти відповідей

моноклоіальні антитіла

антитіла проти імуноглобулінів основних класів

еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій.

монорецепторні діагностичні сироватки

Запитання 56

Серологічна діагностика інфекційних захворювань ґрунтується на специфічній взаємодії антитіл з антигенами.Як називається серологічна реакція осадження з розчину антигену при впливі на нього імунної сироватки й електроліту ?

варіанти відповідей

нейтралізації

аглютинації

гемадсорбції

преципітації

Запитання 57

. Серологічна діагностика інфекційних захворювань ґрунтується на специфічній взаємодії антитіл з антигенами.Як називається серологічна реакція,заснована на взаємодії гомологічних антитіл і розчинних антигенів в агаровому середовищі?

варіанти відповідей

реакція преципітації в гелі

реакція аглютинації

реакція кільцепреципатації

реакція нейтралізації

Запитання 58

Серологічна діагностика інфекційних захворювань ґрунтується на специфічній взаємодії антитіл з антигенами.Як називається серологічна реакція,для проведення якої необхідні 5 інгредієнтів:антиген,антитіло і комплемент (перша система),еритроцити барана і гемолітична сироватка(друга система)?

варіанти відповідей

реакція пасивної (непрямої) гемаглютинації

реакція звязування комплементу

реакція преципітації

реакція гальмування гемаглютинації

Запитання 59

З метою серологічнї діагностики орнітозу лабораторія досліджує сироватку крові хворого у рекції зв язування комплементу.Проте внаслідок несправності апарату досліджувана сироватка не була достатньо прогріта і її власний комплемент не інактивувався. Результат реакції – негативний (гемоліз еритроцитів).Чому не можна брати до уваги результат цієї реакції? 

варіанти відповідей

власний комплемент блокує антиген

власний комплемент блокує реакцію

надлишок комплементу із власної сироватки спричиняє гемоліз

звязування комплементу не настає

Запитання 60

Вкажіть для постановки якої реакції необхідно взяти комплемент

варіанти відповідей

гемолізу

преципатції

аглютинації

нейтралізації

Запитання 61

.Гемолітична сироватка проти еритроцитів барана є необхідною умовою для роботи в лабораторії ,де ведеться серологічна діагностика інфекційних хвороб.З якою метою вона використовується?

варіанти відповідей

для реакції затримки гемаглютинації

для реакції непрямої гемаглютинації

як компонент гемолітичної системи в реакції зв язування комплементу

для діагностики гемолітичної хвороби новонароджених при резус-конфлікті

Запитання 62

Лабораторія одержала набір для серологічних реакцій,до складу яких входять:а)еритроцитарний діагностикум(стабілізовані еритроцити з адсорбованим на них Viантигеном збудника черевного тифу);б)буферний ізотонічний розчин;в)стандартна сироватка з антитілами до Vi-антигена збудника черевного тифу .Для якої серологічної реакції призначений набір? 

варіанти відповідей

пасивної гемаглютинації

гальмування гемаглютинації

прямої гемаглютинації

нейтралізації

Запитання 63

 При багатьох інфекційних хворобах у крові хворого можна виявити антигени збудника. Яку реакцію слід застосувати, враховуючи, що рівень антигенемії низький?

варіанти відповідей

реакцію преципітації

реакцію непрямої гемаглютинації

твердофазний ІФА

імуноелектрофорез

Запитання 64

Через декілька хвилин після введення препарату хворому правцем з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат міг бути найбільш імовірною причиною ускладнення, що виникло?

варіанти відповідей

анатоксин

донорський гамаглобулін

антибіотик

антитоксична сироватка

Запитання 65

 В останні роки знайшов застосування метод геноіндикації збудників, що дозволяє виявити в досліджуваних зразках фрагменти нуклеїнових кислот патогенів. Виберіть із наведених реакцій ту, яка підходить для цієї мети?

варіанти відповідей

реакція преципітації

реакція наростання титру фагу

полімеразна ланцюгова реакція

радіоімунний аналіз

Запитання 66

В імунній відповіді організму значне місце належить продукції антитіл . Які клітини є продуцентами антитіл ? 

варіанти відповідей

дендритні

плазмоцити

макрофаги

т-хелпери

Запитання 67

.В імунній організму значне місце належить продукції антитіл.Виберіть із поданого,взаємодія яких клітин необхідна для їх синтезу:

варіанти відповідей

макрофаги,т-ефектори, в-лімфоцити

мікрофаги, т-хелпери, в-лімфоцити

дендритні клітини, т-ефектори, в-лімфоцити

антигенпрезентуючі клітини, т-хелпери, в-лімфоцити

Запитання 68

В імунному захисті велике значення мають антитіла , які взаємодіють з антигенами, що проникли в організм. Вкажіть, яка ділянка молекули імуноглобуліна реагує з детермінантною антигена ?

варіанти відповідей

Н - ланцюг

варіабельні ділянки Н i L – ланцюгів

шарніра ділянки

L - ланцюг

Запитання 69

. B імунному захисті організму вирішальне значення мають компетентні клітини. Вкажіть, які з наступних тверджень характеризують В- лімфоцити?

варіанти відповідей

вони диференціюються в клітини антитілопродуценти

вони диференціюються і проходять навчання в тимусі

вони забезпечують клітинний імунітет

їх джерелом є лімфоїдна тканина

Запитання 70

 В імунному захисті організму вирішальне значення мають імунокомпетентні клітини. Вкажіть, які з наступних тверджень характеризують Т-лімфоцити? 

варіанти відповідей

вони диференціюються в макрофаги

їх джерелом є лімфоїдна тканина

вони диференціюються в плазмоцити

вони забезпечують клітинний iмунітет

Запитання 71

.У лабораторію судово-медичної експертизи доставлено одяг громадянина В,що пропав напередодні безвісти.Одяг виявлений у сараї,на ньому є плями багряного кольору,які експерт визначив як сліди крові.Яку реакцію потрібно використати дляя рішення питання про те,чи є це багряні плями висохлої крові людини? 

варіанти відповідей

імуноферментний аналіз

реакція аглютинації

реакція кільцепреципітації

реакція флокуляції

Запитання 72

 Вам запропоновано для роботи слідуючі препарати: 1. Бруцельозна нашкірна вакцина 2.Лептоспірозна вакцина 3. Вакцина БЦЖ 4. Адсорбована кашлюко-дифтерійно-правцева вакцина АКДС 5. Адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет в організмі створюють дані препарати?

варіанти відповідей

антитоксичний

штучний активний

антибактеріальний

штучний пасивний

Запитання 73

Вірусологічна лабораторія одержала завдання виявити антигени вірусу кримської лихоманки в матеріалі від хворого, що містить клітини, уражені вірусом. Який тест доцільно використати для вирішення завдання?

варіанти відповідей

реакцію гемаглютинації

реакцію пасивної гемаглютинації

реакцію аглютинації

реакцію імунофлуоресценції

Запитання 74

Для прискорення заживлення рани слизової оболонки в ротовій порожнині хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природньої резистентності організму і має назву: 

варіанти відповідей

інтерферон

комплемент

лізоцим

інтерлейкін

Запитання 75

Для створення штучного активного імунітету необхідно використати препарат, одна з найважливіших характеристик якого вказана серед відповідей. Виберіть цю характеристику

варіанти відповідей

одержаний з клонів гібридом

містить антигени збудника

містить специфічні антитіла

одержаний шлязом імунізації коней

Запитання 76

До дерматолого звернулась жінка, що працює медичною сестрою із скаргами на почервоніння і припухлість шкіри рук, які виникають через 1-2 дні після потрапляння на неї розчину анальгіну під час виконання ін'єкцій. Патологічні зміни виникають лише в місцях контакту шкіри з ін'єкційним розчином. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

варіанти відповідей

IgG

IgE

IgD

сенсибілізовані Т-лімфоцити

Запитання 77

Ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що отримав велику дозу опромінення, проведено трансплантацію кісткового мозку. Через деякий час після проведеної операції у пацієнта діагностовано розвиток реакції «трансплантант проти хазяїна». Який антигени механізм стали пусковим механізмом виникнення цієї реакції? 

варіанти відповідей

антигени системи НLA-клітин організму ліквідатора

Антигени системи НLA-клітин організму донора

антигени системи АВО еритроцитів ліквідатора

антигени системи Rh еритроцитів ліквідатора

Запитання 78

Держсанінспекцією вилучена на базарі партія ковбаси з назвою «свиняча домашня» в зв язку з підозрою щодо її фальсифікації.За допомогою якої серелогічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

варіанти відповідей

преципітації

рнга

рзк

аглютинації

Запитання 79

на одязі людини, яку звинувачують у вбивстві, виявлені плями крові. За допомогою якої реакції можна довести, що це кров людини?

варіанти відповідей

реакції імунофлуоресценції

реакції преципітації

реакції аглютинації

реакції нейтралізації

Запитання 80

Патогенез сироваткової хвороби, системного червоного вовчака, аутоімунних процесів пов‘язаний з утворенням імунних комплексів – розвитком алергічних реакцій ІІІ типу. Тривала персистенція імунних комплексів в організмі може зумовити:

варіанти відповідей

активацію комплемента за альтернативним шляхом

активацію системи фагоцитозу

активацію комплемента за класичним шляхом

активаціїю системи інтерферону

Запитання 81

 Після проникнення в організм бактерії фагоцитуються макрофагами. Яку роль відіграють макрофаги в кооперації імунокомпетентних клітин в ході формування імунної відповіді?

варіанти відповідей

забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-хелперам

активують т-кілери

активують в-лімфоцити

продукують імуноглобуліни

Запитання 82

При вродженому імунодефіциті, що визначається рецесивним геном Y-хромосоми, порушена функція В-лімфоцитів. Які дослідження імунологічні дослідження слід провести у хлопчика, в якого запідозрена ця патологія?

варіанти відповідей

провести цитологічне дослідження пунктату лімфовузлів

встановити рівень нейтрофільних гранулоцитів

визначити рівень гамаглобулінів у сироватці крові 

провести імунологічні дослідження у родичів по жіночій лінії

Запитання 83

.При довготривалому перебуванні антигена в організмі розвивається гістотоксичні імунокомплексні реакції. Їх симптоми зумовлені:

варіанти відповідей

гістаміном

запаленням

аутоантигеном

аутоантитілами

Запитання 84

.При обстеженні імунного статусу пацієнта виявлено значно знижений рівень клітин, що утворюють розетки з еритроцитами барана. Як оцінити результати дослідження?

варіанти відповідей

зниження рівня Т-лімфоцитів

зниження рівня в-лімфоцитів

пригнічення функції кісткового мозку

вроджений дефект тимуса

Запитання 85

 При обстеженні хворого була виявлена недостатня кількість імуноглобулінів. Які з перерахованих клітин iмунної системи виробляють імуноглобуліни?

варіанти відповідей

т-супресори

т-кілери

т-хелпери

плазматичні

Запитання 86

Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри . Через 4-5 днів шкірний трансплантат прижився. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини приймають у цьому участь?

варіанти відповідей

в-лімфоцити

еритроцити

т-лімфоцити

базофіли

Запитання 87

При поступленні в інфекційну лікарню у хворого виявлено антитіла до ймовірного збудника хвороби, але титр їх недостатній для підтвердження діагнозу. Яке рішення лікаря ви вважаєте правильним? 

варіанти відповідей

провести серологічні дослідження з іншими антигенами

використати більш чутливу реакцію

попередній діагноз не підтвердився

провести повторне дослідження титру антитіл через 10 днів

Запитання 88

При потраплянні чужорідного антигена в організм, синтез яких двох класів імуноглобулінів починається майже паралельно,. хоча зростання кількості одного з них і зменшення його концентрації відбувається більш швидко?

варіанти відповідей

lgM і lgD

lgM і lgG

lgD і lgG

lgA і lgG

Запитання 89

При проведенні дезінтоксикаційної терапії хворому неодноразово вводився препарат кровозамінник. На 8-й день після останнього введення у хворого з'явилися висипання на шкірі, підвищилася температура, в сечі з'явився білок. Який механізм лежить в основі розвитку таких симптомів?

варіанти відповідей

атопічні реакції

гіперчутливість, зумовлена т-лімфоцитами

утворення імунних комплексів

цитотоксичні реакції

Запитання 90

При трансплантаціїї ізотрансплантанта розвивається реакція відторгнення. Виберіть із перерахованих основні патогенетичні фактори трансплантаційної реакції.

варіанти відповідей

т-хелпери 1, лімфокіни, антитіла

т-хелпери 2, т-ефектори, макрофаги

в-лімфоцити, антитіла, NK-клітини

т-ефектори,косплемент, антитіла

Запитання 91

Дитина В., 1 рік, часто хворіє вірусно-бактеріальними інфекціями ,які погано піддаються терапії. При проведенні дослідження імулогічного статусу виявлена відсутність у крові лімфоцитів, що забезпечують клітинний імунітет. Яка недостатність імунітету й по якій системі виявлена в даної хворої дитини?

варіанти відповідей

вторинний імунодефіцит, по Т-систем

первинний імунодефіцит, по В-систем

первинний імунодефіцит, по Т-систем

ервинний імунодефіцит, по макрофагальній системі

Запитання 92

спадковий ангіоневротичний набряк як найважчий клінічний прояв порушення функції комплементу пов.язаний

варіанти відповідей

компонент комплементу С3

інгібітора С1

компонент комплементу С4

компонент комплементу С2

Запитання 93

У гуморальному імунітеті вирішальну роль відіграють імуноглобуліни. Виберіть із поданих нижче тверджень те, яке властиве імуноглобулінам класу А(lgA). 

варіанти відповідей

у сироватці міститься незначна кількість

концентрація найбільша з усіх імуноглобулінів

молекула найбільша з усіх імуноглобулінів

за концентрацією поступається лише lgG

Запитання 94

У дитини віком 3 роки після прийому парацетамолу з'явилася петехіальна висипка на шкірі. Після огляду дитини гематологом і лабораторного обстеження виставлено діагноз: тромбоцитопенічна пурпура. Який імунопатологічний механізм лежить в основі розвитку даного захворювання?

варіанти відповідей

цитотоксичні реакції, зумовлені антитілами і комплементом. 

анафілактична реакція

імунокомплесні реакції

гіперчутливість сповільненого типу

Запитання 95

У жінки 22 років протягом року періодично виникали іфекційні захворювання бактерiального генезу, їх перебіг був вкрай тривалим,ремісії - короткочасними. При обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функції яких клітин може бути прямою її причиною?

варіанти відповідей

фагоцитів

плазматичних клітин

макрофагів

нейтрофілів

Запитання 96

У жінки 37-ми років протягом року періодично виникали інфекційні захворювання бактеріального генезу, їх перебіг був вкрай тривалим, а ремісії короткочасними. При обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функцій яких клітин може бути прямою її причиною?

варіанти відповідей

макрофагів

плазматичні клітини(в-лімфоцити)

еозинофілів

базофілів

Запитання 97

У зв'язку з підозрою на вроджену агаммаглобулінемію необхідно дослідити рівень імуноглобулінів у сироватці крові дитини. При цьому слід взяти до уваги, що синтез цих імуноглобулінів починається : 

варіанти відповідей

з 5-6-місячного віку

з 2-го тижня життя

з 3-місячного віку

відразу після народження

Запитання 98

. У крові пацієнта виявлено зниження абсолютного і відносного рівнів циркулюючих CD4+- лімфоцитів. Яке дослідження було виконано з цією метою?

варіанти відповідей

реакцію розеткоутворення з еритроцитами барана

реакцію опсонізації

реакцію бласттрансформації лімфоцитів з ліпополісахаридом

реакцію з міченими моноклональними антитілами. 

Запитання 99

У новонародженої дитини при імунологічному обстеженні встановлено наступні результати: реакція спонтанного розеткоутворення негативна, відсоток розеток в реакції специфічного розеткоутворення 25%, реакція бласттрансформації з фітогемаглютиніном – 0%, з мітогеном лаконоса – 40%, концентрація імуноглобулінів в сироватці крові дещо знижена. Які органи імунної системи не функціонують?

варіанти відповідей

вилочкова залоза

селезінка

печінка

кістковий мозок

Запитання 100

У патогенезі анафілактичних і атопічних реакцій вирішальну роль відіграють lgE. Вкажіть, що з наведеного характерне для цього класу lg ?

варіанти відповідей

активують систему комплемента

знаходяться у великій кількості у сироватці

локалізуються в шкірі

присутні в незначній кількості в сироватц

Запитання 101

 У патогенезі багатьох інфекцйних захворювань, трансплантаційній реакції, контактний алергії тощо вирішальне патогенетичне значення має реакція гіперчутливості сповільненого типу. Виберітъ серед наведених ті клітини, які відіграють основну роль у цій реакції. 

варіанти відповідей

т-хелпери 1

в-лімфоцити

т-хелпери 2

т-кілери

Запитання 102

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб

встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної

системи відіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?


варіанти відповідей

IgM

IgE

IgD

IgG

Запитання 103

У пацієнта після пересадки чужорідного ниркового трасплантату розвинулась реакція відторгнення. Які основні ефекторні клітини берутъ участь в даній імунологічній реакції?

варіанти відповідей

природні кілери

в-лімфоцити

т-лімфоцити цитотоксичні 

т-лімфоцити супресори

Запитання 104

У пацієнта через 2 місяці після операції трансплантації нирки погіршився стан. На основі лабораторного обстеження констатовано, що розпочалася реакція відторгнення трансплантату. Якмй фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у цій реакції?

варіанти відповідей

т-кіллери

інтерлейкін 1

природні кілери

в-лімфоцити

Запитання 105

У працівника гальванічного цеху, якому доводилось тривалий час мати справу з нікелем, виник контактний дерматит. Виберіть із наведеного нище, що зумовлює прояви алергічного контактного дерматиту?

варіанти відповідей

IgG

сенсибілізовані макрофаги

сенсибілізовані Т- лімфоцити

IgE

Запитання 106

У розвитку запального процесу в організмі велике значення надається анафілатоксинам . Серед перерахованих субстанцій виберіть анафілатоксини

варіанти відповідей

речовини, що спричиняють анафілаксію

субфракції комплемента (C3a, C4a)

інтерлейкіни 1,4,10

токсини рослинного походження

Запитання 107

У системі захисту організму від чужерідних агентів значне місце належить системі комплемента. Вкажіть, що із наведеного є кінцевою ланкою активації системи комплемента? 

варіанти відповідей

пропердин

каскадна реакція

С 3

С 9

Запитання 108

 У тимусі призупинено утворення Т-лімфоцитів-хелперів. Які процеси iмуногенезу, що відбуваються в сполучній тканині, будуть порушуватись у першу чергу?

варіанти відповідей

утворення попередників Т-лімфоцитів

фагоцитування сторонніх тіл

перетворення в-лімфоцитів у плащматичні клітини

фагоцитування антигенів макрофагами

Запитання 109

У хворих на бруцельоз спостерігається позитивна шкірна проба Бюрне. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку запальної реакції в місці введення бруцеліну цим пацієнтам?

варіанти відповідей

IgG

IgA

сенсибілізовані Т-лімфоцити

IgE

Запитання 110

У хворого Б., 10 років, діагностована паразитарна інвазія. При імунологічному обстеженні виявлено порушення співвідношення окремих класів імуноглобулінів. Збільшення якого з lg можливо є домінуючим?

варіанти відповідей

ІgМ, lgG

ІgG, lgA

ІgE, lgM

ІgA, lgD

Запитання 111

 У хворого в період цвітіння квітів щороку спостерігається загострення кон'юнктивіту, частішають напади бронхіальної астми. Відомо, що в основі генезу алергії за реагіновим типом суттєву роль відіграє дисбаланс між фракціями Т-хелперних лімфоцитів. Які їх різновиди існують?

варіанти відповідей

т-лімфоцити 0,1,2,3 

т-лімфоцити 1,2,3,4 

т-лімфоцити 1,2,3,4,5

т-лімфоцити 1,2

Запитання 112

У хворого виявлено порушення клітинного імунітету, знижена функція Т-клітин і відсутня здатність розвивати реакції гіперчутливості уповільненого типу. Який варіант імунної недостатності має місце? 

варіанти відповідей

недостатність гуморальної ланки імунітету

недостатність клітинної ланки імунітету

недостатність комплементу

комбінований імунодефіцит 

Запитання 113

У хворого діагностована харчова псевдоалергічна реакція. Які основні критерії псевдоалергій?

варіанти відповідей

збільшення імунорегуляторного індексу

паралельне зменшення т-хелперів та т-супресорів

відсутність змін в системі імунорегуляторних клітин 

зменшення імунорегуляторного індексу

Запитання 114

 У хворого діагностовано набутий дефект імунної системи комплементу за класичним шляхом на фоні достатнього вмісту компонентів системи. Запідозрено наявність дефекту антитілоутворення. Зменшення вмісту в організмі яких антитіл можна очікувати в першу чергу?

варіанти відповідей

Ig M, Ig G

Ig M, Ig А

Ig Е, Ig G

Ig А, Ig G

Запитання 115

У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту виявленно порушення функції антигенперезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливий?

варіанти відповідей

в-лімфоцити

т-лімфоцити

макрофаги, моноцити

фібробласти

Запитання 116

У хворого з періодичними нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, контактом з домашнім пилом та шерстю тварин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення Ig E. Для якого типу реакцій це харктерно: 

варіанти відповідей

первинна імунна відповідь

алергічні реакції

вторинна імунна відповідь

нейтралізація бактерій

Запитання 117

 У хворого з періодичним нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення Ig E. Для якого типу реакцій це характерно

варіанти відповідей

анафілактичні реакції

цитотоксичні реакції

гст

імунокомплексні реакції

Запитання 118

 У хворого з частими респіраторними опортуністичними захворюваннями проведено імунологічне обстеження. Дослідження змішаної слини показало дефект специфічної ланки місцевого імунітету. Дефіцит чого при цьому встановлено? 

варіанти відповідей

інтерферону-гамма

лізоциму

секреторних імуноглобулінів класу А

імуноглобулінів класу Е

Запитання 119

У хворого навесні та літом щороку спостерігається приступи утрудненого дихання. Діагностована сенсибілізація до пилкових алергенів. Які субпопуляції Т-лімфоцитів продукуються в надлишковій кількості. 

варіанти відповідей

T-h 3

T-h 1,2

T-h 0

T-h 2

Запитання 120

 У хворого С., який знаходиться в інфекційній лікарні у зв’язку з захворюванням на ботулізм, після повторного введення суміші антитоксичної протиботулінової сироватки розвився анафілактичний шок. Який основний механізм анафілаксії: 

варіанти відповідей

взаємодія макрофагів та антигенів

взаємодія антигенів та Ig E

взаємодія антигенів та Ig М

взаємодія т-лімфоцитів та антигенів

Запитання 121

У хворого через 9 діб після введення лікувальної сироватки з’явилася кропив’янка, свербіж шкіри, набряк її та слизових оболонок, припухання лімфатичних вузлів. Яке захворювання розвинулось?

варіанти відповідей

набряк квінке

феномен швартцмана

сироваткова хвороба 

поліноз

Запитання 122

. У хворої 24 років після повторного контакту з антигеном – пилком – розвинулась клініка нападу бронхіальної астми. Одним із засобів лікування такої паталогії є антагоністи медіаторів тучних клітин. Які медіатори тучних клітин є мішенню дії цих препаратів? 

варіанти відповідей

хемокіни, токсичні протеїни, цитокіни

токсичні протеїни

хемокіни,ферменти

вазоактивні аміни, протеоглікани, цитокіни, ліпідні медіатори 

Запитання 123

У хворої 29 років діагностовано вторинний імунодефіцит за Т-клітинним типом. При імунологічному обстеженні кількість Т-лімфоцитів не змінена. Яке дослідження використовують для якісної оцінки функціональної активності Т-лімфоцитів?

варіанти відповідей

РБТЛ на ЛПС

РБТЛ на ФГА

Е-РУК

М-РУК

Запитання 124

 У хворої діагностований атопічний дерматит. Роль алергена у даного хворого могли зіграти:

варіанти відповідей

гаптен

гаптен,напівгаптен

антиген

антиген, гаптен

Запитання 125

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпонентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

о-лімфоцити

фібробласти, т-лімфоцити, в-лімфоцити

т-лімфоцити, в-лімфоцити

макрофаги, моноцити

Запитання 126

 У хворої М. спостерігається локальна реакція на укус бджоли, що виникла в перші хвилини після укусу. За яким типом реакції гіперчутливості вона проходить? 

варіанти відповідей

цитотоксичний

уповільненого типу

імунокомплесний

анафілактичний

Запитання 127

У хворої, яка впродовж багатьох років страждала алергічним ринітом, з допомогою специфічних алергічних проб вдалося виявити причинний алерген. З метою десенсибілізації організму і попередження проявів хвороби було застосовано поступове введення зростаючих дробних доз:

варіанти відповідей

алергену

IgE

антитіл

IgA

Запитання 128

Хворий скаржиться на часті рецидивуючі інфекції, у тому числі грибкові. Було запідозрено імунодефіцит, проведено обстеження. Рівень та співвідношення антитіл при електрофоретичному дослідженні спектру білків крові практично не порушений. Яке дослідженно необхідно провести з метою кількісного визначення рівня лімфоцитів?

варіанти відповідей

РБТЛ на ФГА

М-РУК

РБТЛ на ЛПС

Е-РУК

Запитання 129

У хворого з періодичним нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення Ig E. Для якого типу реакцій це характерно

варіанти відповідей

цитотоксичні

анафілактичні реакції 

гіперчутливості сповільненого типу

імунокомплексні

Запитання 130

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпонентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

т-лімфоцити, в-лімфоцити

фібробласти, т-лімфоцити, в-лімфоцити

макрофаги, моноцити

NK-клітини

Запитання 131

 У дитини 5-ти років діагностовано хворобу Брутона, яка проявляється у важкому перебігу бактеріальних інфекцій, відсутності В-лімфоцитів та плазматичних клітин. Які зміни вмусту імуноглобулінів будуть спостерігатися в сироватці крові цієї дитини?

варіанти відповідей

збільшенняIg A, Ig M

зменшення Ig D, Ig E

змін не буде

зменшення Ig A, Ig M

Запитання 132

Для прискорення заживлення рани слизової оболонки в ротовій порожнині хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природньої резистентності організму і має назву: 

варіанти відповідей

інтерферон

лізоцим

інтерлейкін

комплемент

Запитання 133

 У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпонентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

макрофаги, моноцити

фібробласти, т-лімфоцити, в-лімфоцити

т-лімфоцити, в-лімфоцити

о-лімфоцити

Запитання 134

Експериментальній тварині, після попередньої сенсибілізації, підшкірно введену дозу антигену. У місці ін’єкції розвинулось фіброзне запалення з альтерацією стінок судин, основної речовини та волокнистих структур сполучної тканини у вигляді мукоїдного та фібринозного набухання і некрозу. Яка імунологічна реакція має місце?

варіанти відповідей

гіперчутливість негайного типу

реакція сповільненого типу

реакція трансплантаційного імунітету

гранульоматоз

Запитання 135

 Хвора 27-ми років закапала в очі краплі, до складу яких входить пеніцилін. Через кілька хвилин з’явився свербіж та печіння тіла, набряк губ та повік, свистячий кашель, став падати артеріальний тиск. Які імуноглобуліни беруть участь в розвитку даної алергічної реакції?

варіанти відповідей

Ig A+ Ig M

Ig M+ Ig G

Ig G+ Ig D

Ig E+ Ig G

Запитання 136

В препараті,зафарбованому за методом Ожешки,видно паличковидні мікроорганізми,зафйарбовані в синій колір,в яких термінально розміщені компоненти круглої форми,зафарбовані в червоний колір.Як називаються ці компоненти

варіанти відповідей

спори

війки

джгутики

капсули

мезосоми

Запитання 137

У багатьох секретах людини міститься антибактеріальна речовина-лізоцим.Вкажіть,яку структурубактеріальної клітини руйнує лізоцим?

варіанти відповідей

пептидоглікан

ліпополісахарид

цитоплазматичну мембрану

тейхоєві кислоти

рибосоми

Запитання 138

Хворому на туберкульоз,в анамнезі якого була відкрита легенева форма захворюання,проведено мікроскопічне дослідження мокротиння,з метою виявлення збудника.Який метод забарвлення доцільно використати при цьому?

варіанти відповідей

Метод Ціля-Нільсена

Метод Грама

Метод Романовського-Гімза

Метод Нейссера

Метод Буррі-Гінса

Запитання 139

При мікроскопії мазків гнійних виділень у хворого на пародонтоз,зафарбованих за методом Буррі-Гінса,були виявлені капсулоутворюючі палички.Які із наведених нижче мікробів постійно утворюють капсули?

варіанти відповідей

Klebsiella pneumoniae

Enterobacter clocae

Escherichia coli

Proteus vulgaqris

Proteus miralilis

Запитання 140

У хворого на хронічний стоматит змив із слизової оболонки ротової

порожнини направили в баклабораторію на аналіз. У зв’язку з тим, що

збудником може бути Klebsiella pnemoniaе, який із перелічених методів

слід застосувати для виявлення капсули при проведенні

бактеріоскопічного дослідження мазків секрету простати?

варіанти відповідей

Буррі-Гінса

Буррі

Ціля-Нільсена

Ожешко

Ганзена

Запитання 141

В мазках слизу з поверхні мигдаликів хворого з підозрою на дифтерію

виявлено паличкоподібні мікроорганізми жовтуватого кольору, з

булавовидними потовщеннями і гранулами волютину на полюсах. Який метод було використано для забарвлення мазків?

варіанти відповідей

Нейссера

Романовського

Буррі-Гінса

Морозова

Ціля-Нільсена

Запитання 142

При встановленні виду збудника, видаленого з організму хворого з

підозрою на холеру, одним із етапів ідентифікації є виявлення його

монотрихіальної активності. Який метод дослідження використовують

при цьому?

варіанти відповідей

метод "висячої" або "роздавленої" краплі

метод забарвлення за Леффлером

метод посіву уколом в стовпчик агару

метод посіву в пептонну воду

метод посіву уколом в желатину

Запитання 143

При мікроскопії мікробної культури виявлено мікроорганізми які мають

форму веретена, по Граму фарбуються в синьо-фіолетовий колір. Що це за

мікроорганізми?

варіанти відповідей

клостридії

стрептококи

спірохети

актиноміцети

диплококи

Запитання 144

Від хворого виділили чисту культуру коринебактерії дифтерії. Після

приготування препарату та фарбування за методом Нейссера, виявили

наступні включення:

варіанти відповідей

крохмалю

глікогену

сірки

волютину(поліфосфат)

крапельки нейтральних ліпідів

Запитання 145

14.У лабораторії особливо небезпечних інфекцій проводиться мікроскопічне

дослідження патологічного матеріалу, забарвленого за Гінсом-Буррі, від

хворого з підозрою на чуму. Яку властивість збудника дозволяє визначити

даний метод?

варіанти відповідей

спороутворення

кислотостійкість

капсулоутворення

лугостійкість

наявність зерен волютину

Запитання 146

Із гнійного вмісту ураження, локалізованого у хворого в області шиї ,

виготовлено препарат, в якому були виявлені актиноміцети. До якої групи

бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними

властивостями?

варіанти відповідей

коки

нитчасті

бактерії

клостридії

звивисті

Запитання 147

Під час темнопільного мікроскопічного дослідження матеріалу із

шанкеру, виявленого у хворої на слизовій оболонці піхви, виявлено

спірохети. До якої групи слід віднести ці бактерії за морфологічними

ознаками?

варіанти відповідей

клостридії

коки

звивсті

бацили

бактерії

Запитання 148

З фекалій хворого на кишкове інфекційне захворювання було виділено

чисту культуру вібріонів. До якої групи бактерій слід віднести ці

мікроорганізми за морфологічними ознаками?

варіанти відповідей

звивсті

клостридії

коки

бацили

бактерії

Запитання 149

З харкотиння хворого з підозрою на туберкульоз виготовлено препарат та

забарвлено за Цілем-Нільсеном. Які властивості збудника буде враховано

для його ідентифікації?

варіанти відповідей

морфологічні та тинкторіальні

культуральні та ферментативні

патогенність та вірулентність

біологічні та антигенні

токсиногенність та імуногенність

Запитання 150

При встановленні етіологічного значення мікроорганізмів в розвитку

інфекційного процесу враховують наявність факторів патогенності. Який з

факторів патогенності стрептококів можна визначити з допомогою

світлової мікроскопії в клінічному матеріалі?

варіанти відповідей

фімбрії

протеїн а

включення

білок м

капсула

Запитання 151

У мікропрепараті, приготовленому з мокротиння хворого крупозною

пневмонією, виявлені мікроорганізми, оточені капсулою. Який хімічний

склад виявлених структур клітин?

варіанти відповідей

рнк

пептидоглікан

полісахариди

днк

ліпіди



Запитання 152

Патогенні бактерії в організмі хазяїна здатні фіксуватися на поверхні

клітин. Які структури бактеріальної стінки зумовлюють адгезивність

збудника?

варіанти відповідей

мікроворсинки(пілі)

капсула

мезосоми

джгутики

гранули волютину

Запитання 153

При бактеріологічному дослідженні мокротиння хворого на запалення

легенів була ізольована Mycoplasma pneumoniae. Якими ознаками M.

Pneumoniae відрізняється від інших прокаріотів?

варіанти відповідей

відсутність синтезу атф

відсутність капсули

відсутність клітинної стінки

відсутність полісахаридів

відсутність цпм

Запитання 154

У мазку з нальоту на мигдаликах хворого з підозрою на дифтерію виявлено

палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод фарбування

мазків було використано?

варіанти відповідей

Леффлера

Буррі

Гінса

Грама

Нейссера

Запитання 155

У мазку з нальоту на мигдаликах хворого з підозрою на дифтерію виявлено

палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод фарбування

мазків було використано?

варіанти відповідей

Леффлера

Буррі

Гінса

Грама

Нейссера

Запитання 156

У хворої дитини з підозрою на дифтерію було взято мазок з ураженої

слизової оболонки зіва. Приготовлено й пофарбовано мазки. При мікроскопії

виявлені жовті палички з темносиніми включеннями на кінцях . Який

структурний елемент мікробної клітини виявляється у даних мікроорганізмів?

варіанти відповідей

плазміди

капсула

зерна волютину

спори

джгутики

Запитання 157

В баклабораторію був доставлений кетгут з метою його перевірки на

стерильність. Після дослідження було виявлено, що кетгут забруднений

бацилами. Який спосіб необхідно вибрати для стерилізації кетгуту?

варіанти відповідей

кип'ятіння

автоклавування

пастеризація

сухом жаром

текучою парою

Запитання 158

При бактеріологічному дослідженні трупа експериментальної тварини

досліджуваний матеріал помістили в посудину, оброблену антисептиком. Чому не вдалось виділити збудник?

варіанти відповідей

досліджуваний матеріал не повинен контактуватиз дезінфектантами

взяли недостатньо матеріалу для посіву

в організмі тварини не було збудника

культивували посіви при кімнатній температурі

слід було б використати інший метод діагностики

Запитання 159

У лабораторії проводилися дослідження, в ході яких у пацієнта було

підтверджено діагноз правцю. Яким методом стерилізації треба знищити

виділені культури збудника правцю?

варіанти відповідей

кип'ятінням

автоклавунням

тиндалізацією

сухим жаром

пастеризацію

Запитання 160

З метою знезараження повітря в асептичному боксі було проведено ряд

заходів, які належать до загальноприйнятих методів стерилізації. Який метод найдоцільніше використовувати для знезараження повітря після роботи?

варіанти відповідей

прокалювання

парами спирту

магнітним полем

ультрафіолетовими променями(кварцування)

парами бензойної кислоти

Запитання 161

Хворому поставлено діагноз газова гангрена. Після ідентифікації збудника

досліджуваний матеріал необхідно знищити. Який метод слід використати?

варіанти відповідей

стерилізауія парою під тиском

стерилізація текучою парою

пастеризація

тиндалізація

кип'ятіння

Запитання 162

Із дослідженого матеріалу (ексудату із каналу кореня зуба) була виділена

чиста культура грамнегативної палички. Які з перелічених поживних середовищ найчастіше використовуються для визначення сахаролітичних властивостей?

варіанти відповідей

Гіса

Желатина

Ру

Аристовського-Гельцер

Левеншейна-Йенсена

Запитання 163

Після посіву випорожнень хворого на середовище Плоскірєва ріст кишкової

палички сильно пригнічений. Які фактори зумовлюють це явище?

варіанти відповідей

основний фуксин

Брильянтовий зелений

сульфат натрію

щавелева кислота

сполуки вісмуту

Запитання 164

З досліджуваного матеріалу хворого виділили чисту культуру бактерій. На

яких поживних середовищах проводять ідентифікацію збудника за

ферментативними властивостями?

варіанти відповідей

Середовище Гісса

Середовище Плоскірєва

Середовище Ендо

Середовище Лєвіна

Середовище Вільсон-Блера

Запитання 165

Через дві доби після дорожньо-транспортної пригоди до лікарні був

доставлений у важкому стані хворий з черепно-лицьовою травмою з діагнозом “газова ранова інфекція”. На яких із перелічених поживних середовищах культивуються клостридії анаеробної інфекції?

варіанти відповідей

Печінковий бульйон

Лужна пептонна вода

Сердовище Кітта-Тароцці

Зсіла сироватка

Казеіно-вугільний агар

Запитання 166

Лікар-інфекціоніст виявив у хворого синдром гострого ентероколіту і

направив у бактеріологічну лабораторію кал, вказавши на потребу ідентифікації збудника з визначенням його виду, варіанти та чутливості до антибіотиків. Яке дослідження найбільш інформативне для вирішення завдання?

варіанти відповідей

бактеріологічне

біохімічнне

імунолюмінісцентне

мікроскопічне

серологічне

Запитання 167

Для лабораторної діагностики багатьох інфекційних захворювань

використовують бактеріологічний метод. Яка мета 1-го етапу цього методу?

варіанти відповідей

одержання ізольованих колоній

посів досліджуваного матеріалу

мікроскопія досліджуваног матеріалу

виділення і нагромадження чистої культури

ідентифікація досліджуваної культури

Запитання 168

При рості мікроорганізмів на МПБ індикаторні папірці вставлені біля пробки

зафарбувалися: просочений щавелевою кислотою – в рожевий колір,

просочений оцтово-кислим свинцем – в синій. Якого типу ферменти

визначаються даними методами?

варіанти відповідей

протеолітичні типу трипсину

протеолітичні типу пепсину

сахаролітичні

окисно-відновні

ліполітичні

Запитання 169

До лікарні надійшла дитина з діагнозом “стафілококовий сепсис”. На яке

живильне середовище потрібно посіяти кров хворого з метою виділення

збудника?

варіанти відповідей

цукровопептонний бульйон

жовчносольовий агар

середовище Плоскірєва

середовище Бучіна

м'ясопептонний агар

Запитання 170

Після інкубації в анаеростаті посіву гомогенату некротизованої тканини на

кров’яному агарі Цейслера через 48 годин виросли шорсткуваті великі плоскі

колонії, що мають тенденцію до повзучого росту. На які властивості

виділюваних мікробів вказується в умові тестового завдання?

варіанти відповідей

культуральні

морфологічні

тинкторіальні

гемолітичні

протеолітичні

Запитання 171

Фільтрат бульйонної культури збудників газової анаеробної інфекції розлили

по пробірках, додали видові антитоксичні сироватки, витримали протягом 40

хвилин при кімнатній температурі. Для визначення виду анаероба тепер

необхідно:

варіанти відповідей

додати в пробірки аглютинуючу діагностичну сироватку

ввести тваринам вміст пробірок

додати в пробірки преципітуючу діагностичну сироватку

додати в пробірки еритроцитарний діагностикум

вміст пробірок посіяти на щільні живильні середовища

Запитання 172

Матеріал із рани від хворого з підозрою на газову анаеробну інфекцію

засіяли на середовище Кітта-Тароцці, яке попередньо підігріли до кипіння. З

якою метою проводили підігрівання середовища?

варіанти відповідей

видалення кисню

знищення мікробів

розчинення солей

стерилізації серодивища

збагаченням киснем

Запитання 173

Матеріал, взятий з рани хворого з підозрою на газову анаеробну інфекцію,

засіяно на середовище Кітта-Тароцці. Через добу на середовищі виявлено ріст клостридій. Яким способом можна виділити чисту культуру цих мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Дригальського

Кротова

Цейслера

Прайса

Коха

Запитання 174

У біотехнологічних процесах для виробництва лікувально-профілактичних

препаратів використовується процедура введення людських генів в геном

бактерій за допомогою бактеріофага. Як називається цей процес?

варіанти відповідей

трансформація

трансдукція

трансляція

кон'югація

делеція

Запитання 175

Відомо, що бактеріальні клітини містять додаткові генетичні структури, які

можуть існувати автономно від хромосоми бактерії як самостійний елемент, або інтегруватися з нею, і які додають цій клітині додаткові властивості. Як

називаються ці додаткові генетичні елементи?

варіанти відповідей

плазміди

профаги

нуклеотиди

js-послідовності

блукаючі гени

Запитання 176

Стійкість клітин бактерій до антибіотиків зумовлена наявністю в клітині

автономної генетичної структури, передача якої здійснюється кон’югативно. Як називається ця структура?

варіанти відповідей

r-плазміди

ent-плазміди

col-плазміди

транспозони

пріони

Запитання 177

Від хворого з підозрою на гонорею взяли на дослідження мазки з уретри.

Хворий три доби перед цим лікувався самостійно пеніциліном. При

мікроскопуванні у мазку знайдено L-форми гонококів. Що зумовило виникнення L-форм під впливом пеніциліну?

варіанти відповідей

порушення синтезу амінокислот

порушення синтезу клітинної стінки

порушення синтезу білків

руйнування адгезинів

порушення проникливості цитоплазматичної мембрани

Запитання 178

При визначенні чутливості виділених штамів стафілококу було встановлено,

що вони найчутливіші до амоксициліну. Який із перелічених нижче механізмів антибактеріальної дії мають пеніциліни?

варіанти відповідей

пригнічують синтез клітинної стінки

блокують синтез білка на рибосомах

пригнічують функції цпм

пригнічують реплікацію днк

блокують синтез білка на рівнях транскрипції

Запитання 179

Від хворого на пародонтоз було виділено Staphylococcus aureus. За

допомогою якого із наведених нижче методів можна визначити мінімальну

пригнічуючу концентрацію антибіотиків які планується призначити для лікування цього хворого?

варіанти відповідей

метод серійних розведень

метод дисків

метод циліндрів

мметод лунок

імуноферметний метод

Запитання 180

В лабораторії було визначено чутливість культури кишкової палички до

антибіотиків. Отримано наступні результати дослідження – мінімальна

пригнічуюча концентрація дорівнює: ампіцилін - 8 мкг/мл, оксацилін - 8 мкг/мл, левоміцетин - 4 мкг/мл, гентаміцин – 0,5 мкг/мл. Який метод дослідження було використано?

варіанти відповідей

біохімічний метод

бактеріоскопічний метод

метод серійних розведень

метод паперових дисків

біометричний метод

Запитання 181

У приймальному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою слід взяти матеріал у хворого з гнійним ураженням глибоких тканин нижньої кінцівки?

варіанти відповідей

для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості до антибіотиків

для виявлення збудника щоб попередити внутрішньокапілярне інфікування

для виявлення токсичності збудника

для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми

для підтвердження анаеробної інфекції

Запитання 182

На лікарському консіліумі у хворого із септичним станом обговорюється

питання про призначення антибіотиків. Яку властивість збудника слід

врахувати, призначаючи антибіотик, до одержання даних про

антибіотикочутливість?

варіанти відповідей

здатність до спороутворення

кислотостійкість

здатність до капсулоутворення

Фарбування за Грамом

наявність факторів агресії

Запитання 183

У хворого, якому був проведений курс антибіотикотерапії, у зв’язку з

загостренням хронічної пневмонії, з’явилися диспепсичні явища, метеоризм,

понос. Бактеріологічне дослідження випорожнень показало відсутність E.coli,

зменшення кількості лакто- і біфідобактерії. Які препарати варто призначити?

варіанти відповідей

Еубіотики і вітаміни

антибіотики і еубіотики

сульфаніламіди і еубіотики

сульфаніламіди і вітаміни

антибіотики і вітаміни

Запитання 184

У хворого діагностована пневмонія мікоплазменної етіології. Які антибіотики

за механізмом дії не слід використовувати для лікування?

варіанти відповідей

Антибіотики, які порушують проникність цитоплазматичної мембрани

Антибіотики, які порушують синтез білка

Антибіотики, які порушують синтез нуклеїнових кислот

Антибіотики, які пригнічують синтез компонентів клітинної стінки

Антибіотики, які порушують процеси окислювального фосфорилування

Запитання 185

Юнак 17 років страждає на фурункульоз, викликаний умовно патогенним

Staphylococus epidermidis. Яке дослідження найдоцільніше провести, щоб

правильно вибрати препарат для лікування цього хворого?

варіанти відповідей

Скласти антибіотикограму

визначити фаговар

виявити фактори патогенності

визначити антигенні властивості

дослідити біохімічні властивості

Запитання 186

З гнійної рани хворого виділено патогенний стафілокок та визначена його

чутливість до антибіотиків: пеніцилін – зона затримки росту 8мм, оксацилін –

9мм, ампіцилін – 10мм, гентаміцин – 22мм, лінкоміцин – 11мм. Який антибіотик необхідно вибрати для лікування хворого?

варіанти відповідей

лінкоміцин

пеніцилін

оксацилін

ампіцилін

гентаміцин

Запитання 187

Для отримання генноінженерного інсуліну створено штам E.coli, який містить

ген, що детермінує синтез цього гормону. Найбільш доцільним при створенні

штаму-продуцента є застосування вектора, який спричинює руйнування клітини E.coli після після виконання заданої функції. Яка це генетична структура?

варіанти відповідей

транспозони

бактеріофаг

плазміда

ізольований фрагмент днк

ізольований фрагмент рнк

Запитання 188

Для виявлення джерела інфікування хворих у хірургічному відділенні

патогенним стафілококом було проведено дослідження з застосуванням

стандартних стафілококових бактеріофагів. Яке дослідження

варіанти відповідей

фагодіагностика

фаготипування

фагоіндикація

фаготерапія

фагоідентифікація

Запитання 189

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною

малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду

захворіла малярією знову. Яка найбільш вірогідно форма цього захворювання?

варіанти відповідей

персистуюча інфекція

реінфекція

суперінфекція

рецидив

вторинна інфекція

Запитання 190

Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився

цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

реінфекція

рецидив

суперінфекція

персистуюча інфекція

хронічна інфекція

Запитання 191

У хворого, який перехворів на сифіліс, на статевих органах виявлено

твердий шанкр. Про яку форму інфекції може йти мова в даного хворого?

варіанти відповідей

реінфекція

вторинна інфекція

змішана інфекція

рецидив

суперінфекція

Запитання 192

У воді одного з озер Канади було виявлено Cl.botulinum і неодноразово

спостерігалася масова загибель водоплавних птахів у цьому вогнищі. До якого виду належить дана інфекція?

варіанти відповідей

антропонозна

сапронозна

зоонозна

нозокоміальна

зооантропонозна

Запитання 193

Травмований зі стафілококовим абсцесом, переломом нижньої щелепи,

крововтратою,струсом мозку був доставлений у клініку хірургічної стоматології, де йому була проведена операція і відповідне лікування. Однак через 5 днів після госпіталізації в нього розвилася важка форма кокової пневмонії. Як називається така форма інфекції в даного хворого?

варіанти відповідей

суперінфекція

вторинна інфекція

аутоінфекція

реінфекція

дрімаюча інфекція

Запитання 194

На 5-й день після екстракції зуба хворий був доставлений у клініку

хірургічної стоматології де йому був розкритий гнійний абсцес. Однак на 5-й

день у нього з'явилася висока температура, а при посіві крові був виділений

патогенний стафілокок. Як називається така форма поширення мікробів в

організмі?

варіанти відповідей

септицемія

паразитемія

тоесинемія

вірусемія

антигенемія

Запитання 195

Вірус пташиного грипу може викликати масові захворювання серед людей у

всіх країнах світу. У цьому випадку мова йтиме про

варіанти відповідей

епідемії

епізоології

реінфекції

пандемії

суперінфекції

Запитання 196

Через місяць після виписки молодої людини з дермато-венерологічного

стаціонару, де він лікувався від сифілісу, пацієнт звернувся до лікаря зі

скаргами на появу ущільненої безболісної виразки. Лікар поставив діагноз

«первинний сифіліс». Які результати попереднього стаціонарного лікування

даного хворого і як називається виявлена лікарем форма інфекційного

захворювання?

варіанти відповідей

повне лікування,реінфекція

повне лікування,суперінфекція

неповне лікування,рецидив

неповне лікування,бактеріоносійство

повне лікування,вторинна інфекція

Запитання 197

У пульмонологічному відділенні довгостроково лікувався хворий з важкою

формою пневмонії, що погано піддавалася антибактеріальної терапії. При

мікробіологічному дослідженні мокротиння виявленні мікроорганізми- Candida albicans. До якої групи інфекцій можна віднести захворювання даного хворого?

варіанти відповідей

Первинна інфекція

Зооантропонозна інфекція

Зоонозна інфекція

Опортуністична інфекція

Місцева інфекція

Запитання 198

Хворий сифілісом пройшов курс антибіотикотерапії і повністю вилікувався.

Через деякий час він знову був інфікований Treponema pallidum. Дану форму

інфекції можна віднести до:

варіанти відповідей

ускладненню

рецидиву

реінфекції

вторинної інфекції

суперінфекції

Запитання 199

У кабінет лікаря-дерматовенеролога звернувся хворий. При мікроскопії

забарвлених за Грамом мазків із гнійних виділень з уретри виявлено велику

кількість грамнегативних диплококів бобоподібної форми, які розташовані в

цитоплазмі лейкоцитів. Результати якого процесу спостерігаються у препараті?

варіанти відповідей

розмноження мікроорганізмів у тканинах

алергічної реакції

запального процесу

незавершеного фагоцитозу

завершеного фагоцитозу

Запитання 200

У мишей з відсутнім волосяним покривом( тобто nude-голі) не виявляються

клітинні реакції сповільненого типу. Причиною цієї патології є:

варіанти відповідей

відсутність гамма-глобулінів у крові

дефіцит компонентів системи комплементу

порушення гемопоезу

Дефект фагоцитозу

Відсутність вилочкової залози

Запитання 201

У трирічної дівчинки краснуха. Її десятирічна сестричка не заразилася цією

інфекційною хворобою, хоча весь час контактувала з нею. Педіатр з'ясував, що вона хворіла на краснуху 5 років тому. Який вид імунітету лежить в основі

захисту старшої сестри?

варіанти відповідей

природний пасивний

штучний активний

природний активний

штучний пасивний

видовий

Запитання 202

6-місячній дитині в плановому порядку проведено щеплення АКДП. Який

імунітет створено дитині проти дифтерії?

варіанти відповідей

штучний активний

штучний пасивний

природній активний

антибактеріальний

неспецифічний

Запитання 203

Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває

доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

варіанти відповідей

гуморальний

нестерильний

типоспецифічний

природжений

перехресний

Запитання 204

Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з

хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було

введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при

цьому?

варіанти відповідей

природний

антитоксичний

поствакцинальний

пасивний

місцевий

Запитання 205

В сироватці крові новонародженого знайдено антитіла до віруса кору. Про

наявність якого імунітету це може свідчити?

варіанти відповідей

природного активного

природного пасивного

штучного пасивного

штучного активного

спадкового

Запитання 206

В травматологічному відділенні хворому зробили первинну хірургічну

обробку рани і для створення штучного пасивного імунітету в організм людини вводять:

варіанти відповідей

імунні сироватки

вакцини

анатоксини

вітаміни

антибіотики

Запитання 207

Пацієнтові, що звернувся до травмпункту у зв'язку з травмою, отриманою

під час роботи на присадибній ділянці, лікар призначив введення правцевого

анатоксину. Який імунітет сформується у даного пацієнта після введення

препарату?

варіанти відповідей

антимікробний пасивний

антимікробний активний

антитоксичний активний

антитоксичний пасивний

нестерильний

Запитання 208

Жінка Д.,54 років звернулася до лікаря зі скаргами на непереносимість

курячих яєць, що з'явилася нещодавно. Антигістамінні препарати, що їх

призначив лікар призводили до деякого покращення стану хворої. Які антитіла могли сприяти до розвитку цієї реакції?

варіанти відповідей

Ig G

Ig M

Ig E

Ig D

Ig A

Запитання 209

Гуморальний імунний захист відіграє важливу роль при багатьох

інфекційних захворюваннях . Яка дія не є властивою для антитіл ?

варіанти відповідей

активація клітинної цитотоксичності

нейтралізуюча

фагоцитуюча

опосонізуюча

активація комплементу

Запитання 210

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту, з незміненою кількістю та

функціональною активністю Т- і В- лімфоцитів, при обстеженні виявлений

дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція

антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим ?

варіанти відповідей

О-лімфоцити

Т-лімфоцити,В-лімфоцити

Фібробласти,Т-лімфоцити,В-лімфоцити

NK-клітини

макрофаги,моноцити

Запитання 211

У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан

внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату . Який фактор імунної

системи відіграє вирішальну роль в цій реакції ?

варіанти відповідей

Природні кілери

В-лімфоцити

Інтерлейкін-1

T-кілери

Т-хелпери

Запитання 212

При підозрі на туберкульоз хворій дитині зробили пробу Манту. Через 24

Години на місці введення алергену з'явилася припухлість, гіперемія. Які основні компоненти визначають шо pеакцію організму?

варіанти відповідей

Гранулоцити,Т-лімфоцити,лімфокіни

Мононуклеари, Т-лімфоцити й лімфокіни

Макрофаги,В-лімфоцити,моноцити

В-лімфоцити, Іg М

Плазматичні клітини,Т-лімфоцити,лімфокіни

Запитання 213

Дитина віком 7 років часто хворіє на респіраторні і кишкові інфекції. Які

клітини забезпечують неспецифічний захист організму від інфекції?

варіанти відповідей

Макрофаги,нейтрофіли,природні кіллери

Макрофаги,Т-лімфоцити

Макрофаги,В-лімфоцити

В-лімфоцити,Т-лімфоцити

Т-хелпери,Т-кіллери

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест