Вищі карбонові кислоти, жири, вуглеводи

Додано: 31 березня
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 9 разів
24 запитання
Запитання 1

Оберіть тваринні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 2

Зазначте назву спирту, з якого утворюються жири.

варіанти відповідей

Метанол

Пропанол

Гліцерол

Бутанол

Запитання 3

В основі виробництва маргарину лежить реакція:

варіанти відповідей

окиснення жирів при довгому зберіганні

гідрування рідких жирів

взаємодія гліцерину з насиченими кислотами

взаємодія гліцерину з ненасиченими кислотами

Запитання 4

За походженням жири поділяються на:

варіанти відповідей

рослинні, тваринні

тверді, рідкі

прості, складні

насичені, ненасичені

Запитання 5

Вкажіть правильне твердження:" Омилення жиру - це реакція...":

варіанти відповідей

Гідрування

Дегідрування

Кислотного гідролізу

Лужного гідролізу

Запитання 6

Яка з кислот не входить до складу жирів?

варіанти відповідей

Масляна

Пальмітинова

Олеїнова

Стеаринова

Запитання 7

Вкажіть загальну формулу жирів

варіанти відповідей
Запитання 8

Жири - це

варіанти відповідей

багатоатомні спирти

складні естери багатоатомних спиртів та карбонових кислот

естери насичених карбонових кислот і метанолу

складні естери карбонових кислот і етиленгліколю

Запитання 9

Загальна формула вуглеводів

варіанти відповідей

C(H2O)

Cn(H2O)m

CnHm

CnH2n

Запитання 10

Молекулярна формула глюкози

варіанти відповідей

6Н10О5)n

С12Н22О11

С6Н12О6

CHOOH

Запитання 11

С12Н22О11 - це молекулярна формула

варіанти відповідей

глюкози

сахарози

крохмалю

целюлози

Запитання 12

Глюкозу можна виявити в розчині за допомогою реакції з


варіанти відповідей

кальцій гідроксидом при нагріванні

за смаком

купрум(ІІ) гідроксидом без нагрівання.

купрум(ІІ) гідроксидом при нагріванні.

Запитання 13

До моносахаридів відносять:

варіанти відповідей

крохмаль і целюлозу

глюкозу і фруктозу

мальтозу і сахарозу

Запитання 14

укажіть назву речовини,що має такі властивості: волокниста, не розчинна у воді, не взаємодіє з розчином йоду

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

целюлоза

фруктоза

Запитання 15

Полісахаридами є речовини:

   

 

   

    

варіанти відповідей

  дезоксирибоза;

  глікоген;

 крохмаль;

лактоза.

Запитання 16

Якісна реакція на крохмаль відбувається за участю:

варіанти відповідей

купрум (ІІ) гідроксиду

йоду

гліцеролу

амічного розчину аргентум (І) оксиду

Запитання 17

Загальна формула полісахаридів ?

варіанти відповідей

(C5H10O8)n

(C6H10O5)n

C8H10O6

Запитання 18

До складу твердих жирів входять вищі карбонові кислоти:

варіанти відповідей

насичені 

ненасичені

Запитання 19

Формула мила :

варіанти відповідей

СН3СООNa

CH3COOK

C17H35COOH

C17H35СООNa

Запитання 20

Формула стеаринової кислоти:

варіанти відповідей

С15Н31СООН

С17Н33СООН

С17Н35СООН

С17Н31СООН

Запитання 21

Виберіть пару речовин, із яких утворюються жири


варіанти відповідей

гліцерол та вищі карбонові кислоти

гліцерол та натрій гідроксид

гліцерол та оцтова кислота

гліцерол та вуглеводи

Запитання 22

Виберіть пару речовин, які утворюються в результаті гідролізу сахарози



варіанти відповідей

глюкоза та лактоза

глюкоза та целюлоза

глюкоза та мальтоза

глюкоза та фруктоза

Запитання 23

Вкажіть загальну формулу одноосновних карбонових кислот

варіанти відповідей

СnН2n-1COOH

СnН2n+1COOH

СnН2n+1OH

СnН2nO

Запитання 24

Для приготування 200 г 10% розчину глюкози потрібно взяти :

варіанти відповідей

180 г води і 20 г глюкози 

20 г води і 180 г глюкози

190 г води і 10 г глюкози 

160 г води і 40 г глюкози

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест