«Тигролови» як український пригодницький роман. Проблема свободи й боротьби за своє визволення

Про матеріал
І. Багряний — це людина, яку називають Лицарем духу, а його і мір «Тигролови» — одним із захоплюючих пригодницьких романів н українській літературі. Твір перекладали німецькою, голландською, англійською мовами. Книга була написана за 14 днів, і на закритому літературному конкурсі 1944 р. у Львові автор здобув першу премію. Це свідчить про популярність за кордоном і увагу іноземного читача до тогочасної радянської дійсності. «Тигролови» — це плід болючих спогадів про кількарічне заслання на Далекий Схід.
Перегляд файлу

Тема: «Тигролови» як український пригодницький роман. Проблема свободи й боротьби за своє визволення

Мета: опрацювати зміст роману; учити учнів коментувати зміст твору, визначати жанрові особливості, характеризувати образи, висловлювати своє ставлення до основних проблем, порушених у романі; розвивати навички роботи в групах; виховувати усвідомлення значення свободи для духовного розвитку людини.

 

Сміливі завжди мають щастя
І. Багряний

 

ХІД УРОКУ

  І. Актуалізація опорних знань, умінь, навичок

1. Охарактеризувати ознаки еміграційної літератури 40-50 рр. XX ст.

2. Назвати представників, основні твори

3. Хронологічний диктант (за життям і творчістю І. Багряного)
Назвати подію, що відбулася у зазначеному році:
2 жовтня 1906 р….
У 1922-1926 рр. І.Багряний…
У 1928 р. І. Багряний написав…
У 1932 р. І. Багряний був…
У 1936 р. І. Багряний…
У 1944 р. І. Багряний…
За кордоном побачили світ романи «Тигролови» у … році.
«Сад Гедсиманський» вийшов у … році.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми й мети уроку

  III. Опрацювання навчального матеріалу

 Історія створення роману «Тигролови»

І. Багряний — це людина, яку називають Лицарем духу, а його і мір «Тигролови» — одним із захоплюючих пригодницьких романів н українській літературі.

Твір перекладали німецькою, голландською, англійською мовами. Книга була написана за 14 днів, і на закритому літературному конкурсі 1944 р. у Львові автор здобув першу премію. Це свідчить про популярність за кордоном і увагу іноземного читача до тогочасної радянської дійсності.

«Тигролови» — це плід болючих спогадів про кількарічне заслання на Далекий Схід.

Головний герой Григорій Многогрішний — сильна особистість.

Це український інтелігент, бунтар, правнук гетьмана Дем’яна Многогрішного, що став одним із перших політичних в’язнів і був насланий царем до Сибіру.

- Чому ж автор дає своєму героєві прізвище Многогрішний?

Дем’ян Многогрішний був гетьманом Лівобережної України н 1668 по 1672 рік, ставши спільником Дорошенка, почав боротьбу проти Москви. Пообіцяв про свій намір нізащо не віддавати Київ полякам і разом з Дорошенком воювати проти Польщі. На Многогрішного робили доноси і проти нього було організовано змову...

18 березня вночі змовники схопили його і відправили до Москви, де гетьмана катували та звинувачували у зраді. Московські старшини від імені усього малоросійського народу стратили колишнього гетьмана. 28.05.1672 р. його вивели на страту, але цар вислав гінця з повідомленням, що він замінює смертну кару на заслання у Сибір.

Робота з літературознавчим словником
        «Тигролови» І. Багряного за жанром — пригодницький роман: його сюжет насичений надзвичайними пригодами й характеризується несподіваними поворотами, динамічністю в розгортанні подій.

Як відзначає О. Ковальчук: «Роман чарує справжнім шармом пригодницького жанру: динамічним розгортанням подій, благородством поведінки головних героїв, їхнім умінням знаходити вихід з численних екстремальних ситуацій, торжеством справедливості».

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

1. Обговорення висловлювань діячів культури про Івана Багряного та його творчість

 «Роман чарує справжнім шармом пригодницького жанру: динамічним розгортанням подій, благородством поведінки головних героїв, їхнім умінням знаходити вихід з численних екстремальних ситуацій, торжеством справедливості» (О. Ковальчук).

 «Роман «Тигролови» і його головний герой виховує сильних і твердих людей української нації» (О. Теліга). .

 «...Стверджує жанр українського пригодницького, роману українського роману, українського усім своїм духом, усім спрямуванням, усіма ідеями, почуттями, характерами. Цим він говорить, нове слово в українському літературному процесі» (Юрій Шерех).

 «Твір «Тигролови» є епопеєю мужньої боротьби й перемоги нового українства над природою і над його ворогами... Твір високо-патріотичний, високомистецький і по-вселюдському гуманний» (В. Чорнограй).

Бесіда за змістом твору
• Про який період історії йдеться в романі?
• Які два світи змальовує автор? Через які образи-символи? Хто є представником кожного?

• Яким чином Многогрішний опинився в родині Сірків?
• Перекажіть епізод, який вам найбільше сподобався, про життя й побут родини Сірків.
• Які почуття й думки викликають у вас описи полювання на тигрів, ізюбрів?
• Чому майор Медвин так переймається пошуками втікача, що його непокоїть?
• Прочитайте й прокоментуйте епізод зустрічі Медвина й Многогрішного.
• Як розвиваються протягом твору стосунки Наталки й Григорія? Доберіть цитатний матеріал на підтвердження.
• Чому Григорій змушений покинути країну? Куди рвалося його серце? Як до цього поставилася родина Сірків?
• Розкажіть, як Григорій з Наталкою перетнули кордон.
• Чи можна ототожнювати життєву долю Григорія Многогрішного з біографією І. Багряного?

Завдання

1.   Випишіть цитати до образу Г. Многогрішного. На основі цитат побудуйте монолог-розповідь від першої особи про головного героя роману.

2. Від першої особи охарактеризуйте майора Медвина.

3. Складіть цитатну характеристику образу Наталки.

4.      Сірчиха, розказуючи про своє життя на Далекому Сході, говорить: «Жили ми тут ліпше, як дома. Це була друга Україна, нова Україна, синку, але щасливіша». Наталка зазначає: «Ми підем… Ми підем тепер… На тую… на твою Україну!». У творі автор змалював дві України: Україну Сірків і Україну Многогрішного. Складіть цитатні характеристики цих образів України.

IV. Узагальнення вивченого

1. Літературне дослідження
1. На основі опрацьованого визначте:
• тему твору;
• проблематику роману;
• охарактеризуйте композицію та сюжет.
2. Розкрийте ідейний зміст твору.
3. Розкрийте алегоричний зміст назви твору.

    V. Висновок. Рефлексія
       «Сміливі завжди мають щастя»,— ці слова рефреном звучать упродовж усієї розповіді про важкий шлях Григорія Многогрішного. Спочатку їх вимовляє стара Сірчиха, потім повторює головний герой і, нарешті, саме цими словами завершується роман. А чи справді у сміливих завжди є щастя?

 

VI. Оголошення результатів навчальної діяльності

 VII. Домашнє завдання
1. Скласти характеристику членів родини Сірків.
2. Індивідуально: підготувати огляд літератури 40-50 рр. XX ст.

 

 

 

ДОДАТОК

Аналіз роману «Тигролови»

Рід літератури «Тигролови»: епос.

Жанр «Тигролови»: пригодницький роман.

Тема «Тигролови»: зображення трагічної долі людини-особистості в тоталітарному суспільстві.

Ідея «Тигролови»: перемога добра над злом; за будь-яких обставин кожен має залишатися Лю­диною.

Герої «Тигролови»: Григорій Многогрішний; родина Сірків: Наталка, Гриць та їхні батьки — Денис Сірко та Сірчиха; майор НКВС Медвин.

Композиційно-стильові особливості «Тигролови»: композиція роману зумовлена особливостями жанру: твір складається з 12 розділів, ряду підрозділів, схожих на новели, що мають інтригуючі назви: «Дракон», «Світ на колесах», «Навзаводи із смертю», «Заколот і капітуля­ція», «Бог кохання», «Весела робінзонада», «Не ходи босий» та інші.

Позасюжетні елементи — пейзажі, портрети, сценічні моменти — завжди роман­тично забарвлені. Особливо захоплюють уяву читача екзотичні панорами Сіхоте-Аліня, описи краєвидів на Зміїній та Голубій падях. Інтер’єри подано точно й барвисто, з багатьма промовистими деталями. Цікаві історичні екс­курси, що їх вкладено в уста різних персонажів.

Важлива роль належить експозиції зі своєрідно запрограмованою ідеєю тво­ру. Поїзд-дракон, якого веде паровоз-голова «Йосиф Сталін» і підпихає де­мон «Фелікс Дзержинський», який має черево, «натоптане вщерть» тисячни­ми жертвами, летить у чорну темряву, у прірву, небуття. Цей ешелон смерті, сформований ОГПУ-НКВД, уособлює загрозу знищення, яка стала реальною для громадян великої радянської імперії. Та ось зринає над обставленими багнетами й оповитими жахливою державною таємницею вагонами україн­ська розлога пісня. Вона «здіймається на крила», «шугає і б’є крильми над спиною дракона», «мелодія все більше стає потужною, кипить, вирує», і оскаженілі вартові безсилі спинити її. Бо то — голос невпокореної волі, свід­чення нездоланності українського духу.

Сюжет розгортається з інтригуючої зав’язки: на останній станції виявляється, що втік найнебезпечніший в’язень Григорій Многогрішний, якого пильнував сам начальник ешелону. Подальший розвиток дії складається з ряду небезпеч­них для Григорія ситуацій, кожна з яких — провісник головного кульміна­ційного моменту. Ось голод і втома зовсім паралізували волю й виснажили сили втікача. Чи витримає? А ось його накрила разом з важкою ведмежою тушею чорна ніч непритомності. Чи не назовсім? Далі Григорій зі своїм на­званим братом Грицьком кидає виклик долі — їде поїздом без документів до Хабаровська, де кожної хвилини його можуть затримати. У місті хоче йти навіть у пащу до свого заклятого ворога — НКВД. Григорія помічають і пе­реслідують, але й тут щаслива доля рятує його. Найбільшої сили конфлікт досягає при майже неймовірній зустрічі Многогрішного і Медвина в тайго­вому безлюдді. Григорій розправляється з катом: «Тут... я тобі... й рев, тут я тобі й трибунал!» Завершується роман повним тріумфом благородних ідеа­лів. Щаслива розв’язка теж відбувається на межі неможливого — закохана пара завдяки своїй кмітливості, винахідливості й сміливості переходить кор­дон і опиняється в безпечному місці.

 Проблематика «Тигролови»:

виживання людини в умовах жорстокого терору;

 боротьби добра і зла;

справедливості й кари;

морального вибору;

волі до життя і цілеспрямованості;

 відносин людини і природи;

 родинних взаємин і кохання;

вічності давніх традицій предків.

Примітки: Назва твору є символічною. Змінивши її з початкової «Звіролови» на «Тигро­лови», Іван Багряний суттєво поглибив змістові акценти розповіді. Тигр — один з наймогутніших і найнебезпечніших диких звірів. Родина Сірків, жи­вучи в єдності з навколишньою природою, навчилася приборкувати цих тва­рин. Автор стверджує мужність, фізичну та моральну силу Сірків, представ­ників українського народу, їхню здатність перемагати найтяжчі обставини. Через мотиви втечі й «польованої людини» образ Григорія Многогрішного також асоціюється з цим сильним, сміливим і вільнолюбним диким звіром. Іван Багряний показує становлення «нового українця», який зможе здолати дракона і таким чином вибороти право свого народу на майбутнє. Нащадок козацької шляхти (предок Григорія — гетьман Дем’ян Многогрішний) всту­пає у боротьбу і вбиває новітнього тигролова, уособлення радянської імпер­ської системи майора Медвина.

 

docx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
7393
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку