Підготовка до Крок М Сестринська справа (20)

Додано: 2 березня 2021
Предмет:
Тест виконано: 628 разів
150 запитань
Запитання 1

 5-річний хлопчик випадково ковтнув з пляшечки рідину, на якій було зазначено «аміак». Яким антидотом скористується медсестра при наданні першої допомоги дитині до приїзду швидкої медичної допо­моги при отруєнні лугами?

варіанти відповідей

  Содовим розчином


Розчином лимонної кислоти

Перевареною водою

5% розчином глюкози

Дистильованою водою

Запитання 2

Ви працюєте медсестрою в протиту­беркульозному диспансері. У хворого по­чалась легенева кровотеча. Приготуйте кровоспинний препарат:

варіанти відповідей

 Дроперидол

Дицинон

 Діонін


 Делагіл

Допегід

Запитання 3

Сімейна медсестра бере участь в прове­денні вторинної профілактики ревматої­дного артриту: контролює прийом бази­сних препаратів (делагілу), нестероїдних протизапальних препаратів. До нестероїдних протизапальних препаратів нале­жать:

варіанти відповідей

Біцилін

 Преднізолон

Пеніцилін

 Диклофенак


Еритроміцин

Запитання 4

Медична сестра, виконуючи підшкірну ін'єкцію олійного розчину, не перевірила, чи не потрапила у судину. Яке може вини­кнути ускладнення?


варіанти відповідей

Некроз тканин

            


 Інфільтрат

Гематома

 Медикаментозна емболія

 Алергічна реакція

Запитання 5

 До патронажної медичної сестри ам­булаторії сімейної медицини звернулась жінка 25-ти років зі скаргами на біль і на­бряк великої статевої губи, незручність під час ходьби. При огляді: права стате­ва губа збільшена, гіперемована, болюча при дотику. Для якої патології характерні дані клінічні ознаки?


варіанти відповідей

Гемангіоми

Гематоми

Бартолініту

     


Ліпоми

 Вульвіту

Запитання 6

 Ви - медсестра дитячої інфекційної лі­карні. До стаціонару надійшла дитина 12-ти років, хворіє 2-гу добу. Захворюван­ня почалось раптово, підвищилась темпе­ратура тіла до 39°С, багаторазове блю­вання, не пов’язане з прийомом їжі, тур­бує сильний головний біль в ділянці чола, потилиці, який посилюється при поворо­тах голови. Лікар діагностував менінгіт. До якого дослідження Ви підготуєте па­цієнта?


варіанти відповідей

Люмбальна пункція


Загальний аналіз крові

 Ехоенцефалографія

Посів крові на стерильність

Комп’ютерна томографія

Запитання 7

 У хворого скарги на сильний біль, по­червоніння та набряк шкіри в ділянці лі­вої гомілки. Захворювання почалось го­стро. Температура тіла - 39,5°С. В ділянці середньої третини лівої гомілки відмічає­ться набряклість, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями. З чим по­в’язані проблеми пацієнта?

варіанти відповідей

   

 Флегмоною

 


Бешихою

Лімфангоїтом

Фурункульозом

Гострим тромбофлебітом

Запитання 8

 Пацієнтка 42-х років звернулася до Вас з такими проблемами: різкий біль в пра­вому підребер’ї, який іррадіює в праве плече, шию, під праву лопатку, виник пі­сля вживання жирної, смаженої їжі. Вка­жіть, які препарати найбільш доцільно за­стосовувати за призначенням лікаря для усунення даного нападу:


варіанти відповідей

Неграм, невіграмон

Маалокс, вікалін

Но-шпа, анальгін


Цефтриаксон, церукал

 Хенофальк, урсофальк

Запитання 9

При обстеженні потерпілого в ДТП, медична сестра припускає перелом осно­ви черепа. Які симптоми при обстеженні підтвердять цій діагноз?


варіанти відповідей

Наявність патологічних рефлексів

Кровотеча та лікворея з носу, вух


Головний біль, головокружіння

 Розлади координації

Нудота, блювання

Запитання 10

У хлопчика 3-х років захворювання почалося раптово вночі: значно погір­шився загальний стан, дитина стала не­спокійна, весь час плаче, температура ті­ла піднялася до 38°С. Дихання стало гли­боким і частим, його чути на відстані; з’явився нападоподібний гавкаючий ка­шель. Як називається такий невідкладний стан?


варіанти відповідей

Гострий стенозуючий ларинготрахеїт


 Астматичний стан

Гострий бронхіт

Пневмонія

 Ангіна


Запитання 11

З метою швидкої компенсації кровов­трати пацієнту через катетер у підключи­чну вену перелито 1000 мл одногрупної резус-сумісної донорської крові. Напри­кінці гемотрансфузїї у пацієнта з’явились занепокоєння, біль за грудиною, блідість шкіри, тахікардія, судоми м’язів, знижен­ня артеріального тиску. Яке ускладнення виникло у пацієнта?


варіанти відповідей

Цитратний шок

Геморагічний шок

 Гостре розширення серця


Повітряна емболія

 Алергійна реакція

Запитання 12

До Вас звернувся хворий 38-ми років. Скаржиться на біль у ділянці правого пле­ча, підвищення температури тіла до 38"6'. Об’єктивно: у верхній третині плеча на внутрішній поверхні спостерігається на­бряк, шкіра червоного кольору, у цен­трі щільний, різко болючий інфільтрат з великою кількістю гнійних утворювань. Вкажіть захворювання, для якого хара­ктерні ці ознаки:

варіанти відповідей

Флегмона

Лімфаденіт

Фурункул

Карбункул


Абсцес


Запитання 13

  У хворого внаслідок критичного зни­ження температури розвинувся колапс. Який з препаратів Ви введете хворому?


варіанти відповідей

Кордіамін



 Корглікон

Еуфілін

Димедрол

 Папаверин

Запитання 14

Хворий скаржиться на раптовий го­стрий нестерпний біль у поперековій і правій паховій ділянках, статевих орга­нах, правому стегні, а також на нудоту, блювання. Зазначені симптоми виникли після тривалої їзди на велосипеді. Об’є­ктивно: хворий збуджений, різко вираже­ний неспокій, часто змінює положення тіла. Для якого захворювання характерні дані ознаки?


варіанти відповідей

 Радикуліту

 Гострого холециститу

 Ниркової кольки



Гострого панкреатиту

Гострого апендициту

Запитання 15

 Пацієнтка 58-ти років надійшла у ендокринологічне відділення у тяжкому стані. При медсестринському обстеженні виявлено: свідомість відсутня, шкіра суха, очі запалі, ціаноз, запах ацетону з рота. Який медикамент за призначенням ліка­ря найбільш доцільно підготувати медсе­стрі для надання невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

40% р-н глюкози

Інсулін короткої дії



Фізіологічний розчин

 Інсулін пролонгованої дії

5% р-н глюкози

Запитання 16

Ви - медична сестра комбустіологічного відділення, де перебуває пацієнт з опіками передньої поверхні обох стегон та тулуба, а також промежини. Визначте % площі опіку:


варіанти відповідей

28


25


36

 27

18

Запитання 17

 Вагітна 20-ти років прийшла на при­йом в жіночу консультацію для взяття на облік. Проведено обстеження. Встанов­лено: термін вагітності 10 тижнів. Прове­дена пельвіометрія. Розміри тазу - 26-28- 30-20. Дайте оцінку отриманим даним:


варіанти відповідей

Нормальний таз

  


Простий плоский таз

Загальнорівномірнозвужений таз

Плоскорахітичний таз

Косозвуженин таз

Запитання 18

 Хворий 43-х років, працівник м’ясо­комбінату, захворів раптово. Скаржиться на головний біль, високу температуру, різь в очах, біть у м’язах, особливо ли­ткових, попереку, жовтутпний колір шкі­ри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: на губах - герпетичні висипання, збільшені печінка та селезінка, олігурія. Температу­ра тіла - 37,8°С, АТ- 90,50 ч\: рт.ст. Дані ознаки характерні для:


варіанти відповідей

Лептоспірозу


 Бруцельозу



Черевного тифу

Висипного тифу

  Вірусного гепатиту

Запитання 19

 Яку терапію в першу чергу потрібно проводити хворим з черепно-мозковою травмою при підвищенні внутрішньоче­репного тиску?


варіанти відповідей

 Десенсибілізуючу

Антибіотикотерапію

Седативну

Дегідратаційну


Протишокову

Запитання 20

У хворого 55-ти років, що страждає на гіпертонічну хворобу протягом 10-ти ро­ків, вночі раптово з'явилася інспіраторна задишка, кашель з виділенням рожевого пінистого мокротиння. Шкіра бліда, ціанотична, ЧДР- 36/хв., пульс - 100/хв., АТ- 160/110 мм рт.ст. Який патологічний стан розвинувся у пацієнта?


варіанти відповідей

Набряк легень

    

 Бронхіальна астма


Набряк Квінке

Серцева астма

 Легенева кровотеча

Запитання 21

В жіночу консультацію звернулась ва­гітна (32 тижні) зі скаргами на сильний головний біль, миготіння перед очима, набряки на ногах. АТ- 170/100 мм рт.ст. При дослідженні сечі виявлено білок. До якої патології належить даний стан пацієнтки?


варіанти відповідей

 Прееклампсія


Пієлонефрит

Еклампсія

 Гіпертонічна хвороба

Мігрень

Запитання 22

Ви - сімейна медсестра, приймаєте па­цієнта. При обстеженні живота відзна­чається посилення болю при раптовому віднятті руки від живота. Виберіть, який цей симптом:


варіанти відповідей

Ортнера

Ситковського

 Щоткіна-Блюмберга


Пастернацького

Ровзінга


Запитання 23

Пацієнтка 36-ти років звернулася до медичної сестри з приводу появи впро­довж останніх декількох місяців швид­кої втомлюваності, постійного серцебит­тя, дратівливості, пітливості, схуднення. Зі слів пацієнтки, вказані зміни з’яви­лись після стресу. Об’єктивно: стовщення шиї в нижній третині, екзофтальм, тре­мор пальців рук. Яке захворювання може припустити медсестра?


варіанти відповідей

 Ендемічний зоб

Акромегалія

 Тиреотоксикоз



Хвороба Аддісона

 Гіпотиреоз

Запитання 24

Хворий 42-х років госпіталізований бригадою ШМД в інфекційну лікарню з діагнозом: черевний тиф. Назвіть можли­ве джерело інфекції:


варіанти відповідей

 Інфікована вода

  Інфіковані м’ясопродукти

Хворі тварини

 Хвора людина або бактеріоносій


Хворі щурі та миші

 

Запитання 25

 При дослідженні пульсу медична се­стра виявила, що у пацієнта частота пуль­су - 110/хв.

Як вона повинна оцінити такий результат?


варіанти відповідей

 Тахікардія


Ниткоподібний

Гіпертензія

Брадикардія

 Аритмія

Запитання 26

  У пацієнта, що працює у сільсько­му господарстві, де протруюють насіння пестицидами, розвинулось отруєння рту­тьорганічними сполуками. Який антидот слід використати для надання невідкла­дної медичної допомоги пацієнту, якого доставлено у відділення інтенсивної тера­пії?


варіанти відповідей

10% розчин тетацину кальцію

0,1% розчин атропіну сульфату

 5% розчин унітіолу


  15% розчин дипіроксиму

5% розчин пентацину

Запитання 27

Хворий 35-ти років звернувся до при­ймального відділення зі скаргами на біль при дефекації, підвищення температури тіла до 38,5°С, безсоння. Відзначається гіперемія, інфільтрат з розм’якшенням навколо ануса, різка болючість при паль­цевому дослідженні. Яке захворювання можна припустити у хворого?


варіанти відповідей

Тріщина прямої кишки

 Гострий парапроктит



Гостра кишкова непрохідність

Геморой

Рак прямої кишки

Запитання 28

 Медсестра проводить постановку га­зовідвідної трубки для пацієнта, який страждає на метеоризм. Яке ускладнення може виникнути у пацієнта, якщо газові­двідна трубка буде знаходитися в кише­чнику більше 2-х годин?


варіанти відповідей

Пролежні кишечника




   Кишкова кровотеча


Тріщини заднього проходу

Випадання прямої кишки

  Геморой

Запитання 29

 Ви - медсестра палати новонародже­них, вимірюєте обвід голови новонаро­дженої доношеної дитини, яка народила­ся з вагою 3300 г, довжиною тіла - 52 см.Який в нормі має бути обвід голови у да­ної дитини?


варіанти відповідей

34-36 см


28-30 см

  27-29 см

30-32 см

37-39 см

Запитання 30

Під час медсестринського обстежен­ня у хворого 42-х років виявлено по­смикування м’язів і болючість в ділян­ці рани, яку отримав 3 дні тому, а та­кож тризм, дисфагію, ригідність потили­чних м’язів. Ознаки якого захворювання спостерігаються у пацієнта?


варіанти відповідей

   Остеомієліту

 Правця


 Вивиху щелепи

Гангрени

Сепсису


Запитання 31

 До інфекційної лікарні надійшла дити­на 6-ти років зі скаргами: біль при ковтан­ні, підвищення температури тіла до 38°С. Загальний стан середньої важкості. При огляді: мигдалики гіперемовані, набряклі, вкриті фібринозною плівкою. При реа­лізації плану медсестринськихвтручань першочерговими діями медсестри будуть:


варіанти відповідей

Взяття матеріалу для бактеріологічно­го дослідження на кашлюк

Взяття мазку з носоглотки для дослі­дження на наявність менінгокока

 Взяття мазку із зіву та носу для дослі­дження на наявність збудника дифтерії


 Збирання мокротиння для бактеріоло­гічного дослідження

Взяття слизу з носової частини глотки для дослідження на наявність вірусів

Запитання 32

 Швидка допомога приїхала на місце ДТП. Чоловік 30-ти років скаржиться на біль, відсутність рухів в правій нозі. При огляді: у середній третині гомілки набряк, деформація, патологічна рухомість. Що застосувати для транспортної іммобіліза­ції?


варіанти відповідей

Шини Крамера


 Шину Ентіна

Еластичний бинт

Шину Белера

Шину Дітеріхса

Запитання 33

 У дівчинки 12-ти років ювенільна кро­вотеча. Складіть план медсестринськихвтручань:


варіанти відповідей

 Визначити групу крові, виміряти АТ, холод на низ живота

Ввести кровоспинні засоби, викликати лікаря

Викликати лікаря, холод на низ живота



Холод на низ живота, ввести спазмолі­тики

 Забезпечити суворий ліжковий режим, викликати лікаря

Запитання 34

 У приймальне відділення доставлений хворий, який лежить на правому боці з приведеними до живота ногами. З розмо­ви з супроводжуючими виявлено, що чо­ловік на вулиці випадково відчув різкий біль у животі, впав. Перехожими достав­лений у лікарню. Стан важкий. Хворий блідий. Живіт ’’дошкоподібний’.’ Вкажіть Ваші дії:


варіанти відповідей

 Ввести спазмолітики, викликати хірур­га

Покласти тепло на живіт, ввести знебо­лювальні

 Покласти холод на живіт, викликати хірурга


 Ввести знеболювальні, направити хво­рого на рентгенографію

Покласти тепло на живіт, викликати хірурга

Запитання 35

Хлопчику 3 дні. При сповиванні дити­ни медсестра помітила на пелюшці чер­вонуватий осад, який лишився після се­човипускання. Об’єктивно: шкіра роже­ва, активні рухи кінцівками, виражений м’язовий тонус, фізіологічні рефлекси, активно ссе з грудей молоко. Кількість сечовипускань - 10 разів на добу, сеча темно-цегляного кольору, каламутна. Ці симптоми характерні для:

варіанти відповідей

 Гострого циститу

Хронічного пієлонефриту

  Сечокислого інфаркту



 Гострого гломерулонефриту

Гострого пієлонефриту

Запитання 36

У пацієнта, хворого на гострий гло­мерулонефрит, який не дотримувався водно-сольового режиму при лікуванні, раптово виникла втрата свідомості та су­доми спочатку тонічного, потім клонічного характеру. Яке небезпечне ускла­днення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

 Еклампсія


 Непритомність

 Гостра серцева недостатність

 Колапс

  Гостра печінкова недостатність


Запитання 37

До жіночої консультації звернулась вагітна у терміні 28 тижнів. Після про­ведення зовнішнього акушерського об­стеження за Леопольдом-Левицьким бу­ло визначено, що голівка розташована у дні матки, спинка з лівого боку та по­вернута допереду. Визначте вид позиції плода в цьому випадку:


варіанти відповідей

 Передній


   Головний

 Тазовий

Задній

Боковий

Запитання 38

У дитини 10-ти місяців дисбактеріоз кишечника. Із анамнезу відомо, що дів­чинка тривалий час отримувала антибіо­тики. Дитина неспокійна, живіт роздутий, стілець нестійкий. Яке незалежне втру­чання необхідно запланувати медсестрі для полегшення стану дитини?

варіанти відповідей

 Ввести газовідвідну трубку


  В/м ввести спазмолітики

Зібрати кал для дослідження

Провести промивання шлунка

Повести відволікальну терапію

Запитання 39

Пацієнтка 41-го року звернулася у травматологічний кабінет через 5 днів після отримання травми - розрізала ру­ку залізним предметом. Лікар встановив інфікування рани. Виберіть ознаки інфі­кованої рани:


варіанти відповідей

 Набряк та почервоніння країв рани


Зуд у ділянці рани

Напруження м’язів навколо рани


Гарячка, ознаки анемії

Посмикування м’язів у рані

Запитання 40

 До сімейної медичної сестри зверну­лась мати з дитиною віком 1 місяць зі скаргами на постійні закисання право­го ока з народження. При натисканні на область слізного мішка із нижньої слізної точки виділяється гній. Яке захворюван­ня може припустити медична сестра?


варіанти відповідей

 Дакріоцистит новонароджених


 

Гострий кон’юнктивіт


 Гострий дакріоденіт

Гострий кератит


 Гострий іридоцикліт


Запитання 41

Чоловік 30-ти років внаслідок бій­ки отримав тілесні ушкодження. Під час обстеження діагностовано перелом ни­жньої щелепи. Вкажіть вид пов’язки, яку слід застосувати медсестрі з метою транс­портної іммобілізації:


варіанти відповідей

 Восьмиподібна пов’язка

 «Вуздечка»


Неаполітанська пов’язка

 Шапочка Гіппократа

 «Чепець»


Запитання 42

Перед проведенням ревакцинації про­ти туберкульозу дитині 7-річного вікупровели проби Манту. Оцінка проби - па­пула 4 мм. Ваші висновки щодо результа­ту:


варіанти відповідей

  Сумнівна реакція

  

Суперрергічна реакція

Позитивна реакція

 Гіперергічна реакція

Негативна реакція

Запитання 43

  У чоловіка 57-ми років, який протягом 10-ти років страждає на ішемічну хворо­бу серця, годину тому раптово виник ін­тенсивний стискаючий біль за грудиною, який іррадіює в ліву руку. Після прийому З таблеток нітрогліцерину біль не зник. Об’єктивно: шкіра бліда, вкрита холо­дним потом; пульс - 100/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Яку патологію може припусти­ти медсестра?


варіанти відповідей

Атеросклероз аорти

  Інфаркт міокарда



 Прогресуюча стенокардія

Серцева астма

 Міокардит

Запитання 44

Пацієнт 60-ти років перебуває на ліку­ванні в терапевтичному відділенні з при­воду7 бронхіальної астми. Займає таке по­ложення: сидить на ліжку з опущеними ногами і руками спирається в край ліжка. Як називається таке положення хворого?


варіанти відповідей

 Вимушене



 Фаулера

 Активне

Сімса



Пасивне

Запитання 45

До Вас звернувся хворий з пораненням грудної клітки справа в ділянці IV міжребер’я по середньоключичній лінії. З рани виділяється піниста кров. Хворий неспо­кійний, блідий, дихання прискорене. Яку допомогу медсестра повинна надати?


варіанти відповідей

Накласти оклюзійну пов’язку


  Накласти клеолову пов’язку

  


 Накласти пов’язку Дезо



Виконати знеболення, іммобілізацію

Накласти давлячу пов’язку

Запитання 46

Жінка 35-ти років скаржиться на від­чуття свербіння, печіння в ділянці зовні­шніх статевих органів, надмірні піхвові виділення із запахом ’’гнилої риби’.’ При бактеріологічному дослідженні виділень із піхви виявлено велику кількість гарднерел. Про яке захворювання йде мова?


варіанти відповідей

  Дріжджовий кольпіт


   Вульвовагініт

Бактеріальний вагіноз


 Трихомонадний кольпіт

 Гонорейний кольпіт

Запитання 47

 У новонародженої з внутрішньочере­пною травмою спостерігаються пробле­ми - підвищення внутрішньочерепного тиску, набряк мозку, судоми. Які препа­рати доцільно ввести при цьому?


варіанти відповідей

  Лазикс

 

  Седуксен


Норадреналіну

Метамізол

 Адреналіну гідрохлорид

Запитання 48

 Якого співвідношення вдихів та компресій під час проведення СЛР у дорослих необхідно дотримуватись як однією, так і двома особами згідно з рекомендаціями 2010 року Європейської Ради ресусцитації?


варіанти відповідей

2:15

  2:30


 1:15

 2:10

 1:30

Запитання 49

 Ви працюєте в акушерському стаціо­нарі. Які дві тактики ведення III періоду пологів існують на сучасному етапі веден­ня пологів?


варіанти відповідей

 Активна та очікувальна


    


Очікувальна та пасивна   

 Відділення плаценти та виділення по­сліду


За Шульце та Дунканом


Активна та пасивна

Запитання 50

  Жінка скаржиться на біль у надчерев­ній ділянці, що виникає через 3-4 години після їжі, вночі. Полегшення настає після прийняття їжі. Що може припустити ме­дична сестра?


варіанти відповідей

     Хронічний панкреатит

 

  Хронічний холецистит


Хронічний гастрит

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Виразкова хвороба шлунка

Запитання 51

 Пацієнт 16-ти років отримав трав­му при падінні з висоти. Скаржиться на біль у черевній порожнині, більше зліва, слабкість, нудоту, Рэ- 102/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. При обстеженні виявлено позитив­ний симптом Іванця-Киванця. Яка такти­ка медичної сестри при цьому стані?


варіанти відповідей

Терміново доставити хворого до лікарні


Ввести спазмолітики

Ввести наркотики

  Ввести знеболювальні засоби

Покласти грілку на живіт

Запитання 52

Який з наведених препаратів призна­чають пацієнту для попередження тром­боутворення в післяопераційному періо­ді?


варіанти відповідей

 Гепарин

Дицинон


    Вікасол


Етамзилат

Хлористий кальцій

Запитання 53

 Медсестра оглядає пацієнта з закри­тим переломом правого стегна. Яка озна­ка перелому вважається абсолютною?


варіанти відповідей

Порушення функції

Набряк

 


 Патологічна рухливість

 Біль

  Гематома

Запитання 54

Ви медична сестра дитячого дошкіль­ного закладу. В одній з груп захворіла ди­тина на епідемічний паротит. Карантин триватиме:


варіанти відповідей

7 днів

10 днів 


 21 день


 9 днів

A.      25 днів


Запитання 55

 У хворого 48-ми років після швидкої ходи, підйому по сходах на 2-й поверх ви­ник біль за грудиною, тиснучого характе­ру, тривалістю 5 хвилин, який віддавав у ліве плече і ліву руку. Після прийому ні­трогліцерину біль зменшився. Що можна припустити?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда

Перикардит

 Напад аритмії


Стенокардія


 Міокардит

Запитання 56

Лікар призначив лежачому хворому який перебуває в стаціонарі олійну клі­зму. Що з запропонованого є показанням до використання олійної клізми?


варіанти відповідей

 Запальні та виразкові процеси в товстій кишці

 


 Випадіння прямої кишки

 Гострі запальні процеси в ділянці за­днього проходу

Універсальні набряки

Парез кишок після хірургічних втру­чань на органах черевної порожнини

Запитання 57

 До гінекологічного відділення звер­нулась жінка 30-ти років зі скаргами на затримку менструації на 8 тижнів, мажу­чі кров’янисті виділення зі статевих шля­хів, тест на вагітність позитивний. При бімануальному дослідженні: розміри матки не відповідають терміну вагітності, матка щільноеластичної консистенції, при УЗД картина ’’снігової бурі'.’ Ці симптоми ха­рактерні для:


варіанти відповідей

Аборту, що не відбувся

Хоріонепітеліоми

 Загрози переривання вагітності

Міхурцевого занеску



Аборту в ходу

Запитання 58

 Хворому 56-ти років, який лікується в кардіологічному відділенні з приводу ін­фаркту міокарда, лікар призначив 10000 ОД гепарину. Яку кількість гепарину тре­ба набрати в шприц ємністю 2 мл, якщо в 1 мл міститься 5000 ОД?


варіанти відповідей

  1,5 мл


0,5 мл

 2 мл


0,2 мл

 1 мл

Запитання 59

Роділля у другому періоді пологів з вузьким тазом. Положення плода пов­здовжнє, голова притиснута до входу в таз. Серцебиття плоду приглушене 160/хв. Перейми стали болючі. Матка у вигляді ’’піщаного годинника’.’ Контракційне кільце на рівні пупка. Нижній се­гмент матки болючий при пальпації. Яке ускладнення виникло у пологах?


варіанти відповідей

Центральне передлежання плаценти

 Загроза розриву матки


Розрив промежини

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

 Повний розрив матки

Запитання 60

Хворому який надійшов в приймаль­не відділення зробили рентгенологічне дослідження. Про яке захворювання свід­чить наявність чаш Клойбера на оглядо­вій рентгенограмі?


варіанти відповідей

Гостра кишкова непрохідність



Перфоративна виразка шлунка

Гострий апендицит

Гострий холецистит

 Гострий панкреатит

Запитання 61

 Дитина виписана з пологового будин­ку додому. В даний час дитині 6 днів: за­гальний стан задовільний, груди смокче активно, спить на добу 22 години, рефле­кси відповідають даному періоду. Якому періоду відповідає даний вік?


варіанти відповідей

  Інтранатальному

Пренатальному

 Ранньому неонатальному


Пубертатному

 Грудному

Запитання 62

 Медична сестра обстежує пацієнта з бронхіальною астмою. Якого характеру харкотиння виділяється у пацієнта?


варіанти відповідей

 Склоподібне


  Гнійне

 Слизисте


Кров’янисте

«Малинове желе»

Запитання 63

  Перед початком антибіотикотерапії медична сестра пульмонологічного від­ділення провела внутрішньошкірну про­бу на чутливість до антибіотика. Протя­гом якого часу потрібно спостерігати за пацієнтом?


варіанти відповідей

 20-30 хвилин



 10-15 хвилин

40-60 хвилин

 1-2 години

 5-10 хвилин

Запитання 64

Першовагітна прийшла на черговий прийом до жіночої консультації. З анам­незу: перші рухи плода відчула 4 тижні тому. Дно матки на рівні пупка. Визначте термін вагітності:


варіанти відповідей

32 тижні

  24 тижнів


 28 тижні

 16 тижнів


20 тижнів

Запитання 65

  Уроділлі 24-х років ЗО хвилин тому народилася дитина масою 4200 г. Озна­ки відділення посліду відсутні. Кровоте­ча досягла 450 мл. Яка першочергова по­дальша тактика?


варіанти відповідей

 Провести ручне відшарування та вида­лення посліду



Видалити послід за Абуладзе

 Видалити послід за Креде-Лазаревичем

Ввести скорочувальні засоби

Ввести кровоспинні засоби

Запитання 66

 Медсестрі, яка працює в дитячому сад­ку, потрібно провести розрахунок маси тіла дітей середньої групи. Яку форму­лу вона використає, щоб вирахувати при­близну масу тіла дітей віком 4-5 років?


варіанти відповідей

100-8(4-п)

 10+(2п)


 100+6(п-4)

75+(5п)

Маса тіла одразу після народження + (800п)

Запитання 67

 Жінку на вулиці покусав бездомний пес. При огляді: в ділянці правого пере­дпліччя кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Які першочергові незалежні сестринські втручання?

варіанти відповідей

 Провести туалет рани

Накласти суху асептичну пов’язку

Накласти пов’язку з фурациліном

Промити рани мильним розчином


Виконати ПХО рани

Запитання 68

  Жінці 30-ти років в жіночій консуль­тації встановлений діагноз: ерозія шийки матки. Який метод обстеження потрібно використати?


варіанти відповідей

  Кольпоскопія


Цистоскопія

Гістероскопія

  Гістеросальпінгографія

   Лапароскопія


Запитання 69

 Пацієнт 36-ти років з метою зняття болю прийняв таблетку спазмалгону. Не­забаром став відчувати оніміння язика та губ, зростання задишки. Об’єктивно: хво­рий загальмований; ніс, губи, вуха набря­клі, дихання шумне, видих значно подов­жений. ЧД- 38/хв. Який стан розвинувся у пацієнта?


варіанти відповідей

Напад бронхіальної астми

 Набряк Квінке



Анафілактичний шок

Колапс

Кропив’янка

Запитання 70

 У пацієнтки 34-х років виникло шумне дихання, з утрудненим видихом, яке чути на відстані, блідість шкіри з синюшним відтінком, набряклість шийних вен, во­на стоїть спершись руками на підвіконня. Для якого стану характерні ці симптоми?


варіанти відповідей

Нападу бронхіальної астми


Туберкульозу легенів

Абсцесу легені

Нападу серцевої астми

Пневмонія

Запитання 71

  Роділля в III періоді пологів. При ві­зуальному контролі за роділлею через 10 хвилин дно матки відхилилося у бік пра­вого підребер’я. Вкажіть ознаку відділен­ня плаценти:


варіанти відповідей

 Кюстнера-Чукалова

  Шредера


Альфельда

 Креде-Лазаревича

Довженка

Запитання 72

    У стаціонар надійшов пацієнт з кліні­чними симптомами отруєння фосфорор­ганічними речовинами. Лікар призначив антидотну терапію. Який препарат введе медична сестра пацієнту?


варіанти відповідей

  Атропіну сульфат


Цитітон

Кофеїн

 Адреналіну гідрохлорид

Кальцію хлорид

Запитання 73

 У терапевтичному відділенні перебу­ває пацієнт 45-ти років з хронічною недо­статністю кровообігу. Визначивши кіль­кість виділеної сечі за добу (добовий діу­рез) та порівнявши її із кількістю випитої рідини та введеної парентерально, меди­чна сестра визначила, що пацієнт виділив більше сечі, ніж отримав рідини. Як нази­вається цей діурез?


варіанти відповідей

Незбалансований

  Позитивний


Негативний

Нормальний

Від’ємний

Запитання 74

  У пацієнта, який працює в друкар­ському виробництві, виник переймистий біль у животі, закрепи, солодкий при­смак у роті, головний біль, запаморочен­ня. Навколо ясен і зубів - бузково-сіра смужка. Для якого отруєння характерні ці симптоми?


варіанти відповідей

Фосфорорганічними сполуками

Хлорорганічними сполуками

Ртуттю

   Свинцем



Пестицидами

Запитання 75

 Дитині 1 місяць. На 2-му тижні життя з’явилось блювання. Останній тиждень блювання виникає після кожного году­вання у вигляді ’’фонтану’.’ Об’єм блюво­тних мас перевищує об’єм висмоктаного молока. Дефіцит маси тіла - 8%. Яке за­хворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Пілороспазм

Гіпотрофія

Проста диспепсія

 Кишковий токсикоз

  Пілоростеноз


Запитання 76

Медична сестра ендокринологічного відділення після медсестринського обсте­ження виявила у хворого проблеми, хара­ктерні для цукрового діабету. Назвіть їх:


варіанти відповідей

Блідість, запаморочення, слабкість

   Полідипсія, поліурія, поліфагія



Гіркота у роті, нудота, блювання

Тахікардія, екзофтальм, дратівливість

 Набряки, задишка, тахікардія

Запитання 77

 Пацієнт 46-ти років надходить в пуль- монологічне відділення з приводу пнев­монії, скаржиться на кашель. Лікар при­значив зібрати харкотиння для визначен­ня чутливості до антибіотиків. Які осо­бливості збирання матеріалу для даного дослідження?


варіанти відповідей

Почекати, поки пацієнт почне відка­шлювати мокротиння

  До початку курсу антибіотикотерапії



Протягом доби

  Після проведення курсу антибіотикоте­рапі

Протягом 2-3 діб

Запитання 78

Медична сестра, спостерігаючи за па­цієнтом 60-ти років, який лікується в нев­рологічному відділенні, відзначає змінуритму дихання, яке характеризується хви­леподібним збільшенням і зменшенням амплітуди дихальних рухів з наявністю пауз між хвилями тривалістю 40-50 с. Як називається такий тип дихання?


варіанти відповідей

 Біота

 Куссмауля

Чейна-Стокса



Експіраторне

 Стридорозне

Запитання 79

 Пацієнту, який перебуває на лікуванні в хірургічному відділенні, лікар призна­чив рентгенологічне дослідження товстої кишки. Що повинна включити медична сестра в план підготовки пацієнта до об­стеження?


варіанти відповідей

    Безшлакову дієту


Обмеження рідини

Молочнокислу дієту

Безбілкову дієту

Безгемоглобінову дієту

Запитання 80

 У дитини 6-ти місяців на тлі тяжкого перебігу грипу і підвищення температу­ри тіла до 39,9°С розвинулисяфебрильні судоми. Які препарати першого ряду за призначенням лікаря застосує медична сестра у комплексному наданні медичної допомоги дитині?


варіанти відповідей

Глюконат кальцію 10% р-н, анальгін 50% р-н

Антилепсин, фенобарбітал

Лазікс 1% р-н, фінлепсин

 Інгаляційний фторотановий наркоз

  Седуксен 0,5% р-н, анальгін 50% р-н


Запитання 81

 В літній період хворий з накладеним артеріальним джгутом транспортується в лікарню. Вкажіть максимальний термін накладання джгута в літній період:


варіанти відповідей

Не більше ЗО хвилин


 Не більше 2,5 годин

  Не більше 2 годин


Не більше 3 годин

До прибуття в лікарню

Запитання 82

У дитячій дошкільній установі медична сестра у 2-х дітей виявила ознаки, характерні для краснухи. Які саме?


варіанти відповідей

   Рожеву дрібноплямисту висипку на шкірі


Геморагічну висипку на нижніх кінців­ках

  Еритематозну висипку на обличчі

Крупноплямисту поетапну висипку


  Дрібноцяткову висипку на гіперемова- ному тлі шкіри

Запитання 83

Хворий 53-х років звернувся до лікарязі скаргами на схуднення, рідкі випорожнення (7-8 разів на добу), біль внизу живота. Був запідозрений хронічний коліт. Який ендоскопічний метод діагностики призначить лікар?

варіанти відповідей

 Фіброгастродуоденоскопія

Рентгенографія органів травного кана­лу

 Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

  Колоноскопія


    Цистоскопія

Запитання 84

 Зі станції переливання крові достави­ли флакон консервованої крові для тер­мінової гемотрансфузії. При огляді вмі­сту флакону помітні згустки крові. Дайте оцінку придатності крові до переливання:


варіанти відповідей

Кров можна перелити після нагрівання

  Кров можна перелити після збовтуван­ня

 Кров не придатна до переливання


Кров придатна до переливання

  Кров можна перелити тільки після фільтрації

Запитання 85

  Медсестра хірургічного відділення пояснює медсестрі, яку щойно взяли на роботу, про порядок проведення гене­рального прибирання. Як часто повин­но проводитись генеральне прибирання в операційному блоці?


варіанти відповідей

 1 раз на 7 днів


1 раз на 2 тижні

 Кожний день

1 раз на місяць

  2 рази на тиждень

Запитання 86

  Пацієнт скаржиться на схуднення, за­гальну слабкість, біль в правій підребер­ній ділянці, здуття живота, нудоту, свер­біж шкіри. При огляді: асцит, розширена венозна сітка навколо пупка, жовтяни­чний відтінок шкіри і склер. В анамнезі: вірусний гепатит. Дієти не дотримувався, зловживав алкоголем. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

  Цироз печінки


Хронічний ентероколіт

Хронічний панкреатит

Хронічний холецистит

 Хронічний гепатит

Запитання 87

 У пацієнта скарги на тупий ниючий біль під правим підребер’ям з іррадіацією під праву лопатку, відчуття гіркоти у ро­ті. Лікарем призначене сліпе зондування з холекінетиками. Підготуйте необхідні лікарські засоби:


варіанти відповідей

  Сорбіт


Неогемодез

Анальгін

 Супрастин

Гастроцепін

Запитання 88

 При наданні невідкладної допомоги у разі травматичного шоку пацієнту необ­хідно ввести наркотичний анальгетик. Який з препаратів НЕ РЕКОМЕНДУЄ­ТЬСЯ для введення внаслідок пригнічен­ня дихання?


варіанти відповідей

  Промедол

 Кодеїн

Фентаніл


  Морфін

    


Омнопон


Запитання 89

Хворий 20-ти років зі скаргами на під­вищення температури, слабкість, голов­ний біль, переймоподібний біль у лівій половині живота, часті випорожнення з прожилками слизу, крові, тенезми, звер­нувся до лікувальної установи. Який імо­вірний діагноз?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

  Шигельоз


Амебіаз

Ієрсиніоз

Неспецифічний виразковий коліт

Запитання 90

Хвора скаржиться на біль у спині та кінцівках, посилений ріст волосся на обличчі й тулубі, розлади менструально­го циклу. За останні 1,5 місяця маса тіла збільшилася на 8 кг. При лабораторно­му дослідженні в крові хворої виявлений підвищений вміст кортизолу. Для якого захворювання це характерно?


варіанти відповідей

   Цукрового діабету

Феохромоцитоми

   Хвороби Іценка-Кушинга


Гігантизму

Дифузного токсичного зобу

Запитання 91

 У роділлі масою 50 кг у III періоді пологів почалася кровотеча. Визначте фізіологічну крововтрату:


варіанти відповідей

 400 мл

 350 мл

500 мл 

600 мл


 250 мл



Запитання 92

   При обстеженні важкохворого пацієн­та медсестра виявила, що на фоні спо­вільненого та рівномірного за глибиною дихання з’являються тривалі паузи (до 30 секунд). Який тип дихання виявила мед­сестра?


варіанти відповідей

Дихання Біота


   Дихання Куссмауля

 Інспіраторна задишка

Дихання Чейна-Стокса

 Експіраторна задишка

Запитання 93

  Пацієнту 44-х років, який лікується в терапевтичному відділенні з приводу пневмонії, призначено курс антибіоти- котерапії. При підготовці до виконання чергової внутрішньом’язової ін’єкції мед­сестра помітила на сідниці гіперемію, на­бряк, ущільнення м’яких тканин. Пацієнт поскаржився на біль в даній ділянці. Яке ускладнення виявила медсестра?


варіанти відповідей

Некроз тканини

Тромбофлебіт

Медикаментозна емболія

  Інфільтрат


 Абсцес

Запитання 94

 До стаціонару госпіталізований па­цієнт зі скаргами на високу температуру тіла, підвищену пітливість, біль у горлі при ковтанні. При обстеженні - шкірні покриви бліді, біль при постукуванні по кістках і грудині, збільшення усіх груп пе­риферійних лімфатичних вузлів, печінки, селезінки. Лікар запідозрив розвиток у хворого гострого лейкозу. До якого об­стеження підготує пацієнта медична се­стра?


варіанти відповідей

  Стернальна пункція

  

Бактеріологічне дослідження крові


Загальний аналіз сечі

Біохімічне дослідження крові

Рентгенографію ОГК

Запитання 95

  Хворий перебуває в стані клінічної смерті. З чого потрібно розпочати реані­маційні заходи?


варіанти відповідей

  Потрійного прийому Сафара

      

  Не має суттєвого значення

  Прямого масажу серця

ШВЛ

Непрямого масажу серця


Запитання 96

  До жіночої консультації звернулась жінка зі скаргами на періодичний перей­моподібний біль у здухвинній ділянці, за­тримку менструацій. При проведенні бімануального дослідження з’явився різкий біль внизу живота, короткочасна втрата свідомості, блідість шкіри, пульс частий, слабкого наповнення. Якому діагнозу від­повідає зазначена картина?


варіанти відповідей

  Порушена позаматкова вагітність


 Розрив піосальпінкса

  Апоплексія яєчника

  Перекрут ніжки кісти

  Прогресуюча позаматкова вагітність

Запитання 97

  Дитина 2-х років захворіла раптово, з підвищенням температури тіла до 39°С, головним болем, занепокоєнням. При огляді: важкий загальний стан, тахікар­дія, геморагічний зірчастий висип на зов­нішній поверхні стегон, гомілках, сідницях. Яке захворювання можна припусти­ти?


варіанти відповідей

  Сепсис

   Менінгококову інфекцію


   Скарлатину


  Тромбоцитопенічну пурпуру

 Токсичний перебіг грипу

Запитання 98

 Під час ДТП надають першу медичну допомогу жінці 30-ти років, у якої у ни­жній третині плеча спостерігається рана 3x3 см з якої пульсуючим струменем ви­тікає кров. Який вид кровотечі у потерпі­лої?


варіанти відповідей

  Варикозна

 Паренхіматозна

 Капілярна

  Артеріальна


Венозна

Запитання 99

  Хворий 56-ти років після полювання розробляв тушку вбитого зайця. Скар­житься на інтенсивний головний біль, запаморочення, збільшення пахвинно­го лімфатичного вузла справа до розмі­рів волоського горіха, кон’юнктивіт. Пе­чінка і селезінка збільшені, на шкірі - розеольозно-папульозна висипка. Темпе­ратура тіла - 39°С. Ці симптоми характер­ні для:


варіанти відповідей

Чуми

  Менінгококцемії

Лептоспірозу


  Туляремії, бубонної форми


Бруцельозу

Запитання 100

Пацієнт 42-х років лікується в пульмонологічному відділенні, скаржиться на сухий малопродуктивний кашель, зади­шку, сильний біль у грудній клітці, який посилюється під час дихання, нахилу ту­луба; підвищення температури тіла до 37,6°С. Об’єктивно: ЧДР- 36/хв., дихання поверхневе; при аускультації шум тертяплеври. Характерні ознаки спостерігаю­ться при:


варіанти відповідей

Туберкульозі легень

Раку легень

Емфіземі легень

Сухому плевриті


 Пневмонії


Запитання 101

  Ви, медична дільнична сестра, при­йшли до дитини 6-ти місяців, яка лікує­ться з приводу рахіту. Мати скаржиться, що дитина неспокійна, дратівлива, спо­стерігається підвищена спрага, анорексія, зригування. При огляді медична сестра відмітила раннє закриття швів і тім’ячок. Яке захворювання може припустити ме­дична сестра?


варіанти відповідей

  Гіпервітаміноз D


Підгострий перебіг рахіту

Спазмофілія

Гострий перебіг рахіту

 

Гострі розлади травлення

Запитання 102

  Пацієнт лікується у гастроентероло­гічному відділенні з діагнозом спастичний коліт. Впродовж трьох днів не мав випо­рожнень. Йому призначено очисну клі­зму. Що має приготувати медсестра для цієї процедури?


варіанти відповідей

  Шприц Жане, гумова трубка, вода 200мл ЗО °С

Гумовий зонд довжиною 1,5 м з лійкою, вода 5 л 24°С

Гумовий балончик, гумова трубка, вода 300 мл 35°С

Кухоль Есмарха, вода 1,5 л 24°С

  Кухоль Есмарха, вода 1,5 л 39°С


Запитання 103

 На прийомі в жіночій консультації вагітній проводять обстеження за допо­могою прийомів Леопольда-Левицького. Що визначають другим прийомом зовні­шнього акушерського обстеження?


варіанти відповідей

 Позицію плода


  Висоту стояння дна матки

 Відношення голівки до входу в малий таз

Ступінь вставлення голівки в малий таз

 Передлежання плода


Запитання 104

   В терапевтичному відділенні хворо­му з набряком легень призначена оксиге­нотерапія. Яку речовину треба додати в апарат Боброва в якості піногасника?


варіанти відповідей

Розчин кальцію хлориду

    Етиловий спирт


Дистильовану воду

    Розчин натрію хлориду

Розчин хлораміну

Запитання 105

Вас викликали на місце автопригоди.Потерпілий скаржиться на біль вни­зу живота і неможливість рухати ногами. При пальпації визначається болючість в проекції лобкового зрощення, наванта­ження на вісь посилює біль. Визначається позитивний симптом прилиплої п’яти. Як необхідно виконати транспортну іммобі­лізацію?

варіанти відповідей

Стоячи

Напівсидячи

 Лежачи на животі

  В положенні «жаби»



    Лежачи на спині

Запитання 106

    У потерпілого шахтаря дві нижні кін­цівки перебували під завалом 11 годин. На місці травми на стегна були накладені джгути. Які подальші дії медичної сестри при транспортуванні потерпілого в ліку­вальний заклад?


варіанти відповідей

Зняти джгути, обкласти кінцівки міху­рами з льодом

Джгути не знімати, ввести знеболю­вальні


 Джгути не знімати, дати кисень

Зняти джгути, положити транспортні шини

Зняти джгути, ввести знеболювальні

    

Запитання 107

    У пацієнта в ділянці лопаток, хребта, ліктів, п’яток є поверхневе (неглибоке) порушення цілісності шкіри з поширен­ням ураження до підшкірної клітковини. Стійка гіперемія, відшарування епідермі­су. Як характеризувати стан пацієнта?


варіанти відповідей

  Пролежні II ступеня


  Пролежні І ступеня

 Пролежні IV ступеня


Ризик розвитку пролежнів

 Пролежні III ступеня

Запитання 108

   До медичної сестри звернулась ма­ма з дитиною віком 10 років. У дитини з’явився виражений біль в епігастральному відділі живота, який виникає після вживання їжі, відрижку кислим, печію. Періодично виникає нудота, блювання. При огляді: язик обкладений білим на­шаруванням, при пальпації живіт м’який, болючий в надчеревній ділянці. Печінка не збільшена. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

  Хронічний гастрит


Хронічний панкреатит

Хронічний ентероколіт


Запитання 109

  Медична сестра ревматологічного відділення за призначенням лікаря накладає водний зігрівальний компрес на лі­ктьовий суглоб. Термін накладання ком­пресу становить:


варіанти відповідей

 4-5 годин

0,5-1 година

 1-2 годин

3-4 години

 8-10 години



Запитання 110

   Пацієнту за призначенням лікаря необхідно внутрішньовенно ввести роз­чин кальцію хлориду 10% - 10 мл. Меди­чна сестра в асептичних умовах підготу­вала все необхідне для ін’єкції, провела психологічну підготовку пацієнта, вибра­ла ділянку для внутрішньовенного вве­дення ліків. Яка наступна дія медичної сестри?


варіанти відповідей

Перевірити наявність повітря у шприці

  Витиснути зі шприца повітря

      

   Накласти венозний джгут



 Попросити хворого затиснути кулак

  Обробити анатомічну ділянку 70% розчином етилового спирту

Запитання 111

     Пацієнт 48-ми років. Діагноз: остео­хондроз поперекового відділу хребта. Призначено озокеритові аплікації на по­перековий відділ хребта. Тривалість - ЗО хвилин. Якою має бути температура озо­кериту при проведенні фізіотерапевти­чної процедури?


варіанти відповідей

        30°С

          80°С

       50°С



  20° С

  70°С

Запитання 112

 Дитина 8-ми років була госпіталізо­вана до реанімаційного відділення з діа­гнозом гостра лівошлуночкова недоста­тність. Яке положення треба надати цій дитині в ліжку?


варіанти відповідей

Горизонтальне з піднятим ніжним кін­цем


   На лівому боці з приведеними до живо­та ногами

  Напівлежаче з підвищеним на 30° головним кінцем


  Колінно-ліктьове

   Горизонтальне з поверненою набік головою

Запитання 113

  У пацієнта, хворого на бронхіаль­ну астму, почався сухий кашель, дихання утруднилось, видих здійснюється зі сви­стом і чутний на відстані. Який препарат за призначенням лікаря потрібно приго­тувати медичній сестрі для надання невід­кладної допомоги?


варіанти відповідей

  Розчин корглікону

 Розчин еуфіліну



 Розчин дибазолу

  Розчин гентаміцину

Розчин строфантину

Запитання 114

  Жінка 30-ти років, яка хворіє на бронхіальну астму, дізналась про можли­вість самоконтролю прохідності бронхів за допомогою приладу індивідуального користування, який можна використову­вати в домашніх умовах, але не знає, як ним користуватися. Якому методу діагно­стики навчить жінку медична сестра?


варіанти відповідей

Пікфлоуметрії


Визначення ЖЄЛ

 Спірометрії

  рН-метрії

Пневмотахометрії

    

Запитання 115

     У новонародженої дитини медична сестра помітила набряк м’яких тканин в ділянці лобної кістки, не флюктує, без чі­тко окреслених меж. Сформулюйте медсестринський діагноз:


варіанти відповідей

   Гідроцефалія

Кефалогематома

Набряк мозку

   Парез лицевого нерва

  Пологова пухлина


Запитання 116

  У хворої 32-х років при медсестрин- ському обстеженні на шкірі правої гоміл­ки виявлено вогнище еритеми та набря­ку на тлі яких розташовуються папули, мікровезикули, точкові ерозії; на їх по­верхні виступають крапельки серозного ексудату у вигляді роси. Якому захворю­ванню відповідають наведені дані об’є­ктивного обстеження?


варіанти відповідей

Паратравматична екзема

Мікробна екзема

  Справжня екзема


   Себорейна екзема

  Професійна екзема

Запитання 117

83.                   Дитині 18 місяців. На яке щеплення медична сестра дитячої поліклініки по­винна запросити маму з дитиною?


варіанти відповідей


    БЦЖ


    АКДП + поліомієліт



Проти кору краснухи, паротиту


 Проти поліомієліту

     

Пробу Манту


Запитання 118

   У пологовому будинку народилась доношена, здорова дівчинка з масою тіла 3,500 кг. Оглядаючи дитину, медсестра ви­значає частоту дихання. Яка нормальна частота дихання в новонародженої дити­ни за 1 хвилину?


варіанти відповідей

120-140

80-90

      

30-40

  40-60



 16-18

Запитання 119

    У потерпілого площа опіків ІІ-ІІІ ступенів складає 20%, розвивається опі­ковий шок. Вкажіть заходи протишоко­вої терапії:


варіанти відповідей

  Знеболювання, корекція ОЦК

 


  ПХО рани, іммобілізація опікової ділянки

 ШВЛ, непрямий масаж серця

Первинна обробка опіку, асептична пов’язка

     

  Знеболювання, гемотрансфузія

Запитання 120

   Пацієнт 48-ми років скаржиться на постійну задишку періодично біль в гру­дній клітці, кашель. Хворіє 15 років. Три­валий час працював шахтарем. Грудна клітка діжкоподібної форми. Над легеня­ми коробковий звук, місцями притупле­ний. Яке захворювання можна припусти­ти?


варіанти відповідей

Туберкульоз легень

   Пневмоконіоз


Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

Рак легень

Запитання 121

   У хворого з напруженим пневмото­раксом з’явились симптоми порушення гемодинаміки. Яка причина цього пору­шення?


варіанти відповідей

 Зміщення органів середостіння


Гіповолемія

Метаболічний алкалоз

Повітряна емболія

Метаболічний ацидоз

Запитання 122

Медична сестра за призначенням лі­каря готує стерильну пробірку з консер­вантом і ректальною петлею для збиран­ня калу на:

варіанти відповідей

Дослідження на яйця гельмінтів

  Наявність прихованої крові

Копрологічне дослідження

 Загальний аналіз

  Бактеріологічне дослідження


Запитання 123

 Положення плода повздовжнє, голів­ка над входом в малий таз. Спинка плода повернута до лівої стінки матки. Вкажіть позицію плода та передлежання:


варіанти відповідей

    Перша позиція, головне передлежання


Друга позиція, тазове передлежання

  Друга позиція, головне передлежання

Перша позиція, тазове передлежання

Перша позиція, поперечне положення

Запитання 124

  Дитина 5-ти років хворіє 5 добу. Скарги на підвищення температури ті­ла до 37,5°С, неспокій, висипку, яка су­проводжується свербінням. При огляді збільшення шийних і завушних лімфовузлів, папульозно-везикульозний висип на волосистій частині голови, обличчі, тулу­бі. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

 Вітряну віспу



Скарлатину 


Кір

Краснуху

Алергічну реакцію

Запитання 125

     Чоловік 56-ти років перебуває на лі­куванні в ендокринологічному відділенні з діагнозом мікседема. Які ознаки хара­ктерні для цього захворювання?


варіанти відповідей

 Поліурія, поліфагія, полідипсія

   Маскоподібне обличчя, загальмованість, брадикардія, мерзлякуватість


   Загальмованість, зниження AT, тахі­кардія, головний біль

  Озноб, тахікардія, головний біль, за­гальна слабкість

Тахікардія, екзофтальм, втрата маси тіла, підвищена збудливість

Запитання 126

    Чоловік 45-ти років під час бійки отримав сильний удар важким предме­том в живіт. В результаті травми відбувся розрив кишечника. Яке ускладнення роз­винеться у потерпілого?


варіанти відповідей

Геморагічний шок

Хронічна кишкова непрохідність

 Гостра кишкова непрохідність

Гемотрансфузійний шок

   Перитоніт


Запитання 127

Дитині 5 місяців. Була в контакті з хворим на кашлюк. Хворіє 2 тижні, за останній тиждень стан дитини погіршив­ся. Напади кашлю зросли до 15 разів на добу, супроводжуються репризами, часто закінчуються блюванням. Назвіть потен­ційну проблему:

варіанти відповідей

  Сухий кашель


 Апное


   Анорексія


Репризи

Блювання

Запитання 128

  Медична сестра маніпуляційного ка­бінету урологічного відділення проводить стерилізацію металевих лотків по­вітряним методом. Який режим стерилі­зації вона повинна обрати?


варіанти відповідей

120°С, 60 хв.

432°С, 20 хв.

180°С, 30 хв.

 160°С, 60 хв.

 180°С, 60 хв.


Запитання 129

   Хворий 56-ти років потрапив в ДТП, при огляді: нерухомий, на питання не від­повідає, обличчя бліде з синюшним від­тінком. Тіло вкрите холодним потом, ми­мовільне сечовипускання. Визначте стан хворого:


варіанти відповідей

   Кома

       


 Ступор

 

  Астенія

Сопор

Оглушення

Запитання 130

   Хворому, який лікується в гастроен­терологічному відділенні з приводу хро­нічного гастриту, лікар призначив шлун­кове зондування. Для отримання стиму­льованої секреції медична сестра викори­стає:


варіанти відповідей

 5 ОД пітуїтрину

75 ОД холецистокініну

 10% розчин хлориду натрію

 25% розчин магнію сульфату

0,1 % розчин гістаміну

 


Запитання 131

    Під час ожеледиці потерпілий впав і відчув біль в ділянці лівого передпліч­чя, який посилюється під час рухів. Який симптом повинна перевірити медична се­стра на місці пригоди для підтвердження перелому кінцівки?


варіанти відповідей

Симптом Мацкевича

Симптом прилиплої п'ятки

          

   Симптом Лагеса

    Симптом осьового навантаження


Симптом западини або щілини


Запитання 132

Мама дитини 6-ти місяців цікавиться у патронажної медичної сестри: ”3 яко­го віку можна давати дитині яєчний жов­ток?”

варіанти відповідей

   З 7 місяців



З 10 місяців

З 5 місяців

Не давати до 1 року

З 9 місяців

Запитання 133

У жінки 28-ми років після фізичного навантаження скарги на гострий біль вни­зу живота, запаморочення. АТ- 90/60 мм рт.ст., пульс - 100/хв., шкіра бліда. Остан­ня менструація 2 тижні тому. Тест на вагі­тність негативний. Яку патологію можна припустити?

варіанти відповідей

Перекрут ніжки пухлини

Апоплексія яєчника


Гострий аднексит

  

  Позаматкова вагітність

  Аборт в розпалі

Запитання 134

У хірургічному відділенні пацієнту 50-ти років з виразковою хворобою шлунку, ускладненою кровотечею, про­ведено гемотрансфузію. Яке лаборатор­не обстеження необхідно планувати на наступний день?

варіанти відповідей

 Аналіз крові на цукор

 Коагулограму

Пробу за Зимницьким

Аналіз крові на RW

 Клінічний аналіз крові і сечі


Запитання 135

   Хвора 56-ти років вагою 120 кг звер­нулась зі скаргами на ниючий біль в ко­лінних, гомілкових та кульшових сугло­бах, який виникає під час рухів і в стані спокою, підсилюється під вечір, при змі­ні погоди і при фізичному навантаженні, кульгавість при ході. Колінні суглоби де­формовані. Рухи супроводжуються хру­скотом. Це характерно для:


варіанти відповідей

Ревматоїдного артриту

  Деформуючого остеоартрозу


Псоріатичного артриту

Реактивного артриту

Подагричного артриту

Запитання 136

  Після падіння і удару головою об асфальт пацієнт звернувся до травмато­лога. У нього була короткочасна втрата свідомості. Лікар обстежив потерпілого, дав рекомендації і відправив його додому. Ввечері стан хворого погіршився: з’яви­лося оглушення, правосторонній геміпа­рез, афазія. Який вид черепно-мозкової травми можна припустити?


варіанти відповідей

Перелом основи черепа

  Забій головного мозку

  Здавлення головного мозку


  Струс головного мозку

   Травматичний субарахноїдальний кро­вовилив

Запитання 137

     До дільничної медичної сестри звер­нулась хвора 53-х років зі скаргами на головний біль переважно у потиличній ділянці, нудоту, блювання. При огляді: пульс - 89/хв., ритмічний, АТ- 210/120 мм рт.ст. Який препарат введе медсестра хво­рій за призначенням лікаря?


варіанти відповідей

Кордіамін

Анальгін 

Корглікон

Магнію сульфат



Адреналін

Запитання 138

   Ви медсестра кабінету функціональ­ної діагностики. Для запису ЕКГ еле­ктрод якого кольору Ви накладете на ліву руку?


варіанти відповідей

Білого

   Жовтого


  Зеленого


 Червоного

Чорного

Запитання 139

  У пацієнта 40-ка років, який перебу­ває на стаціонарному лікуванні, виникла гіпоглікемічна кома. Яке залежне медсе- стринське втручання повинна здійснити медсестра першочергово?


варіанти відповідей

 Ввести в/в 0,06% р-н корглікону

Ввести в/м 1 % р-н дибазолу

  Ввести в/м 1% р-н димедролу

Ввести в/м 50% р-н анальгіну

 Ввести в/в 40% р-н глюкози


Запитання 140

    До хірургічного відділення госпіта­лізовано хворого 35-ти років з гострим апендицитом. Операція виконуватиме­ться під інгаляційним наркозом. Хворий вдома поїв. Як у цьому випадку медична сестра повинна підготувати травний ка­нал пацієнта?


варіанти відповідей

 Зробити очисну клізму

Зробити премедикацію

  Відсмоктати шлунковий вміст через зонд


 Зробити сифонну клізму

Дати проносні засоби


Запитання 141

   У терапевтичному відділенні перебу­ває на стаціонарному лікуванні пацієнт, якому призначена пункція черевної по­рожнини. Назвіть інструментарій, який повинна приготувати медична сестра:


варіанти відповідей

   Троакар


 Голка Біра

 Голка Дюфо

Голка з гумовою трубкою та затискачем

Голка Касирського

Запитання 142

 Медична сестра ревматологічного відділення провела мед сестринське об­стеження дитини 7-ми років і виявила у неї ознаки малої хореї. Вкажіть, які об’є­ктивні проблеми вказують на це:


варіанти відповідей

  Пульс частий, слабкий, артеріальна гіпотензія

  Гіперкінези, розлади координації рухів


  Експіраторна задишка, акроціаноз

Сухі, свистячі хрипи під час видиху

 Підшкірні крововиливи, петехіальний висип на шкірі

Запитання 143

У дитини 5-ти років скарги на не­жить, кашель, світлобоязнь, температуру тіла - 38°С. На шкірі обличчя і за вухамиплямисто-папульозний висип, який місця­ми зливається. Лікар діагностував кір. На який термін слід ізолювати дитину?

варіанти відповідей

До 25-го дня від початку хвороби

До 22-го дня від початку хвороби

До 9-го дня від початку хвороби

   До 5-го дня від моменту появи висипки



До 3-го тижня

Запитання 144

       Вранці при огляді дітей в дитячо­му садочку медична сестра виявила у 6- річної дитини підвищення температури тіла до 38,2°С, на шкірі дрібноточковий висип на гіперемованому фоні, висипки немає на носо-губному трикутнику, язик яскраво-малинового кольору, прояви ка­таральної ангіни. Яке захворювання мо­жна припустити?


варіанти відповідей

 Краснуха

 Кір

   Скарлатина


Вітряна віспа

  Кропивниця

Запитання 145

 При якому інфекційному захво­рюванні дитини у продромальному пе­ріоді характерні енантема та симптом Філатова - Бельського - Копліка?


варіанти відповідей

   Кір



  Скарлатина

Дифтерія

Краснуха

  

     Менінгококцемія

Запитання 146

   У пацієнта після перенесеної ангіни виникли набряки на обличчі, головний біль, сеча кольору ’’м’ясних помиїв’.’ АТ- 160/100 мм рт.ст., добовий діурез - 800 мл. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

   Гіпотиреоз

 Гострий гломерулонефрит


   Гіпертонічну хворобу

  Гострий пієлонефрит

  Хронічну серцеву недостатність

Запитання 147

 Пацієнт гематологічного відділення скаржиться на зниження апетиту, пеку­чий біль в язиці, відчуття ’’повзання мура­шок” та оніміння нижніх кінцівок. При обстеженні медсестра визначила: блі­дість шкіри, одутлість обличчя, яскраво- червоний язик з атрофією сосочків, тахі­кардію. Який патологічний стан виявить медична сестра?

варіанти відповідей

 Залізодефіцитна анемія

Хронічний лейкоз

 Хронічний гепатит

 Гіпопластична анемія

  В12-фолієводефіцитна анемія


Запитання 148

 Упацієнта, який лікується з приводу бронхоектатичної хвороби, виявлені такі симптоми: слабкість, пітливість, субфебрильна температура, кашель із виділен­ням гнійного мокротиння до 100 мл на до­бу, особливо зранку. Що виявить медична сестра при загальному огляді пацієнта?


варіанти відповідей

 Виразки слизових оболонок

Наявність висипу на шкірі


   Пальці у вигляді «барабанних паличок»




  Серцевий горб

  Дихання Куссмауля

Запитання 149

     

Хворий 30-ти років впав з дерева і отримав перелом лівого стегна. Викли­кана машина швидкої допомоги. Що слід використовувати для транспортної іммо­білізації

варіанти відповідей

   Шини Крамера

  Шину Дітеріхса


Гіпсову пов’язку

Шину Еланського

Шину Шанца

Запитання 150

 Пацієнтка 58-ми років надійшла в хі­рургічне відділення з ознаками гострої за­тримки сечі. Для катетеризації сечового міхура медична сестра приготувала: гу­мовий катетер Фолея, 2 пінцети стериль­ні, стерильні марлеві серветки, тампони, шприц ємністю 10 мл, корнцанг, гумові рукавички стерильні і нестерильні, кле­йонку, сечоприймач, судно. Що повинна додати медична сестра для проведення процедури?


варіанти відповідей

  Стерильний гліцерин


 Пробірки стерильні

2% розчин борної кислоти

3% розчин перекису водню

 

Стерильний шприц Жане

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест