Тестова робота з теми "Травлення в шлунку"

Про матеріал
Самостійна робота складається з 12 питань та завдання на встановлення відповідності. і спрямована на перевірку знань учнів з теми.
Перегляд файлу

Травлення в шлунку

Вибрати правильну відповідь.

  1. Укажіть, де розташований шлунок: а)в лівому підребер’ї під діафрагмою б) в правому підребер’ї під діафрагмою в)в грудній порожнині.
  2. М’язова оболонка шлунку складається з: а)двох шарів гладеньких м’язів б) двох шарів посмугованих м’язів в) трьох шарів гладеньких м’язів г) трьох шарів посмугованих м’язів
  3. Розщеплення білків у травній системі людини починається у: а) ротовій порожнині, б) тонкому кишечнику, в) шлунку г) товстому кишечнику.
  4. Шлунок людини виконує функції: а) перетравлення тiльки вуглеводiв б) перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводів в) знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого. середовища г) всмоктування продуктiв розщеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв  д) перетравлення бiлкiв i частково вуглеводів
  5. Складові шлункового соку синтезуються у: а) підслизовій оболонці шлунка б) слизовій оболонці шлунка в) м’язовій оболонці шлунка.
  6. Укажіть, в якому середовищі активні ферменти шлунка: а)кислому б)слабко-кислому в)лужному г)слабко-лужному.
  7. Який фермент каталізує розщеплення білків у шлунку: а)амілаза б) мальтаза в)пепсин г)муцин.
  8. У шлунку розщеплюються: а)тверді жири б)рослинні олії в)емульсовані жири молока г)вершкове масло.
  9. Центр виділення шлункового соку у людини розташований у: а) мозочку; б) довгастому мозку, в)проміжному мозку
  10. Яка складова шлункового соку знезаражує їжу: а)пепсин б)муцин в)хлоридна кислота  г)ліпаза.
  11. У якому  випадку спостерігатиметься безумовнорефлекторне виділення шлункового соку : а)при спогляданні їжі б)при надходженні їжі в шлунок  в)при вдиханні запаху їжі г)при спогаді про їжу.
  12. Найпоширеніше захворювання шлунка  - це: а) гастрит, б) карієс, в) апендицит г)гепатит.

Вправа «Підбери код». (Встановити відповідність).

Приведіть у відповідність функцію шлунку та її характеристику

Функція

Характеристика

1.Рухова

А. Слиз полегшує переміщення, захищає стінки від дії кислоти та ферментів. Хлоридна кислота знезаражує від бактерій.

2.Секреторна

Б. В кров всмоктуються вуглеводи, вода, спирти тощо.

3. Регуляційна

В. Припиняється розщеплення вуглеводів під дією амілази слини. Частково розщеплюється білок під дією пепсину, жири молока під дією ліпази молока.

4. Захисна

Г. Три шари непосмугованих м’язів перемішують  та переміщують хімус.

5. Розщеплення

Д. Клітини, що продукують гормони серотонін, гастрин, гістамін, впливають на функції шлунка. Особливий білок забезпечує всмоктування вітаміну В у тонкому кишечнику. Хлоридна кислота стимулює виділення шлункового соку.

6. Всмоктування

Е. На слизовій оболонці шлунка відкриваються шлункові за­лози. Продукують ферменти пепсин, ліпазу, слиз

 

doc
Додано
4 червня 2020
Переглядів
1031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку