ХІМІЧНИЙ СКЛАД КЛІТИНИ
ТЕСТ 1
Виберіть правильну відповідь
1. Найпоширенішими в живих організмах елементами є:
а) С, O, S, N; б) Н, C, O, N; в) O, P, S, C; г) N, Р, S, О.
2. Біологічне значення головних макроелементів у складі живих організмів в основному пов'язане з їх:
а) валентністю;
б) здатністю утворювати більш міцні хімічні зв'язки, ніж інші елементи;
в) поширеністю в земній корі;
г) валентністю й здатністю утворювати більше міцні зв'язки, ніж інші елементи.
З. Вуглець як елемент входить до складу:
а) білків і вуглеводів;
б) вуглеводів і ліпідів;
в) вуглеводів і нуклеїнових кислот;
г) всіх органічних сполук клітини.
4. Азот як елемент входить до складу:
а) білків;
б) білків, нуклеїнових кислот;
в) нуклеїнових кислот, білків і АТФ;
г) білків, нуклеїнових кислот і ліпідів.
5. Водень як елемент входить до складу:
а) води, мінеральних солей і вуглеводів;
б) води, вуглеводів, білків і нуклеїнових кислот;
в) води, вуглеводів, ліпідів і нуклеїнових кислот;
г) всіх неорганічних і органічних сполук клітини.
6. Кисень як елемент входить до складу:
а) води, мінеральних солей і вуглеводів;
б) води, вуглеводів, білків і нуклеїнових кислот;
в) води, вуглеводів, ліпідів і нуклеїнових кислот;
г) всіх неорганічних і органічних сполук клітини
7. Фосфор як елемент входить до складу:
а) нуклеїнових кислот;
б) нуклеїнових кислот і АТФ;
в) нуклеїнових кислот, АТФ, деяких мінеральних солей і ліпідів;
г) нуклеїнових кислот, АТФ, деяких мінеральних солей і білків.
8. Сірка як елемент входить до складу:
а) деяких білків;
б) деяких мінеральних солей;
в) деяких білків і мінеральних солей;
г) деяких білків і ліпідів.
9. До гідрофільних сполук в основному належать:
а) мінеральні солі;
б) мінеральні солі й деякі вуглеводи;
в) деякі вуглеводи й амінокислоти;
г) мінеральні солі, деякі вуглеводи й амінокислоти.
10. До гідрофобних сполук в основному належать:
а) ліпіди;
б) мінеральні солі й ліпіди;
в) ліпіди й амінокислоти;
г) мінеральні солі й амінокислоти.
11. Вода має здатність розчиняти речовини, оскільки її молекули:
а) полярні;
б) мають малі розміри;
в) містять атоми, з'єднані іонним зв'язком;
г) утворять між собою водневі зв'язки.
12. Іони Na+ і K+ надходять через клітинну мембрану за допомогою:
а) осмосу; в) осмосу й дифузії;
б) дифузії; г) активного транспорту.
13. Концентрація іонів К+ і Na+ у клітині:
а) однакова на внутрішній і зовнішньої її поверхнях;
б) різна, іонів Na + більше усередині клітини, іонів К + -зовні;
в) різна, іонів К+ більше усередині клітини, іонів Na + — зовні;
г) в одних випадках однакова, в інших — різна.
14. До біополімерів регулярної будови належать:
а) полісахариди;
б) полісахариди й білки;
в) полісахариди й нуклеїнові кислоти;
г) нуклеїнові кислоти й білки.
15. До біополімерів нерегулярної будови належать:
а) білки;
б) нуклеїнові кислоти;
в) нуклеїноі кислоти й білки;
г) нуклеїнові кислоти й полісахариди.
16. До моносахаридів належать:
а) глюкоза, рибоза, фруктоза;
б) галактоза, мальтоза, сахароза;
в) фруктоза, лактоза, сахароза;
г) мальтоза, рибоза, сахароза.
17. До дисахаридів належать:
а) рибулоза, галактоза, фруктоза;
б) рибоза, манноза, мальтоза;
в) мальтоза, лактоза, сахароза;
г) сахароза, фруктоза, рибулоза.
18. До полісахаридів належать:
а) крохмаль, рибулоза, манноза;
б) глікоген, глюкоза, целюлоза;
в) целюлоза, крохмаль, глікоген;
г) крохмаль, целюлоза, манноза.
19. Молекула сахарози складається із залишків:
а) глюкози;
б) глюкози й фруктози;
в) фруктози й глюкози;
г) глюкози й галактози.
20. Молекула крохмалю складається із залишків:
а) глюкози;
б) фруктози;
в) фруктози й глюкози;
г) глюкози й галактози.
21. Молекула глікогену складається із залишків:
а) глюкози; в) глюкози й галактози;
б) галактози; г) галактози й фруктози.
22. Тригліцеридами (складними ефірами гліцерину й вищих жирних кислот) є:
а) жири; в) масла й жири;
б) масла; г) жири, масла й фосфоліпіди.
23. Молекула фосфоліпіду має:
а) гідрофільну голівку й гідрофобний хвіст;
б) гідрофобну голівку й гідрофільний хвіст;
в) гідрофільні голівку й хвіст;
г) гідрофобні голівку й хвіст.
24. У водних розчинах амінокислоти проявляють властивості:
а) кислот;
б) основ;
в) кислот і основ;
г) в одних випадках кислот, в інші — основ.
25. Первинна структура білка визначається амінокислотними ос татками:
а) числом; в) числом і послідовністю;
б) послідовністю; г) видами.
26. Первинну структуру білка підтримують зв'язки:
а) пептидні; в) дисульфідні;
б) водневі; г) гідрофобні.
27. Вторинна структура білка визначається:
а) спіралізацією поліпептидного ланцюга;
б) просторовою конфігурацією поліпептидного ланцюга;
в) числом і послідовністю амінокислот спіралізованого ланцюга;
г) просторовою конфігурацією спіралізованого ланцюга.
28. Вторинну структуру білка підтримують в основному зв'язки:
а) пептидні; в) дисульфідні;
б) водневі; г) гідрофобні.
29. Третинна структура білка визначається:
а) спіралізациєю поліпептидного ланцюга;
б) просторовою конфігурацією спіралізованого поліпептидного ланцюга;
в) з'єднанням декількох поліпептидних ланцюгів;
г)спіралізациєю декількох поліпептидних ланцюгів.
30. Третинну структуру білка підтримують в основному зв'язки:
а) іонні; в) дисульфідні;
б) водневі; г) гідрофобні.
31. Четвертинна структура білка визначається:
а) спіралізациєю поліпептидного ланцюга;
б) просторовою конфігурацією поліпептидного ланцюга;
в) спіралізациєю декількох поліпептидних ланцюгів;
г) з'єднанням декількох поліпептидних ланцюгів.
32. У підтримці четвертинної структури білка не беруть участь зв'язки:
а) пептидні; в) іонні;
б) водневі; г) гідрофобні.
33. Фізико-хімічні й біологічні властивості білка повністю визначає структура:
а) первинна; в) третинна;
б) вторинна; г) четвертинна.
34.До фібриллярних білків належать:
а) глобулін, альбумін, колаген;
б) колаген, кератин, міозин;
в) міозин, інсулін, трипсин;
г) альбумін, міозин, фіброін.
35.До глобулярних білок належать:
а) фібриноген, інсулін, трипсин;
б) трипсин, актин, еластин;
в) еластин, тромбін, альбумін;
г) альбумін, глобулін, глюкагон.
36. Молекула білка набуває природні (нативні) властивості в результаті самоскладання структури:
а) первинної;
б) в основному первинної, рідше вторинної;
в) четвертинної;
г) в основному третинної, рідше четвертинної.
37. Мономерами молекул нуклеїнових кислот є:
а) нуклеозиди; б), нуклеотиди; в)полінуклеотиди; г)азотисті основи.
38. Молекула ДНК містить азотисті основи:
а) аденін, гуанін, урацил, цитозин;
б) цитозин, гуанін, аденін, тимін;
в) тимін, урацил, аденін, гуанін;
г) аденін, урацил, тимін, цитозин.
39. Молекула РНК містить азотисті основи:
а) аденін, гуанін, урацил, цитозин;
б) цитозин, гуанін, аденін, тимін;
в) тимін, урацил, аденін, гуанін;
г) аденін, урацил, тимін, цитозин.
40. Склад мономерів молекул ДНК і РНК відрізняється один від одного вмістом:
а) цукру;
б) азотистих основ;
в) цукру й азотистих основ;
г) цукру, азотистих основ і залишків фосфорних кислот.
41.До пуринових азотистих основ, що входять до складу ДНК, належать:
а) аденін і тимін; в) аденін і гуанін;
б) урацил і цитозин; г) цитозин і тимін.
42.До пиримідинових азотистих основ, що входять до складу ДНК, належать:
а)аденін і тимін; в) аденін і гуанін;
б)урацил і цитозин; г) цитозин і тимін.
43.До пуринових азотистих основ, що входять до складу РНК, належать:
а) аденін і урацил; в) цитозин і тимін;
б) аденін і гуанін; г) цитозин і урацил.
44.До пиримідинових азотистих основ, що входять до складу РНК, належать:
а) аденін і урацил; в) цитозин і тимін;
б)аденін і гуанін; г) цитозин і урацил.
45. У складі ДНК постійним є співвідношення нуклеотидів:
а) А+Г/Т+Ц; в) А+Ц/Т+Г;
б) А+Т/Г+Ц; г) А/Г, Т/Ц.
46. У складі РНК постійним є співвідношення нуклеотідов:
а) А+Г/Т+Ц; в) А+У/Г+Ц;
б)А+Г/У+Ц; г) А/Г, У/Ц.
47. Полінуклеотидний ланцюг при синтезі молекул ДНК і РНК утвориться за рахунок зв'язків між:
а) залишками цукрів нуклеотидів;
б) залишками фосфорних кислот і цукрів нуклеотидів;
в) азотистими основами й залишками цукрів нуклеотидів;
г) азотистими основами й залишками фосфорних кислот нуклеотидів.
48. Вторинна структура ДНК підтримується за рахунок зв'язків між:
а) сусідніми нуклеотидами одного з ланцюгів;
б) залишками фосфорних кислот нуклеотидів у двох ланцюгах;
в) комплементарними азотистими основами у двох ланцюгах;
г) некомплементарними азотистими основами нуклеотидів у двох ланцюгах.
49. З'єднання двох полінуклеотидних ланцюгів у спіраль ДНК здійснюють зв'язки:
а) іонні; б) водневі; в)гідрофобні; г)електростатичні.
50. Число зв'язків, що виникають у комплементарній парі основ аденин-тимин молекули ДНК, дорівнює:
а) 1; б) 2; в) 3; г) 4.
51. Число зв'язків, що виникають у комплементарній парі основ гуанін-цитозин молекули ДНК, дорівнює:
а) 1; б) 2; в) 3; г) 4.
52. Число варіантів комплементарних пар основ нуклеотидів ДНК дорівнює:
а) 2; б) 3; в) 4; г) 5.
53. Відстань між цукрофосфатними кістяками двох ланцюгів ДНК дорівнює відстані, займаному:
а) парою пуринових основ;
б) парою пиримідинових основ;
в) одною пуриновою і одною пиримідиновою основою;
г) двома пуриновими й двома пиримідиновыми основами.
54. Повний оборот подвійної спіралі молекули ДНК припадає на:
а) 5 пар нуклеотидів;
б) 10 пар нуклеотидів;
в) 15 пар нуклеотидів;
г) 20 пар нуклеотидів.
55. Модель будови молекули ДНК була запропонована Дж. Уотсоном і
Ф. Лементом у: .
а) 1930 р.; в) 1953 р.;
б) 1950 р.; г) 1962 р.
56. Клітина містить ДНК в:
а) ядрі;
б) ядрі й цитоплазмі;
в) ядрі, цитоплазмі й мітохондріях;
г) ядрі, мітохондріях і хлоропластах.
57. Найбільш великі розміри молекул мають:
а)тРНК; в)иРНК;
б)мяРНК; г)рРНК.
58. У біосинтезі білка в клітині в основному беруть участь:
а) ДНК, иРНК;
б) иРНК, тРНК;
в) тРНК, рРНК;
г) иРНК, рРНК.
59. Молекула АТФ містить:
а) аденін, дезоксирибозу й три залишки фосфорної кислоти;
б) аденін, рибозу й три залишки фосфорної кислоти;
в) аденозин, рибозу й три залишки фосфорної кислоти;
г) аденозин, дезоксирибозу й три залишки фосфорної кислоти.
60. У молекулі АТФ залишки фосфорної кислоти з'єднані між
собою зв'язками:
а) двома водневими;
б) двома електростатичними;
в) двома макроенергетичними;
г) трьома макроенергетичними.