Роль ферментів у забезпеченні метаболізму клітини та цілісного організму

Додано: 20 листопада 2020
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 3887 разів
20 запитань
Запитання 1

Ферменти-це каталізатори:

варіанти відповідей

фізичні;

механічні;

хімічні;

біологічні.

Запитання 2

Ферменти мають природу:

варіанти відповідей

ліпідну;

білкову;

вуглеводневу.

Запитання 3

Ферменти впливають на обмін речовин:

варіанти відповідей

сповільнюючи його;

прискорюючи його;

не змінюють його швидкість.

Запитання 4

У молекулі ферментів є:

варіанти відповідей

скупчення активних амінокислот;

група особливо активних амінокислот;

активний центр;

центр ферменту.

Запитання 5

Активний центр ферменту здатний діяти:

варіанти відповідей

лише з відповідним субстратом;

з будь-яким субстратом;

з будь-якою речовиною.

Запитання 6

Субстрат відповідає активному центру ферменту:

варіанти відповідей

структурою;

фізико-хімічними властивостями

всі відповіді вірні;

як ключ до замка.

Запитання 7

Перебіг реакцій субстрату з ферментом відбувається:

варіанти відповідей

повільно;

дуже швидко;

миттєво.

Запитання 8

Комплекс,що утворився після реакції субстрат-фермент:

варіанти відповідей

розкладається;

зберігається;

розкладається з утворенням нових продуктів;

відразу ж відокремлюється від ферменту.

Запитання 9

Фермент, який звільняється від субстрату:

варіанти відповідей

відновлює свої функції;

втрачає свої функції;

здатен здійснювати ту саму реакцію;

не здатен здійснювати ту саму реакцію.

Запитання 10

Властивості ферментів:

варіанти відповідей

каталізують будь-які редакції;

каталізують лише енергетично можливі реакції;

прискорюють пряму і зворотну реакції, не змішуючи рівноваги;

прискорюють пряму або зворотну реакції.

Запитання 11

Властивості ферментів:

варіанти відповідей

мають високу специфічність дії;

мають низьку специфічність дії;

каталізатори, активність яких може регулюватися;

діють у м'яких умовах.

Запитання 12

Функції ферментів:

варіанти відповідей

сприяють перетворенню субстратів на продукти;

підвищують енергію активації хімічних процесів в організмі;

є каталізаторами в усіх біохімічних реакціях;

скеровують та регулюють обмін речовин в організмі.

Запитання 13

Етапи ферментативних реакцій:

варіанти відповідей

перший-відділення кінцевих продуктів від ферменту;

другий- перетворення фермент-субстратного комплексу на один або кілька перехідних;

третій-перетворення перехідного комплексу на комплекс фермент-продукт;

четвертий-приєднання субстрату до ферменту.

Запитання 14

Механізми каталізу:

варіанти відповідей

кислотно-лужний;

ковалентний;

хімічний;

біологічний.

Запитання 15

Типи ферментативних реакцій:

варіанти відповідей

випадкових взаємодій;

пінг-лонг;

послідовних реакцій;

пінг-понг.

Запитання 16

Тип ферментативної реакцій, що веде до утворення вуглеводів "потрійного комплексу":

варіанти відповідей

пінг-понг;

випадкових взаємодій;

послідовних реакцій.

Запитання 17

Групи специфічних амінокислотних залишків є гарними донорами або акцепторами електронів при каталізу:

варіанти відповідей

кислотно-лужному;

ковалентному.

Запитання 18

Властивості ферментів, що допомогають їм виконувати їх функцію:

варіанти відповідей

в ході реакції залишаються незмінними;

мають високу специфічність;

прискорюють пряму і зворотну реакції;

всі відповіді вірні.

Запитання 19

Назвіть етапи ферментативного каталізу:

варіанти відповідей

кислотно-лужний;

приєднання субстрату до ферменту;

ковалентний;

відділення кінцевих продуктів від ферменту.

Запитання 20

Зазвичай один фермент каталізує:

варіанти відповідей

одну реакцію;

дві реакції;

кілька реакцій;

всі відповіді вірні.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест