Раціональне харчування

Додано: 27 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 182 рази
11 запитань
Запитання 1

1. Дайте визначення поняттю „раціональне харчування”:

варіанти відповідей

а) Харчовий раціон для забезпечення максимального ефекту має бути збалансованим за вмістом різних харчових продуктів;

б) Це правильно організоване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту і розвитку організму, для зміцнення здоров’я і підвищення працездатності людини;

в) Слід дотримуватись режиму харчування, що визначається споживанням їжі у суворо визначені години доби;

г) Їжа має бути приємною на смак, мати гарний аромат і вигляд та споживатися в сприятливих умовах.

Запитання 2

2. Згідно з рекомендаціями щодо вживання харчових речовин і енергії для різних груп населення усі професії поділяють на групи. Скільки цих груп?

варіанти відповідей

а) 3;

б) 4;

в) 5;

г) 7.

Запитання 3

3. Яке значення має правильний режим харчування, споживання їжі в суворо визначений час?

варіанти відповідей

а) Зберегти вироблений рефлекс на виділення активного шлункового соку;

б) Так як важливо дотримуватись наявності всіх мінеральних елементів у необхідній кількості і суворих пропорціях;

в) Щоб забезпечити співвідношення білків, жирів і вуглеводів близько такого 1 : 1,2 : 4;

г) Для профілактики бактеріальних отруєнь.

Запитання 4

4. Для профілактики бактеріальних отруєнь необхідно суворо дотримуватись таких правил, крім:

варіанти відповідей

а) Не купувати на ринку не клеймоване м’ясо та рибу; не пастеризоване молоко обов’язково кип’ятити;

б) „бомбажні” консерви (зі здутою кришкою) викидати;

в) до готових продуктів не торкатися руками, а користуватись столовим приладдям;

г) Всі відповіді вірні.

Запитання 5

5. У раціон харчування спортсменів слід включити продукти що містять багато:

варіанти відповідей

а) Жирів і вуглеводів;

б) Білків та вуглеводів;

в) Основних мінеральних елементів;

г) Води, бо їх мучить спрага та поповнювати водний баланс.

Запитання 6

6. У період інтенсивних систематичних тренувань скільки ккал повинні отримувати спортсмени з їжею у середньому за добу?

варіанти відповідей

а) 2400 – 2700 ккал за добу;

б) не менше 1200 ккал за добу;

в) 2700 – 3100 ккал за добу;

г) 4200 – 4500 ккал за добу.

Запитання 7

7. Для визначення ідеальної маси тіла використовують формулу. Як називається така формула?

варіанти відповідей

а) Формула Сімпса;

б) Формула адекватності харчування;

в) Формула Купера;

г) Формула Фаулера.

Запитання 8

8. Людям похилого віку рекомендують обмежити такі продукти:

варіанти відповідей

а) Овочі та фрукти, які сприяють поліпшенню перистальтики і випорожнення кишок;

б) Жири тваринного походження (свинячий, яловичий, баранячий, вершкове масло, вершки, сметана) та вітаміни;

в) Жири тваринного походження (свинячий, яловичий, баранячий, вершкове масло, вершки, сметана), вживання вуглеводів, особливо цукру, солодощів, рідини не більше 1 літра;

г) Варені овочі (буряк, морква), печені яблука, які містять багато пектинових речовин. Рідини не більше 1,5 л на день.

Запитання 9

9. Для того, щоб харчування відповідало вимогам, воно має бути раціональним. Термін походить від латинського слова racionalis. Що воно означає?

варіанти відповідей

а) Мудрий;

б) Раціональний;

в) Збалансований;

г) Адекватний.

Запитання 10

10. Вимогою до харчування людей у похилому і старечому віці є:

варіанти відповідей

а) Помірність;

б) Забезпечення біологічної повноцінності харчування за рахунок включення достатньої кількості вітамінів, мікроелементів, незамінних амінокислот, полі ненасичених жирних кислот;

в) збагачення харчування природними антисклеротичними речовинами;

г) Всі відповіді вірні.

Запитання 11

11. Дайте визначення терміну „лікувальне харчування”:

варіанти відповідей

а) Це правильно організоване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту, розвитку організму;

б) Це застосування з лікувальною чи профілактичною метою спеціально складених раціонів харчування і режиму прийому їжі;

в) Це означає, що енергетична цінність харчового раціону має відповідати енергетичним потребам організму;

г) Це ознака повноцінного життя, який необхідний для розвитку і росту організму.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест