Тести . тема "Хімічний склад клітини"

Про матеріал
Тестові завдання можно використовувати для теметичного оцінювання та підготовки до ЗНО з теми "Хімічний склад клітин."
Перегляд файлу

ХІМІЧНИЙ СКЛАД КЛІТИНИ

ТЕСТ 1

Виберіть правильну відповідь

  1. Найпоширенішими в живих організмах елементами є:

а) С, O, S, N;    б) Н, C, O, N;     в) O, P, S, C;    г) N, Р, S, О.

2. Біологічне значення головних макроелементів у складі живих організмів в основному пов'язане з їх:

а) валентністю;

б) здатністю утворювати більш міцні хімічні зв'язки, ніж інші елементи;

в) поширеністю в земній корі;

г) валентністю й здатністю утворювати більше міцні зв'язки, ніж інші елементи.

З. Вуглець як елемент входить до складу:

а) білків і вуглеводів;

б) вуглеводів і ліпідів;

в) вуглеводів і нуклеїнових кислот;

г) всіх органічних сполук клітини.

4. Азот як елемент входить до складу:

а) білків;

б) білків, нуклеїнових кислот;

в) нуклеїнових кислот, білків і АТФ;

г) білків, нуклеїнових кислот і ліпідів.

5. Водень як елемент входить до складу:

а) води, мінеральних солей і вуглеводів;

б) води, вуглеводів, білків і нуклеїнових кислот;

в) води, вуглеводів, ліпідів і нуклеїнових кислот;

г) всіх неорганічних і органічних сполук клітини.

6. Кисень як елемент входить до складу:

 а) води, мінеральних солей і вуглеводів;

 б) води, вуглеводів, білків і нуклеїнових кислот;

 в) води, вуглеводів, ліпідів і нуклеїнових кислот;

 г) всіх неорганічних і органічних сполук клітини

  

7. Фосфор як елемент входить до складу:

     а) нуклеїнових кислот;

б) нуклеїнових кислот і АТФ;                                      

в) нуклеїнових кислот, АТФ, деяких мінеральних солей і ліпідів;

г) нуклеїнових кислот, АТФ,  деяких мінеральних солей і білків.

8. Сірка як елемент входить до складу:

а) деяких білків;

б) деяких мінеральних солей;

в) деяких білків і мінеральних солей;

г) деяких білків і ліпідів.

9. До гідрофільних сполук в основному належать:

а) мінеральні солі;

б) мінеральні солі й деякі вуглеводи;

в) деякі вуглеводи й амінокислоти;

г) мінеральні солі, деякі вуглеводи й амінокислоти.

10. До гідрофобних сполук в основному належать:

а) ліпіди;

б) мінеральні солі й ліпіди;

в) ліпіди й амінокислоти;

г) мінеральні солі й амінокислоти.

11. Вода має здатність розчиняти речовини, оскільки її молекули:

а) полярні;

б) мають малі розміри;

в) містять атоми, з'єднані іонним зв'язком;

г) утворять між собою водневі зв'язки.

12. Іони Na+ і K+ надходять через клітинну мембрану за допомогою:

     а) осмосу;                       в) осмосу й дифузії;

     б) дифузії;           г) активного транспорту.       

13. Концентрація іонів К+ і Na+ у клітині:

а) однакова на внутрішній і зовнішньої її поверхнях;

б) різна, іонів Na + більше усередині клітини, іонів К + -зовні;

в) різна, іонів К+ більше усередині клітини, іонів Na + — зовні;

г) в одних випадках однакова, в інших — різна.

14. До біополімерів регулярної будови належать:

а) полісахариди;

б) полісахариди й білки;

в) полісахариди й нуклеїнові кислоти;

г) нуклеїнові кислоти й білки.

15. До біополімерів нерегулярної будови належать:

а) білки;

б) нуклеїнові кислоти;

в) нуклеїноі кислоти й білки;

г) нуклеїнові кислоти й полісахариди.

16.    До моносахаридів належать:

а) глюкоза, рибоза, фруктоза;

б) галактоза, мальтоза, сахароза;

в) фруктоза, лактоза, сахароза;

г) мальтоза, рибоза, сахароза.

17.     До дисахаридів належать:

а) рибулоза, галактоза, фруктоза;

б) рибоза, манноза, мальтоза;

в) мальтоза, лактоза, сахароза;

г) сахароза, фруктоза, рибулоза.

18.    До полісахаридів належать:

а) крохмаль, рибулоза, манноза;

б) глікоген, глюкоза, целюлоза;

в) целюлоза, крохмаль, глікоген;

г) крохмаль, целюлоза, манноза.

19.    Молекула сахарози складається із залишків:

а) глюкози;

б) глюкози й фруктози;

в) фруктози й глюкози;

г) глюкози й галактози.

20.     Молекула крохмалю складається із залишків:

а) глюкози; 

б) фруктози;

в) фруктози й глюкози;

г) глюкози й галактози.

21.   Молекула глікогену складається із залишків:

а) глюкози; в) глюкози й галактози;

б) галактози; г) галактози й фруктози.

22.   Тригліцеридами (складними ефірами гліцерину й вищих жирних кислот) є:

а) жири; в) масла й жири;

б) масла; г) жири, масла й фосфоліпіди.

 

23. Молекула фосфоліпіду має:

  а) гідрофільну голівку й гідрофобний хвіст;

б) гідрофобну голівку й гідрофільний хвіст;

в) гідрофільні голівку й хвіст;

г) гідрофобні голівку й хвіст.

 

24. У водних розчинах амінокислоти проявляють властивості:

а) кислот;

б) основ;

в) кислот і основ;

г) в одних випадках кислот, в інші — основ.

25. Первинна структура білка визначається амінокислотними ос татками:

а) числом;      в) числом і послідовністю;

б) послідовністю;     г) видами.

26. Первинну структуру білка підтримують зв'язки:

а) пептидні; в) дисульфідні;

б) водневі; г) гідрофобні.

27. Вторинна структура білка визначається:

а) спіралізацією поліпептидного ланцюга;

б) просторовою конфігурацією поліпептидного ланцюга;

в) числом і послідовністю амінокислот спіралізованого ланцюга;

г) просторовою конфігурацією спіралізованого ланцюга.

28. Вторинну структуру білка підтримують в основному зв'язки:

а) пептидні; в) дисульфідні;

б) водневі; г) гідрофобні.

29. Третинна структура білка визначається:

а) спіралізациєю поліпептидного ланцюга;

б) просторовою конфігурацією спіралізованого поліпептидного ланцюга;

в) з'єднанням декількох поліпептидних ланцюгів;

 г)спіралізациєю декількох поліпептидних ланцюгів.

30. Третинну структуру білка підтримують в основному зв'язки:

а) іонні; в) дисульфідні;

б) водневі; г) гідрофобні.

31. Четвертинна структура білка визначається:

а) спіралізациєю поліпептидного ланцюга;

б) просторовою конфігурацією поліпептидного ланцюга;

в) спіралізациєю декількох поліпептидних ланцюгів;

г) з'єднанням декількох поліпептидних ланцюгів.

32. У підтримці четвертинної структури білка не беруть участь зв'язки:

а) пептидні; в) іонні;

б) водневі; г) гідрофобні.

33. Фізико-хімічні й біологічні властивості білка повністю визначає структура:

а) первинна; в) третинна;

б) вторинна; г) четвертинна.

34.До фібриллярних білків належать:

а) глобулін, альбумін, колаген;

б) колаген, кератин, міозин;

в) міозин, інсулін, трипсин;

г) альбумін, міозин, фіброін.

35.До глобулярних білок належать:

а) фібриноген, інсулін, трипсин;

б) трипсин, актин, еластин;

в) еластин, тромбін, альбумін;

г) альбумін, глобулін, глюкагон.

36. Молекула білка набуває природні (нативні) властивості в результаті самоскладання структури:

а)    первинної;

б)     в основному первинної, рідше вторинної;

в)    четвертинної;

г)    в основному третинної, рідше четвертинної.

 

 

37. Мономерами молекул нуклеїнових кислот є:

а) нуклеозиди;     б), нуклеотиди;       в)полінуклеотиди;        г)азотисті основи.

38. Молекула ДНК містить азотисті основи:

а) аденін, гуанін, урацил, цитозин;

б) цитозин, гуанін, аденін, тимін;

в) тимін, урацил, аденін, гуанін;

         г) аденін, урацил, тимін, цитозин.
39. Молекула РНК містить азотисті основи:

а) аденін, гуанін, урацил, цитозин;

б) цитозин, гуанін, аденін, тимін;

в) тимін, урацил, аденін, гуанін;

г) аденін, урацил, тимін, цитозин.

40. Склад мономерів молекул ДНК і  РНК відрізняється один від одного вмістом:

а) цукру;

б) азотистих основ;

в) цукру й азотистих основ;

г) цукру, азотистих основ і залишків фосфорних кислот.

41.До пуринових азотистих основ, що входять до складу ДНК, належать:

а) аденін і тимін; в) аденін і гуанін;

б) урацил і цитозин; г) цитозин і тимін.

42.До пиримідинових азотистих основ, що входять до складу ДНК, належать:

а)аденін і тимін; в) аденін і гуанін;

б)урацил і цитозин; г) цитозин і тимін.

43.До пуринових азотистих основ, що входять до складу РНК, належать:

а) аденін і урацил; в) цитозин і тимін;

б) аденін і гуанін; г) цитозин і урацил.

44.До пиримідинових азотистих основ, що входять до складу РНК, належать:

 а) аденін і урацил; в) цитозин і тимін;

 б)аденін і гуанін; г) цитозин і урацил.
45. У складі ДНК постійним є співвідношення нуклеотидів:

 а) А+Г/Т+Ц;             в) А+Ц/Т+Г;

 б) А+Т/Г+Ц;             г) А/Г, Т/Ц.

46. У складі РНК постійним є співвідношення нуклеотідов:

а) А+Г/Т+Ц;                    в) А+У/Г+Ц;

б)А+Г/У+Ц;                    г) А/Г, У/Ц.

         47. Полінуклеотидний ланцюг при синтезі молекул ДНК і РНК утвориться за рахунок зв'язків між:

а) залишками цукрів нуклеотидів;

б) залишками фосфорних кислот і цукрів нуклеотидів;

в) азотистими основами й залишками цукрів нуклеотидів;

г) азотистими основами й залишками фосфорних кислот нуклеотидів.

                48. Вторинна структура ДНК підтримується за рахунок зв'язків між:

а) сусідніми нуклеотидами одного з ланцюгів;

б) залишками фосфорних кислот нуклеотидів у двох ланцюгах;

в) комплементарними азотистими основами у двох ланцюгах;

г) некомплементарними азотистими основами нуклеотидів у двох ланцюгах.

        49. З'єднання двох полінуклеотидних ланцюгів у спіраль ДНК здійснюють зв'язки:

а) іонні;   б) водневі;          в)гідрофобні;          г)електростатичні.

        50. Число зв'язків, що виникають у комплементарній парі основ аденин-тимин молекули ДНК, дорівнює:

а) 1;       б) 2; в) 3; г) 4.

        51. Число зв'язків, що виникають у комплементарній парі основ гуанін-цитозин молекули ДНК, дорівнює:

а) 1; б) 2; в) 3; г) 4.

        52. Число варіантів комплементарних пар основ нуклеотидів ДНК дорівнює:

а) 2; б) 3; в) 4; г) 5.

53. Відстань між цукрофосфатними кістяками двох ланцюгів ДНК дорівнює відстані, займаному:

а) парою пуринових основ;

б) парою пиримідинових основ; 

в) одною пуриновою і одною пиримідиновою основою;

г) двома пуриновими й двома пиримідиновыми основами.

             54. Повний оборот подвійної спіралі молекули ДНК припадає на:

а) 5 пар нуклеотидів;

б) 10 пар нуклеотидів;

в) 15 пар нуклеотидів;

г) 20 пар нуклеотидів.

       55. Модель будови молекули ДНК була запропонована Дж. Уотсоном і
Ф. Лементом у: .

а) 1930 р.; в) 1953 р.;

б) 1950 р.; г) 1962 р.

             56. Клітина містить ДНК в:

а) ядрі;

б) ядрі й цитоплазмі;

в) ядрі, цитоплазмі й мітохондріях;

г) ядрі, мітохондріях і хлоропластах.

             57. Найбільш великі розміри молекул мають:

а)тРНК; в)иРНК;

              б)мяРНК; г)рРНК.

            58. У біосинтезі білка в клітині в основному беруть участь:

а) ДНК, иРНК;

б) иРНК, тРНК;

в) тРНК, рРНК;

г) иРНК, рРНК.

          59. Молекула АТФ містить:

а) аденін, дезоксирибозу й три залишки фосфорної кислоти;

б) аденін, рибозу й три залишки фосфорної кислоти;

в) аденозин, рибозу й три залишки фосфорної кислоти;

г) аденозин, дезоксирибозу й три залишки фосфорної кислоти.

   60. У молекулі АТФ залишки фосфорної кислоти з'єднані між
собою зв'язками:

а) двома водневими;

б) двома електростатичними;

в) двома макроенергетичними;

       г)  трьома макроенергетичними.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мараренко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гузь Роза Дмитрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Контрольні роботи
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
2716
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку