Вуглеводи: глюкоза та сахароза

Додано: 9 травня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 670 разів
25 запитань
Запитання 1

Виберіть загальну формулу вуглеводів

А.

варіанти відповідей

СnH2n+1COOH    

 

 Сm(H2O)n    

 

 СnH2n+1COH  

 

 СnH2n+ 1OH

 

Запитання 2

Вуглеводи діляться на


варіанти відповідей

прості 

оксигеновмісні

складні 

безоксигенові

Запитання 3

Прості  вуглеводи називають



варіанти відповідей

моносахариди 

дисахариди 

полісахариди  

дезоксирибози

Запитання 4

 Складні  вуглеводи називають


варіанти відповідей

моносахариди 

дисахариди 

полісахариди  

дезоксирибози

Запитання 5

 До моносахаридів відносяться


варіанти відповідей

кетози 

альдози 

діози  

поліози

Запитання 6

 До дисахаридів відносяться


варіанти відповідей

сахароза 

мальтоза 

лактоза 

целюлоза

Запитання 7

 Під час гідролізу моносахариду


варіанти відповідей

утворюється дві молекули моносахориду

утворюються декілька молекул моносахаридів

нічого не утворюється, так як моносахариди не гідролізуються

утворюється сахароза та целюлоза

Запитання 8

 Під час гідролізу дисахариду


варіанти відповідей

утворюється дві молекули моносахориду  глюкоза та фруктоза

утворюються декілька молекул моносахаридів

утворюється лактоза та мальтоза

утворюється сахароза та целюлоза

Запитання 9

 Склад глюкози виражається формулою


варіанти відповідей

С6Н12О6  

С12Н22О11

( С6Н10О5)n  

(-CH2 – CH2 -)n

Запитання 10

Фізичні властивості, які характеризують глюкозу:


варіанти відповідей

Білий порошок, не розчинний у воді, набрякає у гарячій воді, утворюючи колоїдні розчини

Волокниста речовина, не розчинна у воді, стійка до розчинів кислот, лугів й слабких окиснювачів

Безбарвна, кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак. При застиганні розплавленої маси утворюється прозора аморфна маса – карамель

Безбарвна кристалічна солодка речовина,  без запаху, добре розчинна у воді. Її розчин не проводить електричний струм. При нагріванні не плавиться , а розкладається.

Запитання 11

                                             

t0

Лівій частині рівняння реакції C6H12O6 →….  відповідає права частина:



варіанти відповідей

12С + 11Н2О

 6 CО2 + 6 H2

6 C + 6 H2O

12СО2 + 11Н2О

Запитання 12

Продуктами хімічної реакції   повного окиснення глюкози  є:

 


варіанти відповідей

6Н10О5]n + nH2O

 6 CО2 + 6 H2

6 C + 6 H2O

12СО2 + 11Н2О

Запитання 13

Вкажіть пари реагентів, у результаті взаємодії яких утворюється глюкоза:

 

                     




варіанти відповідей


хлорофіл, hv

6 CО2 + 6 H2O   →           C6H12O6 + 6О2

 nC6H12O6 → [С6Н10О5]n + nH2O

С12Н22О11 + Н2О → С6Н12О6 + С6Н12О6

6Н10О5)n + nН2О → nС6Н12О6

Запитання 14

Глюкозу називають

 

 


варіанти відповідей

виноградний цукор

плодовий цукор

фруктовий цукор

буряковий цукор

Запитання 15

Глюкоза входить до складу



варіанти відповідей

фруктів, ягід, меду, патоки, крохмалю

всіх органів і тканин людини й тварин

соку цукрових буряків й цукрової тростини  

картоплі,  пшениці,  рису

Запитання 16

Структурним ізомером глюкози є:


варіанти відповідей

фруктоза

 сахароза

маноза

 галактоза

Запитання 17

Глюкозу застосовують


 


варіанти відповідей

як засіб посиленого харчування

для виготовлення лікувальних препаратів, при консервуванні крові

як сировину для виробництва штучних волокон, кіноплівки, нітролаків, смол

як сировину для виробництва кормових дріжджів, бездимного пороху, паперу

Запитання 18

За допомогою якої реакції можна виявити глюкозу?


варіанти відповідей

С12Н22О11 + Са(ОН)2→ С12Н22О11 ∙ СаО + Н2О

С12Н22О11 + Н2О → С6Н12О6 + С6Н12О6

С6Н12О6 + Cu(OH)2 → сполука синього кольору                                                                                                  

                            

 С6Н12О6 + Cu(OH)2 → сполука червоного кольору

Запитання 19

Фізичні властивості, які характеризують сахарозу:


варіанти відповідей

Білий порошок, не розчинний у воді, набрякає у гарячій воді, утворюючи колоїдні розчини

Волокниста речовина, не розчинна у воді, стійка до розчинів кислот, лугів й слабких окиснювачів

Безбарвна, кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак. При застиганні розплавленої маси утворюється прозора аморфна маса – карамель

Безбарвна кристалічна солодка речовина,  без запаху, добре розчинна у воді. Її розчин не проводить електричний струм. При нагріванні не плавиться , а розкладається.

Запитання 20

Склад сахарози виражається формулою


варіанти відповідей

С6Н12О6  

С12Н22О11 

( С6Н10О5)n  

(-CH2 – CH2 -)n

Запитання 21

Лівій частині рівняння реакції С12Н22О11 + Н2О →  ….  відповідає права частина:


варіанти відповідей

С6Н12О6 + С6Н12О6

С12Н22О11 ∙ СаО + Н2О

2 С6Н12О6

C6H12O6 + 6О2

Запитання 22

Продуктами хімічної реакції   обвуглювання сахарози  є:



варіанти відповідей

6Н10О5]n + nH2O

 6 C + 6 H2

12 C + 11 H2O

12СО2 + 11Н2О

Запитання 23

В результаті якої реакції утворюється кальцій сахарат?


варіанти відповідей

С12Н22О11 + Са(ОН)2→ С12Н22О11 ∙ СаО + Н2О

С12Н22О11 + Н2О → С6Н12О6 + С6Н12О6

С12Н22О11 + Cu(OH)2 → сполука синього кольору

С12Н22О11 + 12 О2 →12СО2 + 11Н2О

Запитання 24

Сахароза не утворює червоного купрум (І) оксиду з купрум (ІІ) гідрооксидом при нагріванні, через відсутність:


варіанти відповідей

альдегідної групи

карбонільної групи

гідроксильної групи

карбоксильної групи 

Запитання 25

Сахароза входить до складу


варіанти відповідей

фруктів, ягід, меду, патоки, крохмалю

рослинних клітин (бавовни та льону, деревини)

соку цукрових буряків й цукрової тростини 

 картоплі, пшениці, рису

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест