ПАТАН «ХВОРОБИ НИРОК»

Додано: 31 березня
Предмет: Біологія
48 запитань
Запитання 1

Які з перелічених хвороб мають відношення до розвитку великої «строкатої» нирки?

варіанти відповідей

Гнійний нефрит

Некротичний нефроз

Підгострий гломерулонефрит

Амілоїдоз нирок

Гострий гломерулонефрит

Запитання 2

Які морфологічні зміни відбуваються при мембранозному гломерулонефриті?

варіанти відповідей

Дифузне потовщення стінок капілярів клубочків

Зменшення розмірів нирок

Помірна проліферація мезангіоцитів

Зерниста поверхня нирок

Некроз дистальних відділів канальців

Запитання 3

У хворого 44 років, який страждає на хронічне захворювання нирок, в аналізах сечі стійка протеїнурія. При мікроскопічному дослідженні біоптату нирок виявляється дифузне, рівномірне потовщення базальних мембран капілярів з утворенням їх виростів у бік подоцитів;  відсутня або слабка проліферація мезангіоцитів; невеликі осередки склерозу в мозковому шарі та жирова дистрофія епітелію канальців. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Мезангіопроліферативний гломерулонефрит

Мезангіокапілярний гломерулонефрит 

Мембранозний гломерулонефрит

Ліпоїдний нефроз

Фокальний сегментарний гломерулярний склероз

Запитання 4

При мікроскопічному дослідженні біоптату нирки виявлено проліферацію мезангіальних клітин з відселенням їх відростків на периферію капілярів (інтерпозиція мезангія), дифузне потовщення та подвоєння базальних мембран капілярів та накопичення мезангіального матриксу.  Вкажіть, який з діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Мезангіопроліферативний гломерулонефрит

Мезангіокапілярний гломерулонефрит

Мембранозний гломерулонефрит

Ліпоїдний нефроз

Гострий інтракапілярний гломерулонефрит

Запитання 5

Під час розтину жінки, яка померла від ниркової недостатності, виявлено зменшені (кожна вагою по 90г), щільні нирки;  фіброзна капсула знімається важко, поверхня нирок дрібнозерниста, на розрізі корковий шар нирок тонкий, тканина суха, малокровна, сірого кольору.  При гістологічному дослідженні в частині гломерул спостерігається проліферація епітелію капсули Боумена-Шумлянського з утворенням напівмісяців, інша частина гломерул гіалінізована, в стромі виявляються малочисленні лімфоїдні інфільтрати, стінки судин потовщені, просвіти їх звужені. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Артеріолосклеротичний нефросклероз

Атеросклеротичний нефросклероз

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Підгострий гломерулонефрит

Запитання 6

У 52 річної жінки з артеріальним гіпертензією в анамнезі, протягом останнього року наростали прояви хронічної ниркової недостатності. В нирковому біоптаті виявлено дифузне ураження всіх досліджуваних гломерул, переважна частина їх з ознаками фокального та тотального склерозу та гіалінозу, лише в поодиноких гломерулах спостерігається розширення мезангіальних просторів з.  проліферацією мезангіальних клітин. Діагностуйте вид гломерулонефрита.

варіанти відповідей

Хронічний фібробластичний гломерулонефрит

Хронічний мезангіокапілярний гломерулонефрит

Хронічний мезангіопроліферативний гломерулонефрит 

Гострий гломерулонефрит

Підгострий інтракапілярний гломерулонефрит

Запитання 7

Під час секції нирки значно збільшені в розмірах, дряблі, кірковий шар різко набряклий і чітко відмежований від гіпертрофованого мозкового шару. Їх капсула знімається легко. Поверхня строката. Гістологічно: в просвіті капсул Боумена-Шумлянського скупчення еритроцитів і серозної рідини. Більшість клубочків набряклі, збільшені в розмірах. Судини різко розширені. Деякі судинні петлі клубочків некротизовані. Навколо канальців і багатьох клубочків виражена лімфоїдноклітинна інфільтрація. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гострий геморагічний гломерулонефрит

Гострий фібринозний гломерулонефрит

Гострий продуктивний гломерулонефрит

Вогнищевий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 8

На секції у жінки 70 років нирки - 8х3,5х2 см, ущільнені, фіброзна капсула важко знімається, поверхня грубозерниста, кіркова речовина витончена, тканина тьмяна. Кожна з нирок вагою 90г. при гістологічному дослідженні в частині клубочків спостерігають проліферацію епітелію капсули Боумена з напівмісяцевими утворами, інші клубочки гіалінізовані. В стромі нечисленні лімфоїдні інфільтрати. Стінки судин гіперплазовані, прозори звужені. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит

Артеріолосклеротичний нефросклероз (первинно зморщена нирка)

Атеросклеротично зморщена нирка

Гострий екстракапілярний ексудативний гломерулонефрит

Підгострий екстракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Запитання 9

У хворої 35 років, проведена трансплантація нирки. Через тиждень функція трансплантата прогресивно погіршувалася. Через 1,5 виконана трансплантантнефректомія. При мікроскопічному дослідженні видаленого трансплантата у стромі виявлена дифузна інфільтрація лімфоцитами, з наявністю нейтрофілів та макрофагів, а також некроз епітелію проксимальних канальців, розладу кровообігу під видом гіперемії, петехіальних крововиливів, гострий васкуліт. Такі зміни відповідають:

варіанти відповідей

Реакції відторгнення трансплантанта

Розвитку сепсису

Гломерулонефриту

Феномену Артюса

Атрофії почки

Запитання 10

 На розтині у померлого хворого виявлена аденома передміхурової залози і великі нирки з різко збільшеними нирковими мисками i чашечками, заповненими прозорою рідиною. Назвіть процес у нирках.

варіанти відповідей

Гідронефроз

Гломерулонефрит

Полікістоз

Туберкульоз

Пієлонефрит

Запитання 11

 У жінки віком 56 років, яка тривалий час (13 років) страждає хронічним пілефлебітичним абсцесом печінки (після перенесеного шигельозу) з'явилися ознаки ниркової недостатності. Яке ускладнення в нирках може бути пов'язане з хронічним абсцесом і що могло бути причиною цьому?

варіанти відповідей

Амілоїдоз нирок

Постстрептококовий гломерулонефрит

Вогнищевий інтерстиціальний гломерулонефрит

Проліферативний гломерулонефрит

Подагрична нирка

Запитання 12

Жінка 72 років впродовж тривалого часу хворіла вторинним туберкульозом легень. В останні роки життя спостерігалося прогресування хронічної ниркової недостатності, яка і послужила безпосередньою причиною летального кінця. Під час аутопсійного дослідження виявлено наступні макроскопові зміни: нирки та селезінка збільшені у розмірах, щільні, паренхіма нирок однорідна, сірого кольору, «сального» вигляду; пульпа селезінки—з множинними дрібними напівпрозорими сірими включеннями. Діагностуйте вид мезенхімальної дистрофії.

варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз

Мукоїдне набухання

Системний гіаліноз

Фібриноїдне набухання

Первинний амілоїдоз

Запитання 13

Чоловік 30 років випадково випив півсклянки антифризу. Через 32 години він помер від ниркової недостатності. При розтині знайдені нирки з напруженою фібринозною капсулою, яка легко знімалася. Корковий шар блідосірий, піраміди темно-червоні, в інтермедіарній зоні та у нирковій мисці вогнищеві крововиливи. Гістологічно—дистрофія та некроз епітелію звивистих канальців, місцями з деструкцією базальних мембран переважно дистальних канальців, циліндри у просвітах канальців на різних рівнях нефронів, набряк інтерстицію, лейкоцитарна інфільтрація його та кровиливи. У порожнинах клубочкових капсул—накопичення ультрафільтрату. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Оліго-анурична стадія гострої ниркової недостатності

Шокова стадія гострої ниркової недостатності 

Пієлонефрит

Гемолітична нирка

Запитання 14

Хворий фіброзної кавернозним туберкульозом помер при зростаючих явищах ниркової недостатності. На розтині - запах сечі, гіпертрофія лівого шлуночка, фібринозний перикардит, фібринозно- геморагічний ентероколіт. Нирки дещо зменшені в розмірах, дуже щільні, 3 множинними втягненями. Гістологічно на препаратах, забарвлених Конго- рот — рожеві маси у клубочках та стінках судин, загибель і атрофія більшості нефронів, нефросклероз. Дайте характеристику нирки при даній патології.

варіанти відповідей

Амілоїдоз нирок

Первинно зморщені нирки

Вторинно зморщені нирки

Атеросклеротично зморщені нирки

Пієлонефротично зморщені нирки

Запитання 15

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлено проліферацію нефротелію капсули, подоцитів та макрофагів з утворенням «півмісяців», некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз та фіброз строми нирок. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Підгострий гломерулонефрит

Мембранозна нефропатія

Гострий гломерулонефрит

Фокальний сегментарний склероз

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 16

 Чоловік 40 років протягом 10 років, після перелому великогомілкової кістки страждав на хронічний остеомієліт. Три роки тому з'явився нефротичний синдром. Смерть настала від уремії. На секції: нирки щільні, білі, з рубцями в кірковому шарі, на розрізі з «сальним» блиском. Яка патологія нирок розвинулася?

варіанти відповідей

Ідіопатичний амілоїдоз

Хронічний гломерулонефрит

Первинний амілоїдоз

Вторинний амілоїдоз

Хронічний пієлонефрит

Запитання 17

Хворий помер з явищами уремії. На розтині нирки збільшені, в'ялої консистенції, кіркова речовина широка, набрякла, з червоним крапом; мозкова речовина темно-червона. Мікроскопічно у порожнині капсули ниркового тільця виявлені «півмісяці», які стискають капіляри. Дистрофія нефроцитів, набряк та інфільтрація строми. Яке захворювання стало причиною смерті цього чоловіка?

варіанти відповідей

Амілоїдоз нирок

Нефротичний синдром

Нефролітіаз

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Запитання 18

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлено проліферацію нефротелію капсули, подоцитів та макрофагів з утворенням «півмісяців», некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз та гіаліноз клубочків, атрофію канальців та фіброз строми нирок. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Підгострий гломерулонефрит

Фокальний сегментарний склероз

Мембранозна нефропатія

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Запитання 19

Чоловік, 19 років страждав з раннього дитинства бронхоектатичною хворобою. Помер від ниркової недостатності. На розтині окрім множинних бронхоектатичних каверн, заповнених гнійним ексудатом виявлено збільшені в розмірах нирки щільної консистенції, кірковий шар потовщений, білого кольору, щільний. Піраміди нирки анемічні, чіткі. Назвати процес, який розвинувся в нирках?

варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз

Гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Вроджений кістоз нирок

Вторинний нефросклероз

Запитання 20

Хворий хронічним пієлонефритом помер від хронічної ниркової недостатності. При житті аускультативно відмічено феномен "шум тертя перикарду". На розтині виявлено, що епікард тьмяний, шорсткий, ніби покритий волосяним покривом. Який перикардит за характером запалення має місце?

варіанти відповідей

Крупозний

Дифтеритичний

Гнійний

Гнильний

Серозний

Запитання 21

При розтині чоловіка, померлого від опікової хвороби, знайдено набряк головного мозку, збільшення печінки, а також нирок, корковий шар яких широкий, блідо-сірий, мозковий повнокровний. Мікроскопічно: некроз канальців головних відділів з деструкцією базальних мембран, набряк інтерстицію з лейкоцитарною інфільтацією та крововиливами. Який 3 перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Некротичний нефроз.

Тубулоінтерстиціаальний нефрит

Пієлонефрит

Подагрична нирка.

Мієломна нирка

Запитання 22

На розтині прозектор виявив зміни в нирках: збільшення в розмірах, кіркова речовина широка, жовто-сіра, з червоними вкрапленнями, добре відмежована від мозкової речовини темно- червоного кольору. Під час гістологічного дослідження— розростання нефротелію і подоцитів в капсулі клубочків з утворенням півмісяців, явища склерозу і гіалінозу клубочків, фіброз строми. Про яке захворювання нирок йде мова?

варіанти відповідей

Інтерстиційний нефрит

Інтракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Екстракапілярний ексудативний гломерулонефрит 

Інтракапілярний ексудативний гломерулонефрит

Екстракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Запитання 23

При мікроскопічному дослідженні нирок спостерігається проліферація нефротелію капсули Боумена, подоцитів і макрофагів з утворенням в її просвіті півмісячних структур, які стискають клубочок. Капіляри клубочків некротизивані, в їх просвітах спостерігаються фібринові тромби. деякі клубочки склерозовані або гіалінізовані. Спостерігається виражена дистрофія нефроцитів, набряк і інфільтрація строми нирок. Назвіть патологію нирок.

варіанти відповідей

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Післяінфекційний гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Амілоїдоз нирок

Запитання 24

 У біоптаті нирки: склероз, лімфоплазмоцитарна інфільтрація стінок мисок і чашечок; дистрофія та атрофія канальців. Збережені канальці розширені, розтягнуті колоїдоподібними масами, епітелій сплощений (щитовидна нирка). Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Нефросклероз

Гострий пієлонефрит

Гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Тубуло-інтерстиціальний нефрит

Запитання 25

Чоловік 33 років помер від уремії. На розтині виявлено збільшені нирки вагою 500,0 кожна, що складаються з безлічі порожнин d від 0,5-до 1 i 2 см, заповнених світло-жовтою прозорою рідиною. Балія і сечоводи без особливостей. Яке захворювання нирок зумовило уремію?

варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит

Двобічний полікістоз нирок

Пухлина нирок

Туберкульоз нирок

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Запитання 26

На розтині померлого при явищах ниркової недостатності, в нирках виявлені наступні зміни: нирки збільшені, набряклі, їх поверхня крупногорбиста, на розрізі видно поля рубцевої тканини,що чергуються з невеликими острівцями відносно збереженої ниркової паренхіми. Балії розширені, потовщені. Мікроскопічно: в тканини нирок виражене проміжне запалення, з розростанням сполучної тканини, інкапсуляцією абсцесів, i макрофагальною резорбцією некротичних мас. В канальцях явища атрофії і некрозу. Просвіт збережених канальців перерозтягнутий і заповнений колоїдним вмістом, нагадує за будовою щитоподібну залозу —"щитовидна нирка". Артерії і вени склерозовані. Для якого захворювання характерна вищеописана картина? 

варіанти відповідей

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Нефросклероз

Гідронефроз

Нефролітіаз

Запитання 27

У хворого 27 років з вираженим нефротичним синдромом, втратою білка понад 3 г на добу, при пункційній біопсії знайдена мінімальна проліферація мезангіальних клітин, потовщення базальної мембрани капілярів клубочків, різка дистрофія епітелію канальців, аж до некрозу.

Виберіть правильний діагноз. 

варіанти відповідей

Мембранозний гломерулонефрит

Ідіопатичний некротичний синдром

Мезангіально-проліферативний гломерулонефрит

Мембранозно-проліферативний гломерулонефрит

Амілоїдоз нирок.

Запитання 28

У хворого з гломерулонефритом в біоптаті нирок знайдений 21 клубочок, 3 з яких повністю гіалінізовані, в інших виражена проліферація ендотеліальних і мезангіальних клітин, різке потовщення і розщеплення базальної мембрани капілярів клубочка, зрощення їх з капсулою клубочка. В канальцях важкі дистрофічні зміни аж до некрозу епітелію, атрофія великого числа канальців. У стромі виражена лімфо-гістіоцитарна інфільтрація, різкий склероз строми. Які з названих змін в даному випадку мають найбільш важливе прогностичне значення?

варіанти відповідей

Вираженість проліферації клітин клубочків 

Гіаліноз клубочків

Вираженість тубуло-інтерстиціального компонента

Зрощення капілярів клубочків з капсулою

Потовщення базальних мембран капілярів клубочків

Запитання 29

При мікроскопічному дослідженні біоптату нирки виявлено пухлину, що складається з світлих полігональних і поліморфних клітин з численними мітозами, що містять ліпіди. Клітини утворюють альвеоли і часточки, залозисті і сосочкові структури, розділені мізерною стромою з судинами. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Нирково - клітинний рак

Нефробластома

Темноклітинна аденома

Світлоклітина аденома

Ацидофільна аденома

Запитання 30

 У дитини, хворої на на дифтерію, розвинулася гостра ниркова недостатність. При розтині нирки нерівномірного кровонаповнення: блідий корковий шар i повнокровні піраміди. Мікроскопічно: некроз епітелію проксимальних і дистальних канальців, тубулорексис. Вкажіть ускладнення, яке спричинило смерть.

варіанти відповідей

Гостра ниркова недостатність

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Первинна нефропатія

Нефротичний синдром

Запитання 31

У померлої, яка 7 років лікувалася від нефролітіазу, на аутопсії права нирка збільшена в 3 рази. Розтин нирки показав, що вона перетворилася в тонкостінний мішок, заповнений гнійним вмістом (піонефроз). Камінь перебував в гирлі сечоводу. Яка найбільш вірогідна послідовність морфологічних змін?

варіанти відповідей

Нефролітіаз, пієлоектазія, калькульозний гідронефроз, піонефроз

Нефролітіаз, апостематоз, піонефроз

Нефролітіаз, калькульозний гідронефроз, піонефроз

Нефролітіаз, калькульозний гідронефроз,апостематоз, піонефроз

Нефролітіаз, піонефроз

Запитання 32

У трирічної дівчинки, незабаром після перенесеного гострого риніту, з'явилися поширені набряки (анасарка), масивна протеїнурія, гіпоальбумінемія, гіперліпідемія, відсутність малих відростків подоцитів клубочків нирок. Аналогічний напад був купований кортикостероїдними препаратами. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Постстрептококовий гломерулонефрит

Ліпоїдний нефроз

Підгострий гломерулонефрит

Фокальний сегментарний гломерулосклероз

Мембранозна нефропатія

Запитання 33

Хворий 63 років, який тривалий час хворів інфекційним поліартритом, помер при явищах ниркової недостатності. Макроскопічно: нирки значно збільшені, ущільнені, воскоподібні на розрізі. Під час гістологічного дослідження нирок виявлено склероз інтермедіальної зони і пірамід, велика кількість ліпідів в стромі канальців, амілоїд. Який патологічний процес ускладнив перебіг інфекційного поліартриту?

варіанти відповідей

Нефротичний амілоїдоз

Нефролітіаз

Нефросклероз

Полікістоз нирок

Пієлонефрит

Запитання 34

Хворий 31 р доставлений у важкому стані зі скаргами на загальну слабкість, спрагу, сухість у роті, головний біль. Протягом року відзначає підвищення артеріального тиску. У біоптаті нирки проліферація ендотелію капілярів - клубочка, збільшення його розмірів. Який морфологічний тип гломерулонефриту виявлений? 

варіанти відповідей

Проліферативний гломерулонефрит з інтракапілярною проліферацією

Мезангіокапілярний гломерулонефрит

Підгострий злоякісний гломерулонефрит

Мезангіопроліферативний гломерулонефрит

Ексудативний гломерулонефрит

Запитання 35

Хворий 54 років, який страждав на хронічний гломерулонефрит протягом 12 років, помер від уремії. На розтині виявлено: обидві нирки зменшені в розмірах, щільні, дрібнозернисті, капсула знімається важко. Які зміни інших внутрішніх органів будуть при цьому спостерігатися?

варіанти відповідей

Атрофія і склероз паренхіматозних органів

Гнійні осередки різної форми і розмірів і в багатьох органах

Амілоїдоз інших органів

Некротичні і геморагічні зміни

Фібринозне запалення серозних i слизових оболонок, дистрофічні зміни міокарда, печінки, набряк легенів

Запитання 36

Чоловік 46 років захворів гостро після перенесеної ангіни. У перші тижні захворювання виявилася олігоурія з високою питомою вагою сечі. На 2-му місяці хвороби виникла стійка гіпертензія. При наростаючих явищах ниркової недостатності хворий помер на 5-му місяці після початку хвороби. Які патологічні зміни в нирках найвірогідніші при гістологічному дослідженні?

варіанти відповідей

Інфільтрація мезангію і капілярних петель нейтрофільними гранулоцитами

Некроз епітелію звивистих канальців нефрона і тубулорексис 

Проліферація мезангіоцитів і пошкодження мембран капілярів клубочка

Проліферація мезангіоцитів і розширення мезангія

Проліферація епітелію капсули нефрона і подоцитів

Запитання 37

При обстеженні хворої 25 років, у якої були різко виражені набряки, в сечі виявлено високу протеїнурію. При дослідженні біоптату нирки встановлено зникнення відростків подоцитів, зниження вмісту гепарансульфату в базальній мембрані капілярів клубочків. Про яке захворювання можна думати?

варіанти відповідей

Ідіопатичний нефротичний синдром

Постінфекційний гломерулонефрит

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гострий некротичний нефроз

Запитання 38

 У хворої жінки спостерігається субфебрильна температура, кашель, відходження мокроти з прожилками крові, задишка, підвищення артеріального тиску, зниження діурезу (менше) 500 мл за добу, набряки кінцівки. Клінічно виявлено хронічна ниркова недостатність ІІ ступеня. дані симптоми розвинулися поступово протягом 6 тижнів. Для уточнення діагнозу виконана біопсія нирок, після чого поставлений діагноз синдром Гудпасчера. Вкажіть який патологічний процес лежить в основі даного захворювання.

варіанти відповідей

Наявність аутоантитіл до мітохондрій

Наявність аутоантитіл до базальної мембрани

Наявність аутоантитіл до ДНК

Цитотоксична реакція проти епітелію канальців

Відкладення імунних комплексів клубочках 

Запитання 39

У хворого, прооперованого з приводу масивної заочеревинної пухлини, розвинулася гостра ниркова недостатність. Які морфологічні зміни лежать в її основі?

варіанти відповідей

Некротичні зміни епітелію канальців

Тромбоемболія ниркової артерії

Некротичні зміни в клубочках нирки

Апоптоз

Гематурія

Запитання 40

У дитини 15 років 14 днів після перенесеної ангіни з'явилися набряки на обличчі, підвищився артеріальний тиск, сеча у вигляді «м'ясних помиїв». Гістологічне дослідження біоптату нирки виявило скопичення серозно-геморагічного ексудату в просвіті капсули Боумена-Шумлянського, запальну інфільтрацію мезангію та капілярних петель; імуногістохімічне дослідження виявило відкладення імунних комплексів на базальних мембранах капілярів та в мезангії гломерул. Яке захворювання розвинулось у хворого?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Некротичний нефроз

Гострий гломерулонефрит

Ліпоїдний нефроз

Підгострий гломерулонефрит

Запитання 41

Чоловік 19 років страждав з раннього дитинства бронхоектатичною хворобою. Помер від ниркової недостатності. На розтині окрім множинних бронхоектатичних каверн, заповнених гнійним ексудатом виявлено збільшені в розмірах нирки щільної консистенції, кірковий шар потовщений, білого кольору, щільний. Піраміди нирки анемічні, чіткі. Назвати процес, який розвився в нирках?

варіанти відповідей

Вторинний амілоїдоз

Гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Вроджений кістоз нирок

Вторинний нефросклероз

Запитання 42

Чоловік 29 років поступив у нефрологічне відділення зі скаргами на головну біль, нудоту, блювоту. Хворіє на протязі 20 років. Причиною смерті стала уремія. На розтині нирки різко зменшені у розмірах, щільні, капсула знімається важко. Поверхня нирок нерівномірно дрібнозерниста, кора нерівномірно тонка до 0,2см. Про яке захворювання нирок треба думати?

варіанти відповідей

Некротичний нефроз

Швидкопрогресуючий гломерулонефрит

Амілоїдоз нирок

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Запитання 43

У чоловіка 26 років, який хворів на бронхоектатичну хворобу і помер від ниркової недостатності, на аутопсії виявлено амілоїдоз нирок. Вкажіть діагностично найважливішу його ознаку.

варіанти відповідей

Конго-рот позитивні депозити у клубочках

Сальний вигляд нирок

Склероз нирок

Збільшення нирок у розмірах

Ущільнення нирок

Запитання 44

На аутопсії померлої, яка тривалий час хворіла цистітом і дискінезією сечоводів, виявлено морфологічні ознаки уремії. Нирка була нерівномірно рубцево-зморщена. У просвіті мисок— дрібні уратні камені та пісок. Гістологічно виявлено «щитовидну нирку», вогнища інтерстиційного запалення. Який з діагнозів найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

Амілоїдно зморщена нирка

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Первинно зморщена нирка

Атеросклеротична зморщена нирка

Запитання 45

На секції виявлено значне збільшення об'єму правої нирки. На розрізі в ній міститься камінь. Просвіт ниркової миски розтягнутий сечею, яка накопичується. Паренхіма нирки різко потоншена. Який з діагнозів є найбільш вірним?

варіанти відповідей

Гідронефроз

Пієлоектазія

Гідроуретронефроз

Кіста нирки

Гломерулонефрит

Запитання 46

На розтині: нирки збільшені, поверхня крупногорбиста за рахунок наявності численних порожнин з гладкою стінкою, заповнених прозорою рідиною. Про яке захворювання йде мова?

варіанти відповідей

Некротичний нефроз

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

Інфаркт.

Полікістоз

Запитання 47

У дівчинки 9 років через 2 тижні після перенесеного ГРЗ розвинулися набряки кінцівок, підвищення артеріального тиску, сеча у вигляді "м'ясних помиїв". Діагностований постстрептококовий гломерулонефрит з нефритичним синдромом. Який патологічний процес лежить в основі патології нирок?

варіанти відповідей

Поразка канальців нирок токсинами стрептококів

Відкладення імунних комплексів в канальцях між базальною мембраною і епітеліальними клітинами 

Відкладення імунних комплексів між базальною мембраною і ендотеліальними клітинами в клубочку нирки

Утворення аутоантитіл проти базальної мембрани нирок

Токсична дія ацетилсаліцилової кислоти на нирки

Запитання 48

При пункційній біопсії в трансплантованій нирці виявлена дифузна інфільтрація строми лімфоцитами, плазмоцитами, лімфобластами, плазмобласти, а також некротичний артеріїт. Який патологічний процес розвинувся в трансплантаті?

варіанти відповідей

Імунне відторгнення

Ішемічне пошкодження нирки

Гломерулонефрит

Тубулонекроз

Пієлонефрит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест