Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів

Додано: 10 березня
Предмет: Хімія, 9 клас
12 запитань
Запитання 1

Обери формули речовин (дві), які містяться у складі мила:

варіанти відповідей

C17H35COONa


C17H35COOH

C15H31COOК

C2H5COONa

Запитання 2

Зазнач правильне твердження про властивості тваринних жирів:

варіанти відповідей

тверді жири називають оліями

тверді жири, переважно, містять залишки вищих насичених карбонових кислот

жири добре розчиняються у воді

тверді жири солі вмщих карбоновх кислот

Запитання 3

Укажи формулу рідкого мила:

варіанти відповідей

C19H39COOK


C17H35COONa

C15H32

C17H35COOCH3

Запитання 4

Обери масу мила, яке утвориться в результаті взаємодії 3 моль пальмітинової кислоти C15H31COOH з натрій гідроксидом:

варіанти відповідей

834 г

1834 г

234 г

734 г

Запитання 5

Установи правильне твердження про застосування жирів:

варіанти відповідей

використовуються для вироблення картону

найважливіша складова частина їжі

виробництво гліцеролу

використовується для надання солоного смаку їжі

Запитання 6

Мило – це солі вищих карбонових кислот  з ..... або Калієм.

варіанти відповідей

Натрієм

Гідрогеном


Фосфором

Кальцієм

Запитання 7

Рідкі жири – це естери гліцерину та кислоти: 

варіанти відповідей

оцтової

стеаринової

линолевої

олеїнової

Запитання 8

Процес насичення ненасичених жирів воднем, що лежить в основі отримання маргарину, називається...

варіанти відповідей

гідроліз

гідрування

гідратація

 дегідрування

Запитання 9

Молярна маса тристарата гліцерина

варіанти відповідей

891л/иоль

890 л/иоль

991л/иоль

791л/иоль

Запитання 10

Гідроліз жиру у присутності лугу називають:

варіанти відповідей

 гідрування

окиснення  

омилення

гідратація

Запитання 11

У результіті окиснення 1г жиру виділяється:

варіанти відповідей

35.7 кДж

38,9 кДж

138,9 кДж

40 кДж

Запитання 12

Жири - це органічні сполуки, молекули яких складаються із залишків молекул (дві відповіді):

варіанти відповідей

 гліцеролу

етанолу

 глюкози


етанової кислоти

вищих карбонових кислот

 крохмалю

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест