Спеціальна бактеріологія 2

Додано: 16 червня
Предмет: Біологія, 11 клас
35 запитань
Запитання 1

У дитини 9-ти рокiв швидко пiдвищилась температура тiла до 39oС, з’явився бiль у горлi. Об’єктивно: зiв та мигдалики яскраво-червоного кольору. Язик набряклий малиново-червоного кольору зi збiльшеними грибоподiбними сосочками. Шкiра тiла та обличчя, крiм носогубного трикутника, вкрита густими червоними плямами величиною з макове зерно. Пiдщелепнi лiмфатичнi вузли при пальпацiї болiснi. Яке захворювання у дитини?

варіанти відповідей

Скарлатина

Кiр

Дифтерiя

Полiомiєлiт

 


Запитання 2

З метою масового обстеження студентiв на носiйство S. aureus перед виробничою практикою у дитячому вiддiленнi клiнiчної лiкарнi було використано елективне середовище з метою отримання чистої культури цього збудника. Яке з перерахованих середовищ було використано?

варіанти відповідей

Жовтково-сольовий агар

М’ясо-пептонний агар

Середовище Ендо

Кров’яний телуритовий агар

Запитання 3

До iнфекцiйного вiддiлення госпiталiзовано хворого 27-ми рокiв зi скаргами на багаторазовi пронос та блювання, бiль у м’язах нiг, слабкiсть, запаморочення. Пiсля огляду лiкар поставив попереднiй дiагноз "холера". Як необхiдно дослiджувати матерiал вiд хворого для експрес дiагнозу?

варіанти відповідей

РА

Бактерiологiчний метод

Пряма i непряма РIФ

Серологiчний метод

Запитання 4

З видiлень уретри хворого на уретрит в’ялого перебiгу видiлено чисту культуру кокоподiбних мiкроорганiзмiв. Видiлений мiкроорганiзм в короткому строкатому ряду ферментує лише глюкозу до кислоти. Назвiть рiд i вид видiленого мiкроорганiзму:

варіанти відповідей

Neisseria gonorrhoeae

Staphylococcus aureus

Enterococcus faecalis

 


Neisseria meningitides

Запитання 5

З випорожнень хворої дитини 6-мiсячного вiку, яка знаходилась на штучному вигодовуваннi, видiлена культура кишкової палички з антигенною структурою 0-111. Який дiагноз можна поставити?

варіанти відповідей

Гастроентерит

Колi-ентерит

Холероподiбне захворювання

Харчове отруєння

Запитання 6

Бактерiолог при дослiдженнi кровi та слизу iз носоглотки дотримувався певних заходiв щодо збереження збудникiв у матерiалi. При бактерiоскопiчному дослiдженнi встановлено наявнiсть грамнегативних кокiв, якi нагадують кавовi зерна i розташованi парами, або тетрадами. Назвiть збудника, який був iзольований бактерiологом:

варіанти відповідей

Neisseria meningitidis

Staphilococcus aureus

Neisseria gonorrhoeae

Moraxella lacunata

Запитання 7

У хворого 30-ти рокiв на нижнiй губi виявлена виразка iз гладенькою лакованою поверхнею, червоного кольору, хрящоподiбної консистенцiї. Бiопсiя мiсця ураження виявила лiмфоплазмоцитарну iнфiльтрацiю, явища васкулiту. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Вторинний сифiлiс

Первинний сифiлiс

Вiсцеральний сифiлiс

Вроджений сифiлiс

Запитання 8

Хворiй жiнцi поставили клiнiчний дiагноз "гонорея". Яке iз перерахованих нижче дослiджень можна застосувати для пiдтвердження дiагнозу?

варіанти відповідей

Зараження лабораторних тварин

Проба з бактерiофагом

Мiкроскопiя патологiчного матерiалу

Реакцiя гемаглютинацiї

Запитання 9

Хворий надiйшов до iнфекцiйної лiкарнi на 8-й день зi скаргами на головний бiль, нездужання, слабкiсть. Для серологiчного дослiдження взято кров. При проведеннi реакцiя аглютинацiї Вiдаля встановлено, що вона позитивна в розведеннi 1:200 з О-дiагностикумом черевного тифу. Який дiагноз можна встановити на пiдставi цього дослiдження?

варіанти відповідей

Дизентерiя

Туберкульоз

Черевний тиф

Лептоспiроз

Запитання 10

З фекалiй хворого видiленi шигели Зонне. Якi потрiбно провести додатковi дослiдження для встановлення джерела iнфекцiї?

варіанти відповідей

 Реакцiя зв’язування комплементу

Фаготипування видiленої чистої культури

Антибiотикограма

 Реакцiя преципiтацiї

Запитання 11

Пiсля посiву гною з уретри на спецiальне поживне середовище виросли нiжнi блакитнуватi колонiї. При мiкроскопiї препаратiв з них виявленнi грамнегативнi бобоподiбнi диплококи. Збудником якої хвороби вони є?

варіанти відповідей

Гонорея

Хламiдiоз

Сифiлiс

Мелiоїдоз

Запитання 12

 У дитячому вiддiленнi iнфекцiйної клiнiки хлопчику 4-х рокiв поставлено дiагноз "дифтерiя". Який препарат потрiбно ввести хворому в першу чергу?

варіанти відповідей

Дифтерiйний анатоксин

Протидифтерiйна антитоксична сироватка

АКДП

ТАВt

Запитання 13

. До жiночої консультацiї звернулася жiнка 26-ти рокiв, у якої було два мимовiльнi викиднi. Яке протозойне захворювання могло спричинити невиношування вагiтностi?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Трихомонадоз

Лямблiоз

Трипаносомоз

Запитання 14

З носоглотки здорового бактерiоносiя видiлено мiкроорганiзм, який за бiологiчними ознаками iдентичний Corynebacterium diphtheriae, але не продукує екзотоксин. В результатi якого процесу цей мiкроорганiзм здатний вiдновити експресiю i продукцiю екзотоксину?

варіанти відповідей

Хромосомна мутацiя

Культивування на телуритовому середовищ

Пасаж через органiзм чутливих тварин

Фагова конверсiя

Запитання 15

У хворого зi скаргами на частi рiдкi випорожнення з кров’ю ("малинове желе") при мiкроскопiчному дослiдженнi були виявленi великi клiтини з одним ядром та поглиненими еритроцитами. Для якого з найпростiших характерна така морфологiчна форма?

варіанти відповідей

Giardia lamblia

Campylobacter jejuni

Entamoeba histolytica

Balantidium coli

 


Запитання 16

Хворiй жiнцi поставили клiнiчний дiагноз "гонорея". Яке iз перерахованих нижче дослiджень можна застосувати для пiдтвердження дiагнозу?

варіанти відповідей

Зараження лабораторних тварин

Мiкроскопiя патологiчного матерiалу

Проба з бактерiофагом

Реакцiя гемаглютинацiї

Запитання 17

Чоловiк 32-х рокiв, житель сiльської мiсцевостi, звернувся до лiкаря зi скаргами на наявнiсть болiсної припухлостi у пiдщелепнiй дiлянцi з утворенням норицi. При оглядi хворого лiкар виявив iнфiльтрат, у центрi якого розташовувалася нориця з густим гнiйним видiленням, з бiлого кольору крупинками. Пiд час розтину iнфiльтрату тканини щiльнi, жовтувато-зеленого кольору, сотоподiбної будови через велику кiлькiсть дрiбних гнiйникiв. Про яке захворювання слiд думати?

варіанти відповідей

Туберкульоз

Актиномiкоз

Сифiлiс

Абсцес пiдщелепної дiлянки

 


Запитання 18

Робiтник тваринницької ферми звернувся до хiрурга зi скаргами на високу температуру до 40oC, головний бiль, слабкiсть. Об’єктивно: у дiлянцi спини виявлена гiперемiя i темно-червоний iнфiльтрат дiаметром до 5 см з чорним дном у центрi та формуванням дочiрнiх пустул. Для якого захворювання характернi данi змiни?

варіанти відповідей

Абсцесс

Чума

Сибiрка

Туляремiя

Запитання 19

При дослiдженнi вмiсту дванадцятипалої кишки людини знайденi найпростiшi грушоподiбної форми з парними ядрами, чотирма парами джгутикiв. Мiж ядрами - двi опiрнi нитки, з вентрального боку розташований присмоктувальний диск. Який представник найпростiших виявлений у хворого?

варіанти відповідей

Токсоплазма

Лямблiя

Лейшманiя

Трипаносома

Запитання 20

Хворому для профiлактики ранової iнфекцiї перед операцiєю було призначено синтетичний протипротозойний засiб, який має високу активнiсть щодо Helicobacter pylori. Визначить препарат:

варіанти відповідей

Хiнгамiн

Ацикловiр

Метронiдазол

Iзонiазид

Запитання 21

У хворого, що надiйшов до iнфекцiйного вiддiлення зi скаргами на судомне скорочення м’язiв обличчя, з садна правої нижньої кiнцiвки були видiленi бактерiї з термiнальним розташуванням спор, що надає їм вигляд "барабанних паличок". Яким бактерiям притаманнi данi властивостi?

варіанти відповідей

Clostridium tetani

 Clostridium botulinum

Clostridium perfringens

Bacillus anthracis

Запитання 22

У жiнцi 23-х рокiв пiсля повторного викидня дiагностували токсоплазмоз. Який з перерахованих препаратiв слiд застосувати для лiкування токсоплазмозу?

варіанти відповідей

Iтраконазол

Мебендазол

Ко-тримоксазол

Ацикловiр

 


Запитання 23

При бактерiоскопiчному дослiдженнi носоглоткового слизу дитини 2,5 рокiв, хворої на назофарингiт, виявленi грамнегативнi диплококи, схожi за формою на кавовi зерна. Якi органи дитини найбiльш iмовiрно будуть ураженi, якщо цi мiкроорганiзми проникнуть у кров?

варіанти відповідей

Серцевi клапани

Сечостатевi шляхи

Оболонки мозку

Лiмфатичнi вузли

Запитання 24

У хворого 14-ти рокiв дiагностована трiада Гетчiнсона: зуби дiжкоподiбної форми, паренхiматозний кератит та глухота. Для якої хвороби характернi виявленi змiни?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Сифiлiс

Проказа

Опiсторхоз

Запитання 25

При стоматологiчному обстеженнi пацiєнта 45-ти рокiв лiкар виявив перфорацiю твердого пiднебiння, що розвинулась внаслiдок хронiчного запального процесу. Якi дослiдження необхiдно провести для пiдтвердження iмовiрного дiагнозу сифiлiсу у даного пацiєнта?

варіанти відповідей

Бiопроба - зараження кроликiв

Виявлення протиспiрохетозних антитiл

Реакцiя аглютинацiї iз спiрохетозним

Мiкроскопiчне дослiдження мазкiв iз зони ураження

Запитання 26

Пiд час дослiдження мазку кровi, взятого у хворого i забарвленого за Романовським, лiкар виявив найпростiшi i встановив дiагноз - хвороба Круза-Чагаса. Яке найпростiше викликало захворювання у даного хворого?

варіанти відповідей

Toxoplasma gondii

Trypanosoma cruzi

Leishmania donovani

Trypanosoma brucei

Запитання 27

На слизовiй оболонцi порожнини рота жiнки 20-ти рокiв лiкар-стоматолог помiтив округлу виразку з щiльним дном та рiвними краями, яка нагадує твердий шанкер. Який метод дiагностики слiд використати на даному етапi захворювання, щоб пiдтвердити етiологiю патологiчного процесу?

варіанти відповідей

Бактерiоскопiчний

Бiологiчний

Бактерiологiчний

Серологiчний

Запитання 28

Через 7 днiв пiсля пластичної операцiї, виконаної лiкарем-стоматологом, у пацiєнта розвинувся правець. Виникла пiдозра, що причиною був контамiнований збудником правця шовний матерiал, який було доставлено до бактерiологiчної лабораторiї. Яке поживне середовище необхiдно використати для первинного посiву матерiалу?

варіанти відповідей

Леффлера

 Кiтт-Тароццi

Левенштейна-Йенсена

Плоскiрєва

Запитання 29

В дитячому садку планується проведення вакцинацiї проти кашлюку. Який з наведених нижче препаратiв необхiдно використати з цiєю метою?

варіанти відповідей

Вакцина АКДП

Вакцина БЦЖ

Типоспецифiчна сироватка

Нормальний гамаглобулiн

Запитання 30

У дитини пiсля перенесеної ангiни рiзко збiльшилися лiмфатичнi вузли: паратрахеальнi, бiфуркацiйнi, шийнi. При мiкроскопiчному дослiдженнi шийного лiмфатичного вузла виявленi вогнища некрозу, обмежованi лiмфоцитами, епiтелiоїдними клiтинами та клiтинами Пирогова-Лангханса. Вкажiть найбiльш iмовiрну патологiю:

варіанти відповідей

Саркоїдоз

Туберкульоз

Сап

Риносклерома

Запитання 31

У хворого, що постраждав у автокатастрофi, лiкар запiдозрив можливий розвиток анаеробної iнфекцiї рани. Який препарат найдоцiльнiший для специфiчного лiкування ще до встановлення лабораторного дiагнозу?

варіанти відповідей

Анатоксин

Полiвалентна специфiчна сироватка

Нативна плазма

Плацентарний гамма-глобулiн

Запитання 32

У хлопчика 6-ти рокiв з’явився рiзкий бiль пiд час ковтання, виражений набряк шиї, температура тiла пiдвищилась до 39oC. На мигдалику сiрувато-жовтi плiвки, якi знiмаються зi значним утрудненням. Рiзко вираженi ознаки iнтоксикацiї. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Скарлатина

Кiр

Дифтерiя

Грип

Запитання 33

У хворого вiдмiчається нездужання, що супроводжується пiдвищенням температури, слабкiстю, тривалими рiдкими випорожненнями до 10-12 разiв на добу, гострими болями у животi. При дослiдженнi фекальних мас виявлено структури правильної округлої форми з 4-ма ядрами. Це може бути спричинено паразитуванням:

варіанти відповідей

Trypanosoma gamdiense

Leishmania donovani

Entamoeba histolytica

Entamoeba coli

Запитання 34

У жiнки народилася мертва дитина з багатьма вадами розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрiшньоутробну загибель плода?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Лейшманiоз

Малярiя

Амебiаз

Запитання 35

У хворого на туберкульоз застосовували рифампiцин, що призвело до розвитку стiйкостi до препарату мiкобактерiй туберкульозу. З яким препаратом необхiдно поєднувати рифампiцин для зменшення розвитку стiйкостi мiкобактерiй?

варіанти відповідей

Ацикловiр

Iзонiазид

Метронiдазол

Амоксицилiн

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест