"Вимоги до ароматичних речовин" (Кухар 4-й кв.розряд)

Додано: 2 квітня 2022
Предмет: Технології
Тест виконано: 134 рази
10 запитань
Запитання 1

Ароматизатори – це…




варіанти відповідей

a)  це хімічно чисті речовини з ароматичними властивостями, які одержують шляхом вилучення з натуральної сировини або шляхом синтезу.

b) група природних або синтетичних барвників, придатних для фарбування харчових продуктів

c)  речовини з ароматичними властивостями, які одержані хімічним сінтезом та не мають аналогів у природі

Запитання 2

Характерною особливістю ароматизаторів є те, що…






варіанти відповідей

a) вони використовуються в великих дозах

b) вони використовуються в малих технологічно ефективних дозах, застосування їх обмежується органолептичними властивостями

c) вони використовуються в великих технологічно ефективних дозах, застосування їх не обмежується органолептичними властивостями

Запитання 3

Яке речення не відноситься до цілей використання ароматизаторів та ароматичних речовин …





варіанти відповідей

a) створити широкий асортимент харчових продуктів, що відрізняються за смаком та ароматом на основі однотипної продукції

б) підвищення стійкості харчових продуктів під час зберігання 

c) посилення наявного у продуктах смаку та аромату

Запитання 4

Не дозволяється ароматизація синтетичними ароматичними речовинами наступних продуктів …




варіанти відповідей

a) молока, хліба, фруктових соків, сиропів, какао, чаю, прянощів, а також продуктів дитячого харчування

б) молока, хліба, фруктових соків, сиропів, какао, прянощів

c) молока, хліба, фруктових соків, сиропів, какао, чаю, прянощів, фруктових цукерок та пастили, джемів, а також продуктів дитячого харчування

Запитання 5

Оберіть вимоги до ароматизаторів …(може містити кілька правильних відповідей)




варіанти відповідей

a) ароматизатори не повинні містити будь-яких шкідливих факторів у кількостях, що перевищують максимальні рівні

b) ароматизатори не повинні спричиняти наявність небажаних речовин у харчових продуктах у кількостях, що перевищують рівні, визначені обов’язковими показниками безпечності

c)   стійкість до дії світла та окислення, змін кислотності середовища, температурного режиму

Запитання 6

За походженням ароматичні речовини поділяють на …




варіанти відповідей

a) натуральні та штучні


b) натуральні, ідентичні натуральним та штучні

c) натуральні, ідентичні натуральним, штучні та виготовлені шляхом хімічного синтезу

Запитання 7

Натуральні ароматизатори - це …



варіанти відповідей

a)  речовини з ароматичними властивостями, які одержані хімічним сінтезом та не мають аналогів у природі

b) речовини, які містять у своєму складі тільки природні ароматичні речовини та їх суміші, одержані за допомогою відповідних фізичних методів, ферментативних або мікробіологічних процесів з рослинного або тваринного матеріалу, або з матеріалу мікробіологічного походження

c) хімічні сполуки, аналогічні за складом до природних сполук в сировині рослинного або тваринного походження, але одержані методами хімічного сінтезу.

Запитання 8

Штучні ароматизатори - це …


варіанти відповідей

a) речовини з ароматичними властивостями, які одержані хімічним сінтезом та не мають аналогів у природі

b) речовини, які містять у своєму складі тільки природні ароматичні речовини та їх суміші, одержані за допомогою відповідних фізичних методів, ферментативних або мікробіологічних процесів з рослинного або тваринного матеріалу, або з матеріалу мікробіологічного походження

c) хімічні сполуки, аналогічні за складом до природних сполук в сировині рослинного або тваринного походження, але одержані методами хімічного сінтезу.

Запитання 9

До недоліків натуральних ароматизаторів можна віднести …

варіанти відповідей

a) висока вартість, обмеженість доступних ресурсів сировини

b) нестабільність аромату в часі, здатність до псування

c) обидві відповіді вірні

Запитання 10

До ідентичних натуральним відносять наступні ароматичні речовини …

варіанти відповідей

a) ефірні олії, есенції

b) ванілін

c) смак «кока-коли», «бабл-гам»

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест