Історичні особи ХХ ст. Частина 1 (підготовка до ЗНО)

Додано: 21 листопада 2019
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 319 разів
12 запитань
Запитання 1

Вкажіть портрет діяча про діяльність якого йдеться в уривку:

«…ще в 30-х роках виступав проти фашизму італійського… відверто виступав проти расової теорії, і його ціллю було налагодження контактів з усіма релігійними громадами в Україні, зокрема задля того, щоби ці конфлікти, які були попередньо в історії, різними способами згладити і утвердити українців, знайти їх місце в тому суспільстві. Ну, звичайно, що українці були в меншості і в Австро-Угорщині, і в Польській державі. Відповідно, Галичина, в якій жив митрополит Андрей, була дуже таким конфліктним регіоном…»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 2

Вкажіть портрет діяча про діяльність якого йдеться в уривку:

«В 1930-х роках у Львові Шухевич, який до того встиг відсидіти в польській в'язниці за українську націоналістичну діяльність, відкрив власний бізнес - рекламну компанію "Фама", яка досить успішно працювала та давала змогу заробити як на життя, так і на підпільну діяльність ОУН.»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 3

Який псевдонім використовував керівник оунівського підпілля та повстанського руху зображеного на фото

варіанти відповідей

Клим Савур

Олесь Ольжич

Юрко Леміш

Тарас Чупринка

Запитання 4

Вкажіть портрет мистецького діяча України в 30-х роках, якому належали слова подані в уривку:

«Деяким неприйнятим [до Вищих кінорежисерських курсів] товаришам я дав обіцянку: якщо вас продовжує цікавити кінематографія, то я завжди готовий до ваших послуг, чи буде це вдома, чи в студії, я в міру сил і вільного часу завжди до ваших послуг»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 5

Вкажіть портрет суспільно-політичного діяча який очолював структуру про яку йдеться в уривку:

«Найкращі сини твої, виборні люди від села, від фабрик, від солдатських казарм, од усіх громад і товариств українських вибрали нас, Українську Центральну Раду, і наказали нам стояти й боротися за ті права і вольности»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 6

Вкажіть портрет режисера, рецензію на фільм якого описано в наведеному уривку сучасників:

«Як і "Народження нації" або "Тріумф волі", "Земля" – це прекрасний, новаторський, хай навіть мерзенний в моральному плані фільм. А озираючись на те, що сталося після його виходу, – сталінська ліквідація мільйонів кулаків, – важко не порівняти Довженків марксизм з фашизмом Ріфеншталь чи расизмом Ґріффіта (режисери "Тріумфу волі" і "Народження нації" відповідно)»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 7

Вкажіть портрет релігійного діяча, діяльність якого описує уривок:

«Приїхавши до Риму в лютому 1963 р. Блаженніший Патріарх Йосиф, мав намір оснувати Український Католицький Університет(як продовження Львівської Богословської Академії)... Важко було знайти відповідний об’єкт…, тому Блаженніший Йосиф купив півтора гектара площі від «Фондіярія Романа» в сусідстві Української Папської Малої Семінарії. В 1964 році розпочато будову УКУ….Посвячення нової будівлі довершили Блаженніший Йосиф і Архиєпископ Іван Бучко 2 жовтня 1966 року»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 8

Вкажіть портрет діяча української історії періоду 1917 – 1921 рр., про якого йдеться в уривку:

«Харизма… зробила його справжнім Батьком для десятків тисяч повстанців і селян, у тому числі набагато старших за нього. Селянство Півдня України щиро повірило в його здатність розв’язати нарешті аграрну проблему справедливо…. Батько Махно до кінця життя залишився анархістом. Проте навряд чи можна назвати анархістською його армію – Революційну повстанську армію України»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 9

Виберіть портрет науковця, який свою відмову очолити кафедру у Львівському університеті пояснював, наступним чином:

«Декторі мої земляки не хтять зрозуміти, що йдучи на арабську кафедру, я зовсім і не думаю цуратися праці на рідній ниві, а навпаки – думаю, що своїм шляхом я швидко дійду до тієї мети, на якій вони бажали б мене бачити [...] Можу Вас завірити словом честі, що мені про кар’єру байдуже [...]. Коли я люблю Схід, то чи ж я тому винен? А що східна спеціальність не спинить мені роботу українську, дак цьому вірте»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 10

Вкажіть портрет діяча, війська якого були союзником більшовиків у військових діях проти генерала П. Врангеля.

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 11

Вкажіть портрет політичного діяча, про якого згадується в уривку з історичного документа:

«Організація Українських Націоналістів, яка під проводом її Творця й Вождя Євгена Коновальця вела в останніх десятиліттях кровавого московсько-большевицького поневолення завзяту боротьбу за свободу, взиває весь український нарід не скласти зброю так довго, доким на всіх українських землях не буде створена Українська Суверенна Держава»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 12

Вкажіть портрет військово-політичного діяча періоду Української революції та Визвольних змагань, про якого йдеться в статті, уривок з якої наведено:

«І 1917-го, і 1918-го, і 1919-го Петлюра кілька разів був змушений купірувати кризи, спровоковані «професійними патріотами» того часу. Хистка конструкція УНР, а потім і Директорії трималася на тих підпорах, які багато в чому були створені завдяки волі й організаторським здібностям Петлюри. Це був такий «Троцький-лайт» в українському виконанні»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест