одна правильна відповідь
1. Моносахаридом є:
1) лактоза 2) рибоза 3) целюлоза 4) сахароза
2. Який з вуглеводів не піддається гідролізу:
1) крохмаль 2) лактоза 3) фруктоза 4) целюлоза
3. Продуктом гідролізу сахарози є:
1) молочна кислота 3) суміш глюкози і фруктози
2) етанол і вуглекислий газ 4) сорбіт
4. До лінійних полісахаридів належить:
1) амілопектин 2) глікоген
3) целюлоза 4) дезоксирибоза
5. Встановіть відповідність між назвою речовини і формулою
Назва речовини |
Молекулярна формула |
1. глюкоза 2. сахароза 3. фруктоза 4. крохмаль 5. дезоксирибоза |
А. С6Н14О6 Б. С6Н12О6 В. С5Н10О5 Г. (С6Н10О5)n Д. С12Н22О11 Е. С5Н10О4 |
Введіть у віконце поруч з номером відповідну літеру
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 |
|
5 |
|
6. Крохмаль дає синє забарвлення з:
а) бромної водою б) розчином KMnO4
в) аміачним розчином Ag2O г) йодом
8. У яких парах речовини є ізомерами по відношенню один до одного?
а) глюкоза і мальтоза в) рибоза і дезоксирибоза
б) глюкоза і фруктоза г) лактоза і галактоза
10. З якого моносахариду при спиртовому бродінні отримують етиловий спирт :
а) крохмаль б) глюкоза в) лактоза г) целюлоза
11. Найсолодший з цукрів це ...
а) глюкоза б) мальтоза в) фруктоза г) рибоза
12. Целюлоза - це природний ...
а) олігосахарид б) полісахарид в) моносахарид г) дисахарид
13. З якого вуглеводу отримують волокна?
а) сахарози б) крохмалю в) целюлози г) дезоксирибози
15. Вкажіть, яка хімічна реакція є спільною для сахарози, крохмалю, целюлози ?
а) гідратації б) дегідратації в) гідрування г) гідролізу
17. При спиртовому бродінні виділяється газ :
а) вуглекислий б) метан в) водень г) кисень
18. Виберіть вуглевод, який називають виноградним цукром?
а) крохмаль б) глюкозу в) сахарозу г) глікоген
19. Тваринний крохмаль – це :
а) ксиліт б) сорбіт в) глікоген г) целюлоза
20. Виберіть речовину, яка НЕ є природним полімером:
а) крохмаль б) глікоген в) целюлоза г) лактоза