Жири. Біологічна роль жирів

Додано: 5 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 606 разів
15 запитань
Запитання 1

Жири - це ...

варіанти відповідей

естери, утворені етиловим спиртом і молекулою вищої карбонової кислоти

естери, утворені триатомним спиртом – гліцеролом й трьома молекулами вищих карбонових кислот

Запитання 2

За походженням жири класифікують на

варіанти відповідей

варіанти відповідей

натуральні та штучні

тверді та рідкі

тваринні та рослинні

Запитання 3

Рослинні жири як правило тверді за кімнатної температури?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 4

Кокосове масло - рослинний жир. Який його агрегатний стан за кімнатної температури (≈18°) ?

варіанти відповідей

рідкий

твердий

Запитання 5

Оберіть правильні твердження щодо біологічного значення жирів:

варіанти відповідей

амортизаційна функція

виступають будівельним матеріалом для кісток

жири мають займати 45% від загальної ваги дорослого організму

 джерело енергіїї

теплоізоляційна функція

Запитання 6

Чому не бажано використовувату смажену олію повторно?

варіанти відповідей

втрачаються корисні властивості

з*являються транс-жири, шкідливі для організму

 з*являються токсичні речовини

Запитання 7

Жири для організму є:

варіанти відповідей

носіями кисню

джерелом білків

джерелом енергії

джерелом вуглеводіі

Запитання 8

Тверді жири - це естери

варіанти відповідей

гліцеролу та вищих карбонових кислот

етанолу та вищих карбонових кислот

гліцеролу та нижчих карбонових кислот

етанолу та нижчих карбонових кислот

Запитання 9

Рідкі жири - це естери

варіанти відповідей

гліцеролу та насичених вищих карбонових кислот

гліцеролу та ненасичених нижчих карбонових кислот

гліцеролу та насичених нижчих карбонових кислот

гліцеролу та ненасичених вищих карбонових кислот

Запитання 10

Укажіть речовини, необхідні для утворення жирів:

1- етанол; 2- гліцерол; 3 - нижчі карбонові кислоти; 4 - вуглеводні; 5 - вищі карбонові кислоти.

варіанти відповідей

2,5

3,5

 1,4

 1,2

Запитання 11

Вкажіть фізичні властивості жирів:

варіанти відповідей

розчинні у воді, непрозорі, солодкі на смак

нерозчинні у воді, мають високу теплопровідність

гіркі, в"язкі, легші за воду

легші за воду, у воді не розчиняються, зате розчиняються в органічних розчинниках

Запитання 12

Проаналізуйте твердження 1 і 2 та оберіть правильний варіант відповіді.

Твердження 1. Жири добре розчиняються у воді.

Твердження 2. Олеїнова кислота має рідкий агрегатний стан.

варіанти відповідей

правильні обидва твердження

правильне лише 2 твердження

правильне лише 1 твердження

неправильні обидва твердження

Запитання 13

Тваринний жир містить у своєму складі значну кількість залишків стеаринової кислоти. Яка її формула?

варіанти відповідей

С15Н31СООН

С17Н33СООН

С17Н35СООН

С17Н31СООН

Запитання 14

Вкажіть з яких рослин можна отримати тверді жири:

варіанти відповідей

Какао

Льон

Соняшник

Кокос

Запитання 15

Визначте відносну молекулярну масу тристеарату(тристеарину).

варіанти відповідей

842

890

849

854

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест