Урок 5. Початок національного відродження

Додано: 18 листопада 2022
Предмет: Історія України, 9 клас
Тест виконано: 118 разів
10 запитань
Запитання 1

Про якого діяча йдеться в доповідній записці, адресованій королю Пруссії? «Вважаю своїм обов’язком доповісти Вашій Величності, що до мене таємно прибув дворянин із Малоросії, який твердить, що його послали мешканці цієї країни, які доведені до крайнього відчаю російською тиранією. Він хотів би знати, чи на випадок війни вони зможуть сподіватися на протекцію Вашої Величності – в такому випадку вони спробують скинути російське ярмо…»


варіанти відповідей

М.Муравйова

П.Пестеля

І.Орлая

В.Капніста

Запитання 2

Про якого діяча йдеться в уривку з історичного джерела?

«У 1812 р. під час російсько-французької війни, з дозволу генерал-губернатора сформував на Полтавщині 5-й український козачий полк. Упродовж 1817 – 1821 рр. – директор Полтавського театру».


варіанти відповідей

С.Гулака-Артемовського

І.Карпенка-Карого

І.Котляревського

М.Садовського

Запитання 3

Про який твір ідеться в уривку з історичного джерела: «…Це одна з найвидатніших пам’яток української історіографії… Відмінність праці полягає в її виразній ідеологічній спрямованості – ідеї автономізму, окремішності, у намаганні провести чітку грань між Україною та іншими державами, зокрема – Росією.., підкреслюється, що, приєднуючись до Польщі чи Москви, населення України вважало себе повністю рівним і діяло на умовах цілковитої рівноправності…»?


варіанти відповідей

«Кобзар»

«Історію русів»

«Чорну раду»

«Україну irredenta»

Запитання 4

«Історія Русів», що поширювалася в рукописах у перш. пол. ХІХ ст., відображає погляди


варіанти відповідей

самостійників

автономістів

соціалістів

русофілів

Запитання 5

Яка організація в своїх документах задекларувала такі ідеї діяльності:

«… політичне об'єднання слов'ян є тією справжньою метою, до якого вони повинні прагнути… при об'єднанні кожне слов'янське плем’я (українці, росіяни, білоруси) повинно мати свою самостійність. Визначаємо, що кожне плем'я повинно мати народне правління і дотримуватися повної рівності співгромадян… Має існувати спільний Слов'янський собор з представників всіх племен, …правило «Мета виправдовує засоби» визнається безбожним»?


варіанти відповідей

Кирило-Мефодіївське братство

Південне товариство декабристів

Братство тарасівців

Руська трійця

Запитання 6

У якому уривку з історичних джерел відображено головні ідеї Кирило-Мефодіївського братства?


варіанти відповідей

«… політичне об'єднання слов'ян є тією справжньою метою, до якого вони повинні прагнути… при об'єднанні кожне слов'янське плем’я (українці, росіяни, білоруси) повинно мати свою самостійність» .

«Українська інтелігенція стає до боротьби кривавої… Вона виписує на своєму прапорі: «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від Карпатів аж по Кавказ». Усі, хто не за нас, ті проти нас…»

«Увесь російський народ складає один стан – громадянський… Всі різні племена, з яких складається Російська держава… становлять один народ російський. Будь-яка думка про федеративний устрій відкидається…»

«Наше завдання – розвивати нашу національність у всіх напрямках: вдосконаленням нашої мови, заведенням її у школах вищих і низших, …поширенням корисних книжок в українській мові…»

Запитання 7

На відміну від «Руської правди» Південного товариства декабристів Статут Кирило-Мефодіївського братства передбачав


 

варіанти відповідей

ліквідацію монархії

скасування кріпосного права

установлення рівності всіх громадян перед законом

об'єднання всіх слов'янських народів у федерацію республік

Запитання 8

Прочитайте уривок з історичного джерела та дайте відповідь на запитання. «Замість того, щоб довічно відчувати благоговійні почуття до осіб августійшої фамілії… писав вірші малоросійською мовою найобурливішого змісту… З його віршами в Малоросії могли виникати та укорінюватися думки про… можливість існування України як окремої держави. …за підбурливий дух і зухвалість, що виходила за всякі межі, його потрібно визнати одним з найнебезпечніших злочинців… призначити рядовим в Оренбурзький окремий корпус».


варіанти відповідей

М.Костомаров

Б.Грінченко

Т.Шевченко

І.Франко

Запитання 9

У доповідній записці царського жандарма «У Києві та в Малоросії слов’янофільство перетворюється в українофільство… Причетні до справи… художник.., колишній вчитель… із захопленням говорили про колишню Малоросію…» ідеться про учасників


варіанти відповідей

«Руської трійці».

Братства тарасівців.

«Південного товариства».

Кирило-Мефодіївського братства.

Запитання 10

Який програмний документ проголошував таке: «Історичне покликання України полягає в тому, щоб зорганізувати інших слов’ян на боротьбу за національне відродження в усіх сферах економічного, соціального й духовного життя, скасувати кріпацтво, стани, повалити самодержавство. Прийде час, коли вся слов’янщина встане й “не залишиться в ній ні царя, ні царевича.., ні князя, ні графа, ні герцога.., ні пана, ні боярина, ні холопа...”»?


варіанти відповідей

«Історія русів»

«Руська правда»

«Самостійна Україна»

«Книга буття українського народу»

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест