Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.
Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін
Антимутагенну дію виявляють
Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.
При нестачі вітаміну А розвивається
Укажіть співвідношення білків, жирів, вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:
Які з цих білків ферумовмісні
Позначте назву білка(ів), які виробляються в організмі хазяїна у відповідь на проникнення вірусів
Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.
Найбільш оптимальним для дорослої людини є чотириразове харчування. Знайдіть правильний відсоток калорійності їжи, який приходиться на перший сніданок : другий сніданок : обід : вечеря
Про що свідчить піраміда здорового харчування, виберіть правильні твердження
Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазваної води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше
Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.
1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв
2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі
3. замінюйте тваринну їжу рослинною
4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби
А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій
Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів
В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем
Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми
Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома