9 клас. Контрольна робота. Нітрогеновмісні органічні сполуки. Природні і синтетичні органічні сполуки

Тест виконано: 298 разів
25 запитань
Запитання 1

Амінокислоти, які не можуть утворюватися в організмі людини, а надходять в організм разом з їжею, називаються:

варіанти відповідей

незамінними

замінними

синтезуючими

продуктовими

Запитання 2

Яка структура білка не руйнується при його денатурації?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 3

Четвертинна структура білка - це: 

варіанти відповідей

спіраль

глобула

ланцюг з амінокислот

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 4

Порядок сполучення залишків амінокислот у білковій молекулі показує структуру:

варіанти відповідей

 первинну

вторинну

 третинну

четвертинну

Запитання 5

Амінокислоти в первинній структурі білків сполучені звязками:

варіанти відповідей

йонними

пептидними

водневими

Запитання 6

Білки - біополімери, що складаються із:

варіанти відповідей

певної послідовності нуклеотидів

 залишків молекул амінокислот


однакових фрагментів, що повторюються

залишків молекул моносахаридів

Запитання 7

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

послідовність чергування різних амінокислотних ланок

конфігурація, якої набуває в просторі закручений поліпептидний ланцюг

просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний зв'язок

Запитання 8

Атоми яких елементів входять до складу амінокислот:

варіанти відповідей

С

О

N

P

Н

Запитання 9

Аміноетанова кислота має формулу:

варіанти відповідей

CH3COOH

NH2CH2COOH

NH3CH2COOH

Запитання 10

Вкажіть кількість амінокислот, що є мономерами білкових молекул:

варіанти відповідей

20

22

24

26

Запитання 11

Вкажіть загальну формулу амінокислот:

варіанти відповідей

R−OH

R−COH

R−COOH

NH2−R−COOH

Запитання 12

Денатурація білкових молекул відбувається під впливом

варіанти відповідей

сонячного світла

високої температури

спиртів

сильних кислот

лугів

води

Запитання 13

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 14

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 15

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 16

Яка структура білка зображена на малюнку?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 17

Завдяки якій властивості білків організм людини засвоює їжу, до складу якої вони входять?

варіанти відповідей

гідроліз

денатурація

Запитання 18


Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

розміщення у просторі декількох глобул

глобула

ланцюг з амінокислот

Запитання 19

На які властивості амінокислоти вказує карбоксильна група? 

варіанти відповідей

кислотні

нейтральні

основні

амфотерні

Запитання 20

Амфотерність - це властивість сполуки утворювати солі при взаємодії:

варіанти відповідей

з кислотами

з лугами

з кислотами і лугами

Запитання 21

За походженням органічні речовини поділяють на

варіанти відповідей

Органічні

Синтетичні

Неорганічні

Природні

Запитання 22

Дайте визначення синтетичних органічних речовин

варіанти відповідей

 є продуктами хімічної промисловості

  

є продуктами взаємодії кислот з лугами

  

добувають їх у лабораторії або на виробництві

  


  є продуктами взаємодії кислот з карбонатами

Запитання 23

До природних органічних речовин належать

варіанти відповідей

Жири

Вуглеводи

Білки, амінокислоти

Нафта, газ, кам'яне вугілля

Лаки, фарби, мастила, барвники

Будівельні матеріали й суміші


Засоби боротьби зі шкідниками сільськогосподарських рослин і домашніх тварин

Запитання 24

До синтетичних органічних речовин належать:

варіанти відповідей

Жири, білки і вуглеводи

Нафта, газ і кам'яне вугілля

 Косметичні й гігієнічні, мийні засоби

Засоби боротьби зі шкідниками сільськогосподарських рослин і домашніх тварин,

Будівельні матеріали й суміші

Фармацевтичні препарати 

Запитання 25

Добовий раціон дорослої людини має містити щонайменше 55 г білка. Масова частка білків у сої становить 35%. Укажи масу сої, яку повинна з'їсти людина протягом дня, щоб забезпечити свій організм білком:

варіанти відповідей

1925


188,5


 157,1

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест