Практичне заняття "Вплив греко-католицької церкви на піднесення національної свідомості населення західноукраїнських земель"

9 запитань
Запитання 1

Українська греко-католицька (уніатська) церква виникла внаслідок укладення Берестейської церковної унії, яка була підписана окремими православними ієрархами України та Білорусії з Ватиканом у 


варіанти відповідей

1596

1569

1590

Запитання 2

На яких територіях України греко-католицька церква відігравала найважливішу роль?

варіанти відповідей

Галичина і Закарпаття

Закарпаття і Волинь

Наддніпрянщина

тільки Калуш

Запитання 3

Важливою передумовою, що привела до зміни суспільної ролі унійної церкви в Галичині, стала просвітницька політика Габсбургів. Вона проявлялася у формальному зрівнянні у правах з римо-католиками, удоступненні загальної та богословської освіти (зокрема й рідною мовою), забезпеченні мінімального матеріального добробуту, організаційному оформленні церковно-адміністративних структур (1807 року відновлено Галицьку митрополію) та інших змінах. Чи згодні ви з данним твердженням?

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 4

У 1848 р. було створено Головну Руську Раду, яку очолив єпископ Г. Яхимович. Це була перша політична організація у Галичині, яка ставила перед урядом у Відні вимоги політичного, культурного і соціального характеру: поділ Галичини на Східну (українську) і Західну (польську) скликання у Львові крайового сейму, створення народних шкіл з українською мовою викладання. Доступ української мови до державних установ. Австрійський уряд задовольнив вимоги крім однієї – Галичина так і залишалася неподільною.Чи згодні ви з данним твердженням?

варіанти відповідей

Так

Ні

нема шо сказати. Слава Україні

Запитання 5

Після 1848 посилився наступ польського шовінізму і наприкінці ХІХ ст. за митрополита С. Сембратовича церква переживає справжню кризу. Здолати цю кризу, вивести церкву на рівень нових завдань, зробити її фактор уже не тільки національного відродження, а й національного державотворення, витворити з неї цілком національне, українське релігійне об’єднання у 1900 році судилося митрополиту ...

варіанти відповідей

Андрію Шептицькому

Сильвестр Сембратович

Петро Могила

Запитання 6

Кого зображено на ілюстрації?

варіанти відповідей

Андрій Шептицький (у хрещенні Роман Марія Александер (пол. Roman Aleksander Maria Szeptycki), предстоятель Української греко-католицької церкви, митрополит Галицький, архієпископ Львівський (1901—1944).  Доктор права (1888) і богослов'я (1894); меценат. Один із найвидатніших провідників української церкви й національного руху першої половини ХХ ст. Представник шляхетного та графського роду Шептицьких, граф. Першої світової війни заарештований російськими військами (1914), вивезений до Росії (1914—1917). Повернувшись до Львова, став одним зі співзасновників ЗУНР (1918).

Іпатій Потій

Богдан Хмельницький

Володимир Зеленський

Запитання 7

Оберіть все, що стосується митрополита Андрія Шептицького?

варіанти відповідей

Заснував Український національний музей у Львові

Заснував Земський банк у Львові

Заснував Народну лічницю

Не підтримував діяльність українських товариств "Просвіта", "Рідна школа"

Зібрав одну з найбільших колекцій ікон

Порушував питання про створення Львівського університету

Запитання 8

Кому належать ці слова?

"Усі маємо це поняття, що народ - це наша сила, що праця для нього - наше завдання, що його добро- наша будучність... Нам сьогодні легко зрозуміти, що віддалитися від народу - це значить приректи себе на смерть..."

варіанти відповідей
Запитання 9

Автор брошури «Самостійна Україна», лідер УНП (*куди ж без нього)

варіанти відповідей

В. Антонович

 М.Міхновський

М. Грушевський

М. Меленевський

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест