Правила подавання страв і гарячих напоїв

Додано: 16 березня 2021
Предмет: Технології, 11 клас
Тест виконано: 254 рази
74 запитання
Запитання 1

Яка температура подавання холодних супів?

варіанти відповідей

5-7 °С.

10-12 °С

14-16 °С

18-20 °С.

Запитання 2

Яка температура подавання гарячих супів, за винятком супів, які заправлені льєзоном?

варіанти відповідей

Не менше 45 °С.

Не менше 55 °С.

Не менше 60 °С. 

Не менше 75 °С. 

Запитання 3

Яка температура подавання гарячих супів, заправлених льєзоном ?

варіанти відповідей

Не менше 45 °С. 

Не менше 55 °С.

Не менше 65 °С.

Не менше 75 °С. 

Запитання 4

У якому посуді подають прозорі супи?

варіанти відповідей

У глибоких столових тарілках.

У керамічних горщиках

У бульйонних чашках з блюдцями.

У супових мисках.

Запитання 5

У якому посуді подають супи-пюре?

варіанти відповідей

У супових мисках або тарілках.

У керамічних горщиках.

У піалах.

У кокотницях.

Запитання 6

У якому посуді подають заправні супи?

варіанти відповідей

У бульйонних чашках.

У піалах.

У глибоких тарілках або супових мисках?

У кісе.

Запитання 7

Як подають пиріжки, ватрушки, кулеб'яки до перших страв?

варіанти відповідей

На овальних фарфорових лотках.

.

На пиріжковій або мілкій столовій тарілці

На металевому овальному блюді.

На металевому круглому блюді.

Запитання 8

Яку першу страву можна готувати та подавати в керамічному горщику?

варіанти відповідей

Окрошку.

Холодний борщ.

Суп картопляний з фрикадельками.

Борщ український.

Запитання 9

Які особливості техніки подавання перших страв?

варіанти відповідей

Правою рукою з правого боку гостя офіціант ставить перед ним суп.

Лівою рукою з лівого боку гостя офіціант ставить перед ним суп.

Лівою рукою з правого боку гостя офіціант ставить перед ним суп.

Правою рукою з лівого боку гостя офіціант ставить перед ним суп. 

Запитання 10

Якою ложкою сервують бенкетний стіл для споживання супу із бульйонної чашки?

варіанти відповідей

Столовою.

Чайною

Десертною

Кавовою.

Запитання 11

Як подають бульйон з яйцем?

варіанти відповідей

У суповій мисці зі столовою ложкою. Для розливання користуються розливною ложкою.

У глибокій столовій тарілці. Грінки подають на пиріжковій тарілці.

У бульйонній чашці на підставній тарілці разом з десертною ложкою ручками вправо або в суповій мисці

Усі відповіді правильні.

Запитання 12

Як подають рибну юшку?

варіанти відповідей

У бульйонній чашці на підставній тарілці разом з десертною ложкою ручками вправо. Розетка на підставній тарілці.

У суповій мисці. Соусник на підставній тарілці з десертною ложкою ручкою вправо. Розетка на підставній тарілці

У однопорційній суповій мисці чи глибокій тарілці на підставній тарілці.

У глибокій десертній тарілці із десертною ложкою.

Запитання 13

Як подають окроилку збірну м 'ясну?

варіанти відповідей

У суповій мисці зі столовою ложкою.

У фарфорових чашках без ручок з чайною ложкою.

У фарфорових чашках з двома ручками з десертною ложкою.

У піалах з чайною ложкою.

Запитання 14

Як подають борщ український?

варіанти відповідей

У піалах. Пампушки подають на пиріжковій тарілці.

У фарфорових чашках з двома ручками з чайною ложкою

У фарфорових чашках без ручок з десертною ложкою.

У суповій мисці зі столовою ложкою. Соус подають у соуснику на підставній тарілці разом з десертною ложкою ручкою вправо. Пампушки подають на пиріжковій тарілці.

Запитання 15

Як подають суп-пюре з курки?

варіанти відповідей

У глибокій десертній тарілці з десертною ложкою.

У фарфоровій суповій мисці з чайною ложкою.

У піалах з десертними ложками

У бульйонній чашці на підставній тарілці з десертною ложкою ручкою вправо. Грінки подають на пиріжковій тарілці.

Запитання 16

Яка температура подавання холодних страв і закусок? 

варіанти відповідей

.5-6 °С.

10-14 °С

16-18 °С.

22-24°С.

Запитання 17

Яка температура подавання гарячих закусок?

варіанти відповідей

50-60 °С.

60-70 °С

75-90 °С.

90-100 °С.

Запитання 18

Укажіть правильний варіант подавання оселедця натурального.

варіанти відповідей

Овальне металеве блюдо. Соусник фарфоровий для соусу на пиріжковій тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.

Кругле металеве блюдо. Соусник металевий для соусу на закусочній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.

Рибний лоток. Круглий баранчик для картоплі на підставній тарілці, розетка на підставній тарілці для олії.

Скляні, кришталеві чи фарфорові салатники, вази. Соусник металевий для соусу на пиріжковій тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.

Запитання 19

Як подають ікру зернисту?

варіанти відповідей

В ікорниці на підставній тарілці з паперовою серветкою з лопаткою для ікри або чайною ложкою.

У рибному лотку з паштетною лопаткою

На фарфоровому овальному блюді з чайними ложками для перекладання.

У пашотниці; окремо на пиріжковій тарілці подають масло вершкове.

Запитання 20

Як подають рибу заливну?

варіанти відповідей

На овальному металевому блюді; соус у фарфоровому соуснику на пиріжковій тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.

На круглому металевому блюді; соус у металевому соуснику на пиріжковій тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

На овальному фарфоровому блюді; соус подають у фарфоровому соуснику на пиріжковій тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.

На круглому фарфоровому блюді; соус подають у металевому соуснику на пиріжковій тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо. 

Запитання 21

Як подають ікру по-європейськи?

варіанти відповідей

Ікру подають на льоду в ікорниці, а яйця і зелену цибулю - в салатниках або розетках. Дрібно нарубані варені яйця і зелену цибулю використовують як наповнювач. їдять ікру із закусочної тарілки - закусочними наборами, а із столової - столовими.

Шматок булки намазують маслом, кладуть зверху ікру, потім додають лимон і зелень. їдять бутерброд із закусочної тарілки закусочним ножем і закусочною виделкою.

Ікру подають з картоплею, звареною в шкірці; і сметаною. У звареній картоплині всередині роблять заглиблення, яке заповнюють ікрою. Зверху додають сметану. їдять картоплю маленькою ложечкою.

Ікру подають на млинцях. Споживають закусочними наборами. 

Запитання 22

Як подають краби?

варіанти відповідей

У салатнику на пиріжковій тарілці, прикрашають вареними овочами, свіжим огірком. Зліва в соуснику подають на пиріжковій тарілці майонез. На тарілку кладуть чайну ложку ручкою вправо, ручка соусника повернена вліво. 

У фужері або низькому келиху, який ставлять на підставну (пиріжкову) тарілку, застелену паперовою серветкою, поряд кладуть десертну ложку

Подають на пиріжковій або закусочній тарілці. їдять за допомогою ножа і виделки.

Подають на овальному блюді; для розкладання використовують виделку

Запитання 23

Як подають курку фаршировану (галантин)?

варіанти відповідей

Нарізаною скибочками у лотках або на фарфоровому блюді з томатним соусом у металевому соуснику на пиріжковій тарілці з паперовою серветкою.

Нарізаною квадратними частинками у баранчику чи порційній сковорідці на підставній тарілці.

У цілому вигляді на круглому металевому блюді. Соус грибний подають у металевому соуснику.

Курку (галантин) нарізають на два-три Шматки на порцію і подають на фарфоровому блюді (круглому або овальному); для розкладання використовують столову виделку і ложку. їх ставлять справа. У соуснику, який ставлять зліва, подають майонез з корнішонами.

Запитання 24

Як подають салат-коктейлі?

варіанти відповідей

У салатниках одно- та багатопорційних.

На фарфоровому овальному або круглому блюді. Чайна ложка використовується для розкладання.

У фужерах або низьких бокалах на підставній тарілці з паперовою серветкою. Десертна ложка на підставній тарілці ручкою вправо.

На пиріжкових або закусочних тарілках.

Запитання 25

Який соус подають до ростбіфу або птиці?

варіанти відповідей

Грибний

Томатний

Голландський

Майонез з корнішонами і каперсами

Запитання 26

Як подають мариновані овочі та гриби?

варіанти відповідей

На пиріжковій або закусочній тарілці.

У скляних, кришталевих, фарфорових салатниках,

вазах. Гриби розкладають десертною ложкою, інші - столовою або закусочною виделкою.

На фарфоровому блюді. Розкладають продукцію

спеціальною двороговою виделкою

На десертній тарілці. Розкладають столовою ложкою

та виделкою.

Запитання 27

Укажіть набори для розкладання яєць під майонезом.

варіанти відповідей

Дворогова довга виделка.

Закусочна виделка і ніж

Виделка і ложка.

Ніж-виделка.

Запитання 28

Як подають гарячу закуску - кокіль з риби?

варіанти відповідей

Готують у порційній сковорідці, а подають у фужерах з кокотною або десертною виделкою для розкладання.

Готують у турочці, а подають на десертній тарілці з десертною виделкою для розкладання.

Готують у пароконвектоматі - запікають у фользі, а подають на мілкій столовій тарілці.

Готують в натуральних раковинах або металевих кокільницях, а подають на пиріжковій тарілці з круглою різьбленою паперовою серветкою, з кокотною або десертною виделкою, покладеною перед кокільницею ручкою вправо.

Запитання 29

Як подають мідії, запечені в раковинах?

варіанти відповідей

На пиріжковій тарілці, накритій паперовою серветкою; ставлять раковину ручкою вправо. Для споживання використовують кокотну або десертну виделку.

У пашотниці з кокотною або десертною виделкою.

На порційній сковорідці.

На десертній тарілці, накритій паперовою серветкою; ставлять раковину ручкою вліво. Для споживання використовують закусочні набори.

Запитання 30

Як подають раки відварені?

варіанти відповідей

На порційній сковорідці. Стіл сервують підставною

столовою тарілкою; сковорідку ставлять на підставну тарілку; поряд розміщують спеціальний набор для раків, а також десертну ложку.

На фарфоровому блюді зі спеціальними нщпцями та

виделкою.

У кокотницях разом з відваром. Споживають кокотною

виделкою.

Подають у суповій мисці, поставленій на мілку тарілку.

Можна подати на глибокому блюді з серветкою конвертом. Стіл сервують глибокою порційною тарілкою, поставленою на закусочну;

набором для раків, десертною ложкою.

Запитання 31

Як подають гарячу закуску "Устриці в соусі біле вино"?

варіанти відповідей

На сковороді з таганчиком

У кокотницях.

На пиріжкових тарілках.

На десертних тарілках.

Запитання 32

Як подають помідори, кабачки або перець фаршировані, запечені у сметанному соусі?

варіанти відповідей

На десертних тарілках. 

На фарфоровому блюді.

У супових мисках.

У порційних сковорідках та тарілках, накритих паперовими серветками.

Запитання 33

Як подають воловани, кошики з листкового тіста з різними начинками?

варіанти відповідей

На круглому фарфоровому блюді або закусочній тарілці з паперовою серветкою.

У порційній сковорідці.

На десертній тарілці

У круглому баранчику.

Запитання 34

Як подають філе судака й нирки телячі смажені — гарячу закуску?

варіанти відповідей

У баранчику.

На десертній тарілці.

На гарячій чавунній сковороді, поставленій на таган з гарячим вугіллям. Офіціант перекладає їх на очах у замовників на підігріті закусочні тарілки

У суповій мисці, поставленій на мілку столову тарілку. Офіціант перекладає їх у підігріті закусочні тарілки

Запитання 35

Як подають цвітну капусту відварену?

варіанти відповідей

На фарфоровому блюді. Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо.

У керамічному горщику на підставній тарілці.

У баранчику на підставній тарілці. Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

На десертній тарілці. Фарфоровий соусник на пиріжковій тарілці, на яку кладуть десертну ложку ручкою вліво.

Запитання 36

Яку другу гарячу страву подають у горщику?

варіанти відповідей

Ромштекс.

Риба в тісті.

Бефстроганов.

Печеня по-домашньому.

Запитання 37

Яку другу гарячу страву подають у порційній сковороді? 

варіанти відповідей

Солянка м'ясна.

Печеня по-домашньому.

Птиця, кролик відварені.

Курчата табака.

Запитання 38

Як подають рибу смажену з гарніром? 

варіанти відповідей

У порційній мельхіоровій сковорідці на підставній тарілці з серветкою.

На порцеляновому або мельхіоровому круглому (овальному) блюді; металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо. Зліва - тарілка для кісток.

На десертній тарілці.

На пиріжковій тарілці.

Запитання 39

Яку гарячу другу страву подають у металевому баранчику на підставній тарілці?

варіанти відповідей

М'ясо смажене.

Ромштекс.

Котлети натуральні.

Птиця, дичина, кролик відварені

Запитання 40

Яку другу гарячу страву подають у такий спосіб: м'ясо - у круглому баранчику на підставній тарілці, гарнір - у порційній сковорідці на підставній тарілці.

варіанти відповідей

Шашлик.

Бефстроганов.

Котлети натуральні,

Котлети по-київськи.

Запитання 41

Яку другу гарячу страву подають у такий спосіб: м'ясо - у круглому баранчику на підставній тарілці, гарнір - у порційній сковорідці на підставній тарілці. Плов. 3. Курчата-табака.

варіанти відповідей

Плов

Азу

Курчата-табака.

Крокети картопляні.

Запитання 42

Укажіть правильний варіант техніки подачі риби, запеченої в кокільниці.

варіанти відповідей

Кокільницю слід подати в тканинній серветці, згорнутій квадратом, зі столовими наборами. Закуску слід подати зліва й поставити перед гостем.

Кокільницю слід подати на мілкій столовій тарілці із столовою ложкою та паперовою серветкою. На ручку гарячої кокільниці слід надіти паперову папільйотку. Закуску слід подати справа і поставити перед гостем.

Кокільницю слід поставити на пиріжкову тарілку із серветкою "доліс", покласти закусочну виделку (ручкою вправо). На ручку гарячої кокільниці надіти паперову папільйотку. Закуску слід подати справа та поставити перед гостем.

Кокільницю слід поставити на закусочну тарілку із паперовою серветкою, а стіл засервувати закусочною виделкою та ножем. Закуску потрібно подати зліва й поставити перед гостем.

Запитання 43

Як подати муіилі, запечені в раковинах?

варіанти відповідей

По три штуки на порцію на пиріжковій тарілці із паперовою серветкою. Споживають закусочними наборами.

Подати по дві штуки на порцію на закусочній тарілці із серветкою "доліс". їх споживають виделкою для мушлі в або кокотною виделкою.

Подати по дві штуки на порцію на мілкій столовій тарілці із паперовою серветкою. Споживають столовими наборами.

Подати по три штуки на порцію в лоточках із столовими виделкою та ножем. 

Запитання 44

Як подають та споживають мідії, приготовлені на

парі?

варіанти відповідей

Подають у суповій мисці, а кожному гостю офіціант кладе мідії в напівпорційну тарілку для супу, яку слід поставити на закусочну тарілку. Із миски відразу додають у тарілку бульйон бульйонною ложкою, яку кладуть справа від гостя. Порожні раковини гість кладе на окрему пиріжкову тарілку, що стоїть справа від нього.

У бульйонних чашках на пиріжкових тарілках. Столову

ложку кладуть справа від гостя. Після споживання порожні створки

гість кладе в бульйонну чашку.

Подають у глибокій столовій тарілці з бульйоном. Столову ложку кладуть справа від гостя. Порожні раковини гість кладе на окрему пиріжкову тарілку, що стоїть зліва від нього.

Подають на десертній тарілці. Столову ложку кладуть справа від гостя.

Запитання 45

Яка температура подавання желе, мусу, крему, самбуку?

варіанти відповідей

3-5 °С.

7-14 °С.

16-18 °С.

20-22 °С.

Запитання 46

Яка температура подавання гарячих солодких страв?

варіанти відповідей

45 °С.

55 °С.

65 °С.

75 °С.

Запитання 47

Як подають кисіль?

варіанти відповідей

У чайній чашці.

У кавній чашці.

У фужерах.

У креманці на підставній тарілці з чайною або десертною ложкою. 

Запитання 48

Як подають самбук?

варіанти відповідей

У креманці на підставній тарілці з десертною або чайною ложкою.

У конусній склянці.

У чайній чашці.

На пиріжковій тарілці

Запитання 49

Як подають ягоди з молоком чи вершками? 

варіанти відповідей

У креманці на підставній тарілці.

На глибокій десертній тарілці з десертною ложкою. Соусник на підставній тарілці з чайною (десертною) ложкою.

На круглому блюді.

У чайних чашках.

Запитання 50

Укажіть, яку гарячу страву подають у круглому баранчику або порційній сковорідці на підставній тарілці.

варіанти відповідей

Спаржу.

Курчата табака.

Рибу в тісті.

Овочі в молочному соусі.

Запитання 51

Яку страву подають у керамічному горщику на підставній тарілці?

варіанти відповідей

Омлет

Вареники, запечені в сметані.

Крокети картопляні.

Котлети натуральні з яловичини.

Запитання 52

Яку солодку гарячу страву подають на круглому фарфоровому блюді з декоративною серветкою? Окремо в металевому соуснику подають гарячий абрикосовий соус (ставлять його зліва від гостя).

варіанти відповідей

Яблучний штрудель.

Яблука, смажені в тісті.

Суфле.

Каша гуріївська.

Запитання 53

Яка температура подавання киселю та компоту?

варіанти відповідей

5-6 °С.

12-16 °С.

18-20 °С.

22-24 °С.

Запитання 54

Як подають морозиво "Сюрприз"?

варіанти відповідей

На креманці з підставною тарілкою.

На глибокій столовій тарілці.

На мельхіоровому овальному блюді.

У піалах з десертними наборами. 

Запитання 55

Яку солодку страву подають у порційній сковорідці на підставній тарілці, покритій паперовою серветкою? 

варіанти відповідей

Пудинг.

Суфле.

Самбук

Желе.

Запитання 56

Яка температура подавання чаю?

варіанти відповідей

65 °С.

75 °С.

85 °С.

95 °С.

Запитання 57

Яка температура подавання холодної кави?

варіанти відповідей

5-7 °С.

8-10 °С.

12-14 °С.

16-18 °С.

Запитання 58

Який чай заварюють і подають в одному чайнику; розливають у піали?

варіанти відповідей

Чорний байховий.

Зелений.

Жовтий.

Червоний. 

Запитання 59

Яку каву подають у турочках?

варіанти відповідей

Каву чорну.

Каву глясе.

Каву по-віденськи.

Каву по-східному.

Запитання 60

Яку каву подають у склянках з підсклянниками або чашках місткістю 200 мл із блюдцями?

варіанти відповідей

Каву чорну з лимоном.

Каву по-варшавськи.

Каву по-східному.

Каву-глясе.

Запитання 61

Яку каву подають у конічній склянці з потовщеним дном?

варіанти відповідей

Каву чорну з лимоном. 

Каву по-варшавськи.

Каву по-східному.

Каву-глясе.

Запитання 62

У якому посуді подають гарячий шоколад?

варіанти відповідей

У чайній чашці.

У кавній чашці.

У високій конічній склянці

У глечику.

Запитання 63

У якому посуді подають каву з молоком?

варіанти відповідей

У чайній чашці.

У кавній чашці.

У високій конічній склянці.

У глечику

Запитання 64

Як подають та споживають фрукти, що смажаться

на решітці гриля (барбекю)?

варіанти відповідей

Подають у креманці, споживають фруктовим ножем.

Подають на мілкій десертній тарілці, їдять десертною виделкою.

Подають на пиріжковій тарілці, їдять фруктовим набором

Подають у глибокій тарілці, їдять закусочною виделкою.

Запитання 65

Як подають та споживають млинчики з ягодами або фруктами?

варіанти відповідей

Подають на мілкій десертній тарілці, їдять десертними ножем і виделкою.

Подають у креманці, їдять фруктовим ножем.

Подають у великій столовій тарілці, їдять десертною виделкою.

Подають на фарфоровому круглому блюді, їдять фруктовим набором.

Запитання 66

Як подають абрикоси, персики та сливи?

варіанти відповідей

У порційній сковорідці з десертними наборами.

На глибокій десертній тарілці з фруктовим набором.

Подають на мілкій десертній тарілці разом з фруктовим набором, пиріжковою тарілкою для кісточок та полоскальницею з теплою водою.

Подають на пиріжковій тарілці, накритій паперовою серветкою. 

Запитання 67

Як подають тістечка та торти? 

варіанти відповідей

На овальному фарфоровому блюді.

У креманках.

На чайних блюдечках.

У низькій вазі "плато".

Запитання 68

Як готують та подають фламбовані фрукти?

варіанти відповідей

Цілі фрукти поливають коньяком, ромом, підпалюють у сковорідці до повного згорання коньяку.

Цілі фрукти посипають спеціями хмелі-сунелі, смажать на решітці.

Нарізані фрукти посипають цукровою пудрою, корицею, тертим мускатним горіхом, обсмажують на маслі вершковому й поливають прогрітим і підпаленим бренді, ромом або лікером. Коли вогонь погасне, фрукти перекладають у креманку.

Нарізані фрукти посипають тертим шоколадом, обсмажують на маслі вершковому й поливають прогрітим і підпаленим бренді, ромом або лікером. Коли вогонь погасне, фрукти перекладають на пиріжкову тарілку.

Запитання 69

Як споживають торт?

варіанти відповідей

Закусочними наборами.

Столовою ложкою та виделкою.

Столовою виделкою та ножем

Десертними ложкою і виделкою або ножем і видежою.

Запитання 70

Для заварювання якого етнічного напою використовується посудина Колебас, виконана з гарбуза? 

варіанти відповідей

Ройбуш.

Мате.

Морсу.

Квасу.

Запитання 71

Який чай ідеально підходить для жаркої погоди, заварюється у прозорому чайнику і п 'ється з прозорих чашок?

варіанти відповідей

Зелений.

Білий.

Жовтий

Чорний.

Запитання 72

Який чай настроює гостя на філософський лад?

варіанти відповідей

Зелений.

Білий.

Жовтий.

Чорнда.

Запитання 73

Укажіть правильний варіант заварювання чорного чаю. 

варіанти відповідей

Чай заварюють у невеликому металевому чайнику. Його прогрівають над парою, кладуть у нього сухий чай (3 г на порцію напою), заливають кип'ятком на % об'єму, накривають кришкою, настоюють 10-15 хв., потім доливають кип'ятком, настоюють 15 хв.

Чай заварюють у прозорому посуді. Його прогрівають над парою, додають сухий чай (3 г на порцію), заливають кип'ятком на % об'єму і настоюють 5 хв.

Чай заварюють у невеликому фарфоровому чайнику. Його прогрівають над парою. Кладуть у нього сухий чай (2 г на порцію напою нормальної міцності), заливають кип'ятком на 1/3 об'єму, накривають кришкою. Настоюють 5-10 хв., потім доливають кип'ятком у декілька прийомів, після чого накривають серветкою, розливають у чашки через ситечко. 

Заварюють у прогрітому заварному чайнику місткістю 250 см3 , куди кладуть три чайні ложки сухого чаю.

Запитання 74

Який чай подають у піалах?

варіанти відповідей

Білий.

Чорний

Мате.

Зелений.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест