ПК патфіз2

Додано: 12 березня
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
50 запитань
Запитання 1

Жінка 35-ти років розпочала голодувати. Депо яких поживних речовин використовується у початковий період голодування і як при цьому змінюється дихальний коефіцієнт (ДК)? 


варіанти відповідей

Білки, ДК наближається до 0,7  


Вуглеводи, ДК наближається до 1  


Білки, ДК наближається до 1


Запитання 2

Під час обстеження чоловіка 45 років, що тривалий час дотримувався рослинної дієти, виявлено негативний азотистий баланс. Яка особливість раціону стала причиною цього явища? 


варіанти відповідей

Недостатня кількість жирів і білків 


Недостатня кількість білків  


Запитання 3

Після хімічного опіку у хворого розвинувся стеноз стравоходу. Відбулося різке схуднення через утруднене вживання їжі. У крові: еритроцити - 3,0 . 10^12/л, Нb - 106 г/л, загальний білок - 57 г/л. Який вид голодування у хворого ?


варіанти відповідей

Неповне 


Абсолютне 


Запитання 4

Після тривалої безбілкової дієти у студентки зявилися набряки. Про зменшення яких білкових фракцій крові свідчить такий стан? 


варіанти відповідей

Альбумінів  


Фібріногену 


Запитання 5

У людини внаслідок тривалого голодування швидкість клубочкової фільтрації зросла на 20%. Найімовірнішю причиною змін фільтрації в таких умовах є: 


варіанти відповідей

Зменшення онкотичного тиску плазми крові 


Збільшення ниркового плазмотоку


Запитання 6

Внаслідок захворювання нирок у пацієнта відмічаються набряки. В аналізах сечі: масивна протеїнурія. Який механізм є основним у виникненні набряків у такого пацієнта? 


варіанти відповідей

Зниження онкотичного тиску тканин  


Зниження онкотичного тиску плазми крові  


Запитання 7

У хворого з патологією серцево-судинної системи розвинулися набряки на нижніх кінцівках. Який механізм розвитку серцевого набряку?


варіанти відповідей

Підвищення гідростатичного тиску в артеріолах


Підвищення гідростатичного тиску в венулах


Запитання 8

Внаслідок захворювання нирок у пацієнта відмічаються набряки. В аналізах сечі: масивна протеїнурія. Який механізм є основним у виникненні набряків у такого пацієнта?

{

варіанти відповідей

Зниження онкотичного тиску плазми крові


Зниження онкотичного тиску лімфи


Зниження онкотичного тиску тканин


Запитання 9

В ході експерименту у білого щура моделювався набряк легені шляхом введення адреналіну. Який патогенетичний механізм розвитку набряку є провідним в даному випадку?


варіанти відповідей

Гідродинамічний


Мембраногенний


Запитання 10

Під час лабораторного дослідження крові пацієнта виявлено, що вміст білків у плазмі становить 40 г/л. Як це вплине на транскапілярний обмін води в мікроциркуляторному судинному руслі? 


варіанти відповідей

Зменшиться фільтрація, збільшиться реабсорбція


Збільшиться фільтрація, зменшиться реабсорбція 


Запитання 11

У дитини 3 років, яка страждає на квашіоркор, спостерігається порушення зроговіння епідермісу та збільшення його злущення, є жирова інфільтрація печінки. Який тип голодування спостерігається у цьому разі?


варіанти відповідей

Білкове


Енергетичне


Запитання 12

До клініки надійшла дитина 4 років з ознаками тривалого білкового голодування: затримка росту, анемія, набряки, розумова відсталість. Виберіть причину розвитку набряків у дитини:


варіанти відповідей

Зниження синтезу альбумінів


Зниження синтезу глобулінів


Запитання 13

При анемії в периферичній крові визначаються дегенеративні і регенеративні форми еритроцитів. Які з наведених форм еритроцитів є регенеративними? 


варіанти відповідей

Ретикулоцити  


Гіперхромні еритроцити  


Запитання 14

У хворої, що страждає на розлади менструального циклу, які супроводжуються тривалими кровотечами, виявлені гіпохромія, зниження кількості ретикулоцитів, мікроцитоз, гіпосидерсмія. До якої групи за патогенезом належить така анемія? 


варіанти відповідей

Залізодефіцитної 


В12-фолієводефіцитної 


Запитання 15

Пацієнт віком 65 років тривалий час скаржиться на симптоми, характерні для хронічного гастриту. Під час лабораторного аналізу в крові виявлено мегалоцити, у кістковому мозку - мегалобластчний еритропоез. Який діагноз є найімовірнішим у цьому разі?

{

варіанти відповідей

B12-фолієводефіцитна анемія  


Залізодефіитна анемія 


Запитання 16

68-річний чоловік прийшов до лікаря зі скаргами на виражену слабкість та змінену чутливість у кінцівках. В історії хвороби був хронічний гастрит. Він вживає алкоголь майже кожного дня, артеріальний тиск 130/80 мм рт. ст., пульс 95 за хвилину, частота дихання 14 за хвилину, температура 37,1о~ Ритм серця регулярний. В легенях аускультативно дихання чисте з обох боків. Неврологічне обстеження виявило зниження чутливості до дотику та вібрації в обох верхніх та нижніх кінцівках. Результати лабораторних досліджень Гемоглобін 80 г/л, середній об'єм еритроцитів 115 фЛ (норма 80-100), лейкоцити 3,0*109 на літр. Який найбільш вірогідний діагноз? 


варіанти відповідей

Дефіцит вітаміну С 


Дефіцит вітаміну В12  


Запитання 17

У хворого 20 років періодично з’являються слабкість, жовтушність шкіри та склер. Діагностовано хворобу Мінковського-Шоффара. Що є найхарактернішим для картини крові під час цього захворювання? 


варіанти відповідей

Мікросфероцитоз  


Макроцитоз 


Запитання 18

У хворої 19-ти років з дитинства спостерігалося зниження гемоглобіну до 90-95 г/л. Аналіз крові під час госпіталізації: еритроцити - 3,2 1012/л, гемоглобін - 85 г/л, КП- 0,78; лейкоцити -5,6 109/л, тромбоцити - 210 109/л. В мазку: анізоцитоз, пойкілоцитоз, мішенеподібні еритроцити. Ретикулоцити - 6%. Лікування препаратами заліза неефективне. Яку патологію системи крові можна припустити в даному випадку?


варіанти відповідей

Таласемія


Серпоподібноклітинна анемія 


Запитання 19

У хворої 36-ти років, яка лікувалася сульфаніламідами з приводу респіраторної вірусної інфекції, в крові спостерігаються гіпорегенераторна нормохромна анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. В кістковому мозку - зменшення кількості мієлокаріоцитів. Яка це анемія?


варіанти відповідей

Гіпопластична


Постгеморагічна 


Запитання 20

A 34-year-old woman was diagnosed with hereditary spherocytosis (hereditary microspherocytic hemolytic anemia, Minkowski-Chauffard syndrome). What mechanism leads to erythrocyte hemolysis in the patient?

{

варіанти відповідей

Hemoglobinopathy


Membranopalhy


Запитання 21

У хворого на мікросфероцитарну гемолітичну анемію (хворобу Мінковського-Шоффара) внаслідок підвищення проникності мембрани еритроцитів у клітину надходять іони натрію й водa. Еритроцити набувають форми сфероцитів і легко руйнуються. Який провідний механізм пошкодження еритроцитів у цьому разі?  


варіанти відповідей

Електролітно-осмотичний  


Протеїновий 


Запитання 22

Під час проведення морфологічного дослідження периферичної крові хворого було помічено, що у еритроцитів забарвлена лише периферична частина, а в центрі є незабарвлене прояснення. Кольоровий показник - 0,56. Яка анемія найбільш імовірна у цього пацієнта?

{

варіанти відповідей

Залізодефіцитна 


В12 фолієводефіцитна 


Запитання 23

У пацієнта з діагнозом гемолітична анемія, виявлено дефіцит піруваткінази в еритроцитах. Яка причина розвитку гемолізу еритроцитів за цих умов? 


варіанти відповідей

Зменшення активності Na+, K+-ATФ-ази


Генетичні дефекти глікофорину А 


Запитання 24

У ході біохімічного аналізу крові пацієнта виявлено: натрій 115 ммоль/л, хлориди 85 ммоль/л, глюкоза 6 ммоль/л, загальний білок 65 г/л. Зменшення якого показника стане наслідком цих змін?

варіанти відповідей

Онкотичного тиску крові

Осмотичного тиску крові

Запитання 25

Виникнення нижченаведених захворювань пов'язують із генетичними факторами. Укажіть патологію зі спадковою схильністю.

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Серповидноклітинна анемія

Запитання 26

У синтезі та виділенні медіаторів запалення беруть участь ряд клітин крові та сполучної тканини. Укажіть клітини, в яких синтезується інтерлейкін-1.

варіанти відповідей

Еозинофільні гранулоцити

Макрофаги

Запитання 27

Під час аварії на виробництві пацієнт зазнав токсичного впливу калію ціаніду, що спричинило блокаду цитохромоксидази. До якого патологічного процесу це призвело?

варіанти відповідей

Циркуляторної гіпоксії

Тканинної гіпоксії

Запитання 28

У пацієнтки віком 36 років спостерігається місяцеподібне обличчя, ожиріння верхньої частини тулуба, стриї на передній черевній стінці, гірсутизм, гіперглікемія та глюкозурія. Для якої патології характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

Синдрому Іценка-Кушинга

Синдрому Конна

Запитання 29

Пацієнт упродовж 15 років хворіє на бронхіальну астму. Які зміни лейкоцитарної формули у пацієнта може спричините це захворювання?

{

варіанти відповідей

Еозинофілію

Базофілію

Запитання 30

За 5-8 днів після застосування значної кількості лікувальної сироватки у пацієнта виявлено шкірний висип, свербіж, набряклість, біль у суглобах, підвищення температури тіла. У сечі з'явився білок. Пацієнту встановлено діагноз: сироваткова хвороба. Який важливий фактор патогенезу цього захворювання?

варіанти відповідей

Накопичення в крові циркулюючих імунних комплексів

Дегрануляція тканинних базофілів

Запитання 31


У жінки віком 52 роки під час проведення загального аналізу крові виявлено зниження кількості еритроцитів та підвищення рівня вільного гемоглобіну в плазмі крові (гемоглобінемія). КП - 0,85. Який вид анемії спостерігається у пацієнтки? 


варіанти відповідей

Набута гемолітична  


Спадкова гемолітична 


Запитання 32

Показники аналізу крові 35-річного чоловіка: НЬ - 58 г/л, еритроцити - 1,3 • 1012/л, колірний показник - 1,3, лейкоцити - 2,8 • 109/л, тромбоцити - 1,1 • 109/л, ретикулоцити - 2%, ШОЕ - 35 мм/год. Визначаються полісегмснтовані нейтрофіли, а також тільця Жоллі, кільця Кебота, мегалоцити. Яка це анемія?


варіанти відповідей

В 12-фолієводефіцитна 


Залізодефіцитна


Запитання 33

Чоловіку 57 років після обстеження було поставлено діагноз: В 12-дефіцитна анемія та призначено лікування. За 3 доби був зроблений контрольний аналіз крові. Що буде найадекватнішим критерієм підвищення еритропоезу?


варіанти відповідей

Зниження кольорового показника


Підвищення кількості тромбоцитів 


Запитання 34

Дівчинка 13 років перебуває на стаціонарному лікуванні в гематологічному відділенні обласної дитячої лікарні з діагнозом залізодефіцитна анемія. Який тип гіпоксії у цієї хворої?


варіанти відповідей

Гемічна


Тканинна


Запитання 35

Пацієнта віком 12 років госпіталізовано до лікарні з гемартрозом колінного суглоба. Він із раннього дитинства хворіє на підвищену кровоточивість. Який діагноз у хлопчика? 


варіанти відповідей

Гемолітична анемія 


Гемофілія  


Запитання 36

A 34-year-old man visits his dentist complaining of toothachе. After a dental procedure that involved extraction of several teeth, he develops severe bleeding lasting more than 15 minutes. He has a history of chronic hepatitis С. Which of the following is the most likely cause of prolonged bleeding in this patient?

{

варіанти відповідей

Hypofibrinogenemia  


Hypoalbuminemia 


Запитання 37

У дитини 15 років за 14 днів шля перенесеної ангіни зʼявилися набряки на обличчі зранку, підвищення артеріального тиску, сеча має вигляд "м'ясних помиїв". Імуногістохімічне дослідження біоптату нирки виявило відкладання імунних комплексів на базальних мембранах капілярів та у мезангії клубочків. Яке захворювання розвинулося у пацієнта?


варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит  


Гострий пієлонефрит 


Запитання 38

Пацієнтці, у якої наявні протеїнурія, гематурія, набряки і артеріальна гіпертензія, поставлено діагноз: гострий гломерулонефрит. Назвіть алергічні реакції за Кумбсом і Джеллом, які у 80% випадків є причиною гломерулонефриту


варіанти відповідей

Імунокомплексні


Цитотоксичні


Запитання 39

Пацієнт віком 60 років звернувся до лікаря зі скаргами на біль у суглобах. У сироватці крові пацієнта виявлено підвищення концентрації С-реактивного білка та оксипроліну. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Цукровий діабет

Ревматизм

Запитання 40

У пацієнтки віком 49 років після тривалого стояння набрякли ноги. Яка ймовірна причина виникнення набряків?

{

варіанти відповідей

Підвищення артеріального тиску

Підвищення гідростатичного тиску

Запитання 41

Під час гематологічного дослідження крові пацієнта, отримано такі результати: еритроцити — 2,8 ·1012/л, Hb – 80 г/л, КП — 0,85, ретикулоцити — 0,1%, тромбоцити — 160 тис. в мкл, лейкоцити — 60 ·109/л., базофіли — 2%, еозинофіли — 8%, промієлоцити — 5%, мієлоцити — 5%, юні — 16%, паличкоядерні – 20%, сегментоядерні — 34%, лімфоцити – 5%, моноцити — 5%. Про яку форму патології крові свідчать ці результати дослідження?

варіанти відповідей

Хронічний мієлолейкоз

Гострий мієлолейкоз

Запитання 42

У пацієнта, який хворіє на цукровий діабет другого типу, розвинулася гіперглікемічна кома (рівень глюкози крові 56 ммоль/л). Яке патологічне явище в цьому разі лежить в основі порушення функцій клітин мозку пацієнта?

варіанти відповідей

Гіпогідратація клітин мозку

Гіпергідратація клітин мозку (набухання) 

Запитання 43

Пацієнту віком 57 років після обстеження встановлено діагноз: B12-дефіцитна анемія. За 3 доби після призначеного лікування зроблено контрольний аналіз крові. Який критерій укаже на підвищення еритропоезу?

варіанти відповідей

Підвищення кількості ретикулоцитів

Підвищення кількості тромбоцитів

Запитання 44

У пацієнта добовий діурез становить 7 літрів. Рівень глюкози крові в нормі. Порушення секреції якого гормону є причиною цього стану?

варіанти відповідей

Вазопресину

Кортизолу

Запитання 45

Під час профілактичного огляду пацієнта виявлено потовщення шиї, екзофтальм, підвищення температури, тіла, пульс — 110/хв. Уміст яких гормонів доцільно визначити крові?

{

варіанти відповідей

Тироксину

Статевих гормонів

Запитання 46

У пацієнта, який пройшов тривалий курс лікування глюкокортикоїдами, виявлено виразки у шлунку. Укажіть провідний механізм розвитку цієї патології

варіанти відповідей

Збільшення секреції та кислотності шлункового соку

Зниження гістаміну в слизовій оболонці шлунка

Запитання 47

A 16-year-old girl concerned about her sexual development comes to the physician. She mentions that she has still not had a menstrual perio~ However, she is otherwise a healthy girl with no significant medical problems since birth. On physical examination, her vital signs are stablе. She does not have pubic hair and her breast is slightly elevated with areola remaining in contour with surrounding breast. Which of the following is the most likely cause of this abnormal physical development?

{

варіанти відповідей

Ovarian insufficiency  


Hyperthyroidism 


Запитання 48

До лікаря звернулася жінка віком 32 роки зі скаргами на відсутність у неї лактації після народження дитини. Дефіцит якого гормону найвірогідніше спричини це порушення? 


варіанти відповідей

Пролактину 


Тиреокальцитоніну 


Запитання 49

16-річна дівчину з приводу статевого дозрівання звернулася до лікаря. Вона турбується, що досі немає менструації, однак вона відрізняється від здорових дівчат з відсутністю медичних проблем. При обстеженні вітальні показники стабільні. Відсутнє лобкове оволосіння та груді трішки підвищуються у ареолі. Що з наведеного є найбільш вірогідною причиною цих порушень фізичного розвитку? 


варіанти відповідей

Оваріальна недостатність  


Гіпертиреідизм 


Запитання 50

A 54-year-old woman has a total thyroidectomy for papillary thyroid carcinoma. 11 hours after operation she complains of tingling around her mouth. On physical examination, the Trousseau's sign and Chostek's sign are present. Her condition rapidly deteriorates with laryngospasm and focal seizures. The Surgeon suggests surgical destruction of parathyroid glands. Which of the following is the most likely cause of this patient's neurologic abnormality?

{

варіанти відповідей

Hypocalcemia  


Hyperkalemia 


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест