Травлення в шлунку
Вибрати правильну відповідь.
-
Укажіть, де розташований шлунок: а)в лівому підребер’ї під діафрагмою б) в правому підребер’ї під діафрагмою в)в грудній порожнині.
-
М’язова оболонка шлунку складається з: а)двох шарів гладеньких м’язів б) двох шарів посмугованих м’язів в) трьох шарів гладеньких м’язів г) трьох шарів посмугованих м’язів
-
Розщеплення білків у травній системі людини починається у: а) ротовій порожнині, б) тонкому кишечнику, в) шлунку г) товстому кишечнику.
-
Шлунок людини виконує функції: а) перетравлення тiльки вуглеводiв б) перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводів в) знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого. середовища г) всмоктування продуктiв розщеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв д) перетравлення бiлкiв i частково вуглеводів
-
Складові шлункового соку синтезуються у: а) підслизовій оболонці шлунка б) слизовій оболонці шлунка в) м’язовій оболонці шлунка.
-
Укажіть, в якому середовищі активні ферменти шлунка: а)кислому б)слабко-кислому в)лужному г)слабко-лужному.
-
Який фермент каталізує розщеплення білків у шлунку: а)амілаза б) мальтаза в)пепсин г)муцин.
-
У шлунку розщеплюються: а)тверді жири б)рослинні олії в)емульсовані жири молока г)вершкове масло.
-
Центр виділення шлункового соку у людини розташований у: а) мозочку; б) довгастому мозку, в)проміжному мозку
-
Яка складова шлункового соку знезаражує їжу: а)пепсин б)муцин в)хлоридна кислота г)ліпаза.
-
У якому випадку спостерігатиметься безумовнорефлекторне виділення шлункового соку : а)при спогляданні їжі б)при надходженні їжі в шлунок в)при вдиханні запаху їжі г)при спогаді про їжу.
-
Найпоширеніше захворювання шлунка - це: а) гастрит, б) карієс, в) апендицит г)гепатит.
Вправа «Підбери код». (Встановити відповідність).
Приведіть у відповідність функцію шлунку та її характеристику
Функція
|
Характеристика
|
1.Рухова
|
А. Слиз полегшує переміщення, захищає стінки від дії кислоти та ферментів. Хлоридна кислота знезаражує від бактерій.
|
2.Секреторна
|
Б. В кров всмоктуються вуглеводи, вода, спирти тощо.
|
3. Регуляційна
|
В. Припиняється розщеплення вуглеводів під дією амілази слини. Частково розщеплюється білок під дією пепсину, жири молока під дією ліпази молока.
|
4. Захисна
|
Г. Три шари непосмугованих м’язів перемішують та переміщують хімус.
|
5. Розщеплення
|
Д. Клітини, що продукують гормони серотонін, гастрин, гістамін, впливають на функції шлунка. Особливий білок забезпечує всмоктування вітаміну В у тонкому кишечнику. Хлоридна кислота стимулює виділення шлункового соку.
|
6. Всмоктування
|
Е. На слизовій оболонці шлунка відкриваються шлункові залози. Продукують ферменти пепсин, ліпазу, слиз
|