Теоретичні основи товарознавства

Додано: 19 січня 2021
Предмет: Природничі науки, 11 клас
Тест виконано: 533 рази
15 запитань
Запитання 1

Товарознавство – це … .


варіанти відповідей

наука про властивості товарів, їх особливості, якість і методи реалізації;

наукова дисципліна про основоположні характеристики товарів, методи їх реалізації та особливості виготовлення;

наука про основоположні характеристики товарів, що визначають їх споживну вартість, і чинники забезпечення цих характеристик;

усі зазначені відповіді правильні;

Запитання 2

Що є предметом товарознавства?


варіанти відповідей

Споживна вартість (цінність товарів, закономірності її прояву і збереження).

Корисність і цінність товару.

Споживні властивості товару.

Об’єктивні особливості товарів.

Запитання 3

Метою товарознавства є вивчення … .


варіанти відповідей

основоположних характеристик товару, складників його споживної вартості, їх змін на всіх етапах руху товару;

споживних властивостей товару, що формують його споживну вартість;

товару на всіх етапах його життєвого циклу;

методів пізнання споживної вартості товарів;

Запитання 4

Біологічна цінність – це ... .


варіанти відповідей

здатність товару задовольняти потребу людського організму в речовинах для побудови тканин

здатність товару задовольняти потребу людського організму в речовинах для підтримання нормальних фізіологічних процесів

показник, призначений для визначення ступеня засвоєння організмом людини певного нутрієнта з харчового продукту

здатність харчових продуктів забезпечувати формування пластичного резерву організму людини;

Запитання 5

Які групи методів пізнання застосовуються у товарознавстві?


варіанти відповідей

Методи практичної товарознавчої діяльності та методи наукового пізнання.

Емпіричні й аналітичні методи.

Експериментальні та вимірювальні методи.

Фізичні й органолептичні методи.

Запитання 6

Органолептичний метод – це … .


варіанти відповідей

визначення показників якості з використанням технічних засобів;

визначення показників якості за допомогою органів чуття;

визначення показників якості шляхом систематизації;

визначення показників якості із застосуванням управління.

Запитання 7

Якість продукції – це … .

варіанти відповідей

кількісна характеристика ступеня придатності продукції для задоволення конкретного попиту на неї;

сукупність властивостей виробу, які визначають його здатність задовольняти певні потреби споживачів за призначенням;

сукупність властивостей і характеристик продукції, які надають їй здатність задовольняти обумовлені або передбачені потреби;

сукупність характеристик товару або послуги, завдяки яким товар або послуга задовольняє потреби споживача;

Запитання 8

Класифікація товарів – це … .


варіанти відповідей

розподіл будь-яких об’єктів за спільними ознаками з утворенням системи класів (розрядів, груп) певної сукупності;

система емпіричного нагромадження знань до рівня їх теоретичного синтезу для прогнозів щодо невідомих фактів чи закономірностей;

розподіл угруповань за ідеалізованою моделлю або типом;

метод і результат наукового пізнання, джерело знань про об’єкти;

Запитання 9

Кодування товару – це … .


варіанти відповідей

сукупність знаків, що застосовуються для позначення об’єктів класифікації;

процес наскрізної послідовної реєстрації об’єктів;

процес створення і надання кодового позначення угрупованням чи об’єктам класифікації у вигляді знаків за певними правилами;

процес, який характеризує відношення кількості закодованих ознак до кількості знаків.

Запитання 10

Які існують види маркування товарів?


варіанти відповідей

Товарне, виробниче, транспортне, спеціальне.

Попереджувальне, споживче, екологічне, знаками відповідності.

Умовне, основне, додаткове.

Текстове, умовне позначення, малюнок.

Запитання 11

Яке призначення знаків відповідності?


варіанти відповідей

Інформування користувача про компонентний склад певної продукції.

Інформування споживача про правила, яких потрібно дотримуватися під час експлуатації товару.

Інформування і попередження споживача про можливу небезпеку у разі недотримання певних правил і дій під час споживання товару.

Інформування споживача про відповідність певної продукції вимогам нормативного документа.

Запитання 12

Температура, вологість повітря, світло і шкідники – це … чинники зберігання.


варіанти відповідей

внутрішні

фізичні

зовнішні

хімічні

Запитання 13

До чого призводить випаровування води?


варіанти відповідей

До втрати товарного вигляду та якості товарів.

До зменшення вмісту вологи в продуктах.

До кристалізації.

До зміни якості та маси товарів.

Запитання 14

Які процеси завдають найбільших втрат у процесі товаропросування?


варіанти відповідей

Біохімічні

Фізичні

Мікробіологічні

Хімічні

Запитання 15

Сукупність властивостей харчового продукту, за наявності яких задовольняються фізіологічні потреби людини в необхідних речовинах, називається … .


варіанти відповідей

харчовою цінністю;

енергетичною цінністю;

біологічною цінністю;

фізіологічною цінністю;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест