Жири і вуглеводи.

Додано: 22 квітня
Предмет: Хімія, 9 клас
Копія з тесту: Жири і вуглеводи.
18 запитань
Запитання 1

До природних полімерів належать:

варіанти відповідей

 глюкоза

 поліетилен

 сахароза

целюлоза

Запитання 2

Загальна формула вуглеводів

варіанти відповідей

Cn(H2O)m

CnH2Om

CmHnOm

C2(H2O)n

Запитання 3

Виберіть молекулярну формулу глюкози

варіанти відповідей

C12H22O11

C6H12O6

(C6H10O5)n

C5H10O5

Запитання 4

Позначте формулу сахарози

варіанти відповідей

(C6H10O5)n

C12H22O11

C6(H2O)5

C6H12O6

Запитання 5

Сахароза належить до:

1. моносахаридів

2. дисахаридів

3. полісахаридів

4. неосахаридів

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 6

Якісна реакція на крохмаль:

варіанти відповідей

знебарвлення розчину калій перманганату

реакція " срібного дзеркала "

посиніння спиртового розчину йоду

знебарвлення бромної води

Запитання 7

Вкажіть природну сировину для одержання сахарози:

варіанти відповідей

картопля

деревина

цукровий буряк

нафта

Запитання 8

Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої він належить.

Вуглевод: 1. глюкоза; 2. сахароза; 3. целюлоза

Група: А. полісахариди; Б. моносахариди; В. дисахариди

варіанти відповідей

 1-А, 2-В, 3-Б

 1-В, 2-А, 3-Б

1-Б, 2-В, 3-А

 1-А, 2-Б, 3-В

Запитання 9

Вкажіть загальну формулу жирів:

варіанти відповідей
Запитання 10

Укажіть фізичні властивості жирів:

1. легші за воду; 2. важчі за воду; 3. не розчиняються у воді; 4. не розчиняються в полярних розчинниках; 5. тверді за нормальних умов.

варіанти відповідей

3, 5

1, 5

2, 4

1, 3

Запитання 11

Укажіть речовини, необхідні для утворення жирів:

1. етанол; 2. гліцерол; 3. нижчі карбонові кислоти; 4. вуглеводні; 5. вищі карбонові кислоти.

варіанти відповідей

2, 5

1, 4

3, 5

1, 2

Запитання 12

Як називається жир, формула якого записана?


СН2–ОСОС15Н31           

 |

СН–ОСОС15Н31           

 |

СН2ОСОС15Н31       

варіанти відповідей

трипальмітин

тристеарин

триолеїн

трилінолеат

Запитання 13

При омиленні жирів утворюються речовини:

варіанти відповідей

багатоатомний спирт

вищі карбонові кислоти

солі вищих карбонових кислот

одноатомний спирт

Запитання 14

Агрегатний стан твердих жирів можна пояснити наявністю:

варіанти відповідей

залишку гліцерину

залишку вищих насичених кислот

залишку вищих ненасичених кислот

залишку нижчих насичених кислот

Запитання 15

За походженням розрізняють жири:


варіанти відповідей

тваринні

тверді

рослинні

змішані

рідкі

Запитання 16

Укажіть реакцію, у результаті якої здійснюється виробництво маргарину

варіанти відповідей

гідроліз

естерифікація  

гідратація

гідрування

Запитання 17

Тваринний жир містить у своєму складі значну кількість залишків стеаринової кислоти. Яка її формула?

варіанти відповідей

С15Н31СООН 

С17Н35СООН

С17Н33СООН

С17Н31СООН

Запитання 18

Укажіть формулу кислоти, яка не може брати участь в утворенні жирів:

варіанти відповідей

С15Н31СООН

СН3 СООН

С17Н35СООН

С17Н33СООН

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест