Вищі карбонові кислоти: стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія. Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів.

Додано: 5 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 263 рази
12 запитань
Запитання 1

Органічні сполуки, що складаються з вуглецевого ланцюжка, довжиною до 24 атомів вуглецю з карбоксильною групою (-СООН) на одному кінці

варіанти відповідей

Вищі карбонові кислоти         

Карбонові кислоти

Жири                        

Естери

Запитання 2

CH3(CH216COOH Назва речовини:

варіанти відповідей

Стеаринова кислота

Пальмітинова

Лінолева

Маргаринова

Запитання 3

CH3(CH2)14COOH Назва речовини:

варіанти відповідей

Маргаринова

Стеаринова

Пальмітинова

Олеїнова кислота

Запитання 4

Тверді білі воскоподібні речовини без запаху, жирні на дотик, нерозчинні у воді, але добре розчинні в органічних розчинниках, легкоплавкі. Їх використовують для виготовлення свічок, мастил, косметичних засобів і різних сортів мила. Це...

варіанти відповідей

Стеаринова

Пальмітинова

Олеїнова

Лінолева

Запитання 5

Безбарвні або світло-жовті маслянисті рідини без запаху, нерозчинні у воді, але добре розчинні в багатьох органічних розчинниках

варіанти відповідей

Олеїнова 

Лінолева

Стеаринова           

Пальмітинова

Запитання 6

Солі вищих карбонових кислот з Натрієм або Калієм

варіанти відповідей

Мило

Жир

Олія 

Шампунь

Запитання 7

У результаті якої реакції утворюються жири:

варіанти відповідей

окиснення

приєднання

етерифікації

гідролізу.

Запитання 8

Миюча дія мила полягає

варіанти відповідей

у відокремлення часточок бруду з поверхні

у відокремлення часточок бруду з поверхні й утворенні емульсії

у відокремлення часточок бруду з поверхні й утворенні емульсії чи суспензії

в утворенні емульсії чи суспензії

Запитання 9

Калієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною


варіанти відповідей

Твердого мила

Рідкого мила

Всіх миючих засобів

Пральних порошків

Запитання 10

Їх використовують для виготовлення свічок, мастил, косметичних засобів і різних сортів мила.


варіанти відповідей

Вищі насичені карбонові кислоти 

Вищі ненасичені карбонові кислоти

Вищі карбонові кислоти

Запитання 11

До якого класу сполук належать жири за своєю хімічною природою:

варіанти відповідей

солі;

естери;

карбонові кислоти;

спирти.

Запитання 12

Недоліки використання мила:

варіанти відповідей

Луг, який утворюється руйнує волокна тканин

Луг, який утворюється руйнує барвники

Луг, який утворюється забруднює навколишнє середовище

Луг, який утворюється забруднює навколишнє середовище і негативно

впливає на стан системи каналізації

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест