10 березня о 18:00Вебінар: Шкільне діловодство. Документація заступника директора з навчальної роботи

Тестові завдання до твору Михайла Коцюбинського "Дорогою ціною" (8 клас)

Про матеріал

Тестування дозволяє контролювати навчальний процес на уроці, індивідуалізувати підхід до кожного учня, дає змогу визначити їхній рівень знань із вивченої теми.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Михайло Коцюбинський

“Дорогою ціною”

 

Тестові завдання

 

 

 



Виконання тестових завдань

Вступ

1. З якою сільськогосподарською худобою порівнюється неволя народу:

а) волом; б) туром; в) конем; г) биком.

2. Де «хоробріші, завзятіші, звили собі гніздо»?

а) В лісах; б) у степах; в) неподалік від Угорщини; г) в Туреччині.

3. Народ намагався боротися з панами якщо не зброєю, то:

а) сокирами; б) кіллями; в) лопатами; г) ножами.

4. Боротьбу двох станів — панського і мужичого М. Коцюбинський називає:

а) жорстокою; б) хронічною; в) масовою; г) одвічною.

5. Чого не робилося панами з тими холопами, яких було спіймано за їх втечу?

а) Оддано в рекрути;

б) заслано на Сибір;

в) катовано канчуками;

г) вішано на центральній площі.

6. На півдні якої країни «стояло військо і заслоняло волю»?

а) Румунії; б) Росії; в) Бессарабії; г) Угорщини.

 

1.Б, 2.Г, 3.Б, 4.Б, 5Г, 6.В. 

І частина

1. Як незадоволений пан за поведінку і прагнення Остапа до волі, називав кріпака:

а) скаженим; б) лихущим; в) підступним; г) гайдамакою.

2. За що Остап засуджує простий люд? Бо покріпачений народ:

а) не прагне отримати хоча б початкову освіту;

б) байдуже ставиться до власної долі;

в) виявив бажання потрапити на протилежний берег Дунаю;

г) не слідкує за власною зовнішністю.

3. Де відбувалося розтавання Остапа з коханою?

а) У хаті старого лірника;

б) край лісу;

в) під вербами у ставка;

г) біля панського колодязя.

4. Від чого застерігає Соломія коханого, коли той ось-ось вирушить у подорож?

а) Небезпечних вовків у лісі;

б) розмовляти з будь-ким;

в) багато не пити холодної води;

г) не йти селом.

5. Про що попросив Остап Соломію вирушаючи в дорогу?

а) Не забувати про нього;

б) доглядати дідуся героя;

в) щоб вона писала йому листи;

г) щоб та позичила йому трохи грошей.

6. Художні засоби, які використав автор твору, висловлюючись: «Невиразною чорною плямою лежало сонне село у видолинку»:

а) гіперболу, фразеологізм;

б) метафору, порівняння;

в) епітет, метафору;

г) порівняння, гіперболу.  

 

1.Г, 2.Б, 3.В,4.Г, 5.Б, 6.В.

 

II частина

1. Про що автор повісті зазначає: «У долині, на виднокрузі, сіріло щось широкою смугою і розливалось з пітьми»?

а) Ліс; б) Чорне море; в) левада; г) Дунай.

2. Переховуючись у яругах, втікачі очікували:

а) румунів; б) перевожчиків; в) козаків; г) коли буде дощ.

 3. Чому втікачі, переховуючись, раптом погасили вогнище?

а) Вже добре зігрілись; б) напекли картоплі;

в) почули кінський тупіт; г) хтось чужий кричав у темряві.

4. Тікаючи з неволі, Іван в дорозі пристав до Остапа через те, що вони:

а) були з одного повіту; б) разом колись збирали панський урожай;

в) мали спільних родичів; г) знали один одного ще з дитинства.

5. Якою була причина того, що Іван вирішив залишити рідне село?

а) Не хотів працювати на пана;

б) від голоду;

в) через свою жінку;

г) виявив бажання вирушити на пошуки кращого життя.

6. Що вразило втікачів, коли вони переховувалися в комишах?

а) Крик ворони;

б) сяяння трьох вогників;

в) вий вовка;

г) хлюпіт води.

7. Тікаючи від охорони, Остап із Соломією нагадували:

а) сполоханих птахів;

б) тварин, яких цькували собаками;

в) листячко, що тріпотіло від сильного вітру;

г) тремтіння людей перед бурею.

8. Річка, за якою знаходиться Туреччина:

а) Прут; б) Дунай; в) Ворскла; г) Знам’янка.

9. Що робили Остап із Соломією для того, щоб переправитися через річку?

а) Латали свій одяг;

б) готували зброю;

в) майстрували пліт;

г) ремонтували човен.  

 

1.Г, 2.Б, 3.В, 4.А, 5.В, 6.В, 7.Б, 8.А, 9.В.

III частина

1. Вирушаючи на пошуки людей, Соломія залишила Остапа:

а) в ярузі; б) біля вогнища; в) на плоті; г) у лісі.

2. Через що Соломія вимушена була вернутися до Остап, розпочавши пошуки людей? Бо:

а) забула взяти гроші;

б) необхідно було зробити перев’язку пораненому коханому;

в) не позначила своєї дороги назад;

г)почула чийсь стогін.

3. Яких диких тварин Соломія не бачила, рухаючись через комиші озерця?

а) гусей; б) качок; в) гадюк; г) вужів.  

 

1.Б, 2.В, 3.Б.

IV частина

1. Циганський виселок складався з:

а) однієї школи і п’яти хаток;

б) млина і двох хаток;

в) трьох хаток;

г) хати-читальні і двох мазанок.

2. Селяни наддунайських сел. Їздять битим шляхом у:

а) Київ; б) Львів; в) Тернопіль; г) Галац.

3. Яким чином Соломія віддячила циганам за допомогу? Вона їм:

а) доглядала худобу; б) працювала на полі;

в) няньчила дітей; г) сплатила срібними монетами.

4. Кого стосується погрозливе звернення Остапа: «Я б тобі утер мани, коли б москаль не виточив із мене крові»?

а) Раду; б) заможного болгарина; в) вартового; г) стару циганку.

5. Що робили цигани ввечері?

а) Читали біблію; б) пили спиртне;

в) грали у карти; г) ремонтували одяг і взуття.

6. Що робили жінки?

а) Жебракували; б) ходили на панщину;

в) шили шкіряний одяг; г) в’язали.

7. Найнявшись до заможного болгарина Соломія йому:

а) обробляла городину;

б) випасала худобу;

в) господарювала у хаті;

г) перемивала вовну.

8. Яку приказку використав Остап, пропонуючи Соломії тікати від циган?

а) «Взяв на час та і в добрий час»;

б) «Вскочити вище халяв»;

в) «Хліб за хліб людям віддавай»;

г) «Борг не реве, а спать не дає».

9. Музичний інструмент, яким Гіца розважав сім’ю:

а) гітара; б) акордеон; в) сопілка; г) скрипка.

10. Через що Остапа пов’язали турецькі жовніри?

а) бо він вважався біглим;

б) через циган;

в) оскільки ухилявся від сплати податків;

г) за вказівкою зрадника.  

V частина

11. Для чого Соломія потрапила на базар?

а) За наказом хазяїна;

б) купити одяг Остапу;

в) придбати коханому нове взуття;

г) найнятися на роботу.

 12. Щоб знайти Остапа, Іван порадив Соломії звернутися до:

а) інших циган;

б) міграційної служби;

в) багатого болгарина;

г) поліцейської дільниці.

 

1.В, 2.Г, 3.Г, 4.А, 5.Б, 6.А, 7.Г, 8.Б, 9.Г, 10.Б, 11.Б, 12.Г.

 

 

 


Відновіть послідовність

І варіант

«Порушена послідовність»

Завдання: записати цифровий код  логічної послідовності розвитку сюжету повісті «Дорогою ціною» М.М.Коцюбинського

1. Прощання Соломії з косою.

2. Переправа до Туреччини, поранення Остапа.

3. Погроза пана віддати Остапа у некрути.

4. Соломія проводжає Остапа.

5. У циганів. 

6. Робота у болгарина.

7. Втікачі у проваллі.

8. Зустріч Соломії з Іваном.

9. Соломія губиться у плавнях.

10. Смерть Соломії.

11. Арешт Остапа.

12 Спогади Остапа.

 

Цифровий код: 3, 4, 1, 7, 2, 9, 5, 6, 11, 8, 10, 12.

 

ІІ варіант

«Порушена послідовність»

Завдання: записати цифровий код  логічної послідовності розвитку сюжету повісті «Дорогою ціною» М.М.Коцюбинського

1.Переправа через ставок.

2.Старий турецький пістоль не врятував Остапа.

3.Соломія з Остапом у скрутному становищі.

4. Розмова Остапа з Соломією про втечу від пана.

5. Перепочинок  втікачів перед переправою.

6. Порятунок у Галаці.

7. Соломія жертвує життям заради врятування Остапа.

8. Зустріч Соломії з Іваном на базарі.

9. Плавні – небезпечне місце.

10. Спогади Остапа.

11.Бакшиш драгоману.

12.Соломія втікає від пана вслід за Остапом.

 

Цифровий код: 4, 1, 12, 5, 3, 9, 6, 8, 11, 2, 7, 10

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Савощенко Олена Іванівна
    Обов язково використаю на уроці при вивченні твору. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Даниленко Світлана Василівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
10 серпня 2018
Переглядів
58054
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку