Раціональне харчування.

Додано: 13 жовтня 2020
Предмет: Основи здоров’я, 9 клас
Тест виконано: 550 разів
46 запитань
Запитання 1

ПОЗНАЧ ЧИННИКИ, ЩО СПРИЯЮТЬ ФІЗИЧНОМУ ЗДОРОВ’Ю.

варіанти відповідей

Харчування

Рухова активність

Відпочинок

Особиста гігієна

Вміння швидко знаходити друзів

Вміння керувати емоціями

Запитання 2

Рухова активність — це будь-які форми руху, що потребують енергії. Виокремлюють рухову активність низьку, помірну та інтенсивну. Про який вид активності йдеться: сидіння за робочим столом, робота за комп’ютером, перегляд телепередач?

варіанти відповідей

Низька

Помірна

Інтенсивна

Запитання 3

Рухова активність — це будь-які форми руху, що потребують енергії. Виокремлюють рухову активність низьку, помірну та інтенсивну. Про який вид активності йдеться: біг, заняття фізичною культурою і спортом, танці, рухливі ігри ?

варіанти відповідей

Низька

Помірна

Інтенсивна

Запитання 4

Рухова активність — це будь-які форми руху, що потребують енергії. Виокремлюють рухову активність низьку, помірну та інтенсивну. Про який вид активності йдеться: прибирання оселі, робота на городі, гра на піаніно?

варіанти відповідей

Низька

Помірна

Інтенсивна

Запитання 5

Ви вже знаєте: щоб підтримувати гарну фізичну форму, слід виконувати фізичні вправи. Фізичні вправи поділяють.....на аеробні (від грец.— повітря) й анаеробні («безкисневі»). Про який тип вправ йдеться: у вправах задіяні майже всі групи м’язів. Під час таких вправ відбувається достатнє забезпечення організму, зокрема м’язів, киснем (біг на місці, плавання, веслування, лижний і велосипедний спорт)? 

варіанти відповідей

Аеробні вправи

Анаеробні вправи

Запитання 6

Ви вже знаєте: щоб підтримувати гарну фізичну форму, слід виконувати фізичні вправи. Фізичні вправи поділяють.....на аеробні (від грец.— повітря) й анаеробні («безкисневі»). Про який тип вправ йдеться: інтенсивні короткочасні(на 2–3 хвилини) вправи, що виконуються за рахунок енергії, накопиченої в м’язах.)? 

варіанти відповідей

Аеробні вправи

Анаеробні вправи

Запитання 7

Щоб фізична активність була корисна, усі вправи слід робити систематично та із задоволенням, тобто додержуватися принципів рухової активності (систематичність, поступовість, різноманітність). Про який принцип йдеться: "Навантаження слід збільшувати поступово"?

варіанти відповідей

Систематичність

Поступовість

Різноманітність

Запитання 8

Щоб фізична активність була корисна, усі вправи слід робити систематично та із задоволенням, тобто додержуватися принципів рухової активності (систематичність, поступовість, різноманітність). Про який принцип йдеться: "Займатися щодня або не рідше ніж тричі на тиждень"?

варіанти відповідей

Систематичність

Поступовість

Різноманітність

Запитання 9

Щоб фізична активність була корисна, усі вправи слід робити систематично та із задоволенням, тобто додержуватися принципів рухової активності (систематичність, поступовість, різноманітність). Про який принцип йдеться: "Добирати вправи слід так, щоб гармонійно розвивати всі фізичні якості"?

варіанти відповідей

Систематичність

Поступовість

Різноманітність

Запитання 10

Позначте вплив фізичної активності на психічне і духовне здоров’я.

варіанти відповідей

Підтримується нормальна маса тіла

Набуваються корисні звички

Поліпшується настрій

Запитання 11

Позначте вплив фізичної активності на соціальне благополуччя.

варіанти відповідей

Підтримується нормальна маса тіла

Набуваються корисні звички

Поліпшується настрій

Запитання 12

Хімічний склад продуктів характеризується на вміст в них:

варіанти відповідей

білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, ферментів

хімічний склад, енергетична цінність, колір, смак, запах і властивості продуктів харчування, якість готових страв

води, мінеральних речовин

поєднання різних продуктів харчування тва­ринного і рослинного походження

Запитання 13

Вкажіть ,в якому стані вода може перебувати у продуктах

варіанти відповідей

у вільному і зав'язаному стані

залежить від виду продукту і термічного стану продукту

у вільному і зв'язаному стані

вода є середовищем, в якому живуть клітини і підтримується зв'язок між ними

Запитання 14

Вкажіть кількість рідини, якої потрібно на добу людині

варіанти відповідей

2-3 л.

2,5-3 л.

1,5 - 2,5

1,5- 2 л

Запитання 15

Для приготування страв необхідно використовувати воду

варіанти відповідей

пониженої твердості

повишеної твердості

прозору, безбарвну, приємною на смак

без сторонніх присмаків і шкідливих мікроорганізмів

Запитання 16

Яку кількість білка потрібно людині на добу

варіанти відповідей

80-100 грам

50-100 грам

50-80-100 грам

50-80 грам

Запитання 17

Скільки жиру потрібно на добу людині

варіанти відповідей

80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 50 г

20-25 грам,80-100 г жиру

80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 20-25 г

80-120 г жиру, в тому числі рослинних жирів 25 г

Запитання 18

Скільки вуглеводів людині потрібно на добу 

варіанти відповідей

100-400г

50-100 г 

400-500 г  

200-300 г

Запитання 19

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз.

гіпервітаміноз

мегавітаміноз

Запитання 20

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, який вимірюєть­ся в

варіанти відповідей

кілокалоріях (ккал)

кілоджоулях (кДж)

в грамах

кількості енергії

Запитання 21

Обробка харчових продуктів різними методами для тривалого збереження їх харчової цінності і якості - це

варіанти відповідей

пастеризаціяі стерилізація

сушіння і заморожування

консервування

соління, квашення,сублімація,в'ялення

Запитання 22

Чи можуть медичні працівники гарантувати міцне здоров'я людині, якщо вона не веде здоровий спосіб життя?

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 23

Найголовнішою цінністю для кожної людини є .....

варіанти відповідей

багатство

гроші

життя

Запитання 24

Виберіть, який чинник впливає на здоров'я, якщо жителі сіл дихають чистішим повітрям, ніж жителі міст?

варіанти відповідей

Спадковість

Здоровий спосіб життя

Навколишнє середовище

Медицина

Запитання 25

До якої складової здоров'я відноситься вміння людини керувати своєю поведінкою, контролювати свої емоції?

варіанти відповідей

Фізична складова

Соціальна складова

Психічна складова

Духовна складова

Запитання 26

Які поживні речовини містяться у продуктах харчування?

варіанти відповідей

Білки, жири, вуглеводи

Білки, жири, вуглеводи, вітаміни

Білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини

Запитання 27

У яких продуктах харчування містяться білки?

варіанти відповідей

Горох, м'ясо, яйця, риба, молоко

Картопля, морква, хліб,фрукти

Горіхи, вершкове масло, сметана, мед

Запитання 28

Про що йде мова: її кількість слід поповнювати щодня, бо вона складова всіх клітин і тканин живих організмів?

варіанти відповідей

Олія

Вода

Сметана

Запитання 29

Вигоди від раціонального харчування:

варіанти відповідей

відновлює приємний запах тіла

тренує м'язи

живить мозок, покращує інтелектуальні здібності

Запитання 30

Вигоди від фізичних навантажень:

варіанти відповідей

живить мозок

тренують м'язи, покращують статуру

поліпшують зовнішній вигляд волосся

Запитання 31

Життєві принципи допомагають:

варіанти відповідей

бути господарем чужого життя, зіпсувати стосунки з батьками і друзями, набути шкідливих звичок

стати невпевненим у собі, порушити баланс між навчанням та відпочинком

почуватися господарем свого життя, поліпшити стосунки з батьками і друзями, позбутися шкідливих звичок, стати упевненішим у собі, зберігати баланс між навчанням та відпочинком

Запитання 32

Оберіть правильний перелік життєвих принципів, сприятливих для здоров'я:

варіанти відповідей

принцип перекладання відповідальності на інших, принцип "бери", принцип скептицизму, принцип "не давай"

принцип керманича, принцип оптимізму, принцип "бери і давай", принцип "золотої середини"

принцип крайнощів, принцип "не бери", принцип песимізму, принцип "давай"

Запитання 33

Вигоди від особистої гігієни:

варіанти відповідей

захищає від інфекцій, поліпшує зовнішній вигляд

підвищує швидкість реакції

покращує пам'ять

Запитання 34

Принципи і певні правила здорового способу життя

варіанти відповідей

не є універсальними і підходять не всім

є універсальними і підходять усім

Запитання 35

Перші ознаки харчового отруєння — слабкість, біль у животі, пронос, нудота, блювання, підвищення температури. Вони з’являються через 2–4 години після вживання зіпсованого продукту. Як діяти за таких ознак? Дайте найбільш точну відповідь.

варіанти відповідей

При перших симптомах отруєння — викликати "швидку допомогу"

До приїзду лікаря дати хворому випити 5–6 склянок підсоленої кип’яченої води.

Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік.

Виконати всі перелічені пункти.

Запитання 36

Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні речовини. Про які поживні речовини йдеться: забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин?

варіанти відповідей

Білки

Жири

Вуглеводи

Мінеральні речовини

Вітаміни

Запитання 37

Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні речовини. Про які поживні речовини йдеться: основне джерело енергії для організму; сприяють кращій роботі серця, м'язів, мозку?

варіанти відповідей

Білки

Жири

Вуглеводи

Мінеральні речовини

Вітаміни

Запитання 38

Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні речовини. Про які поживні речовини йдеться: забезпечують організм енергією?

варіанти відповідей

Білки

Жири

Вуглеводи

Мінеральні речовини

Вітаміни

Запитання 39

Познач чинники, що впливають на харчові звички.

варіанти відповідей

Смак

Потреби

Стан здоров'я

Традиції

Стан довкілля

Всі відповіді правильні

Запитання 40

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість. Про що йдеться: вживання щодня різних продуктів?

варіанти відповідей

Різноманітність

Помірність

Збалансованість

Запитання 41

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість. Про що йдеться: правильне співвідношення всіх дібраних продуктів для щоденного споживання?

варіанти відповідей

Різноманітність

Помірність

Збалансованість

Запитання 42

Принципами раціонального харчування є різноманітність, помірність, збалансованість. Про що йдеться: калорійність щоденного меню не повинна перевищувати щоденних витрат?

варіанти відповідей

Різноманітність

Помірність

Збалансованість

Запитання 43

Вкажіть, чи правильним є твердження: страва - це поєднання продуктів харчування, які доведені до кулінарної готовності, порціоновані, оформлені і готові до споживання

варіанти відповідей

так

ні

частково

страва - це набір продуктів

Запитання 44

Вкажіть, в яких продуктах міститься найбільше води

варіанти відповідей

риба, молоко

крупи, макаронні вироби

цукор, сіль

сухофрукти

Запитання 45

Напівфабрикати – це:


варіанти відповідей

сировина

кулінарний виріб

продукт, що пройшов обробку, але не доведений до кулінарної готовності


Запитання 46

До методів консервації відносяться:

варіанти відповідей

смаження

заморожування

коптіння

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест