Обробка осетрових і нелускатої риби

Додано: 13 жовтня 2023
Предмет: Технології, 11 клас
12 запитань
Запитання 1

Основна мета обробки риби 

варіанти відповідей

видалення їстівних частин і підготовка її до теплової обробки.

видалення голови і підготовка її до теплової обробки.

видалення неїстівних частин і підготовка її до теплової обробки.

видалення нутрощів і підготовка її до теплової обробки.

Запитання 2

Білуга, севрюга, шип, калуга це-

варіанти відповідей

осетрові

карпові

оселедцеві

окуневі

Запитання 3

Осетрову рибу розморожують на

варіанти відповідей

у воді 4 години

у сольовому розчині 2 години

повітрі 6 – 10 годин.

повітрі 10-12 годин.

Запитання 4

З пластів спочатку відрізують хрящі, потім обшпарюють, зачищають кісткові "жучки" і промивають для

варіанти відповідей

варіння, смаження і запікання 

припускання, смаження у фритюрі, запікання

припускання, смаження і запікання 

смаження і запікання , тушкування

Запитання 5

Порціонні шматочки осетрових перед смаженням 

варіанти відповідей

промивають холодною водою, панірують

обшпарюють протягом 1-2 хв, промивають холодною водою, щоб видалити згустки білків

обшпарюють протягом 1-2 хв, промивають підкисленою водою, щоб видалити згустки білків

промивають холодною водою, обшпарюють протягом 1-2 хв

Запитання 6

Щоб шкіра не вислизала з рук. 

варіанти відповідей

пальці обсипають содою

пальці обсипають сіллю

тримають спеціальним скребком

рибу тримають в підкисленій воді

Запитання 7

Шкіру підрізують навколо голови , відгинають її і стягують «панчохою» – від голови до хвоста , біля хвоста відрізують. Так обробляють

варіанти відповідей

камбалу

тунця

вугор

судак

Запитання 8

Перед обчищанням рибу занурюють в окріп на 20-30 секунд, потім швидко перекладають у холодну воду, виймають, обчищають ножем слиз, луску, видаляють плавники, нутрощі і промивають.

варіанти відповідей

сом

камбала

лин

мінога

Запитання 9

Зі світлого боку зчищають луску. Голову і частину черевця відрізують навскіс. Через утворений отвір видаляють нутрощі. Плавники відрізують ножицями або ножем, рибу промивають і знімають темну шкіру.

варіанти відповідей

сом

вугор

камбала

калуга

Запитання 10

Вважається, що ця риба має смачне і жирне м’ясо, але у їжу рибу вживають після видалення ікри, молоки і темної отруйної плівки з черевної порожнини, а також зябер, бо вони містять отруйні речовини

варіанти відповідей

алінка

маринка

василинка

форель

Запитання 11

Рибу зачищають ножем від слизу, розрізують черевце і видаляють нутрощі, відрізують голову і плавники, промивають.

варіанти відповідей

мінога

вугор

сом

василинка

Запитання 12

Кількість відходів при обробці стерляді становить

варіанти відповідей

близько 62%.

близько 42%.

близько 12%.

близько 22%.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест