Обмін речовин та енергії

Додано: 26 січня 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 108 разів
15 запитань
Запитання 1

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 2

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.

варіанти відповідей

мити до нарізання

зберігати охолодженими

варити в окропі

Запитання 3

Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

варіанти відповідей

1- Йоду, 2- бурі водорості

1- Флуору, 2 - молоко, морепродукти, шпинат

1- Феруму, 2 - яблука, петрушку, яйця, печінку

1- Калію, 2 - картоплю, абрикоси, сливи

Запитання 4

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін

варіанти відповідей

А

В12

С

D

Запитання 5

Антимутагенну дію виявляють

варіанти відповідей

вітаміни А, С, Е

антибіотики, які порушують синтез клітинної стінки бактерій

алкалоїди

ультрафіолетове та рентгенівське випромінювання

Запитання 6

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.

варіанти відповідей

протиневритний фактор

протицинготний фактор

протистерильний фактор

протианемічний фактор

Запитання 7

При нестачі вітаміну А розвивається

варіанти відповідей

цинга.

бері-бері.

рахіт.

куряча сліпота

Запитання 8

Укажіть співвідношення білків, жирів, вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:

варіанти відповідей

2:2:1

1:1:4

1:1:2

1:1:6

Запитання 9

Які з цих білків ферумовмісні

варіанти відповідей

альбумін

міоглобін

гемоглобін

 гемоціанін

Запитання 10

Позначте назву білка(ів), які виробляються в організмі хазяїна у відповідь на проникнення вірусів

варіанти відповідей

вібріони

ензими

антигени і антитіла

імуноглобуліни і інтерферони

Запитання 11

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 12

Найбільш оптимальним для дорослої людини є чотириразове харчування. Знайдіть правильний відсоток калорійності їжи, який приходиться на перший сніданок : другий сніданок : обід : вечеря

варіанти відповідей

25% : 15% : 35% : 25%

35% : 15% : 25% : 25%

25% : 35% : 15% : 25%

25% : 25% : 35% : 15%

Запитання 13

Про що свідчить піраміда здорового харчування, виберіть правильні твердження

варіанти відповідей

Що більше овочів ви їсте, тим краще (виключаючі картоплю)

Їжте очищені зерна, білий хліб

Їжте овочі та фрукти різних кольорів

Використовуйте олівкову олію та рапсове масло для приготування салатів, уникайте трансжири

Пийте більше води, особливо солодку для отримання додаткової енергії

Вибирайте рибу, птицю, бобові і горіхи

В раціоні повинне бути червоне м'ясо, бекон та інше перероблене м'ясо

Пийте чай або каву з малою кількістю цукру або зовсім без нього

Запитання 14


 Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазваної води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше

варіанти відповідей

2 л на добу

1 л на добу

1,5л на добу

4л на добу

Запитання 15

Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1-В 2-Г 3-Б 4-Д

1-В 2-А 3-Б 4-Г

1-Б 2-А 3-Б 4-Д

1-Б 2-Г 3-Б 4-Г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест