Підсумковий тест. Харчування і здоров'я

Додано: 3 грудня 2020
Предмет: Основи здоров’я, 6 клас
Тест виконано: 1363 рази
24 запитання
Запитання 1

В якій відповіді названі всі необхідні поживні речовини, що повинні бути в їжі підлітка 

варіанти відповідей

білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини.

білки, жири, вітаміни, мінеральні речовини, вода.

білки, жири, вуглеводи, вітаміни, вода, мінеральні речовини

білки, жири, вуглеводи, вода, мінеральні речовини

Запитання 2

Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин - 

варіанти відповідей

білки.

жири.

вуглеводи.

вітаміни.

мінеральні речовини

Запитання 3

Поживна речовина, що захищає організм від механічних ушкоджень, є додатковим джерелом енергії , захищає від переохолодження і сприяє утворенню запасів, що використовуються під час голодування - це ...

варіанти відповідей

білки.

жири

вуглеводи

мінеральні речовини

вітаміни

Запитання 4

Іванко має проблеми із скелетом і повільно росте. Сімейний лікар рекомендував йому більше бувати на сонці та збільшити кількість яєць, сиру, жирної риби у щоденному меню. Якого вітаміну бракує хлопчику?

варіанти відповідей

Вітаміну А.

Вітаміну Е.

Вітаміну D.

Вітаміну С.

Запитання 5

Оксанці останнім часом важко дається навчання, ії розумові здібності знизились. Сімейний лікар порадив вживати більше волоських горіхів та морепродуктів. Якої мінеральної речовини не вистачає дівчинці?

варіанти відповідей

Калію і натрію.

Йоду.

Кальцію.

Заліза.

Запитання 6

Яка мінеральна речовина необхідна для формування кісток і міцності зубів?

варіанти відповідей

Залізо.

Калій і натрій

Йод.

Кальцій.

Запитання 7

Оберіть продукти, що містять мінеральну речовину Йод.

варіанти відповідей

морська капуста

хліб

огірки

капуста білокачанна

креветки

морська риба

Запитання 8

Помірність, різноманітність, збалансованість - це принципи ...

варіанти відповідей

харчових звичок.

правильного зберігання продуктів.

смакових уподобань.

раціонального харчування.

дієтичного харчування

Запитання 9

Якими із наступних предметів гігієни не можна ні з ким ділитися?

варіанти відповідей

Вологі серветки.

Ножиці для манікюру.

Крем для рук.

Зубна щітка.

Гігієнічна помада.

Зубна паста.

Рушник.

Мило.

Запитання 10

Основне правило, що відрізняє предмети гігієни від засобів гігієни:

варіанти відповідей

Вони повинні мати привабливий зовнішній вигляд.

Таких правил не існує

Ними можна поділитися з другом.

Вони індивідуальні для кожної людини.

Запитання 11

Що таке харчова (поживна) цінність?

варіанти відповідей

характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту

це співвідношення білків, жирів та вуглеводів в організмі людини

це співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту

всі відповіді вірні

Запитання 12

Дефіцит йоду в організмі може призвести до багатьох розладів:

 

варіанти відповідей

втрати слуху

 затримки фізичного і розумового розвитку

 порушення обміну речовин

втрати зору

 захворювання легень

 виникнення зобу (захворювання щитовидної залози)

Запитання 13

Які дії допоможуть тобі уникнути мікробного забрудненя продуктів.

варіанти відповідей

мити, зберігати, пакувати, завертати.

мити, нагрівати ,охолоджувати, розділяти.

завертати, охолоджувати, розділяти , нагрівати.

Запитання 14

Що таке енергетична цінність ( калорійність)?




варіанти відповідей

характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту

сукупність поживних речовин в організмі людини

сукупність білків, жирів, вуглеводів в організмі людини

це співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту

Запитання 15

Перші ознаки харчового отруєння — слабкість, біль у животі, пронос, нудота, блювання, підвищення температури. Вони з’являються через 2–4 години після вживання зіпсованого продукту. Як діяти за таких ознак? Дайте найбільш точну відповідь.

варіанти відповідей

При перших симптомах отруєння — викликати "швидку допомогу".

До приїзду лікаря дати хворому випити 5–6 склянок підсоленої кип’яченої води.

Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік.

Виконати всі перелічені пункти. 

Запитання 16

Щоб отримати макисмальну кількість від йодованої солі її потрібно

варіанти відповідей

додавати у страву перед початком її приготування

зберігати у закритій ємності

зберігати у відкритій ємності

 додавати у вже готову страву

Запитання 17

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість. Про що йдеться: правильне співвідношення всіх дібраних продуктів для щоденного споживання?

варіанти відповідей

Різноманітність

Збалансованість

Помірність

Калорійність

Запитання 18

Яку кількість кілокалорій в середньому витрачають хлопчики на добу?

 

варіанти відповідей

2000

3000 

 2700

 2500

Запитання 19

Яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів є оптимальним в підлітковому віці при помірних фізичних навантаженнях?

варіанти відповідей

1:1:2

1:1:6

1:1:4

1:1:3

Запитання 20

Оберіть продукти харчування , які багаті на вітамін С:

варіанти відповідей

шипшина

часник

волоські горіхи 

смородина

сир

капуста 

сіль

Запитання 21

Який вітамін утворюється в організмі людини під дією сонячного світла?

варіанти відповідей

Вітаміну А.

Вітаміну Е.


Вітаміну D.

Вітаміну С.

Запитання 22

Одиниця вимірювання енергетичної цінності продукту

варіанти відповідей

кілограми

літри

калорії

джоулі

Запитання 23

Оберіть варіант харчування для сніданку:

варіанти відповідей

каші з молоком або яйця, сир, вершкове масло + чай

фруктово-овочеві та круп'яні страви + чай або соки

булочка, пряник + молочні продукти

перші, другі та треті страви

Запитання 24

Порушення роботи організму в результаті потрапляння у нього з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть знешкодженими силами самого організму - це

 

варіанти відповідей

переїдання

слабкість

отруєння

зневоднення

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест