Жири. Закріплення за §30 с. 168-172 ( до підручника авторів П. П. Попель, Л. С. Крикля

Додано: 10 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 593 рази
16 запитань
Запитання 1

1.   За своєю природою жири є ...

варіанти відповідей

А) спиртами;

Б)кислотами ;

В) естерами; 

Г)альдегідами

Д) тригліцеридами

Запитання 2

   Які речовини утворюють жири?

варіанти відповідей

А) гліцерин ;

Б) спирт;

В) вищі карбонові кислоти ;

Г) луг.

Запитання 3

Які бувають жири?

варіанти відповідей

А) органічні ;

Б) рослинні ;

В) тваринні    

Г) неорганічні

Запитання 4

Як називають рослинні жири?

варіанти відповідей

А) масла ;

Б) олії ;

В) жири ;

Г) сало.

Запитання 5

Який спирт добувають гідролізом жирів?

варіанти відповідей

А) гліцерол ;

Б) етанол ;

В) пропан-1-ол ;

Г) пропан-2-ол ;

Д) пропан-1,2,3-триол   

Е) гліцерин

Запитання 6

Що дають жири організму?

варіанти відповідей

А) вітаміни ;  

Б) енергію ;   

В) ферменти ;     

Г) воду.

Запитання 7

    Що добувають з жирів?


варіанти відповідей

А) мило ;  

Б) гліцерин ;  

 В) ліки ;

 Г) фарби

Запитання 8

У людському організмі жири окиснюються до :


варіанти відповідей

А) карбону та оксигену ;   

Б)   карбону та гідрогену ;                                             

 В)  вуглекислого газу та води ;      

 Г)  вуглекислого газу та водню

Запитання 9

Як називаються натрієві солі жирних кислот?


варіанти відповідей

А) естери ;   

Б) мило ;    

 В)  трансжири ;    

Г)  масла

Запитання 10

Що треба пропустити через олію,  щоб перетворити її на маргарин?


варіанти відповідей

А)  певні солі ;  

Б)  водень ;    

 В) кисень  ;  

Г) певні кислоти.

Запитання 11

Які рослинні жири є твердими?

варіанти відповідей

А) соняшниковий ;    

Б) кукурудзяний ;    

В)соєвий;  

Г) кокосовий ; 

Д) пальмовий.

Запитання 12

Який тваринний жир є рідким?


варіанти відповідей

А) свинячий ; 

Б)  курячий ;  

В)  риб’ячий ; 

Г) гусячий.

Запитання 13

Реакція, внаслідок якої рідкі жири перетворюються на тверді :


варіанти відповідей

А) гідрування ; 

Б)  галогенування ;   

В)  гідратації  ;    

Г)   нітрування.

Запитання 14

Під час отруєння  нафтопродуктами не можна споживати жири та рослинні олії, тому що вуглеводні …..


варіанти відповідей

А)  розчиняються в жирах, затримуючись в організмі ;


Б)   нерозчинні у воді живого організму ;


В)   не розчиняються у жирах та у воді ;


Г)   нерозчинні у полярних розчинниках.

Запитання 15

У формулі пальмітинової кислоти кількісний склад , якісний склад та молекулярна маса вказані у рядку:


варіанти відповідей

А) 4; 51; 244    

 Б) 3; 50; 244        

 В) 50; 3; 256      

Г) 51; 4; 256

Запитання 16

З даного переліку виберіть галузі застосування жирів:


варіанти відповідей

А) як продукти харчування;


Б) в медицині й косметичній промисловості як розчинник, основа для мазей, кремів;

В) у текстильній промисловості для змащування ниток й рівномірного фарбування;


Г) входять до складу охолоджуючих рідин при металообробці;


Д) як сировина для виробництва мила, оліфи, фарб, замазок, лаків, емульсій, ґумових виробів;


Е) у шкіряному виробництві;


Є) паливо у побуті.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест