Узагальнення знань: "Жири.Вуглеводи.Карбонові кислоти"

Додано: 12 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 48 разів
21 запитання
Запитання 1

Укажіть правильне визначення терміну «жири»

варіанти відповідей

похідні вищих карбонових кислот і етанолу

похідні вищих карбонових кислот і гліцеролу

похідні спиртів і альдегідів

похідні нижчих карбонових кислот і метанолу

Запитання 2

Що є якісною реакцією на крохмаль?


варіанти відповідей

спирт

вода

спиртовий розчин йоду

оцтова кислота

Запитання 3

Складні вуглеводи діляться на:

варіанти відповідей

дисахариди

моносахариди

полісахариди

Запитання 4

Під дією молочнокислих бактерій з глюкози утворюється як кислота?

варіанти відповідей

Оцтова

Молочна

Цукрова

Яблучна

Запитання 5

Укажіть фомулу сахарози


 

  

  

 

варіанти відповідей

C6H12O6

C12H22O11

Cm(H2O)n

 (C6H10O5)n

Запитання 6

Укажіть назву функціональної групи карбонових кислот


варіанти відповідей

альдегідна

гідроксильна

 карбоксильна

карбонільна

Запитання 7

Позначте сполуку, яка становить основу твердого мила


варіанти відповідей

 натрій стеарат

 калій ацетат

калій стеарат

кальцій стеарат

Запитання 8

Під час реакції фотосинтезу утворюється вуглевод


варіанти відповідей

целюлоза

 глюкоза

цукроза

крохмаль

Запитання 9

До оксигеновмісних речовин належать ...


варіанти відповідей

алкіни, спирти, карбонові кислоти

спирти, карбонові кислоти, жири, вуглеводи

жири, алкени, вуглеводи

алкани, алкени, алкіни

Запитання 10

Формула целюлози така сама,як?

варіанти відповідей

глікогену

крохмалю

амілази

гліцеролу

Запитання 11

До ненасичених вищих карбонових кислот належать ...


варіанти відповідей

  лінолева та стеаринова

  пальмітинова та олеїнова

  олеїнова та лінолева

 стеаринова та пальмітинова

Запитання 12

До ненасичених вищих карбонових кислот належать ...


варіанти відповідей

  лінолева та стеаринова

  пальмітинова та олеїнова

  олеїнова та лінолева

 стеаринова та пальмітинова

Запитання 13

Молочний цукор


  

 

варіанти відповідей

 лактоза

фруктоза

  мальтоза

 сахароза

Запитання 14

З даного переліку виберіть галузі застосування жирів:


варіанти відповідей

А) як продукти харчування;

Б) медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів;


В) у текстильній промисловості для змащування ниток й рівномірного фарбування;

Г) входять до складу охолоджуючих рідин при металообробці;

Д) як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів;

Е) у шкіряному виробництві;

Є) паливо у побуті

Запитання 15

Як назвивається ця реакція (С6Н10О5)n+ nH2O → nС6Н12О6 ?

варіанти відповідей

розкладу

гідролізу

бродіння

пастеризація

Запитання 16

Що міститься в пшениці?

варіанти відповідей

лактоза

сахароза

мальтоза

крохмаль

Запитання 17

В результаті спиртового бродіння глюкози утворюється:


варіанти відповідей

карбон (IV) оксид і водень

етанол і карбон (IV) оксид

етанол і водень

карбон (IV) оксид і вода

Запитання 18

Чим відрізняються загальні формули целюлози та крохмалю?


  

 

варіанти відповідей

 ступенем полімеризації

кількістю атомів Оксигену

функціональними групами

вони одинакові

Запитання 19

Розмістіть речовини за зростанням кількості гідроксильних груп у їх молекулах:

1) гліцерол; 2) сахароза; 3) етанол; 4) крохмаль


варіанти відповідей

3,1,2,4

3,1,4,2

4,3,2,1

 4,2,3,1

Запитання 20

Що спостерігаємо при нагріванні та при подальшому охолоджені суміші розчинів йоду та крохмалю?

варіанти відповідей

 з'являється темно-синє забарвлення

  

  

 при нагріванні колір зникає, а при охолодженні з'являється знову

при нагріванні колір з'являється , а при охолодженні зникає  знову

  темно-синє забарвлення зникає

Запитання 21

Iз переліку тверджень вибрати ті, що стосуються целюлози:

1). Кристалічна безбарвна речовина, солодка на смак.

2). Білий аморфний порошок,не розчинний у воді.

3). Як чиста речовина відома у вигляді вати і фільтрувального паперу.

4). У великих кількостях міститься у картоплі, рисі, пшениці.

5). Утворює оболонки рослинних клітин.

6). Молекули мають і лінійну і розгалужену структуру.

7). Молекули мають лише лінійну структуру.

варіанти відповідей

 1,2,4  

4, 5,7

3, 4, 6

3,5,7

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест