Задачі з генетики

Додано: 8 квітня 2019
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 1354 рази
5 запитань
Запитання 1

У курей строкате забарвлення оперення визначається зчепленим із Х-хромосомою геном В, чорне - геном b. Чорного півня схрестили зі строкатою куркою. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що у птахів гетерогаметна стать - жіноча.

варіанти відповідей

0%

25%

50%

100%

Запитання 2

Чоловік, хворий на аніридію (відсутність райдужної оболонки ока), у якого не спостерігається зміщення кришталика, одружується з жінкою, у якої спостерігається зміщення кришталика, але є райдужна оболонка. Аніридія та зміщення кришталика — домінантні ознаки. У цієї пари народилося п'ятеро дітей, усі мають обидві аномалії. Визначте генотипи батьків

варіанти відповідей

aaBBxAAbb

AABBxaabb

AaBbxAaBb

Запитання 3

Яким буде співвідношення фенотипів у потомстві в разі аналізуючого схрещування, якщо особина гетерозиготна за двома ознаками (виберіть правильну відповідь):

варіанти відповідей

1:1

3:1

1:1:1:1

9:3:3:1

Запитання 4

У папуг алель А визначає жовтий колір пір'я, В — блакитний, при взаємодії генів А і В колір зелений, особини з генотипом ааbb білі. При схрещуванні гетерозиготних особин із жовтим і блакитним пір'ям в F1 отримано 20 папуг. Скільки серед них білих?

варіанти відповідей

немає білих

3

4

5

1

2

Запитання 5

Синтез в клітинах людини інтерферону зумовлюється комплементарною взаємодією двох домінантних алелів— А і В. В одного з батьків пригнічена здібність до утворення интерферону внаслідок відсутності гена В, а другий — здоровий і всі його родичі також здорові. Яка ймовірність появи здорового потомства?

варіанти відповідей

0%

25%

50%

100%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест