Різдво в Афінах

Додано: 19 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
29 запитань
Запитання 1

Греки суперничають із євреями за те, щоб бути найбільш політично налаштованим народом світу. Добре сказано, що там, де троє євреїв, там є два прем'єр-міністри і один лідер опозиції. Перед тим, як покинути Італію наприкінці серпня, я попросив начальника Імперського генштабу розробити деталі брит. експедиції в Грецію на той випадок, якщо німці зазнають там краху. Ми дали їй кодову назву ...., і у вересні наші готування перебували вже на досить активній стадії.

варіанти відповідей

"Різдво"

"Манна"

"Заметіль"

Запитання 2

Папандреу, і його колег перевезли до Італії поселили на віллі біля Казерти. Там він почав працювати з представниками ЕАМ і ЕДЕС, із допомогою Макміллана, міністра-резидента в Середземномор'ї, і містера ...., нашого посла до грецького уряду.

варіанти відповідей

Скобі

Ліпера

Запитання 3

.. вересня була підписана угода.

Грецькі партизанські ватажки заявили, що ніхто з їх людей не діятиме самостійно. Будь-які дії в Афінах виконуватимуть тільки за прямими наказами генерала ..., брит. командувача.

варіанти відповідей

25

26

Скобі

Ліпера

Запитання 4

Цей документ, відомий як .... угода.

варіанти відповідей

Казертинська

Римська

Афінська

Запитання 5

У ... почалося визволення Греції.

варіанти відповідей

Вересні

Жовтні

Листопаді

Запитання 6

У південну Грецію послали підрозділи командос, і на світанку .. жовтня наші війська зайняли ....

варіанти відповідей

4

3

1

Патрас

Мегар

Запитання 7

.. жовтня генерал Вілсон дізнався, що німці покидають Афіни, і наступного дня британські парашутисти опустилися на аеродромі Мегара за 8 миль на захід від столиці. .. жовтня прибули решта парашутистів і зайняли місто слідами німців, які покидали його.

варіанти відповідей

13, 14

12, 14

10, 13

Запитання 8

Наші військово-морські сили захопили ....., привізши з собою генерала Скобі і більшу частину його військ, а через 2 дні прибув грецький уряд із нашим послом.

варіанти відповідей

Пірей

Маквей

Запитання 9

На Московській конференції я домігся невтручання Росії вкрай дорогою ціною. Ми зобов'язалися підтримувати тимчасову адміністрацію Папандреу, в якій повною мірою був представлений ЕАМ. Ми хотіли передати владу якомусь стабільному грецькому уряду. Але Греція лежала в руїнах. Німці, відступаючи на північ, зруйнували шляхи та залізниці, і хоча наша авіація переслідувала їх, на суходолі було кепсько. Наприкінці жовтня Іден відвідав Афіни по дорозі з Москви. З ним були ....

варіанти відповідей

Мойн

Макміллан

Брук

Запитання 10

До .. листопади німці покинули Салоніки і Флорину. Через 10 днів, останні німецькі війська перейшли північний кордон і Греція була вільна.

варіанти відповідей

10

6

3

1

Запитання 11

Проте афінський уряд не мав досить військ, щоб контролювати країну і змусити ЕЛАС дотримуватися Казертинської угоди. Назрів бунт ЕАМ, і .. листопада генералові Скобі дали вказівку вжити контрзаходів. Афіни мали проголосити військовою зоною, а уряд мав дати наказ вийти з міста всім військам ЕЛАС.

варіанти відповідей

14

15

16

17

Запитання 12

З Італії послали .. індійську дивізію, як і грецьку бригаду, що стала предметом суперечок між Папандреу і його колегами з ЕАМ. Очевидно, що єдиний шанс запобігти громадянській війні – роззброїти завдяки взаємній згоді партизанів і інші війська і створити нову національну армію і поліцію під прямим контролем уряду в Афінах.

варіанти відповідей

3

4

5

Запитання 13

На розгляд кабінету подали проект декрету про демобілізацію партизанів, який склали на прохання Папандреу самі міністри ЕАМ. Передбачалося збереження регулярної грецької Гірської бригади і "Священної ескадрильї" військово-повітряних сил. ЕЛАС мала зберегти власну бригаду, а ЕДЕС повинні були виділити невеликий підрозділ. Але останньої миті міністри ЕАМ відмовилися від власних пропозицій, на які змарнували тиждень, і почали вимагати розпуску Гірської бригади. Комуністична тактика набула розмаху. .. грудня 6 міністрів, пов'язаних з ЕАМ, подали у відставку, і наступного дня в Афінах оголосили загальний страйк.

варіанти відповідей

2

6

4

1

Запитання 14

Решта кабінету ухвалила декрет про розпуск партизанських загонів, а комуністична партія перенесла свою штаб-квартиру зі столиці в інше місце. Генерал Скобі, сказав, що буде підтримувати теперішній конституційний уряд, аж поки зможе утвердитись грецька держава. Я зробив таку саму заяву із Лондона. У неділю .. грудня, прихильники комуністів, вийшовши на заборонену демонстрацію, зіткнулися з поліцією, і почалася громадянська війна. Наступного дня Скобі наказав ЕЛАС вийти з Афін і Пірея. Натомість ЕЛАС і озброєнні цивільні намагалися силою захопити столицю.

варіанти відповідей

5

2

3

Запитання 15

Тієї миті я почав контролювати ситуацію. Дізнавшись, що комуністи вже захопили майже всі поліційні дільниці в Афінах, убивши поліціянтів, які ще не перекинулися на них, і перебуваючи за милю від урядових кабінетів, я наказав Скобі і його ... військ, утрутитись і стріляти по зрадливих агресорах. Такі речі не слід робити на половину. Не було часу скликати засідання кабінету. Іден і я радилися до другої години і були згодні відкрити вогонь. Дивлячись, який він утомлений, я сказав: "Якщо хочете, йдіть спати і лишіть це мені." Він так і зробив, і десь о .. годині ранку я підготував телеграму Скобі.

варіанти відповідей

5 000

8 500

3

4

Запитання 16

Цю телеграму було надіслано .. листопада о .... ранку. Вона трохи жорстка своїм тоном. Я це зробив жорстко, щоб командир краще зрозумів мої наміри. Переважна частина американської преси засуджувала наші дії. Держдепартамент, який очолював ...., виступив з дуже критичною заявою, про яку американці мали б шкодувати або принаймні скасувати її в наступні роки.

варіанти відповідей

5, 4:50

4, 5:15

Стеттініус

Страфульс

Запитання 17

Було багато збурень і в Англії. Газети "Таймс" і "Манчестер Гуардіан" засудили нас. Проте Сталін твердо і вірно дотримувався нашої укладеної угоди в жовтні, тож протягом тижнів боротьби на вулицях Афін газети "Правда" і "Известия" не опублікували жодного слова докору. У Палаті громад відбувалися великі заворушення. Але Воєнний кабінет стояв, наче скеля. Тим часом брит. війська воювали в Афінах. Тоді в Афіни прибули ... і ....

варіанти відповідей

Макміллан

Александер

Монтгомері

Іден

Запитання 18

.12 грудня воєнний кабінет надав Александеру свободу дій в усіх військових заходах. 4-ту брит. дивізію направили в Афіни. .. грудня, Александер сказав мені, що найкращий шанс врегулювати ситуацію – через архієпископа. За кілька днів я вирішив поїхати туди, щоб побачити все на власні очі.

варіанти відповідей

23

16

15

19

Запитання 19

Було 24 грудня, і напередодні Різдва ми влаштували вечірку для дітей і родини. У нас була ялинка – її прислав президент, і всі сподівалися приємного вечора. Але дочитавши телеграми, я відчув упевненість, що повинен летіти до Афін і познайомитися з архієпископом. Отже, я взявся за телефон і домовився, щоб цієї ночі в Нортголті підготували літак. Пропозицією, що має летіти ще й Іден, я зіпсував Різдво і йому, проте він одразу погодився. Вислухавши, багато докорів від родини за те, що покидаю вечірку, я поїхав на авто у Нортголт, де мене чекав літак ....

варіанти відповідей

"Skymaster"

"Ajax"

Запитання 20

Ми спали міцним сном, до .. години коли приземлилися в Неаполі для дозаправки. Там було кілька генералів, і ми поснідали разом, зсунувши докупи столи. Сніданок – не найкраща моя пора дня, а новини які прийшли з Афін і Італійського фронту, були невеселі. За годину ми знову піднялись в повітря і за чудової погоди пролетіли над Пелопоннесом і Коринфською протокою.

варіанти відповідей

7

8

9

Запитання 21

Десь опівдні ми приземлились на аеродромі Каламакі. Там були Александер, Ліпер і Макміллан. Вони піднялися на борт літака і ми майже ... години жорстко обговорювали ситуацію. І ми дійшли згоди. Я і моя група мали спати на обліку поставленого на якір у Піреї "Ajax". Нам повідомили, що шлях безпечний і ми поїхали кілька миль. Ми піднялися на борт ще до настання темряви, і тоді я вперше усвідомив, що це день Різдва. Екіпаж корабля готувався до веселого вечора.

варіанти відповідей

2

3

4

Запитання 22

Моряки підготували цілу програму, і кільканадцять їх вбрались у костюми – китайців, негрів, індіанців, простими лондонцям, блазнями і все це було під спів офіцерів. В цей час прибув архієпископ. Моряки думали, що архієпископ це частина їхньої вистави, про яку їм не сказали і витанцьовували навколо нього. Архієпископ подумав, що то задумана наперед образа, і цілком міг зійти на берег, якби не капітан, що вчасно прибув і пояснив усю ситуацію. Архієпископ говорив про звірства ЕЛАС. Уранці .. грудня, в день подарунків, я вибрався в посольство.

варіанти відповідей

25

26

27

Запитання 23

Пам'ятаю, 3 або 4 набої з битви, що точилася за милю ліворуч від нас, розбризкали воду, вибухнувши досить близько, коли ми вже мали вийти на берег. Там нас чекав панцерник і військовий ескорт. Я знову зустрівся з архієпископом. Ми зробили процедуру конференції, яка мала початися пополудні. Я дізнався, що він був борцем-чемпіоном, перед тим як стати служителем православної церкви. Конференцію відкрили о .. годині вечора в грецькому міністерстві закордонних справ.

варіанти відповідей

5

6

8

Запитання 24

Зима в Афінах холодна. Опалення не було, а кілька ліхтарів "блискавка" кидали на сцену тьмяне світло. Я сидів ... від архієпископа, а Іден і Александер сіли ... від нього.

варіанти відповідей

Праворуч, ліворуч

Ліворуч, праворуч

Запитання 25

...., америк. посол, ...., франц. посол, і совєтський представник зайняли свої місця. Троє комуністичних керівників запізнилися. То була не їхня провина. На аванпостах тривала перестрілка. Через півтори години ми почали роботу.

варіанти відповідей

Маквей

Бален

Руан

Запитання 26

Були дискусії. Увечері о ... я мав останню розмову з архієпископом. Я сказав, що попрошу короля Греції призначити його регентом. Він візьметься формувати новий уряд без комуністів.

варіанти відповідей

5:30

6:15

5:00

Запитання 27

Наступного ранку, .. грудня, Іден і я вилетіли з Афін. Я не мав нагоди попрощатися з Папандреу перед виїздом. Він от-от мав піти у відставку. Я попросив нашого посла підтримувати з ним дружні зв'язки.

варіанти відповідей

27

28

29

Запитання 28

.. грудня ми повернулися в Лондон. Іден і я сиділи з королем Греції до .... ранку. Зрештою король погодився не повертатись в Грецію, поки там безлад. Прийняли мандат архієпископа. Сформувався новий грецький уряд.

варіанти відповідей

29

30

4:30

3:30

Запитання 29

3 січня ... став прем'єр-міністром Греції. Бої в Греції протягом грудня вигнали повстанців із столиці, а всередині січня брит. війська вже контролювали всю Аттику. І .. січня підписали перемир'я.

варіанти відповідей

Пластірас

Поралон

14

11

10

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест