Технологія приготування молочних і сметанних соусів: молочного основного, молочного солодкого; сметанного (натурального сметанного, сметанного на білому основному, сметанного з томатом); грибного соусу. Вимоги до якості, використання соусів.

Додано: 16 листопада 2023
Предмет: Технології, 11 клас
8 запитань
Запитання 1

1. Для соусів молочних борошно пасерують у сотейнику так, щоб воно не змінило свого кольору і тільки на ……………… , оскільки інші жири надають соусу неприємного смаку.


варіанти відповідей

А) маргарині;

Б) оливковій олії;

В) вершковому маслі.

Запитання 2

2. Соус молочний проціджують, доводять до кипіння, защипують шматочками вершкового масла, щоб при зберіганні ………….

варіанти відповідей

А) соус довше не псувався;

Б) соус не поглинав сторонні запахи;

В) на поверхні не утворювалася плівка.

Запитання 3

3. Густі молочні соуси використовують для………….……..

варіанти відповідей

А) фарширування, додають їх у морквяні котлети, сир­ники та інші страви як зв’язуючу основу;

Б) поливання овочевих, круп'яних страв;


В) запікання (з додаванням сирих яєчних жовтків), страв з овочів, м'яса, риби, а також для заправляння припущених і варених овочів.

Запитання 4

4. Рідкі молочні соуси зберігають …….……

варіанти відповідей

А) холодними 48 год.; 

Б) гарячими (температура 60-70 °С) 1-1,5 год.;

В) одну добу.

Запитання 5

5. Соус сметанний з томатом використовують для…………….

варіанти відповідей

А) приготування натуральних смажених м'ясних страв;

Б) подавання варених м’яса, язика, рулету;

В) приготування запечених і тушкованих страв з овочів.

Запитання 6

6. Сметанні соуси зберігають при температурі ……………..

варіанти відповідей

А) +75 °С не більш ніж 2 год. від мо­менту приготування.


Б) - 2 °С не більш ніж 24 год.;

В) +4°С у холодильній шафі не більше ніж 30 хв. від моменту приготування.


Запитання 7

7. Соус грибний має ………

варіанти відповідей

А) щільну консистенцію;

Б) овочевий смак і запах;

В) коричневий колір.

Запитання 8

.8. Соус грибний основний подають до страв ………….

варіанти відповідей

А) відварної риби;

Б) смаженого м’яса свинини та дичини;

В) страв з каш і картопляної маси.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест