Жири.

Додано: 19 березня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 186 разів
22 запитання
Запитання 1

Проаналізуйте твердження

І. Всі тваринні жири (крім риб'ячого) є твердими.

ІІ. До складу рослинних жирів входять залишки ненасичених карбонових кислот.

варіанти відповідей

вірне лише І твердження

вірне лише ІІ твердження

обидва твердження вірні

жодне з тверджень не є вірним

Запитання 2

Оберіть фізичні властивості жирів 

варіанти відповідей

легші за воду

 не розчиняються у воді

 не розчиняються в органічних розчинниках

високі температури кипіння

Запитання 3

Виберіть назву твердого рослинного жиру

варіанти відповідей

пальмова олія

лляна олія

риб'ячий жир

баранячий жир

Запитання 4

Жири для організму є джерелом

варіанти відповідей

білків

енергії

вуглеводів

кисню

Запитання 5

Вкажіть спирт, який отримують гідролізом жирів: 

варіанти відповідей

гліцерол

  етанол

 пропан-1-ол

пропан-2-ол

Запитання 6

Виберіть назву тваринного жиру, який за звичайних умов є рідким

варіанти відповідей

курячий

кокосовий

риб'ячий

баранячий

Запитання 7

Під час лужного гідролізу жиру утворюються

варіанти відповідей

мило

луг

гліцерол

карбонова кислота

Запитання 8

Жири утворюються в результаті реакції

варіанти відповідей

окиснення

приєднання

гідролізу

естерифікації

Запитання 9

Що таке «омилення» жиру:

варіанти відповідей

взаємодія з металами;  

взаємодія з кислотами;

гідроліз жирів;

реакція етерифікації.

Запитання 10

Залишок якої кислоти входить до складу рідких жирів?

варіанти відповідей

стеаринової

олеїнової

пальмітинової

масляної

Запитання 11

До якого класу відносяться жири

варіанти відповідей

кислот

спиртів

естерів

Запитання 12

Для перетворення рідкого жиру у твердий використовують

варіанти відповідей

кисень

водень

вуглець

вапняну воду

Запитання 13

Маргарин у своєму складі містить

варіанти відповідей

рослинні олії

тверді тваринні жири

суміш олій і вершків

вершки

Запитання 14

Загальна формула жирів:

варіанти відповідей

RCOOR

R-OH

RCHO

                                                                                                                             

               О

               ІІ

СН2 –О - С - R

 I             

CH - O – C – R’

                II

I               O

CH2  -O - C - R’’

                       II                                           

                О   

Запитання 15

Цей процес широко використовується в харчовій промисловості для одержання маргарину, кулінарного жиру, легкого масла

варіанти відповідей

гідролізу

піролізу

гідрування

омилення

Запитання 16

Відсотковий вміст жирів в цьому продукті найвищий

варіанти відповідей

горіхи

рослинна олія

вершкове масло

бобові

Запитання 17

Хто з перерахованих вчених вперше синтезував жир?

варіанти відповідей

 а) Бутлеров;

 б) Бертло;

в) Шеелє;

 г) Шеврель.

Запитання 18

Укажіть речовини, що утворюються внаслідок гідролізу естерів

варіанти відповідей

 спирти і карбонові кислоти;

 альдегіди і карбонові кислоти;

 карбонові кислоти і алкіни;

 карбонові кислоти і етери;

Запитання 19

Яка хімічна формула речовини Х у схемі: жир + NaOH → мило + Х

варіанти відповідей

С2Н4О2

С2Н5ОН

С3Н8О3

С6Н5ОН

Запитання 20

До складу твердих жирів входять залишки:

варіанти відповідей

насичених вищих карбонових кислот

альдегідів

ненасичених вищих карбонових кислот

неорганічних кислот

Запитання 21

У природі зустрічаються жири:

варіанти відповідей

рослинного і тваринного походження;

тільки тваринного походження

тільки рослинного походження

штучного походження

Запитання 22

Вкажіть правильне визначення терміну «жири»:

варіанти відповідей

естери вищих карбонових кислот і етанолу

етери вищих карбонових кислот і гліцерину

естери вищих карбонових кислот і гліцерину

похідні спиртів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест